Ben goed voor jezelf
dan kan je ook goed zijn voor een ander....
Annemiek.
60 Consumindermijmering 22 mei 2016.
Oogstspreiding is aan te raden en met mate zaaien
om o.a. geen overvloed van bonen te hoeven eten als er meer variatie groenten in
je tuin staan. Op dit moment heb ik twee rijtjes bonen voor de eerste oogst vol
in blad en tegen de bloei. Tijd om nieuwe boontjes te zaaien. Een rijtje is
voldoende want er is meer dan bonen nietwaar..... Voorweken doe ik niet meer
tegen eind mei. Alleen wat water nageven in de zaaigeultjes en dat is het. De
tijd en de warmte doen de rest. Er is heel wat opkomende boon in mijn tuin maar
de klimbonen moet je niet meerekenen want dat zijn droogbonen die pas geplukt
worden tegen oktober als ze bruin aan de plant hangen. Verdroogt in de peulen
worden ze gedopt en bewaard in droge vorm voor de wintersoepen of om als
zaaiboon te gebruiken in 2017.
De eerste aardbeien nu te koop van Hollandse bodem
zijn helaas onder plastic koepels geteeld. Ze hebben wel warmte gekregen en
water maar geen direct zonlicht en zijn dus “gedreven.” De smaak is er naar en ik
heb besloten even te wachten op de echte Hollandse aardbeien van de volle grond
om daar jam van te maken. Maar of die nog bestaan? Kom ik toch weer even terug
op “gedreven” groenten. Je ziet in de maanden april/mei in moestuinen dat teveel
water wordt gegeven. Ieder wil schijnbaar de grootste en het eerste oogst. Je
krijgt dan “gedreven” groente met zwakke stengels en te vroege oogst die nergens
naar smaakt. Eenmaal begonnen met water geven moet je dit blijven doen want
anders leggen ze het loodje. Groente die de tijd kreeg om te groeien en
stevig....daar hou ik van. Ze hebben zelf met hun wortels het grondwater gezocht
en zijn iets later in oogst dan de gedreven soort maar oh zoveel lekkerder en
nee.......ze kregen nooit water...omdat de natuur dat voor me doet en wel zo
rustig.
Tip 3
Aspergetijd en de markten verkopen dit goud op dit
moment voor dalprijzen. In Eygelshoven op de zaterdag namiddag willen de
marktlui ervan af. Twee kistjes
voor 5 euro en in een kistje is de hoop die je
ziet op mijn tuintafeltje. Het zal vier of vijf kilo zijn? Ik deelde een kistje
met een mevrouw waarvoor twee kistjes ook teveel was net als voor mij. Gewoon
vragen en bij de hand kleingeld in je portemonnee. Het zijn ongesorteerde
asperges en veel aan de dikke kant maar geweldig om zelf te sorteren. De
miskleuners in schoonheid voor in de soep en de mooie om in te vriezen....jawel
alleen schillen en rauw invriezen. Ik had tien pakjes voor een
persoon en nog
twee porties geschild in een natte theedoek gewikkeld met een plastic zak erom
in de koeling voor morgen. Dat zijn voor twaalf personen asperges dus voor
ongeveer 20 cent per persoon. Eigenlijk nog minder want van de miskleuners en al
die schillen maakte ik meer dan drie liter zalige asperge soep. Het recept? Dat
deel ik met je..........
Tip 4
Aspergesoep in grote portie om eventueel in te
vriezen.
Ingrediënten?
gewassen schillen en onderkantjes van asperges
60 gram boter
60 gram bloem
zeker anderhalve liter kookvocht
1 liter halfvolle melk
scheut slagroom of kookroom
een flinke eetlepel bouillonpoeder of
blokken
voor de niet vegetariër snippers ham.
De gewassen schillen en onderkantjes van asperges
opzetten met de acht asperges in een soeppan met tenminste twee liter water. Het
hangt van de hoeveelheid schillen af of dat water drie liter moet zijn. Hoe meer
schillen hoe meer smaak. Bij voorraad asperges aanleggen voor de vriezer komt
dus steeds voorraad soep maken want je gooit geen goed voedsel als schillen weg.
Het is even tijd investeren maar dan heb je ook wat...
Kooktijd van de schillen/asperges is vanaf kookpunt 15
minuut. Gas uit en de schillen/asperges zeven maar alle kookvocht opvangen.
In een grote pan 60 gram boter smelten ( niet
bruinen) en 60 gram bloem toevoegen. Een liter kookvocht toevoegen en met de
garde de roux klontjesvrij roeren op hoog gas en op laag gas garen ( ongeveer
twee minuut) Daarna de bouillonpoeder toevoegen en een liter melk. De inmiddels
afgekoelde asperges tussen de schillen uitvissen en in stukjes snijden of
knippen. De schillen in de compost.
De aspergestukken in de soep met nog meer kookvocht naar smaak en een flinke scheut
room en de bos verse peterselie snipperen. Eveneens aan de soep toevoegen en de
soep even tegen het kookpunt houden maar niet koken. Hoe deze soep smaakt?
Onbeschrijfelijk en dat zie je ook wel.............Een zondag soepje met een
kroontje uit het zuiden. En morgen? Komt asperge op het menu in de
mijmering.
Mijn leventje....
Op de fiets naar de markt vroeg in de ochtend als
de meeste mensen nog slapen. De rust van het niet over de koppen hoeven lopen en
al onderweg terug zijn als de eerste uitslapers arriveren. Wat spitskoolplantjes
uitgezocht want die zaaide ik niet zelf. Eerst kijken en dan kopen daarmee
verdien je geld op de markt. Bijna had ik drie kilo champignons gekocht voor
2,50 euro om ragout te maken in voorraad of zo maar ik hoef van mezelf niet meer
alles tegelijk te doen dus de asperges gingen voor. Er waren gebroken asperges
te koop twee kistjes voor vijf euro maar iets verder twee kistjes hele asperges
voor dezelfde prijs. Oké wat miskleuners erbij en ook wel dikke maar zeker de
helft mooie dunne nou ja.....middelmaat want wat is dun.
Met die zware tas ( geen plastic maar eigen tasje)
ben ik nog langs de ijskraam kunnen komen zonder ijs te eten. Dat lukte me door
te bedenken dat die asperges DIRECT in het water moeten en de truuk werkte. Het
werd al drukker en ik moest langs een decolleté dat me bekend voorkwam. Ik keek
iets hoger en jawel het was mijn kapster/vriendin en moet je nagaan dat je
mensen niet alleen aan hun gezicht herkent, het loopje een ruggetje of haardos
maar aan een decolleté? Dat komt omdat ik me daaraan altijd erger bij haar en in
het consuminderhuis. Een mens heeft het niet nodig zijn waar openlijk en bloot
aan te bieden. Ik stuur bij het consuminderhuis regelmatig mensen naar de
kledingafdeling voor een T-shirt of een sjaaltje of veiligheidsspeld. Bukkende
mannen met een bouwvakkers decolleté trek ik steevast aan hun broek en mijn
handen jeuken om eens flink aan dat draadje van een string te trekken dat wel
eens boven broeksbanden uit piept bij bukkende vrouwen. MAAR DAT MAG NIET!! Ik
zag afgelopen week een meneer met een buikje in het huis met zijn T-shirt dat
nauwelijks het buikje bedekte......Ook dat tolereren we niet en zoeken we
langere t-shirts voor meneer.
Terwijl ik zo op mijn gemakje in de zon asperges
schil gaan mijn gedachten naar de eerste asperges die ik bereidde heel lang
geleden. Van huis uit kende ik die dingen niet. Te duur voor het grote gezin en
mijn moeder kon alleen maar stamppotten koken met te weinig groente erin maar
die tijd was voorgoed voorbij. Voor mijn indertijd gezin van vier personen
werden asperges ingekocht en vers van het land kon je die veels te duur “extra
vers” kopen. Daar trap ik nu niet meer in. De asperges werden indertijd door mij gewassen en wat met een mesje over gekrabd maar echt schillen deed ik niet. Wist gewoon niet hoe dat werkte. Ze werden in een inderhaast aangeschafte asperge pan gezet ( heb je helemaal niet nodig) en met teveel water aan de kook gebracht en kookten constant over zodat ik steeds opnieuw het gas aan moest maken. Op het bord met de warme boter erover waren ze moeilijk te snijden met die schil er nog om, terwijl ze echt gaar waren. We hebben de schaar er nog bij genomen en zogen de schil ook maar mee naar binnen want mijn humeur zichtbaar tot dalpunt durfde niemand commentaar te leveren. De dag erna bij de grote boodschap op het toilet bleven franje schil achter en half eruit en benauwde van streek gezichten kwamen van het toilet omdat je of die franje eruit moest trekken of de hele dag ermee rond moest lopen.........tot de volgende beurt.
vers” kopen. Daar trap ik nu niet meer in. De asperges werden indertijd door mij gewassen en wat met een mesje over gekrabd maar echt schillen deed ik niet. Wist gewoon niet hoe dat werkte. Ze werden in een inderhaast aangeschafte asperge pan gezet ( heb je helemaal niet nodig) en met teveel water aan de kook gebracht en kookten constant over zodat ik steeds opnieuw het gas aan moest maken. Op het bord met de warme boter erover waren ze moeilijk te snijden met die schil er nog om, terwijl ze echt gaar waren. We hebben de schaar er nog bij genomen en zogen de schil ook maar mee naar binnen want mijn humeur zichtbaar tot dalpunt durfde niemand commentaar te leveren. De dag erna bij de grote boodschap op het toilet bleven franje schil achter en half eruit en benauwde van streek gezichten kwamen van het toilet omdat je of die franje eruit moest trekken of de hele dag ermee rond moest lopen.........tot de volgende beurt.
Annemiek