maandag 20 oktober 2014

Mijmering 160 laatste tuinbeurt voor de winter en knollen inkuilen.

Beste mensen,

De zon is de bron van mijn welzijn...

Annemiek.

160 Consumindermijmering 2014.
Tip.
Tijd voor de laatste tuinbeurt voor de winter..... Alle onkruid werd verwijderd en kom je dit in het voorjaar niet meer groter dan groot tegen. ( in geval van een zachte winter.) De bietjes en chioggia werden geoogst en de aarde waar ze stonden omgespit met een riek. Omdat de bietjes rijen wegvielen  komt er licht en lucht in de moestuin rond de peterseliewortel die wel mag blijven staan tot matige vorst beneden 5 graden wordt gemeld. In dat geval haal ik de hele rij peterseliewortels ineens eruit en komen ze in de inkuil.
 
Tip 2
De pastinaken blijven de hele winter in de volle grond staan. De winterwortels blijven voorlopig ook nog even al zal ik af en toe wat wortels verwerken voor de vriezer en vaak wortels op het menu zetten. Ze moeten uit de volle grond zijn als de vorst de aarde op slot zet..
 
Tip 3
Elke keer als ik de trap op moet naar de eerste etage neem ik een bakje stekgeraniums mee die een plekje krijgen op de vensterbank van de werkkamer. De komende maanden tot in maart, worden de dorre blaadjes verwijdert en elke bloemknop afgeknepen. De kracht moet in de plant blijven. Het moeten korte stevige planten worden dus gaan we ze harden. Elke plant krijgt eenmaal per week een eierdopje water en de verwarming blijft uit.....In maart als het stevige korte planten zijn geworden mogen de knoppen in de planten blijven zitten. Ze gaan in april 2015 immers weer naar buiten en worden dan om gepot in grotere potten om het hofje te sieren met hun scharlaken rode bloemen.........
 
Tip 4
De fuchsia stek is nog gaan bloeien en mag in de woonkamer de winter doorbrengen op de vensterbank. Het is een gratis gekregen stek van de oude ambachtenmarkt in Einighausen en zie..... bij goede verzorging en in een grotere pot omgezet werd
het heel wat.
 
Tip 5
De bietjes en chiogga worden ingekuild en dat gaat als volgt: Met oude handschoenen aan het loof van de knollen draaien net boven de knol/hals. Alleen gave knollen mogen ingekuild en maak er maar mooie rijtjes van. Zoals je ziet heb ik de kuil bekleed met fijn volière gaas zodat de muisjes er niet in kunnen. Ik heb rechts de chioggia gelegd en links de bietjes zodat ik weet waar ze te vinden. Er komt een laag aarde op en weer een laag bietjes. De laatste laag is altijd aarde. Geen betere bewaarplek dan de aarde voor de juiste vochtigheidsgraad en koelte.
 
Tip 6
Bij aangekondigde langdurige matige vorst in de winter worden de benodigde pastinaken voor een week of twee geoogst uit de volle grond en eventjes bewaard in de inkuil. De grond gaat bij matige vorst “op slot” en is er niets te oogsten. In de inkuil blijft de temperatuur meestal net boven vriespunt omdat er bij matige vorst een laag hooi op de kuil wordt gelegd. De kuil is mijn voorraadkast voor vorst gevoelige wintergroenten....
 
Tip 7
Maak een buffer in je voorraadkast in oktober/november voor de winter en de feestdagen.
Maak boodschappenlijstjes en wijk daar niet van af. Laat je niet verleiden door JUPPIES FLUPPIES of welke plaatjes en kaartjes voor de kinderen die je ook maar krijgt. De doorsnee consument kiest op gevoel welke super het goedkoopste is. Lokkertjes als bier en luiers (jonge gezinnen) waar nog geld bij moet, worden gebruikt door de supers om klanten te lokken. Als de klant binnen is haalt de super de winst op kant-en-klaar maaltijden groenten fruit vleesbeleg en vlees nootjes, koek snoep en kaas…..de consumindermens daartegen WEET ECHT waar wat het goedkoopst is. Je bent eigen marktonderzoeker en de winst gaat naar jou. Maak boodschappenlijstjes van de reclames en koop passant de artikelen die op die plek het goedkoopst zijn EN NIET MEER…..Maak desnoods drie boodschappenlijstjes van verschillende supers en ga winkelen als je toch in de buurt moet zijn naar tandarts of school of je werk. Bespaar op kilometers met de auto en het meest gezond en zuinig is natuurlijk op de fiets of te voet met de boodschappenwagen op wieltjes…..
 
Tip 8 weer een stukje van mijn maandafrekening.....
Week 42 inkopen Annemiek.
PLUS 18,49 euro. Biologische melk ( 6x). ( voorraadkast) Brood yoghurt, magere kwark, crème fraiche, roomboter, boerenkaas, 2 slagroom, 2 koffiemelk, kerrie en truffels. Verder heb ik een gift van 30 euro aan een meneer gegeven. De truffels is duidelijk stress eten geweest en het is me wel gelukt het kleinste doosje te nemen dat maar te koop was. Voor 1,25 euro en ze waren zo smerig dat ik er misselijk van werd. Misschien helpt het om al die E nummers voortaan te laten staan…….
 
Mijn leventje....
De inkuil klaar en de groenten verzorgt brengt rust. Ondanks de heerlijke extra zomerdag eind oktober verlang ik naar de wind en herfstdagen en zie... ik wordt op mijn wenken bediend. De haagwinde is al bruin geworden en de blaadjes van de sering gaan dezelfde weg. Alle rood van de wilde wingerd is gevallen en ik laat het even liggen op het hofje. Alleen de blauwe regen blijft tot half december in het blad en is de eerste met bloei in het voorjaar daarom heb ik hem lief......Ongemerkt door alle drukte is november in zicht en als er iemand coniferen wil snoeien of ander kerstgroen....denk je dan aan ons? We komen het wel halen en gebruiken ze voor de kerststukken half november. Dan starten de advent workshops........De piepers die lagen te drogen op het pleintje consminderhuis werden in kratten gedaan en vooral uitgedeeld aan mensen die ze hard nodig hebben. Wat een weelde te mogen geven....aan hen die het nodig hebben.
 
Annemiek