Mijmering 85 2023
Tip… Weer een wasmachine vol spul dat bacterie vrij gemaakt moet worden.
Dat lukt op 60 graden, sponsjes vaatdoeken theedoeken washandjes en handdoeken…Tip 2… De geraniums die een tweede jaar krijgen staan nu op de eerste etage op de vensterbank van de hobbykamer.
Ze krijgen heel matig water, een eierdopje per week zodat ze in leven
blijven, meer ook niet.De stekjes aan de zonzijde in mijn slaapkamer krijgen meer water en wat mest op z’n tijd.
Omdat ze nog wortelkluitjes aanmaken en echte plantjes moeten worden,
daarom staan ze dan ook aan de zonzijde van mijn huis.Tip 3…Sfeerbrengers… Op mijn bed ligt een kussen met een antieke kussensloop omdat ik hou van het pracht handwerk uit vervlogen tijden.
Heerlijk om naar te kijken in de vroege morgen als ik net wakker ben en echt wel over nagedacht...
Natuurlijk lig ik niet op zo’n kussensloop.
Erop liggen
zou jammer zijn want ik heb maar twee van die pracht slopen.
Het zijn de enigste slopen die klam/droog worden gestreken, dan zijn de strookjes het mooist.
Nadrogen op het lijntje.
Ik ben heel zuinig met dergelijke sfeermakers,wassen gebeurd
om de zes maanden of zo…
Tip 4… Voor de echte kou komt werden de ramen buitenom mijn huis gesopt met het raambezempje.
20 minuut voor de hulp kwam.
De slang op de buitenkraan om af te spoelen en werd de slang direct in de schuur opgeborgen.Vorstvrij dan gaat hij langer mee…
Toen Siham de hulp kwam hoefde ze alleen nog maar de ramen te drogen,
het vuil was er al af.
Dat vergemakkelijkt het ramen wassen.
De horizontale vlakken van de raamkozijnen werden direct voorzien van een laagje auto/was
en kon in een moeite door.
Dat is fijn net voor de winter en trekken de zwarte regendruipers niet in de kunststof.De druipers zijn dan zo weggeveegd zonder agressief spul of schuursponzen
die alleen maar ruw maken…met alle gevolgen van dien.
Hoe ruwer het oppervlak, hoe sneller vuil
en steeds moeilijker schoon te krijgen.
De gieter kwam in de schuur en nu nog die oude witte geëmailleerde emmer schoonmaken en opbergen.
Morgen maar…
Onderhoud en opbergen
in winterstalling verlengt de levensduur van je goede spul.
Weer een nieuwe versie en gemakkelijker
te maken voor mensen met wapperende
handjes.
Ingrediënten
voor de vulling:
6 tot 8 flinke appels
Kaneel
1 ei
Ingrediënten
voor het deeg:
250 gram boter of margarine (ik nam van ieder de helft)
150 gram suiker
1 ei
1 zakje bakpoeder
Ruim 500 gram bloem
Flinke scheut melk.
Opzetten met ruim kaneel en een half kopje water… omscheppen en blancheren.
De appels niet te zacht
laten worden.
Af laten koelen en deeg maken als volgt:
Ongeveer 400 gram bloem in een deeg/kom met het ei de suiker, boter bakpoeder en een flinke scheut melk.
Hoe meer melk hoe meer bloem je nodig hebt en hoe meer deeg.
Met twee messen de boter in stukjes snijden en kneden.
Bloem toevoegen
tot het deeg loslaat van je handen.
Ruim de helft van het deeg uitrollen tot een dunne plak.
In vieren vouwen en in een vlaaivorm met bakpapier leggen.Open vouwen en de randjes afdrukken.
Zoals je ziet zijn wasknijpers een grote hulp om het bakpapier tijdelijk op de plaats te houden,
tot het deeg op de plaat ligt.
Het deeg dun bestrooien met paneermeel en met een vork inprikken.
De oven voorverwarmen op 180 graden!De rest van het deeg in een dunne plak uitrollen en weer in vieren vouwen.
De appels op het deeg in de vorm en de deegplak erop leggen.
De randen afdrukken en de deegplak met ei bestrijken.
Dat kan met je vingers.
Bestrooien met amandelschaafsel en zeker 15 grote inknippenin de deeglap maken met een flinke schaar…
In de oven tot het deeg lichtbruin is…
De deeglap aanbrengen is natuurlijk veel gemakkelijker dan kruimels of vlechtwerk maken.
Door het amandelschaafsel wordt de appeltaart een pronkstuk,
en ben ik weer
trots een geitenpaadje gevonden te hebben…
Pinda dikkertjes… De rest van het deeg werd uitgerold en met een koekjesvormpje deeg bloemetjes uitgestoken.
Ze werden met het restje ei bestreken en belegd met pinda’s zonder zout.
Heerlijke koekjes voor bij de thee of koffie en maak ze klein want ze zijn machtig…Variaties op de vulling van de appeltaart is aanvullen met rozijnen of stukjes amandelspijs.
In plaats van de kaneel speculaaskruiden
gebruiken…
Mijn
leventje…
Zuurkoolstamppot met een gebakken appeltje.
Bij de zuurkool kwamen de laatste voorgekookte bonen die ik in de vriezer had.
Tijd om gedroogde bonen in de week te zetten.
Een dag en een nacht en kan ik ze morgen gaar koken,
afkoelen en in porties invriezen…Stukken appeltaart werden in doosjes ingevroren en om plaats daarvoor te krijgen werden de opgespaarde frambozen ontdooid.
Die worden verwerkt tot confituur als ze ontdooit zijn en kost het minder stroom
om ze aan de kook te brengen.
Direct afwegen en kan meteen de juiste hoeveelheid geleisuiker klaar gelegd.Tijdens de zomer opgespaarde gedroogde zomerbloeiers werden verwerkt in het herfststuk in de mand.
De lavendel die over was kwam in een mooi bakje voor op een plankje in het kleinste kamertje.
Al die verwerking werd gedaan net voordat Siham de woonkamer stofzuigde.Organiseren en voorbereiding helpt zodat de uren die Siham bij mij mag werken heel veel resultaat brengen.
Een huishoudelijke hulp is bedoeld als ondersteuning om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen door samen het werk aan te pakken. (zover dat nog mogelijk is)
Siham doet wat ik niet kan en ik geef ook aan wat dat is…
Gevallen zaaibonen oprapen en het vliegengordijn afpakken was mijn eerste vraag voor vandaag.
En de ramen buiten rondom drogen…waarna ik de autowas op de kozijnen smeerde.
Dat ging even mis en lag ik gestrekt in de tuin.
Maantje eh Qammar |
Siham hoefde alleen nog de benedenverdieping grondig te stofzuigen en te dweilen.
Vooruit denken en organiserend; verzetten we hand in hand bergen werk.
De hulp is net als een volmaakte partner… een aanvulling en geen invulling!
Mijn huis is weer op schoon niveau zoals ik het hebben wil.
Geen laboratorium maar een fijn schoon huis om in te leven…dankzij ondersteuning van Siham…Annemiek.