dinsdag 17 mei 2016

Mijmering 58 Rabarber crumble, glaswerk oppimpen van restjes kant, kraaltjes steentjes enz....

Beste mensen,

Alles heeft schoonheid
maar niet iedereen heeft daar oog voor....

Annemiek
58 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Even te druk en de strijk was aan de lijn is bijna droog. Klam strijken brengt het beste resultaat in weinig tijd en stroomverbruik maar NU even niet. Rol de stukjes was op al of niet besprenkeld met water en stop ze in een plastic zak. Niet langer dan een dag laten liggen anders komt de spik erin. Strijken en al of niet gedeeltelijk opgevouwen nog even na laten drogen op een lijntje..... Geweeeldig resultaat.
 
Tip 2
Strijk dure bewerkte kleedjes altijd eerst aan de achterkant. Daarna heel kort aan de voorkant...
 
Tip 3
In de herfst van mijn leven beland weet ik dat het goede bonte tafellaken mijn winter wel uit zal houden. Er is nog een wit fragiel en een damast kleed en dat is helemaal genoeg. De rest gaat weg. Er is een stapel te kleine slopen die gaan ook weg. Twaalf ruime slopen doen het wel voor de herfst en de winter van mijn leven. Opgeruimd staat netjes en gemakkelijk als het voor een goed doel is... ( consuminderhuis) Opruimen brengt ruimte in je huis en je hoofd.
 
Tip 4
De eerste rabarber is goed en als ik de stengels oogst zie ik “de bewoner” die de oorzaak is van de vele gaatjes in het blad. Ze wordt de breeveertien opgeholpen en mag elders verder knabbelen en krijgt een blad mee om in te wonen en op te eten.
 
De eerste rabarber....mmmmmmm, daar maak ik steevast crumble van maar eerst de moes maken. De stengels in het geheel wassen en in stukken gesneden met aanhangend water aan de kook brengen. De deksel op de pan en goed opletten of er eventueel water bij moet. Als de rabarber kookt op laag gas verder garen. Af en toe roeren en de laatste stukjes met de garde fijn kloppen. Je mag de mixer erdoor halen of door de pasvite maar waarom? Wat maakt het uit...een stukje in de moes. Op het laatste moment de suiker toevoegen naar smaak. In mijn hoopje moes gingen drie kleine eetlepels suiker.
De moes af laten koelen en crumble deeg maken.
 
Crumble deeg
Ingrediënten:
250 gram boter of margarine of half/half
150 gram suiker
pakje bakpoeder
1 klein ei of eetlepel melk
snuf zout
ongeveer 600 gram bloem.
 
Werkwijze: Alle ingrediënten in een kom met de helft van de bloem. Snij met twee messen de boter/margarine en kneed met koele hand het deeg. Voeg steeds bloem toe tot het deeg loslaat van je handen. Vet een vuurvaste schaal in met boter en maak kleine balletjes van het deeg die platgedrukt de bodemlaag vormen in de schaal. Daarop de rabarber verdelen en het resterende deeg in kruimels snijden met de twee messen. De kruimels op de rabarber en in de oven op 180 graden tot de kruimels lichtbruin en de crumble gaar is. Warm geserveerd als nagerecht met een bolletje ijs en slagroom.Warm of koud bij de koffie al of niet met slagroom.
 
Mijn crumble recept is anders dan de klassieke vorm. Die is naar mijn mening te zoet. Het zijn gelijke delen boter suiker en bloem. Bijvoorbeeld 200 gram van elk. Geen ei of bakpoeder. De werkwijze is ook anders. fruit in een kom en het deeg in kruimels op het fruit en in de oven op 180 graden. Mijn crumble heeft een onderlaag onder het fruit. Kijk wat je voorkeur heeft.....
 
Tip 5
De border waarin ik tuinier op de mulch manier doet het prima. De bonen groeien goed en hier en daar trek ik wat onkruidjes uit en schoffelen hoeft niet. De cadeautjes die opkomen zoals de bernagie zijn nu groot genoeg om naar elders te verplanten. Ze kregen een plekje in de voortuin als decoratie voor de mooie bladeren en bloemen die ook nog eetbaar zijn. Verder komt overal eenjaars papaver op en nog meer melde. Het lijkt wel een grote cadeauwinkel van plantjes die hun zaad vorig jaar lieten vallen en in honderdvoud opkomen. Alles door elkaar en dat mag bij Annemiek.

Tip 6
In het consuminderhuis wordt hergebruikt van wat de mens zoal weg wil doen. Glazen en vazen bakjes potjes en zelfs lampenkappen beplakt met reepjes kant van restjes vitrage of stukjes uit de naaidoos. Steentjes glittertjes en wat er maar te vinden is uit kralendozen kapotte sierraden en en......... Even naar de foto’s kijken brengt ideetjes. Een theelichtje in het glas en voilà....
 
Mijn leventje....
Toen mijn zoon even niet keek heb ik gaten in de witte muur van zijn flat met tandpasta bewerkt. Je zag verschil de eerste dag maar vandaag was niets meer te zien van de gaten en volgens hem waren er nooit gaten geweest. De tandpasta was mooi ingedroogd. Ik was even bij hem op bezoek en zag dat tips waren uitgevoerd waar hij eerst tegen was. Moeders en hun slimmigheidjes....
 
Floor de poes is misschien wel de enigste poes met een petemoei. De mevrouw aan de overkant die vijftien jaar jonger is staat in mijn testament beschreven als adres waar Floortje naar toe verhuisd als er ooit iets is. Af en toe wandelt Floor daar naar binnen en gisteren zat ze zomaar op de vensterbank voor het raam aan de overkant op de slaapkamer. Ze moet het niet te bont maken......ik ben er nog en zomaar naar de overkant voor haar tijd kan dus niet. Misschien hebben ze daar wel sheba wie weet..... Toch een hele geruststelling als je zaakjes geregeld zijn en af en toe zie ik die reclame van mensen die bij leven nog iets heel liefs voor hun dierbaren doen omdat het beter is en later niet meer kan. Het bracht me op een ideetje. Petemoei van floor kreeg mijn boek ETEN UIT DE EERLIJKE MOESTUIN met de volgende tekst: “Omdat het een hele geruststelling is als ik haar niet meer verwennen kan,  mijn Floortje de jouwe zal zijn....” Misschien een tip voor jou beestjes al je al wat ouder bent al ben ik niet van plan kasje wijlen te gaan hoor......... Maar wel een regelnicht ben en pas kan slapen als de afwas rond middernacht van het aanrecht is, het testament in de la en de woondeken opgevouwen in de mand ligt met Floor daar bovenop.........
 
Annemiek