maandag 24 juli 2017

Mijmering 74 Zelf senseo pads maken, groente boterham en de laatste fase van ontspullen...

Beste mensen,

Gelukkig zijn is een grote kunst
een beetje tevredenheid zal je helpen
als je wellicht klaar bent met ontspullen
en meer tijd hebt om te doen waar je hart ligt?

Annemiek.
 
74 Consumindermijmering 2017.
 
Geen betere manier van ontspullen dan de schilder in huis.  Zelfs de rommelkamer kreeg een beurt. Alle rommeltjes weer in handen verdween er weer iets voor hergebruik en en... Drie dozen werden op een rij gezet met het volgende opschrift:

Doorgeven...
Bewaren...
Weg...
 
Doorgeven gaat naar het consuminderhuis.
Weg wordt zo nodig uit elkaar gehaald voor scheiden afval.
Bewaren krijgt een plekje in de daarvoor bestemde doos.
Elektra bij elektra en lievelingsboeken die ik nog eens wil lezen in bananendozen. Mooie boeken zijn vrienden die je door de jaren heen steeds beter leert kennen. Zo vergaat het mij althans. Bananendozen kan je goed stapelen en met een sticker van schilders plakband weet je precies waar wat inzit en grijp je nooit mis. Ik kan me voorstellen dat een ander alles in kasten wil opslaan. Voor mij is bananendozen helemaal goed, die vergen geen onderhoud. Ik leg daar oude lakens overheen die ik (evenals de kleedjes op droger en vriezer) eenmaal per maand uitklop. Op de schoongemaakte vriezer en de droger ligt Floor wel
eens en ze speelt in die kamer met haar tunnel. De droger wordt alleen gebruikt in hoge nood als ik ziek ben.
 
In de rommelkamer die nu klus en opslag kamer heet, strijk en droog ik de was, maar altijd met open ramen zodat het nooit vochtig wordt. Bovendien wordt de was bij drogen binnenshuis eerst in de centrifuge gedraaid wat scheelt in droogtijd. De hanglampen die nog hingen  in huis ( m.u.v. de woonkamer) werden plafonnieres, eentje kreeg ik van mijn vriendin, de ander werd geruild dus daar waren geen kosten aan verbonden.
 
Twee RVS pedaalemmertjes in badkamer en slaapkamer werden omgeruild voor een grijs kunststof pedaalemmertje want die vreselijke glimmende emmertjes moet je elke dag afsoppen en die grijze eenmaal per week. Naspoelen en opblinken hoeft niet eens.
 
Omdat ik minder huishoudelijk werk wil doen in de toekomst werd de glimmende koffiekan ook omgeruild en geruild voor een kunststof exemplaar. Ik betrapte mezelf erop dat de glimmende dagelijks in het sop werd gezet... afgespoeld, gedroogd en opgewreven want elke vingervlek zie je erop. Weg ermee....De kunststof koffiekan is zo schoon...met een beetje sop van de afwas en de theedoek.
 
De klus tijd is ten einde en de winterschilder in de zomer was een offer dat ik graag bracht. Je moet het ijzer smeden zolang het heet is en goede klusmeneren zijn heel zeldzaam dus inzetten als ze op je pad komen...en vasthouden. Meneer vroeg ook nog een zeer betaalbaar uurloon en werkt hard en precies. Als hij vond dat hij een mindere dag had, vertelde hij doodleuk dat ik maar een uur moest aftrekken en de pauzes hoefden nooit betaald. Ik hoorde dit met een glimlach aan en gaf wat ik wilde geven... Het hele huis is geverfd, elke deur plint muur en plafon. Het ontspullen waar ik al een tijd mee aan de slag ben, kwam in de laatste fase al zullen er best nog bigshoppers met spul mijn huis uit gaan want ik heb de smaak te pakken en kick op doorgeven. De spullen die ik heb overgehouden worden met zorg behandeld en gaan daardoor langer mee.

Je weet wat je hebt als er minder spul is en je bent zo klaar met huishoudelijk werk. Het schema begane grond schoonmaken kost me ongeveer een uur tijd per week als ik dagelijks na de afwas een stuk keukenblok bij houdt nog eens een beetje bij stofzuig en het toilet. Hoeveel tijd het schema van de bovenverdieping kost zal ik komende week ervaren. De badkamer wordt in het weekend op zaterdag of zondagmorgen vroeg gedaan tijdens en na het douchen. Verder eenmaal per week een dagdeel  voor grote beurten in roulatie, zoals ramen lappen, vloeren goed in het sop zetten of lampen schoonmaken, deuren afwassen tegelwanden of bovenop hoge kasten........ Door vaste dagen daarvoor te nemen, en ook niets meer te doen dan op het schema staat, blijft je huis spelenderwijs met weinig moeite op schoon niveau. Daardoor komt er geen achterstallig onderhoud waardoor je agressief schoonmaakmiddel moet gebruiken, veel tijd kwijt bent en je goede spullen en jij, moeten lijden van al die agressie.... Blijven er toch vijf dagen in de week over voor heerlijke zaken en te doen waar je hart ligt....
 
Tip 2
Ik zet op de ouderwetse manier koffie met een filterhouder, per beker of per pot, omdat SENSEO koffie niet mijn “ding” is, maar voor velen wel. Monique K een vrijwilligster van ons Consuminderhuis is zeer vindingrijk en maakt de pads zelf. Zie foto’s en beschrijving en ondanks weinig leefgeld kan het gezin toch eenmaal per dag hun “feestkoffie” drinken. Berekening en foto’s zijn van Monique....
 
Starten met stukjes keukenrol knippen in vierkantjes. Vier stuks uit een velletje. Papiertje in de senseo en een lepeltje gemalen koffie in het midden. De koffie met een vinger gladstrijken en aandrukken. De hoekjes van het papier dichtvouwen en de deksel sluiten. De koffie schuimt even goed als met de gekochte pad en in smaak is geen verschil....
 
Berekening koffiepads uit de winkel:
Dan ga ik van de goedkoopste koffiepads uit, dat zijn die van de jumbo , het goedkoopste merk wat ze hebben, voor het jumbo of plus merk betaal je meer.
Dat is €1,35 voor 20 pads. €1,35 : 20= 0,0675 per pad x62 = €4,19 voor 62 koffiepads

Berekening zelfgemaakte koffiepads:
1 pak koffie 500 gram ( in mijn geval Melitta koffie) 2,89 bij de jumbo.
1 EL koffie voor 1 kopje is ongeveer 8 gram.
Dus uit een pak koffie van 500 gram haal ik 62 EL , dus 62 koppen koffie.

Uit de winkel betaal ik voor 62 koffiepads € 4,19
Voor zelfgemaakte koffiepads 62 stuks     €2,89

Monique rekent als een meikever zoals je leest en bij duurdere pads is de winst natuurlijk nog groter.
 
Monique haar zoon had pech met een bril en dat is een onvoorziene uitgave en voor mensen met weinig leefgeld heeft ze de volgende beschreven tip:
Moeder en zoon zijn naar Specsavers gegaan.. Service perfect en heel klantvriendelijk, dringen je niks op en respecteren de wens van de klant of de situatie.
Ik heb voor complete bril op sterkte slechts €19 betaald.
OK je hebt er geen extra ontspiegeling bij of iets dergelijks, je hebt gewoon standaard glazen.
Best veel keuze uit de budgetmonturen die 19 euro kosten en de standaardglazen krijg je gratis erbij. En het maakt niet uit of je een cilinder in de glazen nodig hebt, het blijft €19 .
De zoon heeft sterke glazen nodig  -6.0 en -5.5 met cilinders en ik heb €19 betaald.
Ik heb wel gezegd eerst zien dan geloven.
Maar het is kwalitatief een goede bril, want het is een stevige bril en zie geen verschil met mijn eigen bril van €80.
Ik ben heel tevreden en op deze manier is het voor mensen mogelijk toch een bril aan te schaffen met weinig geld, dit zou je evt nog van leefgeld kunnen doen, bijv 5 euro per week sparen.
 
Tip 3
Een maaltijd op een geroosterde boterham is welkom tijdens een klusdag. Wat je daarvoor nodig hebt?
 
1 flinke bruine boterham
klein courgetje
tomaatjes groot of klein
beetje geraspte kaas
peper/zout
 
Werkwijze:
De courget met schil in plakjes gesneden roosteren in de wok met iets olie
Snuf zout erop. De tomaatjes in plakken erbij als de schijfjes courget zijn gekeerd. Schuif maar een beetje met de groente zodat de boterham ook nog erbij kan en mee wordt geroosterd. Als de boterham gekeerd wordt kan de courget erop... wat geraspte kaas, die direct smelt, de tomaatjes en weer wat kaas. Wat over is kan naast de boterham op het bordje..... Eenzelfde manier met een bakje champignons waar ik in een restaurant langs een fietsroute toch 9 euro voor betaalde. 
 
Mijn leventje...
Eindelijk kan ik weer tijd aan therapie besteden en dat is op de fiets mijn neus achterna... De heuvels en de dalen en moe en weer soepeler dan ik vertrok mijn hoofd leegmaken. Er is nog zomer en genoeg, tijd en vrolijkheid langs wegen en paden om spierpijn te krijgen en te overwinnen...
Ik loop nu helemaal blij door mijn fris licht huis waar veel zooi uit is en de gezelligheid is gebleven. Vooral functioneel en gemakkelijk bij te houden is mijn huis en moet ik nog bedenken welke kleur vloerbedekking op de trap komt, maar heeft de tijd. Alle strijk is weg en spul wordt direct op de plaats gelegd waar het hoort en elke klus geklaard wanneer de tijd daarvoor zich aanmeld, want van uitstel komt achterstand en achterstand kost meer tijd en zwaar geschut.... Voor onderhoud huis wil ik net genoeg tijd investeren omdat er wel leukere dingen zijn om te doen....... Misschien kreeg je wat ideetjes tijdens het meekijken in mijn laatste fase opknappen huis en ontspullen....Veel succes daarmee...
 
Annemiek