zondag 15 oktober 2023

Mijmering 82 Gevulde pompoen, fruit envelopjes, je spul verzorgen en tijd voor warme wolletjes…

Beste mensen,

Het leven is veel te kort om er een slagveld van te maken

Speel met de kinderen en de beestjes in de zonneschijn,

En omhels je dierbaren…

Annemiek

Mijmering 82 2023.

Tip… Teer en smeervlekken zijn moeilijk te verwijderen uit kleding. 

Uiteindelijk is wasbenzine de enigste oplossing nadat SUNSODA (de superontvetter) 

de vlekken iets lichter maakte maar ze niet helemaal oploste…

Tip 2… Verzorgen verlengt levensduur en mijn rotan bankje krijgt in wintertijd een plekje in de schuur. 

Het kussen gaat naar binnen en de overtrek in de wasmachine net als de kleine kussenovertrekjes. 

Voor Floor werd een soes/slaapplekje gecreëerd op een voetenbankje en voor mij een stoel. 

Allemaal onder het afdak waar in zomertijd het bankje stond…

Tip 3… De avonden kil heb ik de woonmantel weer opgeduikeld. 

Die lag schoon gewassen in een plastic hero zak 

die nu weer voor de plastic afval wordt gebruikt.

De warme slofjes zijn in gebruik genomen en een nieuwtje… 

Op de tegelvloer bij de pc ligt nu een dubbelgevouwen warme badmat die Christel overhad. 

Dat trekt niet zo koud op… 

Wil ik de mat uit het zicht dan ligt hij opgevouwen op het dossierkastje onder mijn bureau. 

Dat bureau is trouwens een doormidden gezaagde tafel. 

Dat bleek een betere optie dan een
plank aan de muur…

Tip 4… Als de zon schijnt  heb ik het midden gordijn in de woonkamer gesloten. 

De temperatuur in de voorkamer stijgt daardoor naar 22 graden omdat de zon naar binnen schijnt. 

Die ramen zijn 3.50 meter breed en dan lukt dat wel. 

Floor is er altijd te vinden en mijn werkplek met de PC en om te rusten…

Tip 5…Een klein pompoentje werd uitgehold en stonden pompoenpannenkoekjes op het zaterdag menu. 

Door met een lepel de pompoen uit te krabben waren de stukjes klein en kon zo een ei erbij, snuf zout en
wat bloem. 

Met de hand even door/kneden zodat de massa compact werd.

Hoopjes  pompoen in hete zonnebloemolie dichtschroeien 

en als de hoopjes loslaten van de bodem de pit laag. 

Omkeren en verder garen. Met poedersuiker bestrooid een feest…

Tip 6… Ingrediënten gevulde pompoen.

1 medium pompoen oranje of groen.

Plantaardige boter of margarine (ik nam goedkope margarine)

100 gram snelkookrijst (ik had gekookte rijst in de vriezer)

1 groot bakje champignons (Ik kocht een pond op de markt voor 1 euro)

1 citroensap en rasp (was ik vergeten)

3 tenen knoflook.

3 takjes verse tijm

Een eetlepel venkelzaadjes als je hebt (had ik niet)

Enkele takjes verse peterselie

30 gram pecannoten geroosterd en gehakt en pistachenoten voor bovenop. 

Allemaal flauwe kul en veeeels te duur. Ik heb de nodige doppinda, s genomen en gedopt.

Werkwijze: Ik had een beetje langwerpige pompoen waarvan een “deksel” werd afgezaagd met het kartelmes. 

De pitten met een lepel eruit geschept. 

De draden ook goed verwijderd en werd de pompoen 

van binnen en buiten grondig met de margarine ingesmeerd. 

De deksel idem en ging de pompoen plus deksel op een platte schaal in de oven op 180 graden. 

Toen de oven de juiste temperatuur had bereikt werd de tijdklok op 45
minuten gezet.

De vulling maak je als volgt: De rijst koken (had ik uit de vriezer gehaald) De champignons afborstelen,

 kort afspoelen, in stukken snijden en in een flinke klont van de margarine 

bakken met iets zout peper en gesnipperde knoflook tenen. 

Ondertussen de citroen afborstelen en de schil raspen. 

De citroen uitpersen en sap en rasp mengen met de rijst en de champignons. 

Omscheppen en even laten sudderen. 

De tijm en peterselie toevoegen en de eventuele geroosterde noten. 

Bij mij werden dat pinda’s en niets mis mee.

De pompoen is gaar als je gemakkelijk met een vork erin kan steken. 

De pompoen werd gevuld met de rijst/champignons met bovenop nog wat geroosterde pinda’s en toefjes peterselie… 

Tot mijn schrik was het wel een menu voor zes personen 

en heb ik na twee keer opscheppen een vriendin gebeld die me van de rest heeft afgeholpen…

Ze konden zo aan tafel…

Mijn leventje… Ik zag bij een bakker fruit envelopjes liggen 

van bladerdeeg voor een belachelijke prijs. 

Die maak je dus zelf, nou ja proberen. 

Een appeltje werd geschild en in stukjes gesneden geblancheerd 

in een pannetje met een eetlepel water en wat kaneel. 

Drie plakjes bladerdeeg werden ontdooid en middenin kwam een hoopje appel. 

Daarop een theelepeltje pompoenjam. 

De punten deeg naar elkaar toe en tegen elkaar gedrukt. 

Het envelopje nat maken en met suiker bestrooien. 

Na het bakken wist ik wat beter kon… 

De punten deeg hoeven niet echt in elkaar gedrukt 

want de vulling moet te zien zijn. 

Eentje was per ongeluk gelukt en zo kan je envelopjes met kersenvulling maken en abrikoos of allebei
tegelijk. 

Plus een beetje pudding. 

Dat is voor een volgend experiment…

Annemiek