Met vele mensen en
Vele kleine beetjes verzetten we
bergen...
Annemiek.
71 Consumindermijmering 10 juli 2017.
De aardbeien light confituur in de voorraadkast
nodigt uit om een taartje te bakken. Bestuursvergadering van het consuminderhuis
en ik trakteer. Er komt een glutenvrij taartje bij. Natuurlijk neem ik geen
kant-en-klaar Moskovisch meel van Aveve want die is duur en smaakt niet zo
lekker dan mijn biscuit. Bovendien
hebben ze dat niet glutenvrij.
hebben ze dat niet glutenvrij.
Ingrediënten:
8 eieren
eenmaal 70 gram suiker
eenmaal 110 gram suiker
80 gram maïzena
grote springvorm
Werkwijze:
Kook een steelpannetje water en zet de oven op 180
graden voorverwarmen. Zorg dat de ruimte tochtvrij is en warm.
Neem twee mengkommen en zet een kom in een bak waar
het kokend water inkomt. Daar komen de eigelen in en worden verwarmd geklopt.
Maar eerst naar de eieren die uiteraard op kamertemperatuur zijn. Splits de
eieren eventueel boven een kopje per ei zodat bij ongelukjes niet alle eigeel of
eiwit onbruikbaar wordt. Er mag geen sprankje eigeel bij het wit maar omgekeerd mag het wel. Het eigeel in de verwarmde mengkom en het eiwit in de
andere mengkom. Bij het eigeel komt 70 gram suiker en met de mixer lang kloppen tot er
bellen in het beslag ontstaan en het als een lint van de gardes loopt. leg een
theedoek over het eigeelbeslag.
Spoel de gardes goed uit en droog ze na. Mix het
eiwit en voeg steeds iets van de 110 gram suiker toe. Het eiwit is goed als het
in de kom blijft zitten als je de kom op de kop houdt. Giet het kokend water dat
inmiddels gedeeltelijk is afgekoeld in een mega grote kom... om de kom te verwarmen.
Droog de kom en spatel het geslagen eiwit en eigeel over in de kom. De bloem en
maïzena met een snuf zout voorzichtig via een fijnmazige zeef in etappes door
het beslag scheppen. Zo rustig mogelijk en met zo weinig mogelijk beweging. Het
beslag kan in een beboterde springvorm bepoederd met bloem. Het teveel aan
beslag kan eventueel in een biscuitvormpje klein model. Je kan de bodempjes bewaren in een
plastic zakje.......
Als de biscuit is afgebakken en gaar, af laten koelen op een treefje.( kan je testen door met een
breinaald inprikken, die droog eruit moet komen)c
Na enkele uren zeker drie doosjes gekoelde slagroom kloppen met drie schepjes
suiker. De biscuit open snijden en wat druppels amaretto likeur op beide kanten
sprenkelen. Ik heb nog steeds Cointreau sinasappel likeur, lang geleden gekregen
van de woensdag vriend, en dat blijft goed houdbaar (evenals de woensdagvriend)
Een laagje slagroom op beide kanten smeren en op een kant een dikke laag aardbei
light confituur. Als je die niet hebt neem dan vlaaivulling of een
dunnere laag light jam van de super, die meestal te zoet zijn. De delen op elkaar leggen en rondom
besmeren met slagroom. Je kan daar koekkruimels op drukken van breuk koekjes of
maak ze zelf breuk van goedkope koekjes. Besmeer de bovenkant en zet in de
koeling. Ik heb amandelsnippers in de wok geroosterd en na afkoeling op de taart
gestrooid, dat was voor mij genoeg versiering. Natuurlijk kan je zo’n taart opspuiten met
slagroom gespoten in mooie krullen maar meng dan klopvast door de slagroom als
je hem klopt......
Een tip bij het decoreren van de taart... zet hem
op de plaat van de springvorm wat gemakkelijker werkt met zijkant besmeren en
zeker met kruimels daarop drukken. Kruimels op een bord en de taart op je
linkerhand boven het bord. Met je rechterhand de kruimels op de zijkant drukken
boven het bord.
Tip 2
Bij mijn oogst rondje door de tuin scoorde ik o.a.
twee courgetjes waarvan een tot reifkoekjes werd verwerkt. Simpel snel eten op
tafel wat wel nodig is bij het schrijven van de tuinrubriek en de schilder in
huis. De courget wassen en raspen met schil zaden en al. Een
gesnipperd uitje erdoor en peper/zout. een ei plus de nodige bloem om de massa
een beetje samenhangend te maken. Zonnebloemolie in een wok en hoopjes beslag
die op hoog gas dicht schroeien. Op laag gas garen en op tijd keren met een
pannenkoekmes. De reifkoekjes direct serveren maar
koud kan ook dus bewaar iets
voor morgen...
Mijn leventje....
Ik merk dat er fouten zijn ingeslopen bij het
versturen van de mijmeringmail. Als je een van de vorige mijmeringen niet kreeg
meldt je dan even en stuur ik hem na. Je kan ze ook bekijken direct op mijn blog
http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/ Verder is aanmelden op mijn facebook pagina ook mogelijk waar de
mijmeringen op worden gezet meteen na het publiceren. Dus kijk wat voor jou het
handigste is....
Heleen van der Sanden van uitgeverij GENOEG
werkt hard aan een crowdfunding voor de GROTE LANDELIJKE GENOEGDAG in
Amsterdam op 17 september. Bijzonderheden vind je op de volgende link. https://www.voordekunst.nl/projecten/5797 Heleen heeft iets meer dan de helft van het benodigde bedrag bij
elkaar en natuurlijk heb ik ook gedoneerd maar er is
meer.....
Aan de zijlijn van de tekst vindt je o.a. de
volgende mededeling.” Je ontvangt 2 boeken van Annemiek van Deursen (bekend van haar
tuinrubriek in Genoeg): 'De eerlijke moestuin' en 'Eten uit de eerlijke
moestuin', met de groetjes van Annemiek.” Als je vanaf 19 euro stort op de
crowdfunding.
Ik zie dat er al 8 mensen mijn
boeken hebben besteld en er zijn nog 22 setjes beschikbaar. Daar helpen we
Heleen weer mee en promoten consuminderen, meer doen met minder, duurzaam,
hergebruik en en........ Alles waar ik voor sta. Zeer de moeite waard om naar
toe te gaan om weer helemaal enthousiast te raken en nog beter voor de Aarde te zorgen. Bekende gastsprekers en veel te doen ( zie link) en als je niet
gaat... steun dan toch de crowdfunding zodat dit prachtig werk door kan gaan. We
hebben nog 12 dagen en 56 % is binnen. Als het niet
doorgaat krijg je zowiezo je geld terug gestort. Maar dat willen we toch
niet........Doe je mee? Allemaal stompen naar die 100% ........ Of
Heleen nog slapen kan weet ik niet want het is reuze spannend........ en kort
dag.
Annemiek