Ik ben niet gemaakt voor de bankrekening
de super bungalow en de dikke Mercedes
maar voor de fiets, het handwasje uit de regenton
en de groente uit de tuin op mijn bordje...Dat brengt geluk....
Annemiek
63 Consuminderijmering 2016.
Tip.
In lente/zomertijd en een tuin is de weg naar
zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven gemakkelijk. Groente telen in de border
met daarvoor een rijtje boeren geraniums voor de fleur. Bloeiende papaver in de
tuin en deze soort is winterhard dus komt steeds vanzelf terug. Het zaad is voor
op maanzaad broodjes en om weg te geven. Omdat ik niet meer de energie heb van
40 jaar geleden is mijn voortuin een rotstuintje geworden waar ik nauwelijks
onderhoud aan heb. Dat betekend niet dat ik er een grindtuin van maak, maar
vaste planten omringd met grote stenen die op strookjes worteldoek liggen.
Daardoor komt er geen onkruid tussen de stenen maar de planten staan uiteraard
in volle grond zonder worteldoek. Af en toe vervang ik een plant of steek uit
wat teveel werd. Hooguit tweemaal per jaar werk ik in die tuin. De kosten zijn
nihil aan planten want het zijn winterharde soorten die steeds terug komen o.a.
veel lavendel die ook weer gebruikt wordt als luchtverfrisser, het maken van
kruidenazijn en in het bad. Er is altijd bloei in de rotstuin van de vroege
lente tot ver in de herfst. In de winter blijven de uitgebloeide planten staan
voor de dieren die er de winter in doorbrengen zoals lieveheersbeestjes. De rijp
en besneeuwde takken brengen pracht winterse beelden en in het voorjaar is een
uurtje snoeien wel voldoende. Het is te overwegen als je geen tuinmens bent of
niet kan onderhouden en overweegt de tuin vol worteldoek en kiezel te gooien
waar het hemelwater niet weg kan in de aarde en door de riolering
wegloopt.
Het einde van het aspergeseizoen nadert en
afgelopen zaterdag kocht ik op de markt in Eygelshoven 15 kilo voor 5 euro.
Ongesorteerd en ze moesten ze kwijt voor het weekend omdat ze tot de volgende
week niet meer bewaard konden worden. Dan sla je je slag. In een grote bak water
kwamen ze op verhaal en door de dag heen heb ik tien kilo geschild en in de
vriezer gestopt. Rauw in zakjes in porties voor een persoon. Margaret en Jan (
vrienden) hebben samen met mij de laatste vijf kilo geschild en mee naar huis
genomen met het recept voor de soep en de schillen. (Zie recept mijmering 60) De
aardbeien van Hollandse bodem beginnen meer smaak te krijgen en tijd om
jammetjes te maken dus sla in.... Bij de aardbeienteler tweede keus 3 kilo voor
2,50 of op de markt. Als je een koopje aardbei tegen komt maar geen tijd neem ze
dan toch maar mee. Voorzichtig in een bak kort wassen kroontjes eraf en heel per
kilo afgewogen in zakjes in de vriezer. Als je even tijd hebt later haal je wat
zakken uit de vriezer om jam te maken en weet je de juiste hoeveelheid
geleisuiker omdat elke zak een kilo aardbei bevat.
Tijd om harde wenerbodempjes te bakken in elke
gewenste maat. Voor de aardbei taartjes... Recept als volgt:
250 gram boter of half boter/margarine
op kamertemperatuur
150 gram suiker
snuf zout
zakje bakpoeder
minimaal 600 gram bloem
De oven voorverwarmen op 180 graden en de vormpjes
invetten met boter of margarine en dat kan met je vingers. Stuif er wat bloem
over en zet ze even weg.
In een deeg kom de boter suiker zout bakpoeder ei
en de helft van de bloem. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes en
kneed het deeg met koele hand tot een deeg dat loslaat van je handen. Voeg
daarvoor steeds wat bloem bij. Heb je geen ei neem dan een scheutje melk. Rol
het deeg uit met de deegroller en bekleed de vormpjes ermee. Oplappen kan en mag
zodat het deeg overal even dik/dun is. Als je geen vormpjes hebt neem je een deksel van een pot want aardbei op een grote koek is even lekker. In de oven afbakken tot lichtbruin,
hoelang hangt af van je oven. Af en toe kijken ....... De vormpjes op de kop op
een treefje en vallen de bodempjes zo uit de vormpjes. Af laten
koelen.....
De bodempjes zijn in een plastic zak of trommel wel
14 dagen te bewaren. Aardbeien erop is heerlijk of kruisbessen maar die zijn nog
niet rijp. Het lekkerste is eerst een laagje eigengemaakte jam op de bodem, dan
in stukken gesneden aardbei die even daarvoor met wat suiker zijn gemengd. Weer
een laagje jam en opgespoten slagroom. De slagroom heb ik deze keer met klopfix
opgeklopt en suiker uiteraard omdat door de warmte de slagroom wel eens inzakt
of helemaal niet stijf wordt. Een zakje is genoeg voor twee doosjes slagroom ook
al staat op de klopfix verpakking iets anders. Een kruidzak zak van de dropjes
is mijn wegwerp spuitzak deze keer. Puntje eraf knippen spuitmondje in de zak en
vullen.
Tip 4
In lente/zomertijd en een tuin is de weg naar
zoveel mogelijk eenvoudig leven en goed zijn voor het milieu gemakkelijk.
Door de vele regen is er water genoeg in de regentonnen en ik heb een bont
wasje opgezet in regenwater in de grote pan op het gas. De geur van sunsoda op
de zondagnamiddag in mijn huis brengt nostalgie. Een beetje de temperatuur
schatten maar nog geen kookpunt heb ik de washandjes en vaatdoeken op het gas op
temperatuur gebracht en gas uit. Gewoon weken en je ziet aan het water dat door
in de week zetten al alle vuil loslaat. Even met de hand wat “wassen” uitwringen
en opspoelen in een emmertje ( de laatste keer met drinkwater). Ik heb een
centrifuge dus de was kon halfdroog aan de lijn. Het vuile sop werd met pan en
al bij de de border muur gezet waar met het oude bezempje weer een stuk
muur
mosvrij werd geschrobd. Ik heb alweer een panvol zwarte fijne was bijeen
gespaard en werd weer opgezet met regenwater en sunsoda op het gas. Veertig
graden was... dus maar heel even het gas eronder en uit. Lekker weken en wassen.
Zo bijhouden zullen we zien hoelang het leuk is...........
Afgelopen zaterdag zijn Petra Theo en ik de
pompoenplanten op de heuvel gaan zetten. Een pracht locatie bij een sponsor
echtpaar dat anoniem wil blijven. Het is een utopia plekje en een zegen even
daar weer TE ZIJN. Het werd tijd dat de planten in de volle grond kwamen na
vorstschade een leger slakken erover heen en geel blad van teveel regen die niet
snel genoeg kon afvloeien uit de potten. Ik hoop dat ze goed aarden en wederom
prachtoogst brengen. Er stond alweer een stuk heuvel vol aardappels vroege en
winteraardappels en wat een werk is er verricht om dat land te
bemesten ruggen
te maken en de aardappels poten. Allemaal gedaan voor de mens die het veel
minder heeft. Het is een geweldig iets die eerste vroege aardappels te mogen
uitdelen aan onze crisisgezinnen die geen geld voor voedsel hebben. De pompoenen
niet te vergeten die in de kookworkshops worden gebruikt en meegegeven voor wie
leren wil.........
Van de plaatselijke aardbeiteler Pennartz https://www.facebook.com/BoerderijwinkelPennartz krijgen
we de jam aardbeien gratis om uit te delen aan gezinnen die geen aardbeien
kunnen kopen en in de kookworkshop leerde José hoe aardbeienjam te maken.
In lente/voorjaar voel ik me zeer dichtbij de
natuur en de aarde. Meer buiten dan binnen voel ik me met de aarde verbonden al
is mijn deurtje tijdens de buien nu even gesloten. Ik spaar regen voor de was en
ik hoef niet naar de super want op wasdag hebben we restjesdag. Er is nog
aspergesoep en voorjaarssalade van gisteren. Morgen ga ik naar mijn zus en eet
dus “buitenshuis.” Woensdag wellicht pasta met de toppen van de tuinbonenplanten
of melde of snijbiet die de grond uitschiet. Het was een heerlijke dag gisteren
met vrienden doorbrengend aan de grote tafel asperge schillen en bijpraten.
Koffie met aardbeitaartjes en aspergesoep die misschien een euro kostte de mega
pan. Wat soepjes in de vriezer gezet voor werkdagen. Jan moest in kasten en
laden scherpe mesjes zoeken en plastic diepvrieszakjes en Margaret haalde
vergieten vol asperges buiten op het hofje. Ik bleef aan de tafel met de bak op
schoot. Wat een gezellige heerlijkheid. Aan het einde van de dag hebben we samen
de afwas gedaan en het leek alsof een weeshuis had gekookt en gegeten. Toen ze
wegreden uit het straatje hoefde ik alleen nog maar de schone vaat in de kasten
te ruimen en eigenlijk moet dat nog gebeuren.....
Floor de poes was ontsnapt net voor middernacht
toen ik dacht dat ze lekker lag te slapen op een stoel ben ik nog eventjes de
poort gaan controleren en flits.... was ze mij te slim af en weg de
breeveertien op. Het heeft gevolgen voor mijn nachtrust die poes daar ergens in
de regen al kan ze onder het afdak dutten. Het is immers niet koud maar toch....
Vroeg in de ochtend stond ze moe maar voldaan aan de keukendeur te schreeuwen
van de honger. Ze leek een beetje op de kostwinner uit de mijn van vroeger die
moe van het werk uit de nachtdienst kwam. Ze vond dat ze wel in mijn bed kon nu
ik toch op moest staan en ik heb het maar even zo gelaten. Nu weet ze niet meer
wat dag en nacht is en dat gaat altijd zo bij het wisselen van nacht en
dagdienst. Ze dut hier en daar en tegen de avond zal ze weer op reep willen gaan
maar deze keer niet......want ze hoeft geen lellebel te worden die de straten
afschuimt..
Annemiek