Beste mensen,
Zoek de
stilte en kom dichtbij jezelf
treed binnen
in het mysterie waar ervaring kennis wordt
en je de
antwoorden krijgt, die je maar niet vinden kon.
Bladselderij
2 tomaten
blokjes
koolrabi
In de
schuur:
1 dikke ui
In de
koelkast:
1 gele
paprika
In de
inkuil:
2 Italiaanse
bietjes
In de
voorraadkast:
1 beker
linzen en
3
bouillonblokken.
Alle groente
schoonmaken eventueel
schillen en in kleine stukjes in de soep.
De
stengelknoflook en de bouillonblokken toevoegen.
Na 8 minuut kan de kookmuts op de pan en
gaart de soep gratis verder…en deze madam
gaat op stap…naar de bonus familie.
De soep en de muts
zoeken het maar uit.
Tip 3…Wat kan nog meer opgemaakt? Eieren en slagroom…en staat een bienestich op de planning.
Morgenvroeg koffiedrinken met een vriendin waar later nog een vriendin bij aanschuift.
En kan ik ze iets lekkers bij de koffie geven.Ik zal daarvoor de woonkamer iets hoger verwarmen dan mijn geliefde 16 graden.
Het is
wel zo gezellig de bienestich zonder jas aan te nuttigen…
Voor twee dagen want morgen is het te druk om te koken…en
hoef ik alleen op te warmen.
Ingrediënten Bienestich eh… door mijn
ruime hand, eentje met etages:
Afgewogen:
70 gram suiker
En: afgewogen
110 gram suiker
120 gram
bloem
Springvorm
28 cm doorsnee
3 doosjes
slagroom a 250 ml
Zelfgemaakte
light confituur
Of
taartvulling.
Werkwijze: Weeg de ingrediënten en zet klaar
in kommetjes.
De bloem en maïzena droog mengen.
De springvorm insmeren met boter en met bloem bestuiven.
De eieren splitsen (doe maar per stuk boven een glas of bekertje Annemiek).Kieper het eiwit vanuit het glas in een grote kom en de eierdooiers in een tweede kom.
De 70 gram
suiker komt bij de eidooiers en
deze kom (au bain-marie) op een pan met goed warm water plaatsen.
Klop de eidooiers met een mixer zeker 10 minuut tot een luchtige crème die bellen blaast.
Leg een schone theedoek op de kom.
De gardes goed afspoelen en drogen.
Verwarm de oven voor op 165/170
graden.
Schep de crème van de eidooiers op de sneeuw van het eiwit
en meng heel voorzichtig met een houten lepel de bloem/ maïzena (via een fijnmazige zeef) erdoor.Zie foto’s.
Het beslag in de springvorm scheppen en glad strijken.
Ongeveer 50 minuut in de oven om de biscuit lichtbruin en van binnen gaar te bakken.De biscuit
is gaar als je in het midden een breinaald erin steekt die droog eruit komt.
De biscuit uit de oven halen en een half uurtje in de vorm laten.
Daarna de rand
van de springvorm halen en verder laten afkoelen.
De biscuit in twee of drie lagen snijden met een kartelmes.
De slagroom stijf kloppen met
een schepje
suiker en op de delen biscuit smeren.
Op een van
de twee met slagroom besmeerde delen die op elkaar komen, de confituur op de
slagroom smeren.
Morgenvroeg zijn de smaakjes goed doorgetrokken.
Doordat ik met ruime hand de ingrediënten
bienestich verdubbelde is het eentje met
etages geworden.
Doet zich het feit voor dat ik te weinig cement eh slagroom
heb.
amandelen erop.
Morgenvroeg maar eerst een bekertje slagroom bijhalen bij de super.
Tja heb je het weer bekeken vanmorgen?
Storm en regen…
Ik zou wel zot zijn daar op de fiets door te gaan.De dames krijgen een
stuk half afgemaakte bienestich en de rest komt
later…
De taart was zo lekker dat de slagroom niet meer hoefde.
Om hem toch een beetje “af” te
maken kan een beetje confituur bovenop gesmeerd en werd gedaan.
nooit te oud om te leren nietwaar…
Tip 3 Blote billetjes in het hooi.
Ingrediënten:
Zuurkool
Voorgekookte
witte bonen (geen pot of blik dat wordt match eh nieuw woord)
Zout/peper/klontjes
boter/nootmuskaat
Scheut melk
opzetten met een beker water en iets zout.
De zuurkool in een andere pan opzetten,
met een beker water en de bonen (als ze bevroren zijn)
bovenop leggen.
De gare aardappels eventueel afgieten
en stampen met het klontje boter en de nootmuskaat.Eventueel
een scheut melk toevoegen tot een luchtige puree ontstaat.
De zuurkool eventueel afgieten en de bonen erdoor scheppen
plus een klontje boter.
Een appel in vieren snijden (met schil),
het klokhuis verwijderen en inde partjes in stukken snijden.De appel stukjes bakken aan beide zijden in iets olie.
De puree en de “blote billetjes in het hooi,” op je bord plus de appel.
Ik nam ruime hoeveelheden ingrediënten dus had veel over.
Dat was de bedoeling. “De blote
billetjes in het hooi” sloten uiteindelijk een huwelijk met de puree.
En werd na het huwelijk in de sleur van alledag gewoon zuurkoolstamppot.
Daarvan ging de
helft in een bakje in de vriezer en de rest voor morgen…
Het wijnkistje in de schuur is een fijn zadenkistje
waarin Floortje kattenvoer doosjes spaarde.
Ik spaarde doosjes van crackers waarvan naamkaartjes
werden geknipt zodat de zaden overzichtelijk zijn gerangschikt.
De kruiden en sla het eerst en vervolgens de wortels enz…
Er kwam nog een verlaet bedrag binnen van de kerstactie...dankjewel.
Van Ahmed heel veel dank aan de familie die zijn kinderen in Somalië voedsel geeft... Deze keer begin december en net voor de kerst voor januari... Het ontroert elke keer weer...
Ik heb weer wat mooie foto’s van de bonusfamilie gemaakt.Lily Sloet stuurde wat kleertjes en speelgoed en dan is het feest.
Het knuffelen met de kleintjes is zo helend
voor mij.
zodat ik verder
kan met mijn leven en mijn halfvolle glas trouw kan blijven…
Annemiek