zondag 12 juni 2016

Mijmering 69 Broodgebak, broodsaladecup, broodpasteitje, brood croutons, brood.....

Beste mensen,

Geluk is een zondagmiddag delen met flamenco en Mafalda

Annemiek.
 
69 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Van oud brood kan je prachtige geroosterde schelpjes maken en van vers brood natuurlijk ook. Met een schaar de korstjes van de sneetjes brood knippen en de sneetjes in vormpjes leggen. Besprenkel eventueel het brood met een beetje water als het niet meegaand is. Even in de oven op 180/200 graden roosteren. Maak maar een heel regiment schelpjes want je kan ze bewaren in een doos en de oven zet je niet aan voor die twee sneetjes. De korstjes ook maar erbij dan drogen die ook meten mee........
 
Broodschelpjes gebak:
Uit de tuin werden wat aardbeien geplukt gewassen in stukken gesneden en met een beetje suiker gehusseld. Aardbeien in een geroosterd schelpje met een dot slagroom erop en een bernagie blom wat ook een andere eetbare bloem kan zijn......of een blaadje munt of wat je maar hebt.
 
Broodschelpjes met champignons:
Er was een half bakje champignons over die werden afgeborsteld en in stukjes gesneden gebakken in de wok. Iets olie peper/zout/kerrie en goed warm op de broodschelpjes met direct wat geraspte kaas die door de hitte smelt.
 
Broodschelpjes light met salade:
Van allerhande slasoorten uit de tuin. Pluksla, snijsla lollo rosso bieslook meldeblaadjes zuring en pelargonium blad en bloem plus bernagie bloem. Gewoon nemen wat je hebt... De sla wat kleiner gesneden en gemengd met olijfolie kruidenazijn vlierbloesemsiroop peper/zout kwam in de schelpjes met olijven erbij en je kan natuurlijk tonijn toevoegen gerookte makreel camembert brie geitenkaas wat je maar hebt.......... De eetbare bloemetjes zijn de kroon op de sla......
 
Broodschelpjes pasteitje:
Van wat champignons werd champignonragout gemaakt. De champignons afborstelen en in stukken gesneden roerbakken maar niet bruinen. Net lichtbruin kan wel. Een eetlepel boter in een pannetje smelten en ongeveer evenveel bloem erbij roeren. Een deel van 4 dl ( twee bekers) bouillon toevoegen en met de garde roeren. Steeds een beetje meer toevoegen tot de gewenste dikte van de roux is bereikt. Er kan een scheutje slagroom bij of koffiemelk. Wat vers geknipte peterselie erdoor scheppen en de champignons. Nog even op smaak maken en de champignonragout op de broodschelpjes. Er kan een takje peterselie op of wat geroosterde croutons die je eerder maakte. Voor vier personen de ingrediënten verdubbelen...
 
Tip 2
Van de broodkorstjes kan paneermeel gemaakt worden. Drogen in de zon is gratis maar als je toch de oven aan hebt schuif ze dan erbij. Uit de oven afgekoeld werden de korstjes in een schone katoenen tas gestopt en heb ik de flamenco erop gedanst. De kruimels steeds door een vergiet gooien en blijven de grote stukken over die weer in de tas verder werden “vermalen.” Het paneermeel kwam in een voorraaddoos met deksel.
 
Tip 3
Van oud brood kan je croutons maken. Een teentje knoflook door de wok wrijven en eventueel heeeeel fijn snipperen of door de knoflookpers. Het brood in dobbelsteentjes gesneden met de knoflook roosteren in de wok. Ik bewaar de croutons in een klein pannetje. Croutons zijn heerlijk op sla en in soep...........
 
Mijn leventje....
De broodschelpjes worden heerlijke kleine maaltijden voor alleenstaande mensen. Niet zomaar een lunch aan het aanrecht maar een feest voor het oog en je smaakpupillen op een mooi bordje schaaltje op een dekservet.....omdat je het waard bent. Eventueel als hoofdmaaltijd als je twee schelpjes neemt....
 
Vanmorgen ben ik zo uit mijn bed in nachtpon de regen in gelopen. Hier en daar wat blaadjes weg geknipt wat vastgebonden en geleidt. Met verwondering bekeken wat in een nacht kan ontstaan. De tomatenplanten die te dicht op elkaar staan wat mestwater uit de ton gegeven en nog even dan kan de top uit de plant. Ik verwijder diefjes en ben overgegaan tot blad snoei van de aarde tot net onder de eerste tros bloemetjes aan de stam. Daardoor komt er wat lucht tussen de planten die toch wel erg dicht op elkaar staan met kans op schimmel. Om zomaar een hele plant weg te knippen is me te erg en of ik wordt beloond of gestraft zien we dan wel..... Wordt vervolgt natuurlijk.......... Ik leer nog steeds van ma natuur en ben zeer eigenwijs.....dus experimenteer erop los.
 
Annemiek