Beste mensen
Geluk is geen toeval
maar zelfwerkzaamheid...
Annemiek
Mijmering 92 2023.
Zomaar een dag ergens in november. De zon scheen en het was even droog.
Deelnemers van een van Samira’s groepen op pad om de winter moestuin te bekijken.
De presentatie kwam natuurlijk van mij en aanschouwelijk onderwijs
geeft het beste inzicht.
Ieder mocht groenten meenemen om te proeven hoe het kan zijn… bio groenten zo uit de tuin.
Het meest bekend en in trek zijn de pastinaken die zelfs op de markt al 3.50 euro de kilo kosten. Ik teel ze gratis van zelf gewonnen zaad…en iedereen kan
het leren.
De Italiaanse bietjes en de topinamboer die onder hopen bladeren vandaan komen werden als wondertjes ervaren… en dat zijn ze ook.
Een stukje zelfvoorzienend leven in vriendschap met de aarde brengt geluk en dat hebben we nodig, zeker in deze tijd.Elk seizoen zal ik nog een inkijkje geven in mijn moestuin zolang
het me lukt…en als een mens groente
gaat telen is dat al grote winst…
Tip 2… De sunsoda is op en dat is niet verwonderlijk na het vele wassen.
Het voelt rijk weer 5 liter te hebben staan, in
het hergebruik emmertje. Goed voor de Aarde en je portemonnee…
Ingrediënten:
Enkele mooie stengels bonte snijbiet
2 dikke tomaten (had ik nog in de vriezer)
2 tenen knoflook
Peper/zout
Per persoon 1 bekertje pasta (ik nam penne rigate)
Werkwijze: De gesnipperde ui fruiten in iets zonnebloemolie en de gesneden knoflook tenen toevoegen.
Ondertussen de snijbiet wassen en de mooie bladeren van de stengels halen.Leg die apart. De stengels in
smalle reepjes snijden en roerbakken bij de ui tot beetgaar.
Water opzetten voor de pasta en volgens
gebruiksaanwijzing garen.
Ik had de twee bevroren tomaten even in een beker water gelegd en vallen de schilletjes zo eraf.
Half ontdooit zijn de tomaten gemakkelijk in blokjes te snijden.
Alles in de stoofpan bij de rest en peper/zout toevoegen.
Verder op smaak maken met wat je lekker lijkt…Op de pasta heb ik wat olijfolie gesprenkeld die ik kreeg van Siham.
Een verrukkelijk recept als je aan snijbiet kan komen en misschien
besluit je wel in april regenboogsnijbiet te zaaien in je eigen moestuintje…
Ze staan in een krat en zak
tegen mijn huis aan in afwachting om ingekuild te worden.
De laatste winterwortel werd gelijk mee geoogst en verdeeld.
Eerst maar een gezond soepje
maken:
1 ui
3 knoflook tenen
3 blokken groentebouillon
2 wortels
1 bietje
1 paprika
Stuk knolselderij
Selderijblad
Handvol voorgekookte witte bonen.
De werkwijze is je nu wel bekend en start altijd met de gesnipperde ui fruiten.
Dat is de body van vele biologische gerechten. De
groente beetgaar brengt de meeste smaak.
Ingrediënten:
Stronkjes witlof
Zout
Beetje honing.
Een dun
schijfje onder van het stronkje en in de lengte middendoor snijden.
Met een scherp mesje een driehoekje uit het harde deel snijden, dat is bitter.
In een stoofpan iets zonnebloemolie en de stronkjes daarin stoven op lage pit.De deksel op de pan en de stronkjes op tijd keren.
Op het laatste bestrooien met zeezout en bedruppelen met honing.
Een heerlijk
bijgerecht waar ik een hoofdgerecht van maakte en met een kommetje yoghurt een
heel menu…
in zomer buiten, in winter binnen bloei |
Geen Kerstboodschappen en geen spullen en kleding wordt meer door mij doorgeven
aan de mens in nood. De sponsors vinden beslist een andere weg voor hun goede
gaven.
“Dolce far niente,” en natuurlijk duik ik in boeken, schrijverijen, stop plantjes in de grond maar alleen voor eigen gebruik.
Het is goed geweest en wat blijft is de stilte die dit mens zo nodig heeft.
De
mijmeringen blijven komen en misschien niet altijd zo regelmatig.
Soms neemt
iemand een afslag en soms brengt ”Hij die de sla laat groeien” een “nieuw” scheepje
aan mijn zijde…
Annemiek.