dinsdag 3 mei 2016

Mijmering 53 Hartig komkommer/yoghurt beleg en wat te doen met bladmosterd...


Beste mensen,

Verlicht morgen met vandaag
en eet elke dag iets groens geels en roods.
vers fruit en/of groente....

Annemiek
53 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Snel even wat hartig broodbeleg maken? Met Griekse yoghurt zo gepiept. Voor de warme dagen die komen.
Benodigdheden:
Griekse yoghurt
1 komkommer
daslook of bieslook
eventueel knoflookstengeltjes
uienpijpjes van lente ui kan ook.
 
Werkwijze:
De yoghurt in een filterzakje “uithangen.” Bij Griekse yoghurt is vier uur al voldoende. Een halve bio komkommer met schil raspen en bij de yoghurt mengen met peper/zout en in mijn geval daslookblad en knoflookstengels in reepjes verknipt. Mengen en eventueel nog komkommer toevoegen tot het je smaak is. Heerlijk hartig broodbeleg dat twee dagen goed blijft in de koeling maar vers na twee uur smaakjes intrekken het lekkerste is.
 
Regelmatig koop ik een ongesneden brood bij een goede bakker. Daar snij ik dikke sneden van die ingevroren worden. Een snee brood is voldoende voor de lunch met het hartig beleg en als decoratie daslookblad en een daslookbloempje dat ook eetbaar is. Binnenkort ga ik zelf weer brood bakken.
 
Tip 2
Er was een restje komkommer over en nog wat kleine stengeltjes bleekselderij. De komkommer geraspt en de stengeltjes selderij heel klein gesneden kan er een eetlepel bovenstaand hartig beleg bij met een beetje vocht van de uitgehangen yoghurt. Mengen en peper/zout toevoegen naar smaak.
 
Tip 3
Van de bladmosterd in het derde blad wordt al geknipt voor bovenop een boterham met hartig beleg. De subtiele mosterdsmaak in het blad is hemels. Natuurlijk nog niet teveel knippen want de plantjes moeten nog groeien en een deel ervan bloeien om weer bladmosterdzaadjes te brengen en bloemen in de vaasjes maar vooral veel blad......voor op en in hartig beleg en in de sla en bovenop broodjes gezond en weet je ook weer wat je met bladmosterd kan doen. Het hele jaar door te zaaien dus aan de slag.......
 
Mijn leventje........
De tuinbonen staan in bloei en hebben gelig blad van te weinig zon en teveel regen en ik hoop dat ze opknappen komende dagen. Het eeuwig moes staat in de knop en zal weer zaad brengen. Ik stuurde het zaad afgelopen jaar op naar liefhebbers maar hoorde nog niet of het zaad gezaaid is. In ieder geval zal ik wederom zaad oogsten dit jaar.
De laatste bakjes met jonge planten gaan binnenkort van de vensterbanken. Het zaad in kommetjes en zakjes van het dressoir in de gang in een wijnkistje geruimd. Wel bij de hand maar niet meer in het zicht. Mijn huis moet eens grondig schoongemaakt worden en Monique de hulp komt morgen daar een start mee maken. Natuurlijk help ik mee... wat ik zelf kan doen doe ik zelf....... Er zitten vlekken op de vloerkleden want ik laat nogal eens iets vallen. Plaatselijk vlek verwijderen is niet meer aan de orde ( er is teveel vlek)  dus bij de eerste warme dagen worden de vloerkleden geschrobd buiten op het hofje. Eigenlijk zou ik beter geen kleden op de tegelvloeren moeten leggen maar het is zo warm en zo huislijk, bovendien valt niet alles direct kapot met vloerkleden. Als moeder natuur het in de tuin overneemt kan ik binnen weer even huishouden en kijken wat er weer weg kan...... Een vrouwenhand en een paardentand zijn altijd in beweging.......... ( oud gezegde)
 
Annemiek