zondag 22 januari 2023

Mijmering 7 Zondag menu van wat er nog is, een werklunch, topgebakjes van 60 cent en twee derde minder stroom op een machine was.

Beste mensen,

Wie het leven kan zien als een leerproces

krijgt oog voor zijn leerprestaties.
 

Annemiek.

Mijmering 7 2023.

Nieuws: Samira gaf 19 november weer een presentatie “Energiezuinig,” deze keer in buurtpunt The Break. 

Tweetalig en de opkomst was heel goed, gezien de sneeuw en de vervoersstakingen.

Dana is gestopt om reiki te gaan geven en tot mijn grote vreugde wil Exceline Solomons ons team versterken. 

Tijdens een werklunch bij mij thuis hebben we spijkers met koppen geslagen. 

Exceline is al aan de slag met een PowerPoint die aansluit bij de presentatie “energiezuinig” zoals Samira ze geeft. 

Daardoor kunnen we gedetailleerder
uitleg geven in de presentaties energiezuinig voor Nederlanders en Medelanders…

Tip 2…Koffie/thee met consumindergebak kost je niet de kop.

Door het grote deel “zelfdoen”  was de prijs per gebakje ongeveer 60 eurocent en van hoge kwaliteit. 

Ga daar maar eens
voor, bij de bakker. De cake koste 1,59 en de (echte)slagroom 1,49… de kruisbesconfituur was van biologisch fruit uit eigen tuin.

Komt wat geleisuiker voor de confituur en suiker voor de slagroom erbij. Je zou voor het gemak ook een spuitbus van die synthetische lawaai slagroom kunnen nemen die even duur is. 

Die smaakt nergens naar en blijft maar heel even overeind om tot wat drap in elkaar te zakken.

Tip 3… Een werklunch kost geen kneup en amper werk en tijd, als je een gevulde soep presenteert met een bruin stokbrood. 

Terwijl Samira Exceline haalde heb ik de soep in elkaar gewrocht en dat kan binnen 30 minuut… 


Daarbij werd ook nog wat groente uit de vriezer opgebruikt. 

De tijd nam samen met de kookmuts het grootste deel van de
stroomkosten voor hun rekening.

1 ui snipperen, fruiten en met anderhalve liter water afblussen.

Twee wortels schillen, in plakjes in de soep en drie bouillonblokken.

Een beker bonte linzen en een tomaat plus stukjes selderijknol en selderijblad uit de vriezer.  

Veel knoflookstengels uit de tuin, bietjes uit de inkuil en een gedroogd pepertje in schijfjes van het kruidenrek.

Een paprika in stukjes en de soep een paar minuten goed aan de kook houden.

Toen de dames binnenvielen vanuit de sneeuwstorm ging de kookplaat uit en namen de tijd en de muts het koken gratis over.

Anderhalf uur later was de soep in de muts gaar en nog zo heet alsof ze
in een thermos was bewaard en in feite was dat ook zo…

Het stokbrood kon gesneden en de soep direct in de kommen.

Tip 3… De dag erna nog soep over en een stuk stokbrood… 

Het brood werd in schuine stukken gesneden en ondergedompeld in een losgeslagen ei. 

Wentelteefjes van stokbrood… voor bij de opgewarmde soep. 

Doe maar geen zout bij het ei want brood
is nog altijd te zout en krijgen we nog steeds veel teveel zout binnen.

Tip 4…Een wasmand vol vuile kleding energiezuinig wassen. Wat heb je nodig?

1.     Water

2.     Wasmiddel

3.     Wasmachine

4.     Stroom

 

Alle vier de onderdelen kosten geld en als je meer tijd inzet kost het veel minder. Hoe je dat doet?

Je kan bij het douchen in een bak gaan staan waarin je het douchewater opvangt. 

Kort douchen brengt ruim een emmer water op met doucheschuim. 

Wil je geen hergebruik douchewater neem dan een emmer lauw water met ietsje wasmiddel en giet in een bak.

 

De vuile was wordt in het water in de week gezet en vieze plekken kan je insmeren met een stuk zeep. 

Bij mij is dat van transpireren onder de oksels van de shirtjes. 

De was (zie foto) bestaat uit shirtjes ondergoed en sokken.

Na ongeveer een halve dag is het vuil los geweekt en kan de was met het water in de wasmachine.

Gebruik de helft van het wasmiddel dat je normaal gebruikt

Was op een kort programma

Op lage temperatuur.

Gratis tijd inzetten spaart stroom, wasmiddel en geld. 

De was is goed schoon en mag mijn gratis
huishoudelijke hulp blijven…

Tip 4… Wie schrijft die blijft. De kassabonnen bekeken van week drie in januari heb ik 43,96 euro uitgegeven. 

Dat is 3,96 euro boven het weekbudget. Door vier kilopakken koffiebonen in te slaan, twee halen
een betalen, spaarde ik 23,98 euro.

Tip 5…Floor en ik zijn ingesneeuwd en wat kan je dan veel doen. 

De kokos deurmat werd in de sneeuw gelegd, die werkt als een
reiniging.

Tip 6…De ene nog volle vriezerlade werd in de sneeuw gezet en de vriezer uitgezet en ontdooit. 

Dat doe je door een pannetje kokend water op een opgevouwen doek onderin de vriezer te zetten.

Doe de deur maar dicht en een kwartiertje later kunnen de losgelaten
ijsschotsjes eruit gepakt. 

Een doekje erdoor en goed drogen met een theedoek.

De lades weer erin heeft de klus amper tijd en werk gekost. 

De pan was een vieze pan van de puree gevuld met opgevangen water.

Die pan was daarmee grotendeels schoon.

Tip 6…Aardappelpuree met een luxe dekje brengt meteen een
zondagsgevoel. 

Daarbij asperges uit de vriezer met een eitje was mijn menu compleet.

De aardappels geschild en klein gesneden opgezet met een beker water aan de kook gebracht. 

Garen, afgieten en stampen met een klontje boter en nootmuskaat.

 De puree werd in eenpersoons vuurvaste bakjes geschept en gladgestreken. 

Paneermeel erop en klontjes
margarine of boter en wat sliertjes geraspte kaas. 

Tien minuut in het kleine oventje…

De asperges kwamen uit de vriezer toen de puree in de oven stond. 

In een wok met een ei, iets zout en
een schepje suiker net onder water.  

Aan de kook brengen en 8 minuut houden met de deksel op de wok.

Het ei af en toe omrollen als het kopke boven water uitsteekt. 

Met een schuimspaan de asperges uit de wok scheppen en droog
deppen. 

Het ei van schaal ontdoen en snijden. 

Een klontje boter smelten zonder bruinen en op het bord over het ei en de asperges gieten. 

De puree erbij serveren…

De peterselie moet je deze keer erbij denken want die lag een halve meter onder de sneeuw…

Tip 7… Een halve liter melk werd custard pudding en de gebruiksaanwijzing staat achterop het pak.

Twee kommetjes pudding die bestrooit met een beetje suiker (geen velvorming) werden met de kontjes in de sneeuw gezet. 

Het restje custard werd warm opgegeten als tussendoortje. 

Een likje pompoenmarmelade kwam bovenop…

Mijn leventje… Er was koffie gebak en een soepje tijdens de werklunch. 

Maar vooral veel herkenning en dankbaarheid. 

Mensenlevens worden langs een patroon geknipt, dat is het werk van
 “Hij die de sla laat groeien.” 

Alles wat we deden was de stukken aan elkaar naaien.

Zo hebben de drie deelneemsters van de werkgroep “Grip op geld en leven” ervaren. 


Gaandeweg ontstond een patchwork deken die in kleur en kwaliteit bij elkaar passen. 

We tellen onze zegeningen en die van de mensen waarvoor we dit werk doen…

Annemiek.