donderdag 26 mei 2016

Mijmering 62 Chili Cin Carne en dunnen wordt verspenen...

Beste mensen,

We hebben allemaal begrip nodig bemoediging en vergiffenis
en een dankjewel op z'n tijd...

Annemiek.
62 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
De natte aarde nodigt uit tot plantjes dunnen en omdat we niets weggooien worden de uitgetrokken plantjes iets verder weer in de aarde gezet. Uitdunnen doe je omdat plaatselijk teveel plantjes zijn opgekomen waardoor ze geen groeiruimte hebben met zo allemaal op een kluitje. Met je vinger een pootgaatje in de natte aarde en het plantje groeit verder op een ruime plek.
De onvolledige rijtjes werden zo gedicht en een gratis rijtje snijbiet en bietjes. In het andijvie zaaibed waren plantjes groot genoeg om omgepoot te worden en ze werden in de volle grond gezet. De natte aarde en de komende warme dagen hebben alles in zich om plantjes te laten aangaan.
 
Tip 2
De boerentenen klimboon is een behoorlijk grove plant en ze kregen een zetje om te gaan klimmen door een reepje panty aan te binden als steuntje. Aan de rij erwtenplanten werd een tweede lijntje aangebonden voordat de wind de planten neerhaalt.
 
Tip 3
Net dat klompje met het gat en de 15 jaar oude gaastas zijn de moeite waard om met fleurige blommen te vullen. Aarde plantjes en mos bovenop om water vast te houden. en kunnen ze verder gaan in fleurigheid onderweg terug naar de natuur.
 
Tip 4
Elk leeg plekje in de tuin wordt gevuld met een jong plantje uit de zaaibedden. Koolraapjes waar winterbloemkool stond.
 
Tip 5
Voor twee dagen koken kan prima met het recept Chili Cin Carne.
 
Ingrediënten:
1 ui
2 tenen knoflook
pepertje ( als je hebt)
kleine eetlepel paprikapoeder
eetlepel oregano of basilicum
blik gepelde tomaten ( of tomaten uit de vriezer)
blik kidneybonen in saus
bakje champignons
2 paprika ( twee kleuren)
klein blikje mais
peper/zout eventueel tex mex kruiden als je geen pepertje hebt.
 
Werkwijze:
Gesnipperde ui in iets olie fruiten en even later de gesnipperde knoflook erbij. De champignons afborstelen en in stukken gesneden mee roerbakken. De paprika schoonmaken en in stukken toevoegen. Paprikapoeder mais tomaten en bonen erbij. De bonen met de saus. Goed roeren en de oregano of basilicum toevoegen plus het pepertje zonder zaden ( een zaadje mag voor het pittige) Ik had geen gedroogd pepertje meer en heb wat tex mex kruiden gebruikt. Voor de liefhebber wat komijnpoeder maar hoeft niet. De chili serveren met stokbrood of rijst. In een wrap kan ook en die maak je als volgt:
 
Beetje bloem met een snuf zout mengen en een beetje water. Klontjesvrij mengen met de garde en water toevoegen tot het beslagje als dikke melk van de lepel loopt. Iets olie in de pan of wok en een beetje beslag middenin de pan en uit laten vloeien naar de zijkanten. Gewoon even oefenen tot een dunne wrap. Op hoog gas het beslag laten stollen en je ziet op de foto hoe de kleur veranderd. In een teflonpan gaat het meestal het gemakkelijkste. De wrap keren met een spatel en op laag gas nog even garen maar niet bruinen. Wrap op een bord een lijntje chili in het midden en de wrap dichtklappen. Blijft de wrap niet liggen dan een stokje erin en die haal ik ergens uit de tuin....... De helft zit nog in de pan voor morgen met rijst of gewoon met brood.............
 
Mijn leventje...
Ik gaf gisteren een presentatie in de Pelgrimskerk en Theo die me met de bestelbus van het consuminderhuis brengt en haalt gaat misschien wel nooit meer mee. Tijdens de presentatie zat hij erbij en kon ik een voorbeeld stellen van duurzaamheid. Theo kocht zijn hele leven al goedkope schoenen van 40 euro of zo. Hij deed het ermee en ze gingen iets meer dan een half jaar mee. Ik heb hem anderhalf jaar geleden aangeraden in de opruiming goede schoenen te kopen en dat deed hij met bloedend hart. Schoenen van 180 euro voor 110 euro. Na anderhalf jaar waren de zolen op en heeft hij bij de schoenmaker de schoenen laten verzolen. Dat kostte 35 euro en die moet je bij de 110 euro tellen. Het ziet ernaar uit dat hij zeker nog anderhalf jaar met die schoenen loopt. Tenminste..... want de zolen zijn sterker dan de originele zolen zag ik. Dat bedrag gedeeld door drie jaar heeft hij voor nog geen 50 euro per jaar goede schoenen met het bijbehorende loopgemak. Hij loopt er zalig op vertelde hij en heeft geen likdoorns meer. De afvalberg van de aarde vaart er wel bij.........en zijn portemonnee. Ik had het liefst dat Theo op de tafel staande zijn schoenen had geshowd maar dat heb ik hem maar niet aangedaan. Ik was al over de schreef gegaan door te vertellen dat mijn moeder volgens oud gebruik van de katholieke kerk elk jaar een baby moest produceren en daardoor leek op de stadsbus.......er zat altijd iemand in. Ik heb verteld over consuminderen en het consuminderhuis en had 20 minuten maar dat werd natuurlijk weer meer. Een meneer vroeg aan me wat mijn verwachtingen waren van de avond en ik was verbijsterd. Ik heb nooit verwachtingen en het gedachtengoed uitdragen is al veel. Deze pesentatie was een soort bedankje voor de goede gaven in het verleden want bedanken zou de mens meer moeten doen. Misschien als iemand witgoed thuis heeft of in gedachten houdt als moeder of vader het niet meer nodig heeft.... Meneer vroeg of een collecte in de kerk iets zou zijn en ja elke euro is welkom om ons winkeltje met basis boodschappen te vullen om de twee maanden. Toiletpapier afwasmiddel rijst jam pasta enz... Tja we werken wel met voor wat hoort wat in het consuminderhuis maar ik ben privé op de eerste plaats een gever en presentaties worden wel betaald door HIJ DIE DE SLA LAAT GROEIEN door alle goeds onze kant op te sturen zodat we kunnen blijven helpen en dat is misschien wel die collecte.......
 
Annemiek