maandag 3 juni 2024

Mijmering 61 De perfecte worteltaart, courget reifkoekjes, ovenschotel, iets van schoonmaak enne Jeanke is weer in beeld...

Beste mensen,

Elke gedachte die we denken en elk woord dat we spreken bouwt mee aan de toekomst....

van jou en de medemens....

Annemiek.

 

Mijmering 61 2024.

Tip…Alle schoonmaak onderhoud in mijn huis bestaat uit regelmaat wat dagelijks, wekelijks en halfjaarlijks wordt gedaan. 

Op deze manier blijft alles op mijn schoon niveau. Wat betreft badkamer:

Tweemaal per jaar krijgen alle tegelwanden van de badkamer een grote beurt. 

De wasmachine van de plaats en de douche rolstoel geschrobd.

Verder worden wekelijks de tegelwanden van douche plus rondom wasbak gesopt. 

Dagelijks worden de wasbak en de kranen afgedroogd. Eventueel met de vloertrekker de vloer gedroogd. Dat is voldoende om de badkamer op schoon niveau te houden.

Een douchewand/ douchegordijn wil ik niet, dan hoef ik ze niet schoon te maken. 

Gewoon opletten hoe je de douchekop gebruikt.

Met het zachte bezempje werden te wandtegels met water en pure SUNSODA ingesopt. 

Daarna met de douchekop afspoelen en de tijd/zwaartekracht droogt de wanden al voor 80%.

Met een handdoek om de vloertrekker werden de hoge wanden gedroogd.  

Alle laag bij de grond spul drogen had Tonnie (hulp) gelukkig geen moeite mee…

Tip 2…Worteltaart.

Ingrediënten:

175 gram zonnebloemolie

250 gram licht bruine basterdsuiker

snuf zout

3 eieren

1 eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden

100 gram rozijnen licht of donker

300 gram geraspte wortelen.

225 gram bloem

1 zakje bakpoeder.

Voor de topping: 125 gram roomkaas en 100 gram boter op kamertemperatuur plus 100 gram poedersuiker mixen.

Een variatie topping is: 100 gram roomkaas (Philadelphia of zo) plus 100 gram kwark (of dikke yoghurt) en drie eetlepels poedersuiker plus een theelepel citroensap als je hebt.

Nog een variatie topping: 250 gram mascarpone en 75 gram
poedersuiker.

Ik nam mascarpone die 1,69 kost bij PLUS en gemengd met wat poedersuiker, gemakkelijk op de taart stukken gesmeerd kan worden.

Wat geraspte wortel mengen met een paar druppels citroensap maakt het helemaal af…

Werkwijze: Schil en rasp de wortels. 

Leg bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de zijkanten met zonnebloemolie in.

 Weeg de bloem en meng droog met de bakpoeder.

Weeg de olie en basterdsuiker en meng enkele minuten met de mixer in een mengkom. 

Voeg de drie eieren toe en mix verder tot een luchtige massa ontstaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden…

Meng met een houten lepel de speculaaskruiden wortel en rozijnen door het beslag. 

Schep de bloem/bakpoeder in een fijnmazige zeef en meng eveneens door de massa.


Schep het beslag in de springvorm en bak in 55 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden…

Prik met een breinaald of saté prikker in de taart om te kijken of hij gaar is… 

De naald moet er droog uitkomen…

Uit de oven de taart laten afkoelen. 


Daarna pas topping erop.

Wil je delen van de taart invriezen? 

Doe dat zonder topping.

Tip 3…Compleet ovenschoteltje.

Ingrediënten:

1 dikke vleestomaat

Enkele kleine aardappeltjes

Paprika of puntpaprika

Kleine courget of aubergine

Enkele uien rood of wit

Olijfolie

Eventueel teentjes knoflook

Fijngeknipt tijm/salie als je hebt

Naaldjes rozemarijn kan ook.

Werkwijze: De groente schoonmaken ,  aardappels eventueel schillen, 

alles in grove stukken snijden en in een vuurvaste schotel leggen. 

Kruiden erover verdelen en ruim olijfolie. In de oven op 200 graden.


Ik had de oven nog heet van de worteltaart en kon de ovenschotel zo erin. 

Eventueel olijfolie bij sprenkelen of aluminiumfolie over de schaal leggen als het roosteren harder gaat dan het garen…

 Aan tafel pas gemalen zeezout over de groente strooien…

De ovenschotel is afgekoeld ook heel lekker eigenlijk veeeel te lekker.

Tip 4… Een gezellige middag met Petra en de tijd vergeten.

Daarna koken en Reifkoekjes van courget zijn zo gemaakt.

Ingrediënten:

1 courget licht of donkergroen.

1 gesnipperde ui

1 ei

Hoopje havervlokken

Beetje bloem

Peper/zout

Werkwijze: De courget raspen en mengen met de gesnipperde ui en de overige ingrediënten. 

Zoveel bloem toevoegen tot je kleine koekjes kan vormen.

 Bakken in de koekenpan in zonnebloemolie.

Mijn leventje…Ik heb er een tijd over gedaan om het ideale worteltaart recept uit te vinden. 

Het moest gemakkelijk te maken zijn, met betaalbare ingrediënten en veel wortel erin. 

Het moest smeuïg zijn en gemakkelijk in te vriezen.

De topping kan na het ontdooien erop en mag ook niet moeilijk zijn. 

Nou probeer maar eens, je zal verbaasd zijn over de geweldige smaak…

De lidcactussen zijn uitgebloeid en werden onder de oude seringenboom gezet in zomer rust….

Zaterdagochtend om acht uur op de markt bleek prijs en


aanbod heel anders dan twee weken geleden. 

De aardbeien waren duurder inclusief de asperges. 

Nou, ik kan ook zonder want de aardbeitjes op mijn hofje voorzien in de dagelijkse behoefte.

Ze worden half rijp geplukt om de slakken voor te zijn en rijpen veilig na op de vensterbank binnenshuis.

Wat teveel is komt in een zakje in de vriezer om later jam van te maken. 

Elke keer komt daar weer wat bij.

De puntpaprika waren een euro de kilo op de markt en wat een berg krijg je daarvoor want ze zijn lichtgewicht.

Vleestomaat 3 kilo voor 2,50 euro en voordat je vraagt wat moet een alleenstaande daarmee? 

Gedeeltelijk in de vriezer voor tomatensoepjes wokgerechten of pizza. 

Een grote zak van anderhalve kilo gemengde paprika voor 2,50 ging in de fietstas. 

Een deel ervan kan ook ingevroren.

Altijd bij de hand voor slechte dagen voelt zo veilig…

Als ik bedenk hoeveel die in de super kosten… 3 courget voor 1,25 euro erbij en drie kilo rode zoete appels waar ik twee weken mee uitkom. 

Oh ja vier kolfjes witlof voor een euro…ook te geef.

Thuis gekomen werd alle rijkdom direct verzorgt in koelkast en vriezer… en bleek ik 11,75 euro te hebben uitgeven voor twee mega fietstassen vol groente en fruit…

Zondag in het zuiden en het zou droog blijven vandaag. Alles drijft en valt me opeens op dat de mussen zo dol zijn op de mand onder het afdak. Daar zal ik eens wat zaad instrooien.


Fietsen zit er opeens niet in, baaldag en kruip ik met een boek onder een dekentje in de sta-op-stoel. Een kabbelend boek waar ik niets uit leren kan noem ik spelen, al denken de kringleden van vanmorgen daar anders over. Het zet me aan het denken…

Maandagmorgen op de fiets naar Heerlen Molenberg en kom ik met een grote omweg weer terug. Weer iets verder dan de laatste keer. 

Jeanke de eekhoorn komt weer regelmatig aan en heb ik een zak doppinda’s voor hem meegebracht. 

Er zijn meer liefhebbers voor weet ik… en komt de Vlaamse gaai misschien ook nog buurten… 

Floortje rent wel eens achter Jeanke aan  en gelukkig is Jean net iets sneller dan Floor.. Wat een blijheid op het hofje...

Annemiek