woensdag 26 juli 2017

Mijmering 75 Quiche met een hoekje en sesam wokkels plus rectificatie...


Beste mensen,

Wat met liefde wordt gedragen
is nooit een last.
Als je van iemand houdt,
groeit je kracht....

Annemiek.
 
75 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Zomerprei in overvloed en na een preisoepje volgt prei quiche. Het deegje kan van lapjes bladerdeeg zijn,... ontdooit en eventueel iets uitgerold om een vuurvaste schaal te vullen. Ik maakte een snel deegje en vond iets nieuws uit zodat de deeg hoekjes mooi dun blijven. Zoiets als het truukje om van lakens hoeslakens te maken......... Het recept als volgt.
 
De vulling maak je het eerst met bijvoorbeeld de volgende ingrediënten:
6 preitjes of vier dikke,
daar kan je het bij laten.
Ik mixte daarbij:
3 puntpaprika
1 rode paprika voor de kleur
beetje diepvries erwten
beetje diepvries tuinbonen
halve groente bouillontablet
snuf zout/peper
geraspte kaas
6 kleine eitjes
doosje slagroom
 
De prei zo uit de tuin heeft heel lange witte stukken omdat ik de prei diep heb gezet, ook nog in een dalletje dat tijdens de groei dicht slibte door de regen. De witte stukken in het geheel wassen en klein snijden. Daarna hoeft wassen niet meer en blijven vitaminen bewaard. De losse bladeren uitzoeken, wassen en klein snijden. Meestal vind je dan nog wat zand, dus weer wassen. De prei met een eetlepel olie in de wok roerbakken met iets peper/zout en eventueel de halve bouillontablet. De paprika gehalveerd wassen, van zaadlijsten ontdoen en in stukken gesneden toevoegen. Ik vond dat er nog iets bij kon en ben mijn diepvries ingedoken. Een beetje erwtjes en tuinbonen werden toegevoegd aan het roerbakken. Dat kan gewoon zo uit de vriezer. Als de groente beetgaar zijn, het gas uit, en het deegje maken....
 
Ingrediënten deegje:
250 gram kwark
snuf zout
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
1 ei
pakje bakpoeder
snuf zout.
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Alle bovengenoemde deeg ingrediënten mengen  met de garde en ongeveer 200 gram bloem toevoegen en kneden. Al knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen maar niet droog laten worden.
Tot mijn schrik was de zonnebloemolie op en moest ik olijfolie nemen maar heb wel de hoeveelheden aangepast.
Acht eetlepels olie werd vier, en vier eetlepels melk werd acht, omdat olijfolie veel zwaarder is en sterker van smaak. Het deegje is goed gelukt dus weet je dat ook al weer.
Het deeg werd zeer dun uitgerold en de inmiddels ingevette ovenschotel werd op het deeg gezet. Zie foto, zie je hoe ik de lap deeg heb ingeknipt en splitjes eruit genomen, zodat in de hoeken van de ovenschaal geen dikke laag deeg ontstaat. Het werkt perfect moet ik zeggen en het lijkt op patroontekenen van de naailes. De lap deeg werd dichtgevouwen en in de schaal gelegd. De randen omhoog en afgeknipt. De eventuele splitjes in de hoekjes gedicht door het deeg naar elkaar toe te drukken. De vulling nog even door het vergiet en direct op het deeg. De eieren en de room in een kom of beker losroeren en wat geraspte kaas toevoegen. De ei/room/kaas massa over de groente verdelen en wat geraspte kaas bovenop strooien. In de oven bakken tot de deegranden lichtbruin zijn en de bovenkant quiche idem.
 
Tip 2
Van het restje deeg heb ik sesam stengels gemaakt die lijken op grote wokkels. Het deeg even bij kneden en uitrollen tot een dunne lap. De lap natmaken en bestrooien met sesam of maanzaad of geraspte kaas. Even aandrukken en het deeg in repen snijden. De repen zie voorbeeld draaien terwijl je ze op een bakplaat legt. Ze kunnen bij de quiche in de oven... misschien op een rooster onder de quiche? De stengels kunnen na afkoeling verpakt in diepvrieszakjes in de vriezer voor bij een maaltijdsoepje....
 
Mijn leventje....
Waar de prei stond zaai ik nog wat bonen. Gele wasboontjes die heb ik nog niet.... Ondanks de regen rijpen de bramen en ik pluk om de twee dagen een kommetje. Alles gaat in een grote zak in de vriezer. Over een week zal het kommetje een kom zijn en daarna zal de oogst weer afnemen. Er zijn veel bramen dit jaar en ik laat ze rijpen tot ze bijna vallen. Dan zijn ze zoet....
 
Sonja van Aarem stuurde naar aanleiding van zelfgemaakte pads ( senseo) van keukenrol de volgende link:
Keukenrol bevat een speciaal chemisch middel en lijm. Het wordt gebleekt met waterstof peroxide en ben ik daar wel van geschrokken. Je kan met keukenrol natuurlijk van allerlei vieze klusjes doen maar niet voor voedsel en drinken gebruiken, weet ik door Sonja. Ik koop nooit keukenrol en het beetje vies in huis is van Floor die er wel eens een haarbal uitgooit als ze pas gegeten heeft. Dat neem ik op met closetpapier. Verder zijn er genoeg oude doekjes voor hergebruik.
Verder kreeg ik tips van een hergebruik pad van de Melitta en de Hema die goedkope pads verkoopt voor wie pads wil..... Proberen maar en blijf ik zoals mijn halve leven al, bij de aardewerk filter met een filterzakje op mijn koffiebeker. Een lepeltje vers gemalen koffie en kokend water opgieten. Dat bespaart me de aankoop van een senseo apparaat en ik hou van simpel leven.... goedkoop en vredig en geen onderhoud apparatuur....
 
Annemiek