Beste mensen,
Om je dromen te verwezenlijken
moet je klaarwakker worden....
161 Consumindermijmering
2014.
Tip.
Storm windkracht negen daar hoort zuurkool bij.
Hierbij deel ik mijn receptje......
Ingrediënten:
Zuurkool
Aardappels en eventueel topinamboer.
Witte bonen
Een of twee appels
Klontje boter, nootmuskaat
De zuurkool is uit eigen vat (ingemaakt) en
eigenlijk moet de kool nog even fermenteren maar de smaak zit er al goed in. Tja
als ik geduld zou hebben maar nu even niet.
De aardappels werden geschild en in kleine stukken
gesneden en met weinig water en zout opgezet. In de voortuin zwerven wat topinamboers op arme grond want zoveel mest heb ik daar niet ingedaan. Ze zijn dan ook onder de maat en wel op lengte maar niet dik. Doet er niet toe. Die verdwaalde schapen oogst ik vanaf oktober mee en mee en krijgen na de eerste schrobbeurt met regenwater een tweede beurt met drinkwater. Het velletje valt er zo vanaf en klein gesneden kunnen ze bij de aardappels. De zuurkool zonder zout in weinig water koken. Jawel in een andere pan, dat hoort bij dit recept.
gesneden en met weinig water en zout opgezet. In de voortuin zwerven wat topinamboers op arme grond want zoveel mest heb ik daar niet ingedaan. Ze zijn dan ook onder de maat en wel op lengte maar niet dik. Doet er niet toe. Die verdwaalde schapen oogst ik vanaf oktober mee en mee en krijgen na de eerste schrobbeurt met regenwater een tweede beurt met drinkwater. Het velletje valt er zo vanaf en klein gesneden kunnen ze bij de aardappels. De zuurkool zonder zout in weinig water koken. Jawel in een andere pan, dat hoort bij dit recept.
Weet je trouwens dat aardappels samen gekookt met
zuurkool heeeeeeeel lang nodig hebben om te garen?
Terug naar het recept......
Er komen geen diertjes in en om dierlijk eiwit te
vervangen komt er plantaardig eiwit in. Bonen! Witte bonen heb
ik altijd in porties in de vriezer voorradig, gekookt en wel. Dat heb jij niet?
Zet dan een kopje witte droogbonen een dag van te voren in ruim water en laat ze
weken. Kook ze maar met de zuurkool mee en niet teveel roeren anders gaan ze
stuk. Het leuke is dat je de bonen straks nog ziet in de stamppot. Heb je
ingevroren bonen laat die dan van te voren ontdooien en warm even mee met de
zuurkool in de pan. Weer terug naar het recept........
Twee appeltjes in vieren snijden ( biologische met
schil) klokhuis eruit en in partjes in de wok in iets olie bakken. De
aardappel/topinamboer is gaar en kan door het vergiet weer in de pan puree van
gemaakt worden met de mixer of de blender of de stamper. Scheut melk
nootmuskaat klontje boter en even controleren op zout en peper. De
zuurkool/witte bonen eventueel afgieten en voorzichtig door de puree
mengen.
Serveren met mosterd en de appeltjes.....En het
geld wat je uitspaart omdat je geen diertjes op het menu zet? Koop daar maar
bonen voor bij de Turk. Heb je tweemaal zoveel en geen diertje
geleden........
Tip 2
Vorige week deed ik zuinig aan met mijn
huishoudgeld om deze week eens in te kunnen slaan. Het is de hoogste tijd om nog
goedkoop paprika op de markt (Eygelshoven) in te slaan. ze kosten bij de super
al drie stuks voor 1,98 hoorde ik. Op de markt een hele grote zak voor 2 euro.
Tegen scheiden van de markt tijd drie zakken voor vijf euro. Delen met vrienden
of buur? Schoonmaken en wassen, rauw in grove stukken in de vriezer in een grote
zak. Tegen de feestdagen zijn ze onbetaalbaar want dan wordt alles
duur…..
Tip 3
Hoe mooi is de herfst in rode
tinten….de Oost-Indische kers (eenjarig) is in de wilde wingerd geklommen en
siert de muur van buur……..Deze late bloei zou ik nooit willen missen in de tuin.
Je hoeft er niets aan te onderhouden want de klimmer zoekt zijn eigen weg. Het
zaad valt in de aarde en als je niet te driftig wiedt komen elk jaar de plantjes
wel weer op. Zaad weggeven kan natuurlijk ook…..Sta erbij stil en geniet van wat
ma natuur je gratis geven wil…..
Tip 4
Een kropje gekleurde
sla geoogst uit een rubberlaars die eens van Mat is geweest en een paar blaadjes
krulsla….een paar worteltjes en wat wortelpeterselie, tijm peterselieblad en
bieslook, allemaal gesprokkeld in de herfsttuin. Er kwamen twee mandarijnen bij
en een appel. Een handvol rozijnen peper/zout en schepje honing. Kruidenazijn en
olijfolie…..wat een mooi bundeltje gezondheid. De
wortels werden geraspt de sla in grove stukken geknipt en de kruiden in kleine
flittertjes. De mandarijnen geschild en de partjes
met de keukenschaar in stukjes geknipt. Laat de schil maar om de appel want de
vitamientjes zitten net onder de schil. De appel in stukjes snijden en de hele
zaak mengen…..Er kan een geroosterde boterham bij
maar daar had ik geen behoefte aan……Een glaasje sinaasappelsap was
beter…….
Tip 5
Even geen zin in brood en de
broodeter die mee zou eten hoefde geen brood. Teveel brood dat niet meer in de
vriezer kon en te oud was geworden….op de radiator ( als de verwarming aan is)
wordt het vanzelf droog en hard en kan je het brood zo in een plastic zak
vermorzelen tot paneermeel. Even een dansje erop maken of de deegroller er over
heen……
Mijn leventje.....
We hebben het consuminderhuis een schoonmaakbeurtje
gegeven. De vloerkleden opgepakt en eronder gezogen. De spinrag vanachter de
radiator gehaald en heel vindingrijk wat gore vlekken verstopt onder prachtige
perzen. We hebben potjes gevuld met SUNSODA met strikken erom en het recept. De
tafelloper is gewassen en ergens kwamen prachtige “nieuwe” kleedjes vandaan met
bijpassende vaasjes. Daar komen nog blommen in bij nacht en ontij verzameld. De
stoelen zijn geschuierd en afgesopt en een meneer haalde daardoor een natte
bibs. Gerda leent ons een loper die net die haloweenvlekken in de vloerbedekking
verhult “in het zicht”en de pleetjes moeten nog donderdag. Ons mooiste serviesje
is opgeduikeld en Daisy koekenbakker komt ons befaamde broodreceptje uitwerken
op donderdagmorgen. Pauline geeft haar budget/consuminderkring einde ochtend en
iedereen is vervolgens op zijn/haar plek in aanschouwelijkheid. De logistiek
haalt bedden op ( heen en weer heen en weer) en de beamer en het scherm werd al
klaargezet. De meneer die weet hoe het kreng werkt mag wel eens terug komen van
ziekteverlof en ik ben even niet aanspreekbaar.... Komt de koning of zo?
Welnee.....de sociale dienst met 22 mensen die er vijf jaar over heeft gedaan om
eens een kijkje bij ons te nemen. We krijgen onze aanvoer mensen meestal via
maatschappelijk werk en sociaal pension en via mond op mond reclame. De mensen
die aan ons huis verbonden zijn leggen meestal uit aan de casemanagers van de
sociale dienst (ISDBOL) hoe wij werken. Dat is de omgekeerde wereld
mevrouw/meneer maar zie.....de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ze komen
lunchen al die onwetenden en ons huis bezichtigen in baklucht om het water uit
je mond te laten lopen tijdens de rondleiding. ( hang maar lang rond bij de
keuken Peetje) Er zijn pompoenjammetjes en kruidenkaas, brioches en kaneelbroden
plus broodkransen en de heerlijkste koffie aller tijden ( door een boerenzakdoek
gefilterd misschien) Er is thee en een sprankelende presentatie tijdens de lunch
met tot slot een potje SUNSODA mee en pompoenmarmelade. Om NOOIT
meer te vergeten.........en dat is de bedoeling! De medemens die het
minder heeft vaart er wel bij. Nu nog doorverwijzen...nondeju.
Annemiek