maandag 27 november 2023

Mijmering 92 Witlof met honing, Misschien toch zelf groente telen? Pasta met snijbiet en tomaat, een opknapsoepje en een nieuwe tijd breekt aan…

 

Beste mensen

Geluk is geen toeval

maar zelfwerkzaamheid...

Annemiek

Mijmering 92 2023.

Zomaar een dag ergens in november. De zon scheen en het was even droog.

Deelnemers van een van Samira’s groepen op pad om de winter moestuin te bekijken. 

De presentatie kwam natuurlijk van mij en aanschouwelijk onderwijs geeft het beste inzicht.

Ieder mocht groenten meenemen om te proeven hoe het kan zijn… bio groenten zo uit de tuin. 

Het meest bekend en in trek zijn de pastinaken die zelfs op de markt al 3.50 euro de kilo kosten. Ik teel ze gratis van zelf gewonnen zaad…en iedereen kan
het leren.

De Italiaanse bietjes en de topinamboer die onder hopen bladeren vandaan komen werden als wondertjes ervaren… en dat zijn ze ook. 

Een stukje zelfvoorzienend leven in vriendschap met de aarde brengt geluk en dat hebben we nodig, zeker in deze tijd. 

Elk seizoen zal ik nog een inkijkje geven in mijn moestuin zolang het me lukt…en als een mens groente gaat telen is dat al grote winst…

Tip 2… De sunsoda is op en dat is niet verwonderlijk na het vele wassen. 

Het voelt rijk weer 5 liter te hebben staan, in het hergebruik emmertje. Goed voor de Aarde en je portemonnee…

Tip 3…Pasta met regenboogsnijbiet en tomaat.

Ingrediënten:

Enkele mooie stengels bonte snijbiet

2 dikke tomaten (had ik nog in de vriezer)

2 tenen knoflook

1 dikke ui

Peper/zout

Per persoon 1 bekertje pasta (ik nam penne rigate)

Werkwijze: De gesnipperde ui fruiten in iets zonnebloemolie en de gesneden knoflook tenen toevoegen. 

Ondertussen de snijbiet wassen en de mooie bladeren van de stengels halen. 

Leg die apart.  De stengels in smalle reepjes snijden en roerbakken bij de ui tot beetgaar.

Water opzetten voor de pasta en volgens gebruiksaanwijzing garen.

Het snijbiet blad wassen en klein snijden. 

Ik had de twee bevroren tomaten even in een beker water gelegd en vallen de schilletjes zo eraf. 

Half ontdooit zijn de tomaten gemakkelijk in blokjes te snijden.

 Alles in de stoofpan bij de rest en peper/zout toevoegen.

 Verder op smaak maken met wat je lekker lijkt…

Op de pasta heb ik wat olijfolie gesprenkeld die ik kreeg van Siham. 

Een verrukkelijk recept als je aan snijbiet kan komen en misschien besluit je wel in april regenboogsnijbiet te zaaien in je eigen moestuintje…

Tip 4… We hebben de bietjes net voor de nachtvorst geoogst.

Ze staan in een krat en zak tegen mijn huis aan in afwachting om ingekuild te worden. 

De laatste winterwortel werd gelijk mee geoogst en verdeeld. 

Eerst maar een gezond soepje maken:

Ingrediënten opknap soepje:

1 ui

3 knoflook tenen

3 blokken groentebouillon

2 wortels

2 pastinaken

1 bietje

1 paprika

Stuk knolselderij

Selderijblad

1 flinke rode biet of chioggia

Handvol voorgekookte witte bonen.

De werkwijze is je nu wel bekend en start altijd met de gesnipperde ui fruiten. 

Dat is de body van vele biologische gerechten. De groente beetgaar brengt de meeste smaak.

Tip 5… Gestoofde witlof met honing…

Ingrediënten:

Stronkjes witlof

Zout

Beetje honing.

Werkwijze: Indien nodig het buitenste blad van de afgespoelde stronkjes verwijderen. 

Een dun schijfje onder van het stronkje en in de lengte middendoor snijden.

Met een scherp mesje een driehoekje uit het harde deel snijden, dat is bitter. 

In een stoofpan iets zonnebloemolie en de stronkjes daarin stoven op lage pit. 

De deksel op de pan en de stronkjes op tijd keren. 

Op het laatste bestrooien met zeezout en bedruppelen met honing. 

Een heerlijk bijgerecht waar ik een hoofdgerecht van maakte en met een kommetje yoghurt een heel menu…

in zomer buiten, in winter binnen bloei
Mijn leventje… De jaarevaluatie gedaan zijn de beslissingen genomen. 

Geen Kerstboodschappen en geen spullen en kleding wordt meer door mij doorgeven aan de mens in nood. De sponsors vinden beslist een andere weg voor hun goede gaven.

“Dolce far niente,” en natuurlijk duik ik in boeken, schrijverijen, stop plantjes in de grond maar alleen voor eigen gebruik. 

Het is goed geweest en wat blijft is de stilte die dit mens zo nodig heeft. 

De mijmeringen blijven komen en misschien niet altijd zo regelmatig.

De kleine kring liefdevolle mensen om me heen zijn scheepjes in konvooi die dezelfde route varen en dat voelt volmaakt. 

Soms neemt iemand een afslag en soms brengt ”Hij die de sla laat groeien” een “nieuw” scheepje aan mijn zijde…

Annemiek.