Geluk is een zondagmiddag delen met flamenco en
Mafalda
Annemiek.
69 Consumindermijmering 2016.
Van oud brood kan je prachtige geroosterde
schelpjes maken en van vers brood natuurlijk ook. Met een schaar de korstjes van
de sneetjes brood knippen en de sneetjes in vormpjes leggen. Besprenkel
eventueel het brood met een beetje water als het niet meegaand is. Even in de
oven op 180/200 graden roosteren. Maak maar een heel regiment schelpjes want je
kan ze bewaren in een doos en de oven zet je niet aan voor die twee sneetjes. De
korstjes ook maar erbij dan drogen die ook meten mee........
Broodschelpjes gebak:
Uit de tuin werden wat aardbeien geplukt gewassen
in stukken gesneden en met een beetje suiker gehusseld. Aardbeien in een
geroosterd schelpje met een dot slagroom erop en een bernagie blom wat ook een
andere eetbare bloem kan zijn......of een blaadje munt of wat je maar
hebt.
Broodschelpjes met champignons:
Er was een half bakje champignons over die werden
afgeborsteld en in stukjes gesneden gebakken in de wok. Iets olie
peper/zout/kerrie en goed warm op de broodschelpjes met direct wat geraspte kaas
die door de hitte smelt.
Van allerhande slasoorten uit de tuin. Pluksla,
snijsla lollo rosso bieslook meldeblaadjes zuring en pelargonium blad en bloem
plus bernagie bloem. Gewoon nemen wat je hebt... De sla wat kleiner gesneden en
gemengd met olijfolie kruidenazijn vlierbloesemsiroop peper/zout kwam in de
schelpjes met olijven erbij en je kan natuurlijk tonijn toevoegen gerookte
makreel camembert brie geitenkaas wat je maar hebt.......... De eetbare
bloemetjes zijn de kroon op de sla......
Van wat champignons werd champignonragout gemaakt.
De champignons afborstelen en in stukken gesneden roerbakken maar niet bruinen.
Net lichtbruin kan wel. Een eetlepel boter in een pannetje smelten en ongeveer
evenveel bloem erbij roeren. Een deel van 4 dl ( twee bekers) bouillon toevoegen
en met de garde roeren. Steeds een beetje meer toevoegen tot de gewenste dikte
van de roux is bereikt. Er kan een scheutje slagroom bij of koffiemelk. Wat vers
geknipte peterselie erdoor scheppen en de champignons. Nog even op smaak maken
en de champignonragout op de broodschelpjes. Er kan een takje peterselie op of
wat geroosterde croutons die je eerder maakte. Voor vier personen de
ingrediënten verdubbelen...
Tip 2
Van de broodkorstjes kan paneermeel gemaakt worden.
Drogen in de zon is gratis maar als je toch de oven aan hebt schuif ze dan
erbij. Uit de oven afgekoeld werden de korstjes in een schone katoenen tas
gestopt en heb ik de flamenco erop gedanst. De kruimels steeds door een vergiet gooien en
blijven de grote stukken over die weer in de tas verder werden “vermalen.” Het
paneermeel kwam in een voorraaddoos met deksel.
Van oud brood kan je croutons maken. Een teentje
knoflook door de wok wrijven en eventueel heeeeel fijn snipperen of door de
knoflookpers. Het brood in dobbelsteentjes gesneden met de knoflook roosteren in
de wok. Ik bewaar de croutons in een klein pannetje. Croutons zijn heerlijk op sla en in
soep...........
Mijn leventje....
De broodschelpjes worden heerlijke kleine
maaltijden voor alleenstaande mensen. Niet zomaar een lunch aan het aanrecht
maar een feest voor het oog en je smaakpupillen op een mooi bordje schaaltje op
een dekservet.....omdat je het waard bent. Eventueel als hoofdmaaltijd als je
twee schelpjes neemt....
Vanmorgen ben ik zo uit mijn bed in nachtpon de
regen in gelopen. Hier en daar wat blaadjes weg geknipt wat vastgebonden en
geleidt. Met verwondering bekeken wat in een nacht kan ontstaan. De
tomatenplanten die te dicht op elkaar staan wat mestwater uit de ton gegeven en
nog even dan kan de top uit de plant. Ik verwijder diefjes en ben overgegaan tot
blad snoei van de aarde tot net onder de eerste tros bloemetjes aan de stam.
Daardoor komt er wat lucht tussen de planten die toch wel erg dicht op elkaar
staan met kans op schimmel. Om zomaar een hele plant weg te knippen is me te erg
en of ik wordt beloond of gestraft zien we dan wel..... Wordt vervolgt
natuurlijk.......... Ik leer nog steeds van ma natuur en ben zeer
eigenwijs.....dus experimenteer erop los.
Annemiek