Beste mensen,
Wat met liefde wordt gedragen
is nooit een last.Als je van iemand houdt,
groeit je kracht....
Annemiek.
75 Consumindermijmering 2017.
Tip.
Zomerprei in overvloed en na een preisoepje volgt
prei quiche. Het deegje kan van lapjes bladerdeeg zijn,... ontdooit en eventueel
iets uitgerold om een vuurvaste schaal te vullen. Ik maakte een snel deegje en
vond iets nieuws uit zodat de deeg hoekjes mooi dun blijven. Zoiets als het truukje om van
lakens hoeslakens te maken......... Het recept als volgt.
De vulling maak je het eerst met bijvoorbeeld de
volgende ingrediënten:
6 preitjes of vier dikke,
daar kan je het bij laten.
Ik mixte daarbij:
1 rode paprika voor de kleur
beetje diepvries erwten
beetje diepvries tuinbonen
halve groente bouillontablet
snuf zout/peper
geraspte kaas
6 kleine eitjes
De prei zo uit de tuin heeft heel lange witte
stukken omdat ik de prei diep heb gezet, ook nog in een dalletje dat tijdens de
groei dicht slibte door de regen. De witte stukken in het geheel wassen en klein
snijden. Daarna hoeft wassen niet meer en blijven vitaminen bewaard. De losse
bladeren uitzoeken, wassen en klein snijden. Meestal vind je dan nog wat zand,
dus weer wassen. De prei met een eetlepel olie in de wok roerbakken met iets
peper/zout en eventueel de halve bouillontablet. De paprika gehalveerd wassen,
van zaadlijsten ontdoen en in stukken gesneden toevoegen. Ik vond dat er nog
iets bij kon en ben mijn diepvries ingedoken. Een beetje erwtjes en tuinbonen
werden toegevoegd aan het roerbakken. Dat kan gewoon zo uit de vriezer. Als de
groente beetgaar zijn, het gas uit, en het deegje maken....
Ingrediënten deegje:
250 gram kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
1 ei
pakje bakpoeder
snuf zout.
Werkwijze:
Alle bovengenoemde deeg ingrediënten mengen met
de garde en ongeveer 200 gram bloem toevoegen en kneden. Al knedende bloem
toevoegen tot het deeg loslaat van je handen maar niet droog laten
worden.
Tot mijn schrik was de zonnebloemolie op en moest
ik olijfolie nemen maar heb wel de hoeveelheden aangepast.
Acht eetlepels olie werd vier, en vier eetlepels melk werd acht, omdat olijfolie veel zwaarder is en
sterker van smaak. Het deegje is goed gelukt dus weet je dat ook al weer.
Het deeg werd zeer dun uitgerold en de inmiddels
ingevette ovenschotel werd op het deeg gezet. Zie foto, zie je hoe ik de lap deeg heb
ingeknipt en splitjes eruit genomen, zodat in de hoeken van de ovenschaal geen dikke
laag deeg ontstaat. Het werkt perfect moet ik zeggen en het lijkt op patroontekenen van de naailes. De lap deeg werd dichtgevouwen
en in de schaal gelegd. De randen omhoog en afgeknipt. De eventuele splitjes in
de hoekjes gedicht door het deeg naar elkaar toe te drukken. De vulling nog even
door het vergiet en direct op het deeg. De eieren en de room in een kom of beker
losroeren en wat geraspte kaas toevoegen. De ei/room/kaas massa over de groente
verdelen en wat geraspte kaas bovenop strooien. In de oven bakken tot de deegranden
lichtbruin zijn en de bovenkant quiche idem.
Van het restje deeg heb ik sesam stengels gemaakt
die lijken op grote wokkels. Het deeg even bij kneden en uitrollen tot een
dunne lap. De lap natmaken en bestrooien met sesam of maanzaad of geraspte
kaas. Even aandrukken en het deeg in repen snijden. De repen zie voorbeeld
draaien terwijl je ze op een bakplaat legt. Ze kunnen bij de quiche in de oven...
misschien op een rooster onder de quiche? De stengels kunnen na afkoeling verpakt in
diepvrieszakjes in de vriezer voor bij een maaltijdsoepje....
Mijn leventje....
Waar de prei stond zaai ik nog wat bonen. Gele
wasboontjes die heb ik nog niet.... Ondanks de regen rijpen de bramen en ik pluk
om de twee dagen een kommetje. Alles gaat in een grote zak in de vriezer. Over
een week zal het kommetje een kom zijn en daarna zal de oogst weer afnemen. Er
zijn veel bramen dit jaar en ik laat ze rijpen tot ze bijna vallen. Dan zijn ze
zoet....
Sonja van Aarem stuurde naar aanleiding van
zelfgemaakte pads ( senseo) van keukenrol de volgende link:
Keukenrol bevat een speciaal chemisch middel en lijm. Het wordt
gebleekt met waterstof peroxide en ben ik daar
wel van geschrokken. Je kan met keukenrol natuurlijk van allerlei vieze klusjes
doen maar niet voor voedsel en drinken gebruiken, weet ik door Sonja. Ik koop
nooit keukenrol en het beetje vies in huis is van Floor die er wel eens een
haarbal uitgooit als ze pas gegeten heeft. Dat neem ik op met closetpapier.
Verder zijn er genoeg oude doekjes voor hergebruik.
Verder kreeg ik tips van een hergebruik pad van de
Melitta en de Hema die goedkope pads verkoopt voor wie pads wil..... Proberen
maar en blijf ik zoals mijn halve leven al, bij de aardewerk filter met een
filterzakje op mijn koffiebeker. Een lepeltje vers gemalen koffie en kokend
water opgieten. Dat bespaart me de aankoop van een senseo apparaat en ik hou van
simpel leven.... goedkoop en vredig en geen onderhoud apparatuur....
Annemiek