dinsdag 14 oktober 2014

Mijmering 157 herfst ratatouille en bramen hangop.

Beste mensen,

Oordeel niet zonder mildheid en liefde in je hart.

Annemiek.
157 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
De nachten worden kouder en de paprikaatjes moeten verwerkt worden van de planten die op het hofje staan dus maken we herfst ratatouille met de voor de herfst typische groenten als pastinaak maar ook chioggia die een seizoen nodig had om tot volle wasdom te komen.
Ingrediënten:
Pastinaken
Chioggia
Wortels
1 ui
3 tenen knoflook
olijfolie
1 pepertje
2 puntpaprika
2 gewone paprika
8 kleine aardappels
4 dikke ingevroren tomaten.
basilicum tijm marjoraan oregano.
 
Werkwijze:
Groenten zo uit de tuin met de kokosborstel afschrobben met regenwater ( uit de regenton) Nog een tweede was ronde en de pastinaak, aardappels, chioggia en indien nodig de wortels schillen en in het geheel wassen met leidingwater en klein snijden. De paprika en peper wassen en snijden. Haal het zaad uit de peper op twee zaadjes na. Die mogen later in de pan. De ui en knoflook snipperen. De tomaten als ze uit de vriezer komen in water leggen en na vijf minuut schillen en in stukken snijden. Verse tomaten van schil ontdoen door een minuut in kokend water te leggen of met schil verwerken.
 
Uien roer bakken in een stoofpan in iets olijfolie tot ze lichtbruin zijn. Even later de knoflook erbij en alle groenten. De gesnipperde kruiden erbij en zout naar smaak. Al heb je maar twee soorten van de vier beschreven kruiden is het al goed. Heb je geen pastinaak of chioggia dan maar wat meer  wortels. Altijd goed. Ben je carnivoor dan zou je er stukjes kip bij kunnen doen (na de ui roerbakken.)
Alles op hoog gas aan de kook brengen en omscheppen. Op laag gas smoren tot beetgaar.
 
Tip 2
Bramen hangop.
Ingrediënten:
Slagroom
bramen of ander roodfruit (kan uit de vriezer)
yoghurt
confituur
 
Een halve liter volle yoghurt in een filterzakje uit laten hangen tot de gewenste dikte ( zie foto). De yoghurt mengen met suiker zoveel als je lekker vind.
Confituur onderin een mooi glas en een laagje yoghurt. Weer confituur en weer yoghurt en de vruchtjes met confituur bedekken.
Slagroom op de hangop. Het zou zomaar kunnen zijn dat je geen zelfgemaakte confituur hebt en mag het “tussenlaagje” ook fruit zijn met een scheutje siroop.
 
Mijn leventje.....
De hangop is een ideaal oefen gerechtje voor de feestdagen. Ze verkopen in supers roodfruit in de diepvries zag ik, al heb ik rood fruit uit eigen tuin ingevroren. Ook hierin is weer planning winst....inkopen dus dat fruit als je een knaak over hebt. Ik ga de kassabonnen even bekijken van afgelopen week en weet dan of ik weer voorraden kan inslaan en dat zou dan voor drie maanden koffiemelk kunnen zijn. Wie schrijft die blijft nietwaar en de eekhoorn in mij werkt nog steeds.........
 
Het huis is weer schoon door de samenwerking van Monique en ikke afgelopen ochtend. De vloeren weer gedweild en de ramen in de keuken gewassen. De vensterbanken afgenomen van ramen waar glasgordijnen voorhangen, daar zie je het vuil niet zo snel op door die gordijnen en hoeven niet zo vaak gewassen. Ik ben zeer bedreven in schoonmaken wat niet uitstelbaar is en laten wat uitstelbaar is. De strijk en vouw was is weg en bij de keukendeur op het hofje stapelen de potten zich op en vragen om af gewassen te worden. Eventjes nog niet kinders.... er zijn belangrijker zaken dan potten van potplanten afwassen. De bietjes en chioggia moeten gerooid worden komend weekend en het onkruid in de moestuin aangepakt. Alles heeft zijn tijd....en vooral genieten van een mooie herfstdag.
 
Annemiek.