donderdag 26 januari 2023

Mijmering 8 Hartig gevuld brood, rijstebrij en een boon eet geen soja en legt geen drolletjes…

Beste mensen,

Een glimlach geeft een gouden randje aan een groet,

een glimlach is als boter
dus smeer maar royaal uit

 Annemiek

Mijmering 8 2023

Tip… De boerenkool in de border geeft nog net genoeg oogst voor een stamppotje. 

De kleinste blaadjes aan de top zijn het lekkerst. De kale stronken laat ik staan.

Als de lente komt groeit op elk plekje waar bladeren zaten weer nieuw blad. 

Door toeval ben ik daar achter gekomen…

Ingrediënten boerenkoolstamppot:

De nodige aardappels en ongeveer de dubbele hoeveelheid boerenkool omdat de groente
slinkt. 

De aardappels schillen wassen en in kleine stukjes snijden. 

Opzetten met een beker water en iets zout. 

Aan de kook brengen en houden, tot de aardappels beetgaar zijn.

De koolbladeren wassen en het blad van de stengels rissen.

 Klein snijden of knippen en bij de beetgare aardappels in de pan. 

Iets zout erbij en aan de kook brengen.

Als de kool geslonken is met de schuimspaan de kool met de aardappels mengen. 

Nog 8 minuut zachtjes aan de kook houden. 

Eventueel afgieten en een klontje boter en nootmuskaat erbij. 

De stamper erdoor en eventueel een scheutje melk of kookvocht toevoegen…

Tip 2…Bij alle stamppotjes kunnen voorgekookte bonen als vleesvervanger. 

Nu mijn vriezer weer veel ruimte heeft heb ik droogbonen in de week gezet…

Op een beker gewassen droogbonen drie bekers water in een kom en de bonen minimaal 8 uur laten wellen. 

De bonen met het weekwater aan de kook brengen en tot beetgaar garen. 

Ook hier kan je de kookmuts weer inzetten. 

Afgieten, afkoelen en in kleine porties zakjes of bakjes invriezen…


Wat een rijkdom aan “vlees” zonder een beestje te hoeven doden en opeten die God weet welke behandeling kreeg.

Daarbij al dat water (Een koe drinkt 98 liter water per dag.) en voedsel wat een beestje voor de slacht verbruikt en de mest die eruit komt.

Bonen drinken regen met in droge tijden wat sproei hulp. 

Bonen verzuren de grond niet met mest en bonen hoeven ook geen soja uit derde wereld landen te eten waardoor ontbossing een ramp is geworden.

Een hele geruststelling goed voor moeder Aarde te mogen zijn.

Tip 3… Een heerlijk nagerechtje is rijstebrij maar wel de zelf gekookte en dat vergt iets handigheid…

Ingrediënten rijstebrij:

1 liter halfvolle of volle melk

100 gram breukrijst

100 gram suiker (ik nam 80 gram)

Eventueel kaneel

Werkwijze: Een bodempje water (2 cm) in een pan met dikke bodem verhitten. 

De melk erbij en aan de kook brengen. 

Weeg de rijst en suiker af en voeg bij de kokende melk. 

Roeren, aan de kook houden en even erbij blijven.

Op een heel laag pitje laten garen en regelmatig eventjes controleren
en roeren. 

Als de rijst al dikker wordt na meestal 20 minuut kan de kookplaat uit en de kookmuts op de pan.  

Zo kan de rijstebrij gratis verder garen zonder aan te branden…In kommetjes met kaneel gemengd met suiker erop...

Je hebt geen kookmuts en geen hooimand? 

De oude jas aan de kapstok doet het ook. 

Leg wel een gevouwen theedoek onder de pan, vouw de jas dicht om de pan en kan ook nog een trui erop…

De kookmuts is inzetbaar voor heel veel gerechten zoals soepen stamppotten en een pans stoofschotels. 

Het gratis garen in kookmuts of deken/jas kost alleen het dubbele van de tijd…

Dat kan een groot voordeel zijn. 

Je hoeft niet bij de kookpot te blijven en het gerecht blijft al garende warm, als in een thermos. 

Na dat uur kan je meteen aan tafel…

Tip 4… Hartig gevuld brood.

Ingrediënten: Voor de vulling:

Een kleine of halve grote paprika

Eventueel een gedroogd of vers pepertje

Zout.

De nodige geraspte kaas

2 kleine of 1 dikke ui

1 teen knoflook of veel knoflookstengels.

Ingrediënten voor het deeg:

250 gram volle yoghurt

8 eetlepels zonnebloemolie

4 eetlepels melk

Snuf zout

1 zakje bakpoeder

1 ei

Bloem.

Werkwijze: Schil de uien, snij ze middendoor en in dunne ringen.

 Fruit de uien glazig (met de gesnipperde knoflook)in iets zonnebloemolie en voeg de klein gesneden
paprikastukjes toe. 

De peper en (eventuele knoflookstengels) in smalle reepjes knippen en ook toevoegen. 

Garen op een laag pitje en af laten koelen, eventueel buiten.

Meng alle ingrediënten voor het deeg kort met een garde met uitzondering van de bloem. 

Voeg in etappes de nodige bloem toe en kneed kort tot een deeg dat loslaat van je handen.

Rol de bol deeg uit tot een dunne langwerpige plak en steek aan een rand wat figuurtjes uit. 

Dat wordt de decoratie voor bovenop het
brood.

De oven voorverwarmen op 180 graden!

 Maak de deeg/lap nat met je handen en bedek het midden met geraspte kaas.

Daarop de vulling verdelen en afdekken met geraspte kaas. 

Het deeg dichtvouwen waarbij je de deeg/lap natmaakt waar het deeg over elkaar heen komt.

Het brood omkeren natmaken en decoreren met de figuurtjes. 

Het brood op een bakplaat bedekt met bakpapier leggen.

In de oven tot het deeg net gaar dus lichtbruin is, dat is het lekkerste…

Mijn leventje… Exceline en Samira werken gestaag door aan de PowerPoint en presentaties energiezuinig. 

Tijdens de presentatie die Samira gaf afgelopen week, hebben zich veel deelnemers gemeld voor de cursus oftewel de consuminderkringen.

Ze komen graag ondanks sneeuw en ijs omdat kennis voorkomt dat je grip op je geld verliest.

Bij velen valt nog steeds pas de bom als de jaarafrekening in de bus valt. 

Afgelopen week was het weer zover bij een alleenstaande mevrouw die ruim 2000 euro moet nabetalen.

 Daarbij komt de verhoging maandvoorschot energielasten van 4 a 500
euro die door de provider al direct wordt ingehouden.

Dan hebben ze al geen geld meer voor de huur. 

We vangen de wanhopige mensen op, Samira belt naar de provider voor afbetalingsregelingen en geven we een snelcursus energiezuinig zijn. 

Eventueel verwijzen we de mensen door naar maatschappelijk werk en
de schuld/hulp/verlening.

De rest zullen ze zelf moeten doen maar niet alleen. Nog nooit was het gedachtegoed consuminderen uitdragen zo nodig…

Annemiek