woensdag 8 oktober 2014

Mijmering 154 regenboog snijbietpasta en nog meer eekhoorngedrag...


Beste mensen,

Stil zijn...is ontmoeten
In de eerste plaats jezelf...

Annemiek
www.consuminderhuisparkstad.nl
154 Consumindermijmering 2014
Tip.
Ze passen niet altijd... die hoeslakens. Vermaken kan niet iedereen maar een lintje aannaaien wel, al is het met de hand. Strakke hoeslakens is je loon en dat slaapt beter. Met bretels met van die klipklemmen van opa gaat het ook. Hoef je niet eens te naaien.

Tip 2
Herfstbuien en modderpoeltjes. Je schoenen krijgen het te verduren. Goed insmeren met schoenpoets en laten intrekken. Uitpoetsen voorlopig niet. Zeker niet de sandalen die in de berging gaan tot de volgende zomer. En ga nu niet op bezoek bij die mevrouw met die hoogpolige wollen witte vloerbedekking he...met die intrekkende schoencrème op je schoenen.

Tip 3
Nieuwe schoenen hebben even hard een lik schoencrème nodig. Leer is huid en lekker soepel en in de was stoten ze vuil af en soepele huid ( leer) kan meer hebben dan stug uitgedroogd vel.

Tip 4
Koop maar alvast een blik ledervet als je dat niet hebt. Je doet er jaren mee en als de winter komt kan je glad leer van stevige schoenen en laarzen ermee invetten vooral op de naden. De  pekel kan geen schade aanrichten en je voeten blijven droog. Je hoeft het maar in huis te hebben...

Tip 5
Het zal wel de laatste keer zijn... snijbiet oogsten en wat zijn de stengels mooi. Ik maak er een kleurig pasta schoteltje van.
Ingrediënten:
Snijbiet
Pasta
Olie peper/zout.
Eetlepel boter en eetlepel bloem.
Melk.
Werkwijze:
De snijbiet tien cm boven de aarde afknippen en het blad rond de stengel en bladnerf wegknippen. Stengels en blad is te gebruiken. Goed wassen en de stengels in reepjes snijden en apart leggen. Het blad klein snijden of knippen.

De stengels in de wok 5 minuten in iets olie roerbakken daarna het blad erbij. Je ziet het blad slinken. Laat maar sudderen... De pasta koken in een pan met water. Meten is weten dus een bekertje pasta per persoon is voldoende. Klein mensje klein bekertje, groot mens misschien een groter bekertje?

In een steelpannetje een eetlepel boter smelten ( niet bruin of zwart) en omroeren met een eetlepel bloem. Ik doe er meestal wat kokend vocht bij van de pasta die inmiddels staat te koken. Mengen op zeer laag gas met de garde en melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Om de kleur terug te halen van de bonte snijbiet heb ik wat kurkuma in de saus gedaan zodat de saus oker werd. Misschien wat te gewaagd maar ik vond het leuk. Tot slot peper/zout. Er kan geitenkaas in of wat geraspte kaas of gorgonzola in gesmolten maar dan laat je de kurkuma weg en ook minder zout.....

Deze saus is natuurlijk ook perfect op bloemkool en broccoli en beter dan zakjes en pakjes, op de broccoli wit en op de bloemkool misschien met
iets kerrie. Het oog moet ook wat. Terug naar mijn snijbietpasta....Pasta op je bord snijbiet erop en de saus.... Dit gerecht kan ook gemaakt worden met wilde spinazie ( op dezelfde manier roerbakken)  of broccoliroosjes ( beetgaar gekookt in water).

Tip 6
Wellicht gebruik jij ook weinig melk?  Ik koop tegenwoordig zes kleine pakjes bij elkaar verpakt en ze zijn houdbaar dus kan je er lang mee uitkomen. Soms heb je maar een glas melk nodig. Helaas zit er een plastic rietje bij en een plastic krimpverpakking om. Het is kiezen en nooit het volmaakte.....Bovendien zijn ze duurder maar toch voordeliger onder de streep omdat je geen zure melk hoeft weg te gooien....Daarnaast koop ik biologische melk in liters voor als er pudding gemaakt wordt.....of als ik twee dagen melk nodig heb in het menu en weet dat die hele liter opkomt.

Mijn leventje....
Ik heb weer voorraad ingekocht en dat doe ik altijd in de oktobermaand. Het menu van vandaag kostte weer weinig en de hele week is dat al zo. Dan kan het lijden. Drie pakken sunlight en drie zakken soda in de voorraadkast en ik heb een winter lang wasmiddel en allesreiniger. Kost 5 liter 36 eurocent. Ik heb inmiddels wintervoorraad afwasmiddel, pasta, rijst, koffie. Volgende week maar zes liter biologische melk halen. Daar kom ik komende drie maanden wel mee uit. De eekhoorn in mij slaapt nog niet....

Vandaag driemaal nat geworden op de fiets en steeds kouder omdat ik maar met die natte kleding rond bleef lopen. Een inboedel bezichtigd voor het consu huis en de broodlijn begeleid van het consu huis. UHProducten van de PLUS en de JUMBO. Toch al nat ben ik boodschappen gaan doen bij de super en gelukkig onze voorzitter ( Jos Arts eigenaar PLUS) niet tegen het lijf gelopen. Die man heeft net zo’n open boek gezicht als ik en hoefde ik niet te lezen “wat ziet ze er weer uit.” Thuis gekomen heb ik me op de deurmat uitgekleed en een warme fleecebroek aangetrokken en wollen sokken en de slofjes aan. Ik ben direct in de woonmantel gestapt en daar kom ik vandaag niet meer uit. De temperatuur van 17 graden in mijn huis is dan ook helemaal goed. Dit mens zit er warmpjes bij. De verwarming gaat dan ook van ze lang van ze leven nog niet aan....Misschien in november of zo...

Annemiek