zaterdag 18 februari 2023

Mijmering 15 Carnaval baksel met nonnenvot smaak, venkelsoep, de voortgang van mijn werk en kinderen die thuis komen…

 Beste mensen,

Als alle mogelijke is gedaan... 

zal je de controle los moeten laten

om alleen nog maar te geloven hopen en bidden…

Annemiek.

Mijmering 15 2023

Tip… De was buiten aan de lijn als het motregent kan best. Als de wind in storm veranderd droogt de was harder dan het natregent. 

Je moet wel in de buurt blijven om de droogmolen te redden als de wind hem vangt en op het dak van buurmans huis dreigt te gooien. 

Al droogt de was maar half…nadrogen kan altijd nog binnenshuis…

Tip 2…De wasknijpersdoos ontdaan van kapotte knijpers werd passant schoongemaakt en ja als je onderin gaten maakt kan de regen weglopen als je een keer vergeet het ding binnen te zetten.

Tip 3… Carnaval! Daar horen nonnevotten bij die ik al jaren niet meer maak. 


Ze zijn te koop maar onbetaalbaar geworden. 

Ik zag vier stuks op een “schaal” dus plastic bakje voor 5 euro en maak ik “appelbeignets” die heel dicht bij de smaak van nonnevotten komen.

De ingrediënten voor  8 a 10 stuks zijn nog geen 2 euro…

Koud zijn ze misschien nog wel lekkerder dan warm of even in het oventje leggen… doe je dagen mee…

en voor dat geld kan je nog eens uitdelen…

Ingrediënten:

2 appels

Zelfrijzend bakmeel

Of bloem met bakpoeder

Poedersuiker

Halfvolle melk

Eventueel een ei (had ik niet)

Snuf zout.

Werkwijze: De appels schil ik niet en werden gewassen. Met een appelboor het klokkenhuis verwijderen en de appel in schijven snijden.

Een dik beslag maken van het bakmeel snuf zout de melk en het ei. Met bloem kan het ook en meng dan op elke pond bloem een zakje bakpoeder mee.

De schijven appel met een vork door het beslag slepen en in de wok of koekenpan in iets zonnebloemolie bakken.

Tip 4… Venkelsoep

Ingrediënten:

1 venkelknol

1 ui

Enkele aardappels

2 groentebouillonblokken

Room

Werkwijze: De ui fruiten in een pannetje met iets olie of boter. 

De venkelknol wassen  in schijven snijden en in stukken. 

Wat groen bewaren voor op de soep. 

De aardappels schillen, wassen in stukjes snijden en samen met de stukjes venkelknol mee roerbakken met de ui. Afblussen met 1 liter water en de bouillonblokken erbij.

Garen en de staafmixer erdoor…Mooi carnaval zaterdag menu en je kan 200 ml room bij de soep doen maar hoefde voor mij niet. 

Een scheutje koffiemelk met wat vlokjes groen deed het helemaal.

Mijn leventje… Exceline gaf afgelopen week een presentatie over haar leergang bij een consuminderkring. 

Samira gaf een presentatie over energiezuinig waaruit een start voor een consuminderkring in Heerlerheide ontstond. Bob van Bergen van Standby ondersteunt ons waar hij kan...

Mijn werk wordt voortgezet op een manier die heel goed voelt...

Ikzelf ben vooral bezig met de voedselschakel waardoor van “goei ete.” niets verloren gaat.

Het voelt een beetje als de broodpater…Pater Poels uit Tilburg maar dan in Landgraaf.

Het dichtste bij mijn hart liggen de kids van Ahmed die naar Nederland mogen komen en vers van de pers de laatste ontwikkelingen…

Ahmed had afgelopen vrijdag een afspraak bij de IND waar hij ondervraagd werd. Zijn groei en vooruitzichten op een vast werkcontract. 

Over de bijscholing die hij volgt op kosten van zijn werkgever, zijn gezin en hoe de afgelopen jaren zijn verlopen…

Hij is altijd door een ringetje te halen dus daar kan niets van gezegd en
hoop ik dat hij die dikke trui aanhad onder zijn jas die een beetje te groot lijkt geworden na alle stres.

Fatima heeft afgelopen vrijdag via internet gezocht naar de goedkoopste beëdigde tolk. 

De beschikking van de MVV moet in het Turks vertaalt.  De kinderen moeten ermee naar de Turkse Ambassade in Somalië om een visum te krijgen voor een vlucht naar Turkije. Hoe dan?

Kosten van de vertaling: 272,00 euro en inmiddels is het bedrag betaald en komt de vertaling over 4 a 5 dagen binnen.

Kinderen die jarenlang onderduiken hebben een achterstand en als 18 en 19 jarigen kan je ze vergelijken met twaalfjarigen. We hebben gedacht, gehuild, elkaar moed ingesproken en wakker gelegen. Elke stap is er een… en als we elkaar aankijken komen tranen… Dat is minder.

Sinds vandaag weten we dat de vader van Fatima naar Somalië zal afreizen om de kinderen te begeleiden. Hij zal daar enige tijd door moeten brengen.

Een ongelofelijk groot offer en het brengt zoveel heel nodige rust. Ik ken meneer van aanzien en hij maakt een kordate indruk. De voortgang wordt na carnavalsmaandag besproken met de advocaten van de Glind.

Enkele mijmeringen lezers hebben geld overgemaakt en het gezin dat elke maand 100 euro stort voor voedsel voor de kids in Somalië doet dat nog steeds. Het maakt zo dankbaar dit meedragen… En ja mijn bijdrage is er ook steeds, zoveel als ik kan maar het is niet genoeg…  

Twee tickets voor de kids van Somalië naar Turkije naar de Nederlandse ambassade. Dan zijn ze al veilig… Ze zijn daar aangemeld, worden verwacht en moeten hun paspoort inleveren. Daar komt een stempel in en een pasfoto plus vingerafdruk.

De procedure duurt gemiddeld twee weken die de kids zonder paspoort doorbrengen in een goedkoop hotelletje dichtbij de ambassade. Daarna volgt de vlucht naar Nederland Schiphol veiligheid en een toekomst.

Ik durf het haast niet te vragen...steun je ons tijdens deze laatste loodjes? 

Op bankrekening van A. van Deursen NL64 ABNA 0426 5655 41 en zet erbij NONPROVID tickets kids Ahmed. Anders krijg ik problemen met de belasting…

Wil je me vragen stellen: a-vandeursen@home.nl

In maart 2021 zijn we begonnen en twee jaar later komen de eerste kinderen. De laatste loodjes en in het zicht van de haven is het zwaar en zal het uiteindelijk goedkomen… Misschien moeten we hun namen in Arabisch op spandoeken schrijven voor in Schiphol. Nog even het noodlot niet tarten  Alhamdoelillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) 

Annemiek