zondag 11 juni 2023

Mijmering 48 Peertjes gered, koele soep, basis salade, hittegolf tips en een kraantje op mijn buik…

Beste mensen,

Alle moeilijke dingen vinden hun oorsprong

in dat wat gemakkelijk is...

En alle groot geluk in dat wat klein is...

 Annemiek

Mijmering 48 2023.

Tip…Een beetje brak…  Maar altijd wel iets voor een snelle maaltijd in huis. 

Een kom vol pluksla werd uit de border geplukt en daarbij kwam: 

Olie/azijn peper/en wat vlierbloesemsiroop en stukjes appel. Twee vegaburgers uit de vriezer met donker brood en liters kruidenwater…

Voor mij liever op kamertemperatuur dat drinkt gemakkelijker dan ijskoud uit de koelkast maar dat is persoonlijk.

In mijn huis is het 22 graden en koel genoeg… door de volgende acties…

Om 5 uur in de ochtend ramen en deuren open om je huis te luchten. 

Dat is het koelste moment van de dag.

Daarna ramen en deuren sluiten en gesloten houden.

 Overgordijnen/rolluiken of zonweringen dicht.

De commercie praat je zomer dekbedden aan… 

Heb je niet nodig en slapen onder een flanellen laken met de bedsprei erop doet het ook. 

Of alleen een laken of dekbedovertrek zonder dekbed…

Ik heb de airco ook nog die me afgelopen winter verwarmde.

Het ding kan ook koelen al is dat voorlopig niet aan de orde met de voorzorgsmaatregels. 

Ook hierin zijn we energiezuinig…

Tip 2… De pulp die overblijft na gebruik slowjuicer zit vol vezels.

Jammer om die weg te gooien, want we hebben ze nodig en ik gooi geen goei eten weg.  

Soms maak ik daar groente koekjes van en vond alweer een nieuwe oplossing als volgt:

Koud groentesoepje van groenten en groenten pulp.

Ingrediënten:

1 ui

3 tenen knoflook

1 wortel

Halve prei

Enkele stengels bleekselderij

Paprika

Stukje bloemkool

2 groentebouillonblokken

Pulp dat overbleef na het persen van paprika/tomaat/wortels (in de slowjuicer)

Werkwijze: De gesnipperde ui aanfruiten in ietsje olie en even later de gesnipperde knoflook toevoegen. 

Afblussen met een liter water en alle schoongemaakte, in stukjes  gesneden groente toevoegen. 

De harde soorten het eerst.

Het blad van de bleekselderij kan ook erbij en uit de soepzak (i.d. vriezer) 

werden de stengels van de snijbiet opgedoken. 

Die werden ook fijn geknipt,  plus een handvol witte voorgekookte bonen voor het eiwit… 

De prei het allerlaatste…

De soep 10 minuut aan het kookpunt… 

kan in de kookmuts in eigen warmte gratis garen. 

Deze vegetarische soep kan koud gegeten worden en heerlijk om
tijdens hittegolf dagen op het menu te zetten,

met belegde broodjes…

Tip 3… Elke dag worden de aardbeien geplukt en rijpen nog een dag na binnenshuis. 

Om de andere dag maak ik drie of vier potjes aardbeien confituur,

want in de potjes kan niets meer met de zomer koninkjes gebeuren. 

Het fruit invriezen en dan ineens kilo’s inmaken ben
ik geen voorstander meer van. 

De aardbeitjes worden prut en naar mijn mening gaat de smaak achteruit…

Tip 4… De aardappels moeten ook op en werd een van mijn toppers gemaakt:

Voorjaars salade…

Ingrediënten:

Enkele aardappels (schillen en in stukken gesneden beetgaar koken)

Enkele bleekselderijstengels (in heel dunne plakjes snijden)

Drie eieren koken

Yoghurtdressing

Peper/zout

Eventueel tomaat slablaadjes reepjes paprika.

Werkwijze: De gekookte afgekoelde aardappels en eieren met de eiersnijder in blokjes snijden.


Mengen met de bleekselderij en de nodige yoghurtdressing en heb je een pracht basis salade… 

Voor elke persoon een bordje opmaken met sla tomaat en wat je verder hebt… 

Je kan de basis salade dagen in een afgedekte kom in de koelkast bewaren…

Tip 5… Appel/peren compote.

Het groentewinkeltje had overrijpe peren en het redden daarvan is niet zo moeilijk. 

De peren werden geschild, van klokhuis ontdaan in stukken gesneden in een pan gelegd. 

Enkele appels kwamen daarbij die nog in de koelkast lagen. 

Ik miste het sap van een halve citroen en werd het geconcentreerd citroensap en een half kopje water.

Zachtjes aan de kook laten komen en in de buurt blijven om af en toe om te scheppen. 

Ik heb op de hele pan ongeveer twee ons geleisuiker toegevoegd en drie minuut mee laten koken. 

Eigenlijk was het fruit zoet genoeg maar kon iets dikker zijn.

Heerlijk als nagerechtje met ijs en slagroom of  zomaar in een kommetje of in yoghurt…

Mijn leventje…

 Een weekend rustig houden vertelde de arts en dat valt niet mee voor deze kwikzilver. 

Afgelopen vrijdag werd een suprapubische katheter geplaatst. 

Dat betekend een slangetje vanuit mijn blaas door een sneetje in mijn buik. 

Aan het slangetje zit een kraantje. 

Om de paar uur kan ik het kraantje open zetten en plassen vanuit mijn buik. 

Zo moet het worden maar nog even niet…

Voorlopig is het sneetje wond en zal ik elke dag rondom dat slangetje goed verzorgen en verband vernieuwen, tot de wond genezen is. 

Het kraantje staat nu nog steeds open met een slangetje eraan naar een been/zak. 

Drie liter water drinken per dag aan te raden om de zaak goed door te spoelen. 

Er zijn erger dingen… Ik kijk ernaar uit wanneer die been/zak eraf kan.

Over een week of zo…

Waarom de suprapubische katheter? 

Als alleen nog een katheter overblijft is de suprapubische katheter voor mij de enigste mogelijkheid om te blijven fietsen.

Fietsen is voor mij beweging vrijheid en therapie. 

Zonder mijn trouwe driewieler blijft alleen nog de rolstoel waar ik dan met die zak aan mijn been inzit…

Ik dacht het niet! Die rolstoel kan nog even achter de rododendron… dank zij de suprapubische katheter.

We doen chiek Floor en ikke en hebben een “soupeetje “ om acht uur in de avond op het hofje. 

Koude soep vooraf en een salade met blaadjes sla uit de border geknipt. 

Als toetje yoghurt met aardbeien confituur... De enige echte...

We tellen onze zegeningen en zijn daar een hele tijd mee aan de slag…

Annemiek