zondag 31 augustus 2025

Mijmering 68. Tuinslang tip, hortensia stukje, biologische appelmoes, maaltijdsalade en gezond lunchke plus zomer 2008.

Beste mensen,

Als je een eigenschap zou mogen kiezen die je door het leven kan helpen, kies dan voor humor.

Annemiek

Mijmering 68 2025.

Tip… Een tuinslang op haspel is best prijzig en je moet plaats ervoor hebben.

Het kan anders… Twee hergebruik stelen in de aarde slaan. 

Dat doe je met “voorboor gaten” oftewel  een ijzeren staaf in de grond met een flinke hamer. 

Die eruit gewrikt geeft plaats voor bijvoorbeeld een hergebruik bezemsteel.

De slang blijft aan de kraan…

Martien heeft met een tang de Gardena bevestiging goed strak aangedraaid. 

Die lekt niet meer. De slang wordt als een krakeling tussen de stelen gewenteld.

Het leuke is… je kan de krakeling zo eraf tillen op de stoep leggen en direct gaan sproeien. Geen knik in de slang.

Tip 2… Een gezonde lunch boterham met eetbare bloemen.

De bruine boterham dik gesneden krijgt een vleugje boter en een blaadje sla. 

Een plak kaas erop en een in plakjes gesneden tomaat uit mijn tuin. 

Daarop peper/zout en blaadjes van de boomspinazie, `

bloemetje van de O.I. kers en bloemetjes van de bernagie. 

De flink belegde boterham werd met de keukenschaar in partjes geknipt. 

Een vreugde voor het oog…in hapklare brokjes geserveerd.

Tip 3…Vele hortensia bloemen in de tuin zijn verbrand. 

Zoek de mooie eruit en maak daar een zomerherinnering van. 

Nee niet in water zetten… In een pot of vaas  met onderin stukjes gaas of oude oaseblokken
hergebruik. 

Ik had dat niet en heb mijn kannetje gevuld met wegenzout. 

Zand zou ook kunnen…

De bloemen werden van blad ontdaan en ingestoken. 

Ze bleven mooi op hun plaats. 

Tussen de bloemen  kwamen zaaddozen van papaver en enkele kaardenbol stekels.

Tip 4…We “gooien geen goei ete weg,” en werd in de koelkast gekeken waar iets van te maken was. 

Het werd een uitgebreide groente maaltijd salade en werd alleen een bakje champignons gekocht.

Ingrediƫnten en werkwijze:

Enkele dikke champignons werden geborsteld, 

kort afgespoeld in plakken gesneden en in de stoofpan gebakken. 

Op lage pit in iets zonnebloemolie. 

Champignons op een bord warm houden.

Een rest courget (ik had ze geschild) in schijven gesneden en met de appelboor van pitten ontdaan. 

In parten gesneden en in de stoofpan roosteren.

IJsbergsla in plakken snijden en in een slakom.

Twee biologische appeltjes (van Sonja’s boom) wassen, 

met de appelboor van klokhuis ontdoen en in blokjes gesneden bij de sla.

Een citroen halveren en het sap door de sla mengen.

Een paprikaatje in stukjes erbij (hoeft niet.)

 

Een tomaat in stukjes erbij (hoeft niet) Misschien heb je nog komkommer, ik niet)

Ik had nog dressing van de zoet/zuur courget of voeg je eigen smaak dressing toe van: 

Scheut olie/scheut kruidenazijn/ peper/zout en wat zoets…

Bovenop de salade kwamen de geroosterde champignons en de courget.

Extra tip… zag je die halve citroen in de beker? 

Een klein glasplaatje erop (of andere onderzetter) en gemakkelijk bewaren in de koelkast.

Tip 5…Appelmoes. De biologische appelboom van Sonja brengt een overvloed aan appeltjes. 

Ik mocht delen in de rijkdom en maakte o.a. appelmoes ervan.

Van biologische appeltjes maak je op een andere manier appelmoes dan de bespoten broeders. 

Met schil maar zonder klokhuis en met citroensap van de uitgeknepen halve citroen. 

De appeltjes werden eerst gewassen en met de appelboor van klokhuis ontdaan. 

De slechte stukjes eraf gesneden en direct met de citroensap gehusseld in de pan waarin ze gekookt werden. 

Alle appeltjes verwerkt kwam de pan op de kookplaat zonder verdere toevoegingen! 

Wel met deksel op de pan.

In de appeltjes zit pectine zodat de moes vanzelf dikt. 

Ze zijn zoet van zichzelf. 

Oppassen met aanbranden dus blijf in de buurt en schep af en toe om. 

Als de appeltjes gaar zijn de staafmixer erdoor. 

De schilletjes vind je niet meer terug en onder de schil zitten de meeste vitamientjes dus ging
niets verloren… 

Kokend heet in potjes scheppen en direct deksel erop. 

Op de kop zetten tot ze koud zijn…

Tip 6…Te moe om nog te koken…kan een groente/fruit bordje worden gemaakt. 

Maaltijden laten bezorgen is vaak geen verstandige keuze al moet iedereen dat zelf weten.

Tip 7…Eind augustus start de geranium stektijd. 

Dit jaar wil ik een tiental stekken zien door de krijgen. 

Een enkele witte boerengeranium en de rest Franse geranium van de pracht roze kleur.

Onderin potjes kwam een stukje hergebruik koffiefilter op de gaatjes. 

Daarop potgrond met in het midden een gaatje met de stek diep erin gestoken. 


Knip de stekken dan ook niet te kort af en verwijder het onderste blad.

De stekkenpotjes kregen een onder/bakje en werden beschermd en uit de wind in de “bloemenbak” van de regenton gezet.

Ze kregen allemaal een scheut water en de tijd zal leren wanneer ze naar binnen willen. 

In ieder geval als het beschermd plekje toch te koud wordt in de nachten. 

Ze brengen de winter door op een vensterbank van mijn slaapkamer waar niet gestookt wordt.

De geraniums in potten blijven nog lang buiten en gaan later met pot en al naar de winterkamer vlakbij het raam. 

Via de mijmering het vervolg…

Mijn leventje… De courgetplanten werden geruimd, 

en de inmiddels gedroogde kaardenbol gebundeld. 

Een bos hangt in mijn woonkamer en de andere onder het afdak.

De stokroos werd tot 30 cm boven de aarde gesnoeid 

en kan daardoor wel eens “vaste plant” neigingen krijgen. 

Eigenlijk is het een tweedejaars plant die in het eerste jaar blad krijgt en in het tweede jaar bloeit.

Ik heb op verschillende plekken wat zaad in de aarde gestopt en de rest wordt bewaard 

tot maart 2026 als God belieft. 

Ik tel nu de maanden van kwaliteit van leven…

De teunisbloem komt al in het zaad en een gedeelte daarvan wil ik opvangen. 

De roze siererwt is al gezaaid aan de rozenboog maar je weet nooit nietwaar.

Aardbeiplantjes werden weer in de border gezet en wat sleutelblommen met twee harten
gedeeld en verhuisd. 

Morgenvroeg gaan en PINK en ME starten van Kerkrade naar Den Helder. 

We zijn bij de start en snel nieuws van dit geweldig gebeuren…

Terug in de tijd… Zondag 13 Juli 2008.

Als een feniks herrezen...

Zomerzondag in het zuiden. Degene die de sla laat groeien schonk een prachtige dag. Een burnout en zware operatie tegelijk sloeg me een half jaar neer. Medicatie die niet aansloeg en gesprekken met een psychiater wel. Een op een want in een groep was ik teveel aanwezig en knapte iedereen op behalve ik. Het ergste ligt achter me…  Deze nare tijd wil ik afsluiten met een fietstocht naar de kapel van Pater Karel in Munstergeleen. Hoe zal dat  gaan met mijn verloren fietsconditie is de vraag. Conditie heb je zolang je eraan werkt. Afgelopen dagen is mijn fietske van een half jaar stof ontdaan en kon ik al even oefenen.

Geraniums stekken

De fietshandschoentjes aan en de wielrenner broek. Een thermos met koffie mee. Een bruine boterham met kaas en mijn dierbaar cameraatje. Floor moet op het huis passen en dat vind ze niet zo leuk merk ik…..

Rustig aan maar… een voornemen dat ik al vergeten ben als ik in vliegende vaart de Brunssummerberg afvlieg. Als een kind op weg naar de speeltuin. Mijn ogen zoeken onderweg naar alle bekende plekjes. Een wegkruis en bloeiend boerenwormkruid. Klokgelui en een mevrouw op z’n zondags onderweg naar de kerk. Een groepje wielrenners haalt me in met een groet en een lach. Ohh hoe heerlijk er weer te mogen ZIJN. Tijdens een afdaling richting Schinveld komen opeens de tranen.

Van geluk maar ook van hoe zwaar het is geweest….Op de markt is een nieuw terras zie ik. Tijd om te pauzeren.


Zondag op de fiets! Klaproos en korenbloem aan de rand van een akker met graan. Jabeek Doenrade. Berg en dal waarbij ik alle versnellingen gebruik. Ik voel de kracht in mijn benen bij een klim en het uitwaaien bij de afdaling van de Wintraekerberg.

Munstergeleen in zicht pauzeer ik bij een muurtje. De thermos gezocht zit ik daar een tijdje in de zomerzon. Hoe blij is een mens als gezondheid terug lijkt te komen. Ik kijk naar de lucht en stel me zo voor dat daar iemand stilletjes meegeniet. Misschien wel “onze pap,” die zomaar naast me komt zitten. Ik hoor hoe hij zegt: “He, Miet. En nou ‘n bakske koffie,” en schenk ik nog een bekertje in.

Zondag in het zuiden bij de hoeve van Pater Karel. Een dankgebedje wordt gebeden en een noveenkaars aangestoken. Dan komt de stilte van een landweg tussen de akkers door. Hier wil ik even blijven. Een bank een boterham en de zon op mijn bolletje.

 Verbazend hoe fit ik me voel. Zal ik dan maar gewoon mijn neus achterna gaan? Kijken hoe ver ik kom? Geleen, Neerbeek achterlangs de kerk waar de rustige weggetjes lopen van weleer. Het patronaat in Beek en de bakkerszaak waar ik als meisje van dertien heb gewerkt. Geverik en het huis van Monique is niet meer zover… het kan niet op…

Zondag in het zuiden met bergen zelfgebakken vlaai en taart. Monique viert haar verjaardag en is blij dat ik daar onverwacht zomaar sta. Eventjes maar… De trein terug? In Beek/Elsloo? Welnee de middag is nog lang. Rond drie uur fiets ik richting Schimmert. Er wordt wat meer gepauzeerd onderweg en een stukje gelopen bij een steile helling. Op de markt in Nuth weet ik dat het haalbaar is.


Hoensbroek centrum in zicht moet ik wel een terrasje nemen. Wel verdiend na die vreselijke helling van de Naanhof. Spierpijn en zadelpijn teistert mijn lijf. 

Ach…dat is conditie verhogend. De witte schapenwolkjes krijgen een donker randje op weg naar Brunssum. De laatste helling door de hei ben ik half gelopen en gefietst. Een glorie gevoel overvalt me als ik mijn straatje in fiets. 55 kilometer op de teller en een blije Floor… Als een feniks herrezen… met een lach en een traan…

Annemiek