donderdag 2 november 2023

Mijmering 87 Pastinaak soep, de lente in de herfst, snel menu, hederabesjes krans , een aardbeiplantjes bed en Akram…

Beste mensen,

Wees een kleurend herfstblad in zweefvlucht,

wees een glimlach deel van een wonderlijk bestaan,

van samenzijn en kransjes maken van zomersouvenirs...

terwijl oorlogen woeden waar geen kruid tegen gewassen blijkt…

Annemiek.

Mijmering 87 2023.

Tip…Elke droge dag wordt gebruikt voor tuinwerk. 

Drastisch snoeiwerk aan de orde en hedera moet je wel een halt toe roepen 

anders pakt hij je hele huis schuur en schuttingen in. 

Hij kwam overgroeien van de tuin van de achterburen die er
niets aan doen en Akram heeft met mij als handlanger de hedera drastisch ingetoomd. 

Natuurlijk mag je niet zomaar aan bomen en struiken van buren zagen en snoeien. 

Alles in overleg….en als je zorgt dat buren geen last van jouw uitbundige tuingroei hebben 

krijg je nooit problemen en hoeft meester Visser er niet aan te pas te komen…

Een klein afdakje groen van de sering/hortensia van de buren aan de rechtse kant is gebleven

en werkt prima om mijn rijshout onder te stallen. 

Dat is ook met de resp.  buren overlegt…

en hou ik aan mijn kant de hederagroei van hun garage muur weg…

De buren aan de linkerkant hebben een heel andere tuinsmaak dan ik 

en hou ik de wilde wingerd van hen weg door steeds de onstuimig groeiende takken mijn kant op te halen. 

Dat doe ik de hele zomer door met een bezem…

Het gras werd tussen de tegels van de brandgang aangrenzend mijn schuur weggehaald door Akram. 

Ik heb daarna het stoepje geveegd en wegenzout gestrooid dat tussen de voegen kan inregenen.

Alle werk dat je nu doet betekend een goede start in de lente…

en heb je tijdens wintertijd geen natte besneeuwde takken in je nek,  

geen onkruid en geen glad stoepje door groene (mos) aanslag

Tip 2… Pastinaak soep.

Ingrediënten:

Veel pastinaken

1 dikke ui

3 knoflook tenen

1 dikke aardappel

1 flinke eetlepel kerrie

1 liter water en 2 bouillonblokken.

Werkwijze: De pastinaken schillen met de dunschiller, wassen en in stukken snijden. 

De aardappel idem… 

De ui snipperen en aanfruiten in iets olie in een soeppan. 

De gesnipperde knoflook iets later toevoegen


met de kerriepoeder en zachtjes mee fruiten.

Afblussen met het water… 

De stukken pastinaak en aardappel toevoegen plus de bouillonblokken. 

Aan de kook brengen en op lagere pit laten garen. 

Bij mij gaat na tien minuut de kookplaat uit en de kookmuts over de pan. 

Ik ging een dut doen waarna (na anderhalf uur) de staafmixer door de soep ging.

De soep aan de dikke kant heb ik op dat moment zo gelaten 

en direct een flinke soepkop van gegeten, met een scheutje koffieroom. 

Dat kan ook kookroom of slagroom zijn. 

De dag erop kwam een halve liter kokend water en een bouillonblok bij de soep die werd opgewarmd…

Tip 3…Krans van hedera snoeiafval. Natuurlijk heb ik de toppen van de hedera met de nog groene besjes gered. 

Daarvan werd een krans gemaakt die mijn tuintafel in wintertijd zal sieren. Weet je nog?

Tegen de klok in binden, op tien voor tien beginnen en de steeltjes naar
beneden. 

Als de krans hier en daar een beetje afwijkt van dikte is niet erg. 

Een tweede keer met de wikkelklos over de krans en het draad tussen de besjes vallend zie je niet meer.

Zo kan je correcties uitvoeren en bij een gaatje zelfs nog besjes toevoegen. 

De vierkante mand op voet werd gevuld met winterviolen 

en staat middenin de zware ronde krans. 

Net voor weer een bui viel was de decoratie klaar.

De basis van de krans hing al een tijd in mijn schuur en is al onderdeel van van alles geweest.

Omdat uren op een tuinstoel in de wind buiten zitten niet zo gezond is,

heb ik de over/rok aangetrokken over mijn kleding plus de dikke bodywarmer.

Geen mens die het ziet en heerlijk warm...

Tip 4… Snel menu van wat je nog hebt… Moe van het werk zal er toch gegeten moeten worden. 

De laatste tomaten die op de vensterbank zijn bijgekleurd 

en een ui uit de schuur werd gesnipperd en gefruit.

Daar kwamen de in stukken gesneden tomaten bij 

en wat tuinbonen uit de vriezer. 

Erwtjes zijn er ook nog en worden toegevoegd met wat peper/zout. 

Tot slot een ei daarboven gebroken en door de groente geschept. 

Nog even garen en een gezond menu is ontstaan… 

Doen met wat er is… 

Heerlijke chocolade pudding van de boerderij winkel maakte mijn menu compleet…

Mijn leventje… Akram heeft enkele dagen fietsen geoefend op het parkeerterrein en tijd om hem op stille weggetjes los te laten. 

Hij fietst achter me aan door gemakkelijk te onthouden stille straten naar mijn huis. 

Even wat drinken en fietsen we terug.

De afspraak is dat ik hem de dag erop bij droog weer om 9 uur op kom halen. 

Hij staat klaar en zal voor me uit moeten fietsen wat hem zenuwachtig maakt. 

Hij vergist zich maar een keer in een afslag maar is een gevaar op de weg. 

Soms midden op de weg lapt hij alle verkeersregels aan zijn laars.

Hij ziet nergens gevaar, ook niet die van de Nederlandse wind en hij draagt nog de dunne sneakersokjes en de opgerolde pijpjes van een
dunne jeans. 

Tussen het werk door leer ik hem Nederlands. 

Omdat hij geen geld aanpakt betaal ik hem in natura het bedrag wat een tuinman zou kosten. 

We gaan naar de HEMA en koop ik handschoenen en een muts voor
hem en voor hem en zijn vader plus de oudste zoon van Fatima ieder zes paar warme sokken. 

De volgende keer zijn de anderen aan de beurt…

Ik consuminder en doe meer met minder geld waardoor een mens eens kan ronddelen. 

Van niets iets maken zit in mijn genen en mijn vrienden nemen die
levensstijl over…als ze willen.

Samira heeft daardoor een grote kuip aardbeiplanten voor ongeveer 7,50 euro. 

De kuip hebben we gered toen een meneer hem in het milieupark weg wilde gooien (dus gratis) 

en Samira boorde gaten in de bodem van de kuip. 

De kuip werd op hergebruik houten tegels gezet zodat het overtollige regenwater gemakkelijk kan wegstromen.

Onderin werden plastic potten gelegd want de kuip hoeft maar gedeeltelijk gevuld met aarde. 

Een zak goedkope potgrond werd bij Van Cranenbroek meegenomen, 40 liter voor rond de 2,50 euro.

Dat werd de vulling vanaf de potjes tot 20 cm onder de rand. 

Daarop kwam goede potgrond van het merk POKON (rond de 5 euro) en je ziet duidelijk verschil.

Daarin werden vele aardbeienplantjes gepoot die ik teelde van mijn aardbeienplanten. 

De helft voor Samira en de helft voor Petra.

Rond de plantjes werd koemestkorrels gestrooid en flink water gegeven. 

Van de rest van de POKON potgrond werden nog twee kamerplanten verpot. 

De volgende twee zomers heeft Samira volop aardbeienoogst en kan ze in de derde zomer alweer met nieuwe stekken telen die ze zelf trok…  

Nu is het wachten op Petra om haar plantjesdeel te planten…

Onze werkgroep heet niet voor niets: Grip op geld en leven… waarin we mensen leren delen en van niets iets maken… In januari starten we in Heerlen alweer de vierde cursus…

Annemiek