donderdag 5 oktober 2023

Mijmering 79 Blote billetjes in het hooi, zuurkoolstamppot, oktober ratatouille en de herfst…

Beste mensen,

Voor de moeilijkheden van het leven vluchten getuigt niet van wijsheid.

Het is verstandiger ze te overwinnen door het aan te pakken...

Je groeit ervan en hebt weer een trauma uitgespaard...

Die je later toch weer tegen zou komen

Annemiek

Mijmering 79 2023

Tip… Door de warme nazomer rijpen de frambozen razendsnel en groeien verrassend veel extra pepers aan de plant als toegift.

Ik heb de borders nog moeten sproeien op 2 oktober wat nooit voorkomt. 

Hier en daar gieten was niet genoeg.

De regenboog snijbiet moest opgebonden worden, te snelle groei en zijn enkele stengels door
de enkeltjes gezakt. 

Komt nog goed…

De wilde wingerd heeft zijn groei gestaakt en de aardbei kinders in de kom met water krijgen geen worteltjes meer. 

Die hebben al het herfstgevoel.

Begin oktober gebruik ik doorgaans zomer en herfstgroente uit eigen tuin  in de wekelijkse ratatouille…

en weet  ik dat het toch weer is gelukt, ondanks alles. 

Dat is een emotioneel moment. 

Een feestje voor mezelf en is het genieten van elk stukje groente in deze bijzondere symfonie.

Op naar het volgende moestuinseizoen als “hij die de sla laat groeien,” een lichtje op me wil schijnen…

Hieronder de ingrediënten…

Oktober ratatouille.

Enkele wortels

Enkele pastinaak

Tomaten

Aardappel

Dikke ui

Pepers

Paprika

Chioggia

Topinamboer

Kruiden zoals oregano

Tijm basilicum

Knoflook

Olijfolie en zout.

Werkwijze:  Doe het met wat je hebt, want ik kan me niet voorstellen dat iedereen al die groenten in de tuin heeft of aan kan komen. 

De gesnipperde ui fruiten en de gesnipperde teen knoflook erbij. 

Daarna alle groente, eerst de harde soort die je iets kleiner snijd dan de zachtere soort. 

De kruiden erbij en stoven maar… na het kookpunt op een laag pitje stoven tot beetgaar.

Tip 2…Nieuwe SUNSODA gemaakt, kregen de onderkant pannen gelijk een beurt. 

Klussen combineren heet dat. 

Ik zal een foto van het recept maken 

voor degenen die dat gemakkelijker vinden dan een bijlage opduikelen.

Tip 3…blote Billetjes in het hooi…

Ingrediënten:

4 aardappels.

Half pond zuurkool.

200 gram voorgekookte witte bonen.

Klontje boter of margarine

Scheut melk

Nootmuskaat en zout.

2 stevige appels.

Werkwijze: De aardappels schillen, 

wassen en in kleine stukken snijden. 

Opzetten in een pan met een beker water en iets zout. 

Aan de kook brengen en op laag pitje garen.

Tegelijkertijd de zuurkool opzetten met 1 beker water in een tweede pannetje. 

Halverwege de gaar tijd de bonen aan de zuurkool toevoegen zodat ze mee verwarmen. 

Tot slot een klontje boter toevoegen en omscheppen.

De aardappels eventueel afgieten en het vocht opvangen. 

De stamper erdoor en klontje boter en
nootmuskaat toevoegen. 

Eventueel opgevangen kookvocht erbij en/of  melk toevoegen tot een luchtige puree ontstaat.   

De appel schillen, in vier snijden en van klokhuis ontdoen. 

In schijfjes snijden en bakken in iets zonnebloemolie. 

Wat overbleef werd bij elkaar gevoegd in een pannetje en staat de dag erna zuurkoolstamppot op het menu, 

of kan een bakje in de vriezer…

Mijn leventje…Bij de boerderijwinkel was volle boerenmelk te koop. Die hebben ze niet altijd in voorraad. 

Ik maak daar rijstebrij van met kaneel en misschien wel een rijstevlaai.

De eieren bij de boerderijwinkel zijn zelfs goedkoper dan bij de super zag ik.

Pompoenen waren ook heel betaalbaar 5 euro voor een grote en ze hadden zuurkool uit het vat… 

Dat smaakt toch heel anders dan de zuurkool van de super. 

Vroeg in de ochtend is het kouder en dat is goed zo… 

Elk jaargetijde heeft zijn charme en dit mens is nu eenmaal een herfst type, 

met een hang naar de bonte kleuren van herfstbladeren, 

het lage zonlicht en de nevel in de ochtend. 

De stilte in de tuinen om me heen en de laatste oogsten op het land. 

De wind de regen alsof schoon schip wordt gemaakt met al wat een opknapbeurtje nodig heeft… 

In herfst zit weemoed, stilte, eerbied zelfs… en heel diep verborgen een stukje lente, omdat je weet dat de natuur niet stopt bij deze herfst. 

Alleen daarom al vind een mens altijd weer moed om verder te gaan op de levensweg… steeds weer zilveren draadjes wevend tussen het grauw…

Annemiek.