maandag 30 mei 2016

Mijmering 63 Aardbeitaartjes en maandag wasdag...

Beste mensen,

Ik ben niet gemaakt voor de bankrekening de super bungalow en de dikke Mercedes
maar voor de fiets, het handwasje uit de regenton en de groente uit de tuin op mijn bordje...
Dat brengt geluk....

Annemiek
63 Consuminderijmering 2016.
 
Tip.
In lente/zomertijd en een tuin is de weg naar zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven gemakkelijk. Groente telen in de border met daarvoor een rijtje boeren geraniums voor de fleur. Bloeiende papaver in de tuin en deze soort is winterhard dus komt steeds vanzelf terug. Het zaad is voor op maanzaad broodjes en om weg te geven. Omdat ik niet meer de energie heb van 40 jaar geleden is mijn voortuin een rotstuintje geworden waar ik nauwelijks onderhoud aan heb. Dat betekend niet dat ik er een grindtuin van maak, maar vaste planten omringd met grote stenen die op strookjes worteldoek liggen. Daardoor komt er geen onkruid tussen de stenen maar de planten staan uiteraard in volle grond zonder worteldoek. Af en toe vervang ik een plant of steek uit wat teveel werd. Hooguit tweemaal per jaar werk ik in die tuin. De kosten zijn nihil aan planten want het zijn winterharde soorten die steeds terug komen o.a. veel lavendel die ook weer gebruikt wordt als luchtverfrisser, het maken van kruidenazijn en in het bad. Er is altijd bloei in de rotstuin van de vroege lente tot ver in de herfst. In de winter blijven de uitgebloeide planten staan voor de dieren die er de winter in doorbrengen zoals lieveheersbeestjes. De rijp en besneeuwde takken brengen pracht winterse beelden en in het voorjaar is een uurtje snoeien wel voldoende. Het is te overwegen als je geen tuinmens bent of niet kan onderhouden en overweegt de tuin vol worteldoek en kiezel te gooien waar het hemelwater niet weg kan in de aarde en door de riolering wegloopt.
 
Tip 2
Het einde van het aspergeseizoen nadert en afgelopen zaterdag kocht ik op de markt in Eygelshoven 15 kilo voor 5 euro. Ongesorteerd en ze moesten ze kwijt voor het weekend omdat ze tot de volgende week niet meer bewaard konden worden. Dan sla je je slag. In een grote bak water kwamen ze op verhaal en door de dag heen heb ik tien kilo geschild en in de vriezer gestopt. Rauw in zakjes in porties voor een persoon. Margaret en Jan ( vrienden) hebben samen met mij de laatste vijf kilo geschild en mee naar huis genomen met het recept voor de soep en de schillen. (Zie recept mijmering 60) De aardbeien van Hollandse bodem beginnen meer smaak te krijgen en tijd om jammetjes te maken dus sla in.... Bij de aardbeienteler tweede keus 3 kilo voor 2,50 of op de markt. Als je een koopje aardbei tegen komt maar geen tijd neem ze dan toch maar mee. Voorzichtig in een bak kort wassen kroontjes eraf en heel per kilo afgewogen in zakjes in de vriezer. Als je even tijd hebt later haal je wat zakken uit de vriezer om jam te maken en weet je de juiste hoeveelheid geleisuiker omdat elke zak een kilo aardbei bevat.
 
Tip 3
Tijd om harde wenerbodempjes te bakken in elke gewenste maat. Voor de aardbei taartjes... Recept als volgt:
 
Ingrediënten wenerbodems:
250 gram boter of half boter/margarine
op kamertemperatuur
150 gram suiker
snuf zout
zakje bakpoeder
1 ei
minimaal 600 gram bloem
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden en de vormpjes invetten met boter of margarine en dat kan met je vingers. Stuif er wat bloem over en zet ze even weg.
In een deeg kom de boter suiker zout bakpoeder ei en de helft van de bloem. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes en kneed het deeg met koele hand tot een deeg dat loslaat van je handen. Voeg daarvoor steeds wat bloem bij. Heb je geen ei neem dan een scheutje melk. Rol het deeg uit met de deegroller en bekleed de vormpjes ermee. Oplappen kan en mag zodat het deeg overal even dik/dun is. Als je geen vormpjes hebt neem je een deksel van een pot want aardbei op een grote koek is even lekker. In de oven afbakken tot lichtbruin, hoelang hangt af van je oven. Af en toe kijken ....... De vormpjes op de kop op een treefje en vallen de bodempjes zo uit de vormpjes. Af laten koelen.....
 
De bodempjes zijn in een plastic zak of trommel wel 14 dagen te bewaren. Aardbeien erop is heerlijk of kruisbessen maar die zijn nog niet rijp. Het lekkerste is eerst een laagje eigengemaakte jam op de bodem, dan in stukken gesneden aardbei die even daarvoor met wat suiker zijn gemengd. Weer een laagje jam en opgespoten slagroom. De slagroom heb ik deze keer met klopfix opgeklopt en suiker uiteraard omdat door de warmte de slagroom wel eens inzakt of helemaal niet stijf wordt. Een zakje is genoeg voor twee doosjes slagroom ook al staat op de klopfix verpakking iets anders. Een kruidzak zak van de dropjes is mijn wegwerp spuitzak deze keer. Puntje eraf knippen spuitmondje in de zak en vullen.
 
Tip 4
In lente/zomertijd en een tuin is de weg naar zoveel mogelijk eenvoudig leven en goed zijn voor het milieu gemakkelijk. Door de vele regen is er water genoeg in de regentonnen en ik heb een bont wasje opgezet in regenwater in de grote pan op het gas. De geur van sunsoda op de zondagnamiddag in mijn huis brengt nostalgie. Een beetje de temperatuur schatten maar nog geen kookpunt heb ik de washandjes en vaatdoeken op het gas op temperatuur gebracht en gas uit. Gewoon weken en je ziet aan het water dat door in de week zetten al alle vuil loslaat. Even met de hand wat “wassen” uitwringen en opspoelen in een emmertje ( de laatste keer met drinkwater). Ik heb een centrifuge dus de was kon halfdroog aan de lijn. Het vuile sop werd met pan en al bij de de border muur gezet waar met het oude bezempje weer een stuk
muur mosvrij werd geschrobd. Ik heb alweer een panvol zwarte fijne was bijeen gespaard en werd weer opgezet met regenwater en sunsoda op het gas. Veertig graden was... dus maar heel even het gas eronder en uit. Lekker weken en wassen. Zo bijhouden zullen we zien hoelang het leuk is...........
 
Mijn leventje....
Afgelopen zaterdag zijn Petra Theo en ik de pompoenplanten op de heuvel gaan zetten. Een pracht locatie bij een sponsor echtpaar dat anoniem wil blijven. Het is een utopia plekje en een zegen even daar weer TE ZIJN. Het werd tijd dat de planten in de volle grond kwamen na vorstschade een leger slakken erover heen en geel blad van teveel regen die niet snel genoeg kon afvloeien uit de potten. Ik hoop dat ze goed aarden en wederom prachtoogst brengen. Er stond alweer een stuk heuvel vol aardappels vroege en winteraardappels en wat een werk is er verricht om dat land te
bemesten ruggen te maken en de aardappels poten. Allemaal gedaan voor de mens die het veel minder heeft. Het is een geweldig iets die eerste vroege aardappels te mogen uitdelen aan onze crisisgezinnen die geen geld voor voedsel hebben. De pompoenen niet te vergeten die in de kookworkshops worden gebruikt en meegegeven voor wie leren wil.........
 
Van de plaatselijke aardbeiteler Pennartz  https://www.facebook.com/BoerderijwinkelPennartz krijgen we de jam aardbeien gratis om uit te delen aan gezinnen die geen aardbeien kunnen kopen en in de kookworkshop leerde José hoe aardbeienjam te maken.
 
In lente/voorjaar voel ik me zeer dichtbij de natuur en de aarde. Meer buiten dan binnen voel ik me met de aarde verbonden al is mijn deurtje tijdens de buien nu even gesloten. Ik spaar regen voor de was en ik hoef niet naar de super want op wasdag hebben we restjesdag. Er is nog aspergesoep en voorjaarssalade van gisteren. Morgen ga ik naar mijn zus en eet dus “buitenshuis.” Woensdag wellicht pasta met de toppen van de tuinbonenplanten of melde of snijbiet die de grond uitschiet. Het was een heerlijke dag gisteren met vrienden doorbrengend aan de grote tafel asperge schillen en bijpraten. Koffie met aardbeitaartjes en aspergesoep die misschien een euro kostte de mega pan. Wat soepjes in de vriezer gezet voor werkdagen. Jan moest in kasten en laden scherpe mesjes zoeken en plastic diepvrieszakjes en Margaret haalde vergieten vol asperges buiten op het hofje. Ik bleef aan de tafel met de bak op schoot. Wat een gezellige heerlijkheid. Aan het einde van de dag hebben we samen de afwas gedaan en het leek alsof een weeshuis had gekookt en gegeten. Toen ze wegreden uit het straatje hoefde ik alleen nog maar de schone vaat in de kasten te ruimen en eigenlijk moet dat nog gebeuren.....
 
Floor de poes was ontsnapt net voor middernacht toen ik dacht dat ze lekker lag te slapen op een stoel ben ik nog eventjes de poort gaan controleren en flits....  was ze mij te slim af en weg de breeveertien op. Het heeft gevolgen voor mijn nachtrust die poes daar ergens in de regen al kan ze onder het afdak dutten. Het is immers niet koud maar toch.... Vroeg in de ochtend stond ze moe maar voldaan aan de keukendeur te schreeuwen van de honger. Ze leek een beetje op de kostwinner uit de mijn van vroeger die moe van het werk uit de nachtdienst kwam. Ze vond dat ze wel in mijn bed kon nu ik toch op moest staan en ik heb het maar even zo gelaten. Nu weet ze niet meer wat dag en nacht is en dat gaat altijd zo bij het wisselen van nacht en dagdienst. Ze dut hier en daar en tegen de avond zal ze weer op reep willen gaan maar deze keer niet......want ze hoeft geen lellebel te worden die de straten afschuimt..
 
Annemiek