zondag 29 oktober 2023

Mijmering 86 Borsjt soep uit de Oekraïne, meer groente minder aardappels stamppot, frambozenmarmelade en de dierenambulance redde Klaske…

Beste mensen,

Ik hoop dat iedereen elke dag de stilte toelaat in zijn leven.

Geen boek geen TV en geen muziek al is het maar een uurtje.
Even stilstaan om naar je innerlijk te luisteren en besef je weer waar je staat....

Annemiek

Mijmering 86 2023.

Tip… Ontdooide frambozen zijn sneller aan kookpunt dan bevroren, dus laten we ze ontdooien.

Ik heb het fruit bij elkaar gespaard van de paar struikjes in mijn tuin. 

De frambozen plukken met schone handen en direct in de vriezer, waar de zak steeds voller raakte. 

Ruim anderhalve kilo bij elkaar en tijd om confituur ervan te maken.

Anderhalf pakje 1:2 geleisuiker moest erbij (goedkoop in Duitsland) en vanaf kookpunt drie minuut op vol kookpunt houden. 

Kokend heet in schone potjes gieten tot de rand. 

Deksel erop en op de kop afkoelen. 

Een mooi zomer souvenir als de kou komt…

De “Lege” pan werd met een boterham na geveegd. 

Lekker bij een kopje herfstthee want we gooien “geen goei ete weg.” 

De pan  afgewassen werd direct gebruikt om de geweekte witte bonen in te garen… 

Beetgaar is genoeg.

De dag ervoor waren ze in de week gezet. 

Twee bekers gewassen gedroogde bonen op zes bekers water. 

Ze werden in het weekwater gekookt. 

De bonen zijn o.a. mijn vleesvervangers en gaat een handvol bij stamppotjes in soepen en in roerbakgerechtjes. 

Afgekoeld gaan ze in
kleine porties de vriezer in.

Tip 2… Wat groente geoogst op “het laand” en doorgegeven. 

Wortels en grotere pastinaken en voor mezelf boerenkoolblaadjes. 

Bij de aardappels komen de kleine pastinaakjes 

zodat twee derde van de boerenkoolstamppot groente is en een derde aardappel (koolhydraten.)

De trouwe lezer weet dat ik in stamppotten de heft van de aardappels vervang door o.a. pastinaken of topinamboer 

of knolselderij en zelfs koolrabi. 

Daarmee kom je gemakkelijker aan de 200 gram groente per dag. 

Voor kinderen een uitkomst die daardoor ongemerkt groente binnen krijgen. 

De handvol witte bonen erbij en kan het vlees wegblijven of geminimaliseerd 

ben je heel gezond bezig…en goed voor de diertjes.

Tip 3… Gezonde boerenkoolstamppot.

Ingrediënten:

Veel boerenkool want de groente slinkt.         

Aardappels waarvan de helft werd vervangen door groente(pastinaken).

1 beker water.

Zout klontje boter nootmuskaat.

Eventueel scheutje melk (hoefde niet want er was voldoende kookvocht).

Werkwijze: De aardappels en pastinaken schillen met de dunschiller,

wassen en in kleine stukken snijden. 

Dan zijn ze sneller gaar. 

In een ruime pan met een beker water en wat zout aan de kook brengen en op laag pitje garen.

Ondertussen de voerenkool van de stengels rissen en wassen. Eventueel klein snijden al kan het ook door in stukjes knippen.

De laatste 8 minuut de boerenkool meekoken. 

Wel weer eerst na toevoeging van de boerenkool op hoge
pit aan kookpunt laten komen.

Af en toe omscheppen en eventueel de deksel schuin als nog iets vocht moet verdampen.

De stamper erdoor en klontje boter en nootmuskaat toevoegen.

 Eventueel een scheutje melk als de stamppot aan de droge kant is.

Bijgerecht kruidenomelet.

Ingrediënten

3 eieren.

Peper/zout

Veel verse kruiden en dat was bij mij: Tijm knoflookstengels en enkele blaadjes salie.

Werkwijze: De kruiden kort afspoelen en de tijm van de stengels rissen. 

De blaadjes salie en knoflookstengels fijn knippen en door de losgeklopte eieren mengen met ietsje zout/peper. 

De omelet in een koekenpan bakken, keren en op een groot bord schuiven. 

De omelet oprollen en het rolletje iets platdrukken en in grove stukken snijden. Mijn onwillige vingers lukt dat niet meer. 

Serveren bij de boerenkoolstamppot met honingmosterd.

Tip 4… Borsjt soep. (bietensoep van de Oekraïne)

Ingrediënten:

2 flinke rode bieten (ik nam Italiaanse chiogia bieten) of meer

Enkele flinke wortels.

Stuk knolselderij.

Selderijgroen

1 paprika.

1 dikke ui.

3 tenen knoflook.

Handvol voorgekookte witte bonen

Op elke liter water twee groentebouillontabletten en als je hebt enkele blaadjes lavas.

Werkwijze: De gesnipperde ui aanfruiten in iets olie en even later de gesnipperde knoflook toevoegen.

Afblussen met een liter water (ik gebruikte het groentewater van blancheren plakken knolselderij *.

Alle groenten schillen wassen en in stukjes gesneden erbij. 

De witte bonen zo uit de vriezer erbij…

Aan de kook brengen en 15 minuut zachtjes aan de kook houden. 

De kookmuts op de pan en heb ik de kookplaat uitgezet. 

De soep gaarde in eigen warmte gratis verder. 

Ondertussen heb ik een dutje gedaan 

en wat heerlijk als je net wakker bent 

een hartige kop hete soep te kunnen
nemen…

Tip 5. Knolselderij verwerken voor in de vriezer.

Op de markt waren de knolselderij twee voor twee euro. 

Ik zoek altijd knolselderij waar het groen nog aan zit en dat kan in deze tijd. 

Ze zijn dan vers en het groen erbij heb je twee voor een geld.

Natuurlijk neem je de mooiste en grootste. 

Zoek ze zelf uit en geef de marktmeneer/mevrouw direct je geld 

en zeg met een stralende lach dat je geen zakje hoeft en ze zelf wel pakt…

Het selderijgroen werd afgesneden en nagekeken wat weg moest en dat was heel weinig. 

Het groen wassen en kleingesneden( plus stengels) uit laten lekken.

Het kan in een zak bij elkaar in de vriezer want indien nodig 

breek je er zo een stuk af…

Heerlijk in wintersoepen.

De knollen werden in dunne schijven gesneden en de kop en kont kan verwerkt in de soep.

De schijven werden van schil ontdaan en gehalveerd. 

In een pan water werden ze aan de kook gebracht en 5 minuut op kookpunt geblancheerd.

Dat lukte niet in een keer en werden met een schuimspaan 

de schijven uit het vocht geschept in een vergiet. 

De tweede lading in hetzelfde water kwam natuurlijk sneller op kookpunt.

Na het blancheren werd het kookvocht apart gezet 

en gebruikt voor de soep recept hierboven**

De afgekoelde schijven knolselderij werden per porties verpakt en in de vriezer gelegd. Ze worden per portie ontdooid, gepaneerd en gebakken als bijgerecht. Het zijn op je bord net schnitzels om te zien.

Mijn leventje… De rucola die ik in de zomer onder de tomatenplanten zaaide begint goed te groeien

Tweemaal oogst in een wasteil en de tomatenplanten zijn nu allemaal afgeknipt. 

De laatste tomaten rijpen op hun gemakje na op de vensterbank van de keuken.

De appeltaart per twee stukken ingevroren komt van pas als een van
mijn vriendinnen op de koffie komt. 

Na het ontdooien iets warm gemaakt in het oventje, smaakt nog lekkerder.

Deze keer kwam Manuela en genieten we en praten bij over onze leventjes.

Ze komt meestal op donderdag of vrijdag, dat komt beter uit in
verband met haar werk.

Ze spaart potjes voor me en ik doe wat topinamboer uit. 

Goed voor de stofwisseling. 

Maar dat is een extra, het meest geniet ik van haar zijn!

Net voor ik naar de markt wilde gaan vond ik een jonge duif onder de sering/hortensia

 en heb haar/hem klaaske gedoopt. 

Ze zat er heel zielig bij en heb het wicht eens onderzocht. 

Een pootje zat wat vreemd en dat kan ik ook mis hebben. 

Vliegen lukte niet meer alleen wat fladderen… 

Het wicht kreeg een tijdelijk bedje in een mand met op de bodem mos en wat zaad. 

Een stuk vitrage erover heen kwam de mand in de schuur.


Terug van de markt en het oogsten op “het laand” heb ik de dierenambulance opgezocht op google en
gebeld. 

Klaaske oftewel Klaske werd een uur later opgehaald.

 “Oh nog een jonkie” vertelde de mevrouw die het weten kon. 

De vleugeltjes werden onderzocht en geen breuk geconstateerd. 

Misschien aangevallen door een van de vele katten in mijn straatje dacht ik nog.  

Floortje zat voor de zekerheid binnen want ze wilde "meehelpen" en vloog bijna tegen het kamerraam omhoog van boosheid… 

Wat een heerlijkheid dat klaske werd gered en zoals je ziet komt de dierenambulance zelfs voor een duifje... 

Hoe het verder met haar of hem ging? 

Misschien wil een van de dames van de dierenambulance me een berichtje sturen via mijn FB pagina? Annemiek van Deursen…want ze weten dat ik een blog heb en hoe ze erop moeten komen.

Annemiek