zondag 5 juni 2016

Mijmering 66 Tijmsiroop maken en vlierbloesemsiroop.

Beste mensen,

Gewone mensen zijn dikwijls wondere mensen
ze verzoenen je met het leven
en maken de wereld bewoonbaar....

Annemiek.
 
66 Consumindermijmering 5 juni 2016.
 
Tip.
De clematis bloeit met aan haar voet de bernagie oftewel komkommerkruid. De blaadjes zijn heerlijk in een dressing voor komkommer en de bloempjes zijn eveneens eetbaar al hebben ze veel minder smaak dan de blaadjes.
 
Komkommer met bernagie
Ingrediënten:
1 komkommer
4 blaadjes bernagie
3 bloemetjes
klein uitje of sjalotje
driekwart beker yoghurt
peper/zout
 
Werkwijze:
 Was de komkommer en snij met schil in heel dunne plakjes. Meng de yoghurt de versnipperde ui, bernagieblaadjes en naar smaak peper/zout met de komkommer. Garneer de salade met de bernagiebloempjes.
 
Tip 2
Net voor de bloei is tijm het lekkerste. Ik heb tijmsiroop gemaakt voor de winter en ik voel me een rijk mens.  Als je weet dat een flesje biologische tijmsiroop inhoud 200 ml 10,95 kost. Laat ik ruim doen en tellen alsof elk potje 200 ml bevat maar het is veel meer. Ik heb tien potjes dat is voor over de 100 euro. Het recept als volgt:
 
Ingrediënten:
Tijm
voor elke 100 gram tijm 200 gram bruine
basterdsuiker
voor elke 100 gram tijm 6 dl water
 
Werkwijze:
De tijm iets boven de grond afknippen met de snoeischaar of schaar. Meermalen wassen. De tijm wegen, ik kwam op 275 gram wat ik voor het gemak heb afgerond op 300 gram. 18 dl water erbij ( nou ja iets minder omdat het niet helemaal 300 gram tijm was) met de tijm aan de kook brengen en tien minuten doorkoken op lager gas met de deksel op de pan. Let op dat het vocht/tijm aan de kook blijft. De tijm uit het vocht zeven en het vocht eventueel nog door een doek filteren al hoeft dat voor mij niet. Zand schuurt de maag....De nodige bruine basterdsuiker bij het tijmvocht, (was voor mijn hoeveelheid 600 gram) weer aan de kook brengen en 15 minuut aan de kook houden zonder deksel. Dat heet inkoken. Omdat ik geen flesjes had is de tijmsiroop kokend heet in de kleinste potjes gegoten die ik had. Nee.... niet op de kop zetten. Hoestsiroop beneden 25 graden bewaren ( dus gewoon in de gesloten kast) en blijft zeker een jaar goed door de suiker bewaarmethode. Tijm bevat thymol een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen. Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij  bronchitis hoest verkoudheden griep keelpijn. Viermaal daags een eetlepel tijmsiroop na de maaltijd. Tijdens de nacht op je nachtkastje voor als hoest je nachtrust stoort.
 
Tip 3
Nog even aandacht voor het vullen van potjes. Of het nu tijmsiroop is of confituur appelmoes of rabarbermoes. De randen van de potten moeten schoon blijven dus neem een schenkkan of zie foto een afgeknipte flacon van melk. Zoals je ziet blijft de rand van de pot schoon. Bij het vullen van potten aardbeienconfituur afgelopen week in het consuminderhuis werd scheutig gegoten zag ik. De jam over de rand en de pot stond in een plasje jam. De deksel erop en hollekidee. De potten waren van buiten plakkerig en de randen ook. Mijn hart draaide erbij om. De op de kop gezette potten mogen dan wel vacuüm trekken maar de jam tussen rand en deksel zal binnen de korstte tijd beschimmelen. De potten moesten aan de buitenkant afgesopt worden en gaan komende week naar de crisisgezinnen met de boodschap ze direct op te maken. Helaas ging het om vier kratten aardbei confituur die bewaard hadden moeten worden. Dat kan dus niet. Laat dit een goed leerpunt voor je zijn en ik zal dit komende week nogmaals goed onder de aandacht brengen in het consuminderhuis.....
 
Tip 4
De natuur brengt zoveel gratis als je kijkt met nieuwe ogen en leert hoe daarmee om te gaan. Mijn oude stekje vlierstruiken is verdwenen maar een vriend wees mij op een serie vlierstruiken langs een landweg. Omdat er brandnetels stonden heb ik een dikke broek aangedaan en gesloten schoenen om de vlierbloesem te oogsten. Natuurlijk laat je ook bloesem hangen want de bessen wil je immers eind augustus ook oogsten. Daar is jam van te maken of vlierbessensiroop. Van de bloemen kan je vlierbloesemsiroop maken en die is toch lekker........ In een schone mand/tas werden de bloemschermen voorzichtig neer gelegd en uiteraard met schone handen geknipt. Langs de landweg kwam geen verkeer alleen een fietser of wandelaar. Geen uitlaatgassen op de bloemen en later de bessen. Thuis gekomen werden de bloemen even op een schone theedoek op de tafel gelegd buiten op het hofje om de beestjes de kans te geven om weg te lopen. De bloesem komt ongewassen in een grote pan met zoveel water zodat ze net onder staan. Drie dikke citroenen werden afgeborsteld en in plakken gesneden op de bloesem gelegd. Deksel erop en 24
tot 30 uur buiten laten staan. Daarna op het gas aan de kook brengen en gas uit. Zeef door een vergiet het grove materiaal uit het vocht. Zeef daarna het vocht door een doek gelegd in een vergiet. Weeg het vocht en voeg evenveel suiker toe. Breng weer aan de kook en giet kokend heet in potten of flessen. Omdat de bloesem nog in de wacht staat komt morgen in beeld het verder verwerken.

Tip 5
Vlierbloesemsiroop over van vorig jaar maakte ik mijn lievelingsdrankje hugo. In een wijnglas een scheut witte wijn en evenveel vlierbloesemsiroop. Bijvullen met koolzuurhoudend water of gewoon water en een takje munt. Vlierbloesemsiroop is te gebruiken als limonade siroop of om salades mee te zoeten in plaats van honing of suiker. In thee of kruidenthee als zoetmiddel.
Vlierbloesem is te drogen op een schoon wit laken op de vloer van een logeerkamer die een week gesloten kan blijven. Na een week de bloemetjes van de stengels knippen en in schone potten opslaan om thee van te maken. Over een weekje ga ik nog eens terug naar mijn “plantage” om wat schermen te knippen om te drogen....... De bloesem was veelal nog in de knop dus zal dat bij jou in de buurt ook wel zo zijn dus sla je slag.........
 
Mijn leventje....
Nu de hoestsiroop niet meer in het pakket zorgverzekering zit koopt de mens met kleine kinderen zich arm al hoeft dat helemaal niet als je voor peanuts de siroop zelf maakt. Meestal geef ik de grootste hoeveelheid weg aan vrienden en als ik een jaar geen tijmsiroop maak wordt ik meestal ziek wat me afgelopen winter overkwam. Het was al heel lang geleden dat ik zo ziek ben geweest dus heb ik mijn les wel geleerd en ga voor een griepspuit want griep is toch een virus en een lelijk virus afgelopen jaar. Met heel lang nog een vervelende hoest en ik mistte mijn tijmsiroop heel erg want die werkt echt....
 
Zojuist heb ik Floortje met de truukendoos binnen kunnen houden en dat werkt als volgt: Ze lag op haar stoeltje in de keuken met open keukendeur en als ik de kamer uitkom om de keukendeur te gaan sluiten naait ze er meestal tussenuit. Een lekker hapje in haar kommetje daar laat ze zich niet mee bedotten en rent de deur uit als ik het bakje vul en blijft de hele nacht weg.  Maar deze keer niet........Ze was al halverwege de deur en speelde ik dat ik helemaal geen deur wilde gaan sluiten. Er werd wat gerommeld aan het aanrecht en nieuwsgierig Aagje wil alles volgen. Langzaam aan al rommelend liep ik richting deur en wap!!! Ze keek me aan op een manier van “Daar trappen we dus ook niet meer in.” Poezen horen niet te gaan nachtbraken en in mandjes te gaan liggen als de nacht valt....
 
Annemiek