Ben goed voor jezelf
dan kan je ook goed zijn voor een ander....
Annemiek.
60 Consumindermijmering 22 mei 2016.
Tip 3
Aspergetijd en de markten verkopen dit goud op dit
moment voor dalprijzen. In Eygelshoven op de zaterdag namiddag willen de
marktlui ervan af. Twee kistjes
voor 5 euro en in een kistje is de hoop die je
ziet op mijn tuintafeltje. Het zal vier of vijf kilo zijn? Ik deelde een kistje
met een mevrouw waarvoor twee kistjes ook teveel was net als voor mij. Gewoon
vragen en bij de hand kleingeld in je portemonnee. Het zijn ongesorteerde
asperges en veel aan de dikke kant maar geweldig om zelf te sorteren. De
miskleuners in schoonheid voor in de soep en de mooie om in te vriezen....jawel
alleen schillen en rauw invriezen. Ik had tien pakjes voor een
persoon en nog
twee porties geschild in een natte theedoek gewikkeld met een plastic zak erom
in de koeling voor morgen. Dat zijn voor twaalf personen asperges dus voor
ongeveer 20 cent per persoon. Eigenlijk nog minder want van de miskleuners en al
die schillen maakte ik meer dan drie liter zalige asperge soep. Het recept? Dat
deel ik met je..........
Tip 4
Aspergesoep in grote portie om eventueel in te
vriezen.
Ingrediënten?
gewassen schillen en onderkantjes van asperges
60 gram boter
60 gram bloem
zeker anderhalve liter kookvocht
1 liter halfvolle melk
scheut slagroom of kookroom
een flinke eetlepel bouillonpoeder of
blokken
voor de niet vegetariër snippers ham.
De gewassen schillen en onderkantjes van asperges
opzetten met de acht asperges in een soeppan met tenminste twee liter water. Het
hangt van de hoeveelheid schillen af of dat water drie liter moet zijn. Hoe meer
schillen hoe meer smaak. Bij voorraad asperges aanleggen voor de vriezer komt
dus steeds voorraad soep maken want je gooit geen goed voedsel als schillen weg.
Het is even tijd investeren maar dan heb je ook wat...
Mijn leventje....
Terwijl ik zo op mijn gemakje in de zon asperges
schil gaan mijn gedachten naar de eerste asperges die ik bereidde heel lang
geleden. Van huis uit kende ik die dingen niet. Te duur voor het grote gezin en
mijn moeder kon alleen maar stamppotten koken met te weinig groente erin maar
die tijd was voorgoed voorbij. Voor mijn indertijd gezin van vier personen
werden asperges ingekocht en vers van het land kon je die veels te duur “extra
vers” kopen. Daar trap ik nu niet meer in. De asperges werden indertijd door mij gewassen en wat met een mesje over gekrabd maar echt schillen deed ik niet. Wist gewoon niet hoe dat werkte. Ze werden in een inderhaast aangeschafte asperge pan gezet ( heb je helemaal niet nodig) en met teveel water aan de kook gebracht en kookten constant over zodat ik steeds opnieuw het gas aan moest maken. Op het bord met de warme boter erover waren ze moeilijk te snijden met die schil er nog om, terwijl ze echt gaar waren. We hebben de schaar er nog bij genomen en zogen de schil ook maar mee naar binnen want mijn humeur zichtbaar tot dalpunt durfde niemand commentaar te leveren. De dag erna bij de grote boodschap op het toilet bleven franje schil achter en half eruit en benauwde van streek gezichten kwamen van het toilet omdat je of die franje eruit moest trekken of de hele dag ermee rond moest lopen.........tot de volgende beurt.
vers” kopen. Daar trap ik nu niet meer in. De asperges werden indertijd door mij gewassen en wat met een mesje over gekrabd maar echt schillen deed ik niet. Wist gewoon niet hoe dat werkte. Ze werden in een inderhaast aangeschafte asperge pan gezet ( heb je helemaal niet nodig) en met teveel water aan de kook gebracht en kookten constant over zodat ik steeds opnieuw het gas aan moest maken. Op het bord met de warme boter erover waren ze moeilijk te snijden met die schil er nog om, terwijl ze echt gaar waren. We hebben de schaar er nog bij genomen en zogen de schil ook maar mee naar binnen want mijn humeur zichtbaar tot dalpunt durfde niemand commentaar te leveren. De dag erna bij de grote boodschap op het toilet bleven franje schil achter en half eruit en benauwde van streek gezichten kwamen van het toilet omdat je of die franje eruit moest trekken of de hele dag ermee rond moest lopen.........tot de volgende beurt.
Annemiek