zondag 8 oktober 2023

Mijmering 80 Rijstevlaai en toeslagjes, de herfst omslag en wie het kleine niet eert…

Beste mensen,

Zie alle schoonheid die er nog is

en wees gelukkig....

Annemiek

Mijmering 80 2023.

Tip…Van de boerderijwinkel bracht ik o.a. een liter volle boerenmelk mee. 

Daar werd rijstebrij van gekookt als volgt:

In een pan met dikke bodem 2 cm water aan de kook brengen en dan de volle melk erbij. 

Door dat bodempje water voorkoken brand de rijst niet aan. 

Weeg 100 gram gebroken rijst en 100 gram suiker af (ik nam 90 gram suiker) 

die aan de kokende melk wordt toegevoegd. 

Op laag pitje de melk aan de kook houden en dat is op mijn elektrische kookplaat op 3.

Vaak roeren om aanzetten te voorkomen, 

zeker als de rijstebrij dikker wordt. 

Het overkoken wordt voorkomen door een houten lepel tussen deksel en pan leggen. 

Tegen einde kooktijd de pit lager zetten, bij mij op 2. 

De rijstebrij wordt nog iets dikker als hij is afgekoeld. 

Deksel op de pan en af en toe roeren om velvorming te voorkomen.

Deegje maken:

Ingrediënten:

250 gram yoghurt

8 eetlepels zonnebloemolie

4 eetlepels melk

1 ei

1 zakje bakpoeder

Snuf zout

Ruim halve kilo bloem.

(2 eieren extra voor de rijst…apart leggen)

Werkwijze: Alle ingrediënten in een kom kort omroeren met een garde (met uitzondering van de bloem).

Ruim 400 gram bloem erbij en kort kneden. 

Al doende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.

Het deeg uitrollen tot een dunne plak en een vlaaiplaat met bakpapier bedekken waar het deeg opkomt. 

De randen afrollen en het deeg met een vork inprikken.

De oven voorverwarmen op 180 graden!

De eieren splitsen en het eiwit in een kom. 

Het eigeel kan gelijk bij de afgekoelde rijstebrij en omroeren. 

Het eiwit opkloppen met de mixer tot sneeuw 

en voorzichtig door de rijstebrij scheppen.

De rijst op het deeg verdelen en gladstrijken. 

In de oven en afbakken tot de deegrand lichtbruin is en de rijst gekleurd.

Van de rest deeg heb ik toeslagjes gemaakt 

gevuld met pompoenmarmelade… 

Deeg uitrollen en met de deksel van een margarinekuipje de vorm
uitdrukken. 

Eventueel bijknippen met een schaar en de randen met water bevochtigen.

Midden op het deeglapje een schepje marmelade en het lapje dichtvouwen. 

Op een bakplaat met bakpapier leggen en de randen met een vorkje
dichtdrukken. 

De toeslagjes nat maken en met suiker bestrooien.

Tip 2… De herfst omslag…In de herfst weren we de warmte niet meer, maar halen de zon binnen. 

We laten de zonwering en gordijnen open en doen deuren en ramen na het luchten dicht. 

De warmte vasthouden betekend behaaglijk in huis, in de avond als het afkoelt.

De was aan de lijn hangen we anders op, 

want het drogen duurt langer. 

Voor en achterpand van shirtjes op verschillende lijnen. 

Met broeken ook zo en waait de wind tussen de
pandjes door en bollen de pijpen… 

Met kussenslopen precies zo…

De was sorteer ik al bij het ophangen en vouw na het drogen direct op, zo van de waslijn af. 

De stap naar de kast is dan zo gemaakt. 

Het hoeft maar geruimd te zijn...


Tip 3… Maandag een drukke dag voor de boeg dan maak ik op zondag een menu voor twee dagen.

Bietjes stamppot met appel en uien.

Het recept ken je beslist al en bestaat uit aardappelpuree waar je stukjes gekookte bietjes door schept. 

Dat kunnen voorgekookte rode bietjes zijn in dobbelsteentjes gesneden. 

Als je de bietjes kookt in de schil kan je na het koken de schil zo eraf wrijven. 

Ik heb ze van te voren geschild en in stukken gesneden gekookt.

Afgieten en grof gestamd met de stamper.

Alles is goed als je ze maar klein krijgt.

Ik teel alleen chioggia bietjes... die iets zoeter van smaak zijn en een wit/rode kleur hebben.

Die kleur verliezen ze grotendeels tijdens het koken.

Ze hebben mijn voorkeur al zullen rode bietjes mooier kleuren in de stamppot.


De gesnipperde ui aanfruiten in een pannetje, 

waarbij op het laatst blokjes appel worden meegebakken. 

De appel hoeft niet geschild. 

Appel/ui door de puree bietjes scheppen en geeft aan deze bijzondere stamppot de heel eigen smaak…

De chioggia bietjes die wat in de luwte hebben gestaan zijn


achtergebleven in groei. 

Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. 

Ze staan wat verlegen naast hun grote broer en doen evengoed mee,

want  “we gooien geen goei ete weg.”

Mijn leventje…Wat zijn de kindjes aardbeiplanten mooi aangegaan.

Die het eerst zijn gestekt zijn natuurlijk het grootste. 

Enkele daarvan heb ik in de wasteil erbij gezet en je ziet hoe goed de wortels groeiden. 

Het zijn volwaardige planten geworden die zoals ze nu zijn toch gauw 2,15 euro per stuk kosten. 

Dat is voor de 60 die ik heb geteeld toch 129,00 euro. 

Ze hebben mij alleen een halve zak potgrond gekost dus 2,50 euro. 

Voor het geld doe ik het niet want ik geef ze weer weg.  

De voldoening om van een klein stekje met zorg tijd en aandacht plantjes te telen is het mooiste wat er is…

Vandaag zijn nog een vijftien plantjes in potjes gepoot. 


Zondagwerk aan de tuintafel in een zonnige nazomer met hoge temperatuur die nog een half weekje zal duren…

Het is de herfst waarin de topinamboer zal bloeien en dat gebeurd niet elk jaar.  De bloem zit al in de knop. 

De hederabloei trekt honderden bijtjes en vlinders dansen daar omheen,  in deze bijzondere  oktober waarin Annemiek weer een geitenpaadje vond…

Annemiek