zondag 22 mei 2016

Mijmering 60 Luxe aspergesoep van schillen en porties asperges voor 20 cent per persoon.


Beste mensen,

Ben goed voor jezelf
dan kan je ook goed zijn voor een ander....

Annemiek.

60 Consumindermijmering 22 mei 2016.
 
Tip.
Oogstspreiding is aan te raden en met mate zaaien om o.a. geen overvloed van bonen te hoeven eten als er meer variatie groenten in je tuin staan. Op dit moment heb ik twee rijtjes bonen voor de eerste oogst vol in blad en tegen de bloei. Tijd om nieuwe boontjes te zaaien. Een rijtje is voldoende want er is meer dan bonen nietwaar..... Voorweken doe ik niet meer tegen eind mei. Alleen wat water nageven in de zaaigeultjes en dat is het. De tijd en de warmte doen de rest. Er is heel wat opkomende boon in mijn tuin maar de klimbonen moet je niet meerekenen want dat zijn droogbonen die pas geplukt worden tegen oktober als ze bruin aan de plant hangen. Verdroogt in de peulen worden ze gedopt en bewaard in droge vorm voor de wintersoepen of om als zaaiboon te gebruiken in 2017.
 
Tip 2
De eerste aardbeien nu te koop van Hollandse bodem zijn helaas onder plastic koepels geteeld. Ze hebben wel warmte gekregen en water maar geen direct zonlicht en zijn dus “gedreven.” De smaak is er naar en ik heb besloten even te wachten op de echte Hollandse aardbeien van de volle grond om daar jam van te maken. Maar of die nog bestaan? Kom ik toch weer even terug op “gedreven” groenten. Je ziet in de maanden april/mei in moestuinen dat teveel water wordt gegeven. Ieder wil schijnbaar de grootste en het eerste oogst. Je krijgt dan “gedreven” groente met zwakke stengels en te vroege oogst die nergens naar smaakt. Eenmaal begonnen met water geven moet je dit blijven doen want anders leggen ze het loodje. Groente die de tijd kreeg om te groeien en stevig....daar hou ik van. Ze hebben zelf met hun wortels het grondwater gezocht en zijn iets later in oogst dan de gedreven soort maar oh zoveel lekkerder en nee.......ze kregen nooit water...omdat de natuur dat voor me doet en wel zo rustig.
 

Tip 3

Aspergetijd en de markten verkopen dit goud op dit moment voor dalprijzen. In Eygelshoven op de zaterdag namiddag willen de marktlui ervan af. Twee kistjes
voor 5 euro en in een kistje is de hoop die je ziet op mijn tuintafeltje. Het zal vier of vijf kilo zijn? Ik deelde een kistje met een mevrouw waarvoor twee kistjes ook teveel was net als voor mij. Gewoon vragen en bij de hand kleingeld in je portemonnee. Het zijn ongesorteerde asperges en veel aan de dikke kant maar geweldig om zelf te sorteren. De miskleuners in schoonheid voor in de soep en de mooie om in te vriezen....jawel alleen schillen en rauw invriezen. Ik had tien pakjes voor een
persoon en nog twee porties geschild in een natte theedoek gewikkeld met een plastic zak erom in de koeling voor morgen. Dat zijn voor twaalf personen asperges dus voor ongeveer 20 cent per persoon. Eigenlijk nog minder want van de miskleuners en al die schillen maakte ik meer dan drie liter zalige asperge soep. Het recept? Dat deel ik met je..........

 
 
Tip 4
Aspergesoep in grote portie om eventueel in te vriezen.
Ingrediënten?
 
8 dikke asperges of gebroken asperges.
gewassen schillen en onderkantjes van asperges
60 gram boter
60 gram bloem
zeker anderhalve liter kookvocht
1 liter halfvolle melk
scheut slagroom of kookroom
een flinke eetlepel bouillonpoeder of blokken
gesnipperde verse peterselie
voor de niet vegetariër snippers ham.
 
Werkwijze:
De gewassen schillen en onderkantjes van asperges opzetten met de acht asperges in een soeppan met tenminste twee liter water. Het hangt van de hoeveelheid schillen af of dat water drie liter moet zijn. Hoe meer schillen hoe meer smaak. Bij voorraad asperges aanleggen voor de vriezer komt dus steeds voorraad soep maken want je gooit geen goed voedsel als schillen weg. Het is even tijd investeren maar dan heb je ook wat...
 
Kooktijd van de schillen/asperges is vanaf kookpunt 15 minuut. Gas uit en de schillen/asperges zeven maar alle kookvocht opvangen.
In een grote pan 60 gram boter smelten ( niet bruinen) en 60 gram bloem toevoegen. Een liter kookvocht toevoegen en met de garde de roux klontjesvrij roeren op hoog gas en op laag gas garen ( ongeveer twee minuut)  Daarna de bouillonpoeder toevoegen en een liter melk. De inmiddels afgekoelde asperges tussen de schillen uitvissen en in stukjes snijden of knippen. De schillen in de compost.
 
De aspergestukken in de soep met nog meer kookvocht naar smaak en een flinke scheut room en de bos verse peterselie snipperen. Eveneens aan de soep toevoegen en de soep even tegen het kookpunt houden maar niet koken. Hoe deze soep smaakt? Onbeschrijfelijk en dat zie je ook wel.............Een zondag soepje met een kroontje uit het zuiden. En morgen? Komt asperge op het menu in de mijmering.
 
Mijn leventje....
Op de fiets naar de markt vroeg in de ochtend als de meeste mensen nog slapen. De rust van het niet over de koppen hoeven lopen en al onderweg terug zijn als de eerste uitslapers arriveren. Wat spitskoolplantjes uitgezocht want die zaaide ik niet zelf. Eerst kijken en dan kopen daarmee verdien je geld op de markt. Bijna had ik drie kilo champignons gekocht voor 2,50 euro om ragout te maken in voorraad of zo maar ik hoef van mezelf niet meer alles tegelijk te doen dus de asperges gingen voor. Er waren gebroken asperges te koop twee kistjes voor vijf euro maar iets verder twee kistjes hele asperges voor dezelfde prijs. Oké wat miskleuners erbij en ook wel dikke maar zeker de helft mooie dunne nou ja.....middelmaat want wat is dun.
 
Met die zware tas ( geen plastic maar eigen tasje) ben ik nog langs de ijskraam kunnen komen zonder ijs te eten. Dat lukte me door te bedenken dat die asperges DIRECT in het water moeten en de truuk werkte. Het werd al drukker en ik moest langs een decolleté dat me bekend voorkwam. Ik keek iets hoger en jawel het was mijn kapster/vriendin en moet je nagaan dat je mensen niet alleen aan hun gezicht herkent, het loopje een ruggetje of haardos maar aan een decolleté? Dat komt omdat ik me daaraan altijd erger bij haar en in het consuminderhuis. Een mens heeft het niet nodig  zijn waar openlijk en bloot aan te bieden.  Ik stuur bij het consuminderhuis regelmatig mensen naar de kledingafdeling voor een T-shirt of een sjaaltje of veiligheidsspeld. Bukkende mannen met een bouwvakkers decolleté trek ik steevast aan hun broek en mijn handen jeuken om eens flink aan dat draadje van een string te trekken dat wel eens boven broeksbanden uit piept bij bukkende vrouwen.  MAAR DAT MAG NIET!! Ik zag afgelopen week een meneer met een buikje in het huis met zijn T-shirt dat nauwelijks het buikje bedekte......Ook dat tolereren we niet en zoeken we langere t-shirts voor meneer.
 
Terwijl ik zo op mijn gemakje in de zon asperges schil gaan mijn gedachten naar de eerste asperges die ik bereidde heel lang geleden. Van huis uit kende ik die dingen niet. Te duur voor het grote gezin en mijn moeder kon alleen maar stamppotten koken met te weinig groente erin maar die tijd was voorgoed voorbij.  Voor mijn indertijd gezin van vier personen werden asperges ingekocht en vers van het land kon je die veels te duur “extra
vers” kopen. Daar trap ik nu niet meer in. De asperges werden indertijd door mij gewassen en wat met een mesje over gekrabd maar echt schillen deed ik niet. Wist gewoon niet hoe dat werkte. Ze werden in een inderhaast aangeschafte asperge pan gezet ( heb je helemaal niet nodig) en met teveel water aan de kook gebracht en kookten constant over zodat ik steeds opnieuw het gas aan moest maken. Op het bord met de warme boter erover waren ze moeilijk te snijden met die schil er nog om, terwijl ze echt gaar waren. We hebben de schaar er nog bij genomen en zogen de schil ook maar mee naar binnen want mijn humeur zichtbaar tot dalpunt  durfde niemand commentaar te leveren. De dag erna bij de grote boodschap op het toilet bleven franje schil achter en half eruit en benauwde van streek gezichten kwamen van het toilet omdat je of die franje eruit moest trekken of de hele dag ermee rond moest lopen.........tot de volgende beurt.
 
Annemiek