zondag 8 januari 2023

Mijmering 3 Klusjes naar energie, doordacht snoeien, marktsterren, Twee gerechten in een en de energieknip…

Beste mensen,

Maak een oase die blijheid brengt, in en rondom je huis,

om het leven in al zijn facetten te genieten...

als de zomer is gekomen…

Annemiek

 

Mijmering 3 2023.

Tip…Verpakkingen van koffie zijn pracht vers houd zakken voor koekjes die je weg wil geven. 

Keer de zak en versier de bovenkant met geschulpte zigzagrandjes met de kartelschaar. 

Verder ook te gebruiken als zak om plantjes met wortelkluit in weg te geven of andere hebbedingetjes…

Bij dergelijke cadeautjes hoort een kaartje van hergebruik karton of papier en de zak met een touwtje dicht gebonden…

Daarmee draag je de consumindergedachte verder uit…

Tip 2… De herfst frambozenstruiken hebben tot eind december oogst gegeven. 

Na  dagenlange matige vorst was dit voorbij. Herfstframbozen groeien van onderop met nieuwe scheuten waaraan in de herfst oogst komt.

Je ziet aan de toppen die restjes vrucht hebben, welke stengels afgelopen jaar oogst hebben gedragen. 

Iets lager aan die stengels zijn al bladknopjes en net daarboven kan je de top schuin*
afknippen. 

(*Dan loopt de regen van de top). 

Je krijgt aan die stengel eerder oogst en hoef je niet te wachten
met smullen tot de herfst.

Het vergt wat extra kracht van de plant die vroege oogst. De plant heeft immers veel energie nodig om de jonge herfst scheuten te laten groeien… Door dunne takjes tot de grond af te knippen en alleen een paar dikkere te laten staan help je mee om krachtverlies te minimaliseren. Dode takken knip je ook af…

Natuurlijk kan je er voor kiezen alleen voor de herfstoogst te
willen gaan, waar alle kracht van de plant ingaat. 

Dan snoei je de stengels die gedragen hebben tot aan de grond af…

De stengels die ik liet staan werden aangebonden met reepjes panty aan stokken...

Tip 3… Wie schrijft die blijft en in week 1 van januari gaf ik 9,35
euro aan boodschappen uit. 

Ik had zoveel over van mijn wekelijkse 40 euro huishoudgeld dat de kapper (12,50 euro) ervan werd betaald… 

Over: 18,15 euro waarvan akte…

Tip 4…energie verdelen betekend klusjes tot later bewaren! Je kan al opruimen in de tuin en ik heb een flink stuk hedera weggesnoeid, om meer licht en zon in de tuin te krijgen.

De toppen van de gesnoeide takken hebben al besjes en worden zeer binnenkort verwerkt tot een krans voor op de poort.

 Ze komen bij de klusjes voor later…

Verder met mijn plan werden de gesnoeide takken van de
framboos struiken op een hoopje geveegd. 

Ook een klusje voor later als ze in stukjes geknipt in de compostbak komen.

Moeder aarde veegde samen met Jan de wind een hoop blad en sierappeltjes tegen de containers. 

Wat een rijkdom en het spul kwam in de rollende bak en werd
op het moestuintje in de geveltuin gelegd… 

Het onderwerken is een klusje voor later…en werd het spul alleen verspreid over de aarde. 

Het pad bij de containers werd provisorisch aangeveegd, en smeet “Hij die de sla laat groeien” een regenbui om me naar binnen te jagen… etenstijd.

Tip 3… Ik kocht op de markt 3 kilo van mijn geliefde rode appels en 3 kilo wortels waarvan
ongeveer 1 kilo werd doorgegeven. 

De marktkooplui (sterren) weten dat ik altijd zelf een tasje of netje bij me heb. 

De sterren van de markt waarderen dit en dat zouden meer mensen moeten doen…

Op de markt koop je nog steeds onverpakt fruit en groente en volgens mij verser dan in de super als je maar kijkt bij welke kraam...

Samen met Samira verder naar KARWEI waar 2 banen grijze gordijnstof werd gekocht. 

Ze waren bijbesteld en eerder “kocht” Samira gratis 4 banen van de energieknip.

Je kan zelf bijbetalen als de 250 euro tegoed van de energieknip overschreden is. 

Voor ruim 60 euro heeft Samira nu zes banen gordijnen kamerhoog 1.40 meter breed, 

die geplooid ruim 1 meter breedte bedekken.

Tip 4… Al doende groente opmakend ontstond het volgende gerecht.

Pasta/groente gerecht.

Ingrediënten:

1 beker pasta

paprika

2 wortels

1 ui

knoflookstengels of 2 tenen knoflook

1 gedroogd pepertje

als je hebt verse kruiden

tijm oregano

restje ingevroren snijbiet

peper/zout/olijfolie.

Werkwijze:

De gesnipperde ui fruiten in iets olie en de klein gesneden wortels en paprika toevoegen. 

Roerbakken en het pepertje in stukjes geknipt erbij plus peper/zout.

Even laten smoren met de deksel op de wok.

De pasta koken, afgieten en terug in de pan met een scheutje olijfolie. 

De bevroren snijbiet bij de groente of verse spinazie en omscheppen. 

Goed verwarmen en de groente op de pasta scheppen op je bord.

De helft van de groente was over en was ook de bedoeling. 

Ik zorg ervoor altijd een restje gekookte rijst
in de vriezer te hebben. 

En een rest ingevroren rijst kwam op de groente in de wok. 

Deksel erop en heb ik voor morgen een rijst wok gerechtje…

De rijst werd later door de groente geschept. 

De dag erna werd een kuiltje middenin de groenten in de wok gemaakt waarin een scheutje olie en een ei kwam. 

Op de kookplaat bakte het ei en werd de rijst/groente warm. 

Het ei eerst op het bord gelegd, 

werd een scheut sweet chili door het gerecht geroerd en kwam de heerlijkheid goed verhit op het bord…

Twee in een en toch heel anders…

Tip 5… Een bult ingevroren framboosjes wordt ook opgemaakt en
verwerkt op warme griesmeel of in
yoghurt, custard of havermout. 

Wat een rijkdom allemaal in die vriezer…

Mijn leventje… Kleine klusjes hebben liggen,

 past heel goed tussen de buien door. 

Of voor hernieuwde energie na een dutje. 

Als het lijf niet meer wil is de PC en een boek een weldaad. 

Ik merk dat ik bij veel in oud Nederlandse taal lezen woorden overneem. 

Ik heb dit zelf niet zo in de gaten maar mijn omgeving wel… 

Sluit ik af met een oud spreekwoord: 

Een vrouwenhand en een paardentand staan nooit stil…

Annemiek