woensdag 15 oktober 2014

Mijmering 158 zonverwarming koolsalade gebakken knolselderij en hergebruik filterzakje.

Beste mensen,

De jaren leren ons veel dingen
waarvan de dagen geen weet hadden....

Annemiek.

158 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Ik kever nog steeds droogbonen in de oktober zonneschijn en dit soort is van de lage struikboon. Om te voorkomen dat de bonenkever mijn zaadgoed aantast ( daardoor de naam keveren) gaan alle droogbonen 24 uur in de diepvries. ( is er toch een eitje of kevertje tussen het zaad dan is die wel gedood onder nul in de vriezer) Daarna worden de zaad/droogbonen  nog even uitgelegd om na te drogen en komen in open potten in de donkere koele zaadkast in de logeerkamer. ( kleerkast)
Daarin bewaar ik uitsluitend bonenzaad dat in de vriezer is geweest. En ja ik heb al eens de ramp meegemaakt van een bonen zaad voorraad krioelend van de kevertjes.
 
Tip 2
Op verzoek witte koolsalade. Vroeg in de ochtend de kool raspen of schaven voor de avondmaaltijd. Zout peper en scheut kruidenazijn toevoegen. Beetje yoghurt en ietsje mosterd en iets van zoet. Honing of in mijn geval vlierbloesemsiroop.  Er kan ook een beetje citroen in. Gewoon proberen wat voor jou lekker is. Door het dagdeel intrekken wordt de rauwe kool zacht en de smaakjes trekken heerlijk door. Er zijn nog eetbare bloemen in de tuin van de oost Indische kers als decoratie.....Probeer dit ook eens met rode kool.
 
Tip 3
Als we naar de dieren kijken leren we veel. Floor de poes zoekt de zon op en doet een dutje en gaat aan het werk met haar lijfje wassen. Als ik bij zonnig weer in oktober mijn inbetween glasgordijnen open en de lamellen open zet, wordt de woonkamer drie graden warmer. Het is op dit moment (13.00 uur in de middag) 20 graden doordat eerst door het zijraam de zon naar binnen scheen en nu door het voorraam. De deur naar de koude keuken is gesloten zodat de warmte blijft hangen. De verwarming hoeft nog lang niet aan. In de avond is er de woondeken........
 
Tip 4
Winterwortels kleiner gesneden kunnen best als geglaceerde worteltjes op het menu gezet worden. Ik heb gebakken aardappels erbij geserveerd en.... een plak knolselderij gebakken.
De wortels ( uit de moestuin) afschrobben met regenwater en schrappen want de schil is niet zo mooi. De wortels in het geheel wassen met drinkwater/leidingwater en in stukjes gesneden opzetten met iets zout. Aardappels schillen en met de plak knolselderij beetgaar koken met iets zout. 
 
Peterselie en marjoraan uit de tuin. De beetgare aardappels in schijven bakken met de plak knolselderij. Op het laatste geraspte kaas op de knolselderij laten smelten in de pan en naaldjes marjoraan op de aardappels. De wortels afgieten en een klontje boter schep suiker en de gesnipperde peterselie toevoegen.
De koolsalade en wat peer/appelmoes compote maakt het menu af....
 
Tip 5
De meeste tips die ik uitvindt worden uit nood geboren. soms ligt de oplossing zo dichtbij dat ik het niet eens zie....tot de nood komt.
Ik had een afspraak bij me thuis met een meneer. Oeii....de filterzakjes waren op en geen voorraad in de voorraadkast. Een stukje keukenrol? Als ik die had maar koop ik nooit.... Stukje closetpapier? Lost op.....dus is niets. Op de markt hebben ze wel eens de kunststof filterzakjes te koop maar daar gaat fijn maalsel doorheen dus werkt niet.....en heb ik weg gegeven want ik had fijn koffiegruis in mijn kopje.
Opeens dacht ik aan mijn oma die voor hangop yoghurt in een theedoek uit liet lekken.... Even in de kast snuffelen en vond ik een boerenzakdoek. Punt van de zakdoek in de filterhouder, koffie maalsel erin en voilà. PERFECT!!! De koffieprut werd van de zakdoek in de prut emmer geschoven en de zakkoekpunt even onder de kraan. Alleen de punt is nat en hang ik te drogen over diezelfde kraan. Elke keer een andere punt om een beker koffie te zetten of een kan koffie, wat je maar wil. Tweemaal dezelfde punt gebruiken kan ook best. De zakdoek kan gewoon mee in de theedoeken handdoeken was, na een paar dagen of zo. Ik heb nog een stapeltje boerenzakdoekenfilters in de kast........
Mijn leventje.....
Ik heb de meneer maar niet vertelt dat de koffie zo netjes geserveerd gefilterd was door een zakdoek. Het was een mooie consumeer meneer met een dure aftershave strak in het pak met veel bewondering voor de schrijfster in mij. Ik weet niet wat hij zich had voorgesteld aan te treffen maar zeker niet de eenvoud die ik uitdraag neem ik aan. Ik had net een bos wortels uitgegraven en was die aan het wassen in een ouwe zinken teil en zat tot mijn nek in de modder toen hij het hofje betrad. Floor was direct helemaal verliefd op de meneer en vond een plekje op zijn schoot waar ze driftig begon te pompen met haar nagels in zijn dijen. Meneer keek verschrikt waarna Floor de breeveertien werd opgestuurd. Ik heb met veel humor de situatie bekeken en omdat mijn gezicht een open boek is denk ik dat het bezoek eenmalig is geweest.....en dat is helemaal goed. Strak in het pak meneren ben ik een beetje ontgroeit merk ik....met uitzondering van de woensdagvriend.
 
Annemiek