donderdag 12 januari 2023

Mijmering 4 Restjes verwerken, een bienestich met etages en blote billetjes in het hooi…

Beste mensen,

Zoek de stilte en kom dichtbij jezelf

treed binnen in het mysterie waar ervaring kennis wordt

en je de antwoorden krijgt, die je maar niet vinden kon.

 Annemiek

 Mijmering 4 2023

Tip… Verder met de diepvries leegmaken kwam een linzensoepje (uitstekende restverwerker) op het menu. Wat ik daarvoor vond in de vriezer?

Bladselderij

2 tomaten

stuk knolselderij

blokjes koolrabi

In de schuur:

1 dikke ui

In de koelkast:

1 dikke wortel

1 gele paprika

In de inkuil:

2 Italiaanse bietjes

In de tuin knoflookstengels.

In de voorraadkast:

1 beker linzen en

3 bouillonblokken.

Werkwijze: De gesnipperde ui fruiten en afblussen met anderhalve liter water en 1 beker linzen. 

Alle groente schoonmaken eventueel
schillen en in kleine stukjes in de soep. 

De stengelknoflook en de bouillonblokken toevoegen.

Aan de kook brengen en houden… op lager pitje. 

Na 8 minuut kan de kookmuts op de pan en gaart de soep gratis verder…en deze madam
gaat op stap…naar de bonus familie. 

De soep en de muts zoeken het maar uit.

Tip 2… De laatste frambozen uit de vriezer kwamen op een kommetje warme griesmeelpudding…

Tip 3…Wat kan nog meer opgemaakt? Eieren en slagroom…en staat een bienestich op de planning. 

Morgenvroeg koffiedrinken met een vriendin waar later nog een vriendin bij aanschuift. 

En kan ik ze iets lekkers bij de koffie geven.

Ik zal daarvoor de woonkamer iets hoger verwarmen dan mijn geliefde 16 graden. 

Het is wel zo gezellig de bienestich zonder jas aan te nuttigen…

Verder ligt nog zuurkool in de koelkast en appel en kunnen witte boontjes daarbij als plantaardig eiwit… 

Voor twee dagen want morgen is het te druk om te koken…en hoef ik alleen op te warmen.

Ingrediënten Bienestich eh… door mijn ruime hand, eentje met etages:

8 eieren

Afgewogen: 70 gram suiker

En: afgewogen 110 gram suiker

120 gram bloem

80 gram maïzena

Springvorm 28 cm doorsnee

3 doosjes slagroom a 250 ml

Zelfgemaakte light confituur

Of taartvulling.

Werkwijze: Weeg de ingrediënten en zet klaar in kommetjes. 

De bloem en maïzena droog mengen. 

De springvorm insmeren met boter en met bloem bestuiven. 

De eieren splitsen (doe maar per stuk boven een glas of bekertje Annemiek).

 Kieper het eiwit vanuit het glas in een grote kom en de eierdooiers in een tweede kom. 

De 70 gram
suiker komt bij de eidooiers en deze kom (au bain-marie) op een pan met goed warm water plaatsen.

Klop de eidooiers met een mixer zeker 10 minuut tot een luchtige crème die bellen blaast. 

Leg een schone  theedoek op de kom. 


De gardes goed afspoelen en drogen. 

Klop het eiwit stijf met de mixer waarbij je in etappes de 110 gram suiker toevoegt.

Verwarm de oven voor op 165/170 graden. 

Schep de crème van de eidooiers op de sneeuw van het eiwit 

en meng heel voorzichtig  met een houten lepel de bloem/ maïzena (via een fijnmazige zeef) erdoor. 

Zie foto’s.

Het beslag in de springvorm scheppen en glad strijken. 

Ongeveer 50 minuut in de oven om de biscuit lichtbruin en van binnen gaar te bakken.

De biscuit is gaar als je in het midden een breinaald erin steekt die droog eruit komt. 

De biscuit uit de oven halen en een half uurtje in de vorm laten.

 Daarna de rand van de springvorm halen en verder laten afkoelen.

De biscuit in twee of drie lagen snijden met een kartelmes. 

De slagroom stijf kloppen met een schepje
suiker en op de delen biscuit smeren.

Op een van de twee met slagroom besmeerde delen die op elkaar komen, de confituur op de slagroom smeren.

De delen stapelen en in een plastic zak in de koelkast leggen.

Morgenvroeg zijn de smaakjes goed doorgetrokken. 

Doordat ik met ruime hand de ingrediënten
bienestich  verdubbelde is het eentje met etages geworden. 

Doet zich het feit voor dat ik te weinig cement eh slagroom heb.

De taart rondom en bovenop met slagroom afsmeren en geroosterde
amandelen erop.

Morgenvroeg maar eerst een bekertje slagroom bijhalen bij de super. 

Tja heb je het weer bekeken vanmorgen? 

Storm en regen… 

Ik zou wel zot zijn daar op de fiets door te gaan. 

De dames krijgen een
stuk half afgemaakte bienestich en de rest komt later…

De taart was zo lekker dat de slagroom niet meer hoefde. 

Om hem toch een beetje “af” te maken kan een beetje confituur bovenop gesmeerd en werd gedaan.

Vervolgens bleef de plastic zak aan de confituur plakken… een mens is
nooit te oud om te leren nietwaar…

Tip 3 Blote billetjes in het hooi.

Ingrediënten:

Zuurkool

Aardappels

Voorgekookte witte bonen (geen pot of blik dat wordt match eh nieuw woord)

Zout/peper/klontjes boter/nootmuskaat

Scheut melk

Werkwijze: De aardappels schillen, wassen en klein gesneden
opzetten met een beker water en iets zout. 

De zuurkool in een andere pan opzetten, 

met een beker water en de bonen (als ze bevroren zijn) bovenop leggen.

De gare aardappels eventueel afgieten 

en stampen met het klontje boter en de nootmuskaat. 

Eventueel een scheut melk toevoegen tot een luchtige puree ontstaat.

De zuurkool eventueel afgieten en de bonen erdoor scheppen 

plus een klontje boter. 

Een appel in vieren snijden (met schil), 

het klokhuis verwijderen en inde partjes in stukken snijden. 

De appel stukjes bakken aan beide zijden in iets olie.

De puree en de “blote billetjes in het hooi,” op je bord plus de appel. 

Ik nam ruime hoeveelheden ingrediënten dus had veel over. 

Dat was de bedoeling. “De blote billetjes in het hooi” sloten uiteindelijk een huwelijk met de puree.

En werd na het huwelijk in de sleur van alledag gewoon zuurkoolstamppot. 

Daarvan ging de helft in een bakje in de vriezer en de rest voor morgen…

Tip 4…en mijn leventje.  

Het wijnkistje in de schuur is een fijn zadenkistje 

waarin Floortje kattenvoer doosjes spaarde. 

Ik spaarde doosjes van crackers waarvan naamkaartjes 

werden geknipt zodat de zaden overzichtelijk zijn gerangschikt.

De zaden staan niet op alfabet maar op zaaitijd. 

De kruiden en sla het eerst en vervolgens de wortels enz…

Er kwam nog een verlaet bedrag binnen van de kerstactie...dankjewel.

 Van Ahmed heel veel dank aan de familie die zijn kinderen in Somalië voedsel geeft... Deze keer begin december en net voor de kerst voor januari... Het ontroert elke keer weer...

Ik heb weer wat mooie foto’s van de bonusfamilie gemaakt. 

Lily Sloet stuurde wat kleertjes en speelgoed en dan is het feest. 

Het knuffelen met de kleintjes is zo helend voor mij.

Het kleine meisje heeft geen idee dat ze me met haar kleine handje meeneemt 

zodat ik verder kan met mijn leven en mijn halfvolle glas trouw kan blijven…

Annemiek