Elke
gedachte die we denken en elk woord dat we spreken bouwt mee aan de
toekomst....
van jou en
de medemens....
Annemiek.
Mijmering 61 2024.
Op deze manier blijft alles op mijn
schoon niveau. Wat betreft badkamer:
Tweemaal per jaar krijgen alle tegelwanden van de badkamer een grote beurt.
De wasmachine van de plaats en de douche rolstoel geschrobd.Verder worden wekelijks de tegelwanden van douche plus rondom wasbak gesopt.
Dagelijks worden de wasbak en de kranen afgedroogd. Eventueel met
de vloertrekker de vloer gedroogd. Dat is voldoende om de badkamer op schoon
niveau te houden.
Een douchewand/ douchegordijn wil ik niet, dan hoef ik ze niet schoon te maken.
Gewoon opletten hoe je de douchekop gebruikt.
Met het zachte bezempje werden te wandtegels met water en pure SUNSODA ingesopt.
Daarna met de douchekop afspoelen en de tijd/zwaartekracht droogt de wanden al voor 80%.Met een handdoek om de vloertrekker werden de hoge wanden
gedroogd.
Alle laag bij de grond spul
drogen had Tonnie (hulp) gelukkig geen moeite mee…
Ingrediënten:
175 gram zonnebloemolie
250 gram licht bruine basterdsuiker
snuf zout
1 eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden
100 gram rozijnen licht of donker
300 gram geraspte wortelen.
225 gram bloem
Voor
de topping: 125 gram roomkaas en 100 gram boter op
kamertemperatuur plus 100 gram poedersuiker mixen.
Een variatie topping is: 100 gram roomkaas (Philadelphia
of zo) plus 100 gram kwark (of dikke yoghurt) en drie eetlepels poedersuiker
plus een theelepel citroensap als je hebt.
poedersuiker.
Ik nam mascarpone die 1,69 kost bij PLUS en gemengd met
wat poedersuiker, gemakkelijk op de taart stukken gesmeerd kan worden.
Wat geraspte wortel mengen met een paar druppels
citroensap maakt het helemaal af…
Leg bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de zijkanten met zonnebloemolie in.
Weeg de bloem en meng droog met de bakpoeder.
Weeg de olie en basterdsuiker en meng enkele minuten met de mixer in een mengkom.
Voeg de drie eieren toe en mix verder tot een luchtige massa ontstaat.Verwarm
de oven voor op 180 graden…
Meng met een houten lepel de speculaaskruiden wortel en rozijnen door het beslag.
Schep de bloem/bakpoeder in een fijnmazige zeef en meng eveneens door de massa.
Schep het beslag in de springvorm en bak in 55 tot 60
minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden…
Prik met een breinaald of saté prikker in de taart om te kijken of hij gaar is…
De naald moet er droog uitkomen…
Daarna pas topping
erop.
Wil je delen van de taart invriezen?
Doe dat zonder
topping.
Ingrediënten:
1 dikke vleestomaat
Enkele kleine aardappeltjes
Paprika of puntpaprika
Enkele uien rood of wit
Olijfolie
Eventueel teentjes knoflook
Fijngeknipt tijm/salie als je hebt
Werkwijze: De groente schoonmaken , aardappels eventueel schillen,
alles in grove stukken snijden en in een vuurvaste schotel leggen.
Kruiden erover verdelen en ruim olijfolie. In de oven op 200 graden.
Ik had de oven nog heet van de worteltaart en kon de ovenschotel zo erin.
Eventueel olijfolie bij sprenkelen of aluminiumfolie over de schaal leggen als het roosteren harder gaat dan het garen…
Aan tafel pas gemalen zeezout over de groente strooien…
De ovenschotel is afgekoeld ook heel lekker eigenlijk veeeel te lekker.Tip 4… Een gezellige middag met Petra en de tijd vergeten.
Daarna koken en Reifkoekjes van
courget zijn zo gemaakt.
Ingrediënten:
1 gesnipperde ui
1 ei
Hoopje havervlokken
Beetje bloem
Werkwijze: De courget raspen en mengen met de gesnipperde ui en de overige ingrediënten.
Zoveel bloem toevoegen tot je kleine koekjes kan vormen.
Bakken in de koekenpan
in zonnebloemolie.
Het moest gemakkelijk te maken zijn, met betaalbare ingrediënten en veel wortel erin.
Het moest smeuïg zijn en gemakkelijk in te
vriezen.
Nou probeer maar eens, je zal verbaasd zijn over de geweldige
smaak…
De lidcactussen zijn uitgebloeid en werden onder de oude
seringenboom gezet in zomer rust….
Zaterdagochtend om acht uur op de markt bleek prijs en
aanbod heel anders dan twee weken geleden.
De aardbeien waren duurder inclusief de asperges.
Nou, ik kan ook zonder want de aardbeitjes op mijn hofje voorzien in
de dagelijkse behoefte.
Wat teveel is komt in een zakje in de vriezer om later
jam van te maken.
Elke keer komt daar weer wat bij.
Vleestomaat 3 kilo voor 2,50 euro en voordat je vraagt wat moet een alleenstaande daarmee?
Gedeeltelijk in de vriezer voor tomatensoepjes
wokgerechten of pizza.
Een deel ervan kan ook ingevroren.
Altijd bij de hand voor slechte dagen voelt zo veilig…
Oh ja vier kolfjes witlof voor een euro…ook te geef.
Thuis gekomen werd alle rijkdom direct verzorgt in
koelkast en vriezer… en bleek ik 11,75 euro te hebben uitgeven voor twee mega
fietstassen vol groente en fruit…
Zondag in het zuiden en het zou droog blijven vandaag. Alles drijft en valt me opeens op dat de mussen zo dol zijn op de mand onder het afdak. Daar zal ik eens wat zaad instrooien.
Fietsen zit er opeens niet in, baaldag en kruip ik met
een boek onder een dekentje in de sta-op-stoel. Een kabbelend boek waar ik
niets uit leren kan noem ik spelen, al denken de kringleden van vanmorgen daar
anders over. Het zet me aan het denken…
Jeanke de eekhoorn komt weer regelmatig aan en heb ik een zak doppinda’s voor hem meegebracht.
Er zijn meer liefhebbers voor weet ik… en komt de Vlaamse gaai misschien ook nog buurten…
Floortje rent wel eens achter Jeanke aan en gelukkig is Jean net iets sneller dan Floor.. Wat een blijheid op het hofje...
Annemiek