donderdag 6 april 2023

Mijmering 29 Paasbroodjes, rijstevlaai, onkruidsalade, de Paashaas en thuiskomen op de boerderij…

Beste mensen,

De wonderen van heel de wereld

vind je terug in je eigen tuin....

 

Annemiek

Mijmering 29 2023

Tip…Hoe je de kleine erwtjesplanten leert klimmen? 

Je bind ze als heel jong plantje met rekbare repen panty tegen het gaas. 

Zo heb ik het aan Samira geleerd. 

Ze kan goed op de hurken en/of knieën werken…

Mij lukt dat allemaal niet meer en gebruik ik een truuk. 

Ik steek dunne stokjes tussen de erwtjesplanten waar de rankjes vanzelf omheen slaan, en zo klimmen ze naar boven. 

Misschien een tip voor velen die niet meer zo soepel zijn.

Zoals je ziet gebruik ik daarvoor gedroogde stengels van irissen en korte stukjes bamboe of snoeihout. Het is de reden dat ik elk stokje bewaar en opsla gesorteerd op maat in emmertjes of bakken…

Als de plantjes de top van de stokjes hebben bereikt komt een provisorisch gaaswandje met
stevige stokken verankerd in de grond. 

Ik weef de stok door de mazen van het gaas…. Planten aanbinden op sta hoogte is geen probleem. En  die begin stokjes? Laat je gewoon staan tot na de oogst…

Tip 2… Drie Italiaanse bollen voor een euro doet me besluiten een hamburger te maken als hoofdmaaltijd. 

De bol besmeren, blaadjes sla uit de tuin erop, tipje tomatenketchup en vele dun gesneden ringen rode ui. 

De vegaburger erop (gemaakt van linzen en groente) en weer een tipje ketchup met uienringen. 

Een regiment mandarijntjes als toetje.

Tip 3… Inmiddels heb ik de royale hand afgeleerd en kan ik een pannenkoekje maken waar dan ook nog een flinke appel ingaat.

Beetje zelfrijzend bakmeel, ei en melk plus een snuf zout...

Tip 4… Ik wil al een tijd een steelpannetje kopen met een schenk tuitje. 

Tot ik de oude melkkoker zag staan, indertijd gekregen van Sandra en helemaal compleet met
dekseltje.

Tip 5… De natte theedoek na de afwas, daar zet je geen droogmolen voor op en die lelijke droogrekjes aan een schutting wil ik niet. 

De oplossing bleek een kleerhanger aan een touwlusje aan de seringenboom. 

Daar heb ik nou geen moeite mee en waarom?

Doen met wat er is, nostalgisch en grappig. 

Aan de panty lijnen tussen twee boomstammetjes hangen de hergebruik plastic zakjes te drogen. 

Na een tijdje keren en droogt ook de binnenkant… 

Mijn geliefde oude seringenboom voorziet
in vele behoeften…

Tip 6… Van de elastische riem (tweedehands gekocht voor 1 euro) springt de gesp steeds af. 

Met de hamer een tik op de klem zal wel helpen dacht ik.

Vervolgens viel de klem van de gesp. 

Misschien sloeg ik te hard.

Geen probleem… door een gaatje prikken in de riem waar het pinnetje van de gesp doorheen ging kon ik de gesp met sterk dubbel naaigaren en een flinke naald, 

muurvast aan de riem verankeren…

Tip 7… Altijd zin in een soepje kan de groentesoep verrijkt worden met lavas (maggiplant) die al een
stuk boven de grond staat. 

Het zevenblad groeit net zo hard en dit (on)kruid kan als groente gegeten worden. 

Wordt vervolgt…

Terug naar de soep. 

De laatste ingevroren asperges kunnen ook in delen in groentesoepjes.

 Uit de vriezer half ontdooid in stukjes snijden en bij de groente, in de soep. 

Komend seizoen niet zoveel asperges invriezen Annemiek…

Tip 8… Samira nam me mee naar de boer onder het mom van nog even eieren te gaan kopen. 

Het was een pracht beleving, zoiets als thuis komen bij familie die ik lang niet meer had gezien…

Ik had dit niet verwacht zomaar een erf op te mogen stappen waar in het zomerseizoen koffie/thee wordt geserveerd met zelfgebakken appeltaart. 

Er is een boerderijwinkel waar ze volle melk verkopen waar de room bovenop dreef. 

Eieren en aardappels en groente te koop en in de stal mag je de drie koeien gaan bekijken.

De kalfjes hoeven niet weg en blijven bij moeder en iets verderop in de wei lopen varkens en biggen. 

Ze kunnen in de modder spelen. 

De koeien en kalfjes mogen binnenkort in de wei aan de overkant…

Ik vertelde aan de boerin dat de boerderij een terugkeer in de tijd voor me was. 

Zo’n kleine 60 jaar geleden toen ik als puber steeds maar weer naar een boerderij in Catsop/Elsloo  trok.

De boerin moest erbij gaan zitten… Catsop? 

Daar kwam ze vandaan en kenden we beiden alle straten natuurgebieden en vele families… 

Het was een Godsgeschenk en wist ik meteen waar al mijn nostalgische spullen naar toe moeten. 

Naar deze boerderij waar ze thuis horen…

In het winkeltje heb ik een fles melk gekocht en aardappels. 

Van de melk werd bij thuiskomst direct rijstebrij gemaakt voor rijstevlaai. 

Wat een rijkdom en geef ik nog eens het recept door.

Tip 9…Limburgse rijstevlaai.

Ingrediënten voor de rijstebrij

1 liter volle melk

100 gram gebroken rijst

100 gram suiker (ik deed 90 gram)

2 eieren

Werkwijze: In een pan met dikke bodem een cm water en aan de kook brengen en een liter melk erbij.

 Door dat laagje water brand de melk niet aan. 

De melk aan de kook brengen, de rijst en suiker toervoegen en weer aan de kook brengen.

Op laag pitje garen en blijf maar in de buurt want veel roeren is aan te raden.  

Een houten lepel tussen pan en deksel helpt om overkoken tegen te gaan.

Als de rijst dik genoeg is kan de kookmuts erop of de pan in een dekbed wikkelen en laten nagaren en afkoelen.

***Vlak voor de rijst op het deeg in de vlaaivorm moet…

de 2 eieren splitsen. 

De ei/gelen kunnen direct bij de rijst en omroeren. 

De eiwitten stijf kloppen met de mixer.


Het eiwit voorzichtig omscheppen met de rijst en de rijst op het deeg scheppen in de vlaaivorm.

Ingrediënten voor het deeg:

250 gram volle yoghurt

8 eetlepels zonnebloemolie

4 eetlepels melk

Snuf zout

1 zakje bakpoeder

1 ei

Bloem

Werkwijze… Alle ingrediënten met uitzondering van de bloem in een ruime kom  kort mengen met een
garde. 

Ongeveer een kwart kilo bloem toevoegen en kort kneden. 

Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen en een bal vormen van het deeg.

Een grote of midden maat vlaaiplaat bedekken met bakpapier. 

Het deeg heel dun uitrollen en het deeg op de vlaaiplaat leggen. 

Deeg wat overhangt afrollen met de deegrol.

De oven voorverwarmen op 180/200 graden.

***Dit is een goed moment om de eieren voor in de rijst te splitsen enz. zie boven. 

De rijst op het deeg in de vlaaivorm en in de oven tot de deegrand lichtbruin is en de bovenkant rijst
idem…

Til de vlaai na het bakken direct uit de vorm op een rooster of vlaaischotel…Van het overige deeg werden Paas broodjes gemaakt…

Tip 10… Paasbroodjes.

Ingrediënten:

Rest deeg van de vlaai zie boven of maak nieuw deeg zie ingrediënten rijstevlaai

3 eetlepels kaneel gemengd met 3 eetlepels suiker

Half pakje amandelspijs( lag nog in de vriezer van Kerst)

1 ei

Restje geschaafde amandel.

Werkwijze… Het deeg dun uitrollen in een langwerpige plak en natmaken. 

De kaneel/suiker mengen en op het deeg verdelen m.u.v. de randen.

 Het amandelspijs in brokjes verdelen op een bord en mengen met de helft van een losgeklopt ei. 

Met een vork lukt dit prima. 

De spijs op de kaneel/suiker verdelen en de plak deeg oprollen (zie foto.) 

Goed aandrukken en de sluiting aan de onderkant houden.

De rol in dikke plakken snijden en de hompen op een vlaaivorm bedekt met bakpapier leggen. 

Leg de hompjes zo dat ze bij het rijzen elkaar raken en een bloem ontstaat. 

Met de rest ei de bovenkanten bestrijken met je vingers en wat amandelschaafsel erop strooien… 

In de oven tot lichtbruin afbakken.


Tip 11… (On) kruiden salade om snel te herstellen na griep.

Ingrediënten:

Blad van paardenbloemen

Zevenblad

Bloedzuring

Klein stronkje witlof

1 appel

Klein handje rozijnen

Scheut olijfolie

Scheut kruidenazijn

Snuf zout/peper

Scheutje vlierbloesemsiroop of honing.

Werkwijze… Het blad van de paardenbloem en het zevenblad van de stengels plukken. 

De bloedzuring van de stengels knippen en alle blaadjes in stukjes trekken. 

De witlof in de lengte halveren en het bittere puntje eruit snijden. 

De helften in dunne reepjes snijden en alles mengen in een kom met een klein handje rozijnen. 

Een appel met schil goed wassen vierendelen en van klokhuis ontdoen. 

De appel in blokjes snijden en mengen met de sla plus olie kruidenazijn vlierbloesemsiroop peper/zout.

Honing/mosterd/dressing. 

Meng evenveel honig/mosterd met mayonaise en een scheut olijfolie en wat zoets…

Mengen en kan dagen bewaard. Op bovenstaande kruidensalade bijna een must…

Mijn leventje… Bij de kruidensalade maakte ik reifkoekjes van aardappels van de boer… 

Een verrukkelijke combinatie moet ik zeggen… 

Floortje en ikke wensen iedereen een vrolijk Pasen…



Annemiek