Een glimlach
geeft een gouden randje aan een groet,
een glimlach
is als boter
dus smeer maar royaal uit
Annemiek
Mijmering 8 2023
Tip… De boerenkool in de border geeft nog net genoeg oogst voor een stamppotje.
De kleinste blaadjes aan de top zijn het lekkerst. De kale stronken laat ik staan.Als de lente komt groeit op elk plekje waar bladeren zaten weer nieuw blad.
Door toeval ben ik daar achter gekomen…
De nodige aardappels en ongeveer de dubbele hoeveelheid boerenkool
omdat de groente
slinkt.
De aardappels schillen wassen en in kleine stukjes snijden.
Opzetten met een beker water en iets zout.Aan de kook brengen en
houden, tot de aardappels beetgaar zijn.
De koolbladeren wassen en het blad van de stengels rissen.
Klein snijden of knippen en bij de beetgare aardappels in de pan.Iets
zout erbij en aan de kook brengen.
Als de kool geslonken is met de schuimspaan de kool met de aardappels mengen.
Nog 8 minuut zachtjes aan de kook houden.
Eventueel afgieten en een klontje boter en nootmuskaat erbij.De stamper erdoor en
eventueel een scheutje melk of kookvocht toevoegen…
Tip 2…Bij alle stamppotjes kunnen voorgekookte bonen als vleesvervanger.
Nu mijn vriezer weer veel ruimte heeft heb ik droogbonen in de week gezet…Op een beker gewassen droogbonen drie bekers water in een kom en de bonen minimaal 8 uur laten wellen.
De bonen met het weekwater aan de kook brengen en tot beetgaar garen.
Ook hier kan je de kookmuts weer inzetten.Afgieten,
afkoelen en in kleine porties zakjes of bakjes invriezen…
Wat een rijkdom aan “vlees” zonder een beestje te hoeven doden
en opeten die God weet welke behandeling kreeg.
Bonen drinken regen met in droge tijden wat sproei hulp.
Bonen verzuren de grond niet met mest en bonen hoeven ook geen soja uit derde wereld landen te eten waardoor ontbossing een ramp is geworden.Een hele geruststelling goed voor moeder Aarde te mogen
zijn.
Tip
3… Een
heerlijk nagerechtje is rijstebrij maar wel de zelf gekookte en dat vergt iets
handigheid…
1 liter halfvolle of volle melk
100 gram breukrijst
100 gram suiker (ik nam 80 gram)
Eventueel kaneel
De melk erbij en aan de kook brengen.
Weeg de rijst en suiker af en voeg bij de kokende melk.
Roeren, aan de kook houden en even erbij blijven.
en roeren.
Als de rijst al dikker wordt na meestal 20 minuut kan de kookplaat uit en de kookmuts op de pan.
Zo
kan de rijstebrij gratis verder garen zonder aan te branden…In kommetjes met kaneel gemengd met suiker erop...
De oude jas aan
de kapstok doet het ook.
Leg wel een gevouwen theedoek onder de pan, vouw de
jas dicht om de pan en kan ook nog een trui erop…
Het gratis garen in kookmuts of
deken/jas kost alleen het dubbele van de tijd…
Dat kan een groot voordeel zijn.
Je hoeft niet bij de kookpot te blijven en het gerecht blijft al garende warm, als in een thermos.Na dat uur kan je meteen aan tafel…
Tip
4… Hartig gevuld brood.
Ingrediënten:
Voor de vulling:
Eventueel een gedroogd of vers pepertje
Zout.
De nodige geraspte kaas
2 kleine of 1 dikke ui
Ingrediënten
voor het deeg:
250 gram volle yoghurt
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
1 zakje bakpoeder
1 ei
Bloem.
Fruit de uien glazig (met de
gesnipperde knoflook)in iets zonnebloemolie en voeg de klein gesneden
paprikastukjes toe.
De peper en (eventuele knoflookstengels) in smalle reepjes knippen en ook toevoegen.
Garen op een laag pitje en af laten koelen, eventueel buiten.Meng alle ingrediënten voor het deeg kort met een garde met uitzondering van de bloem.
Voeg in etappes de nodige bloem toe en kneed kort tot
een deeg dat loslaat van je handen.
Dat wordt de decoratie voor bovenop het
brood.
De
oven voorverwarmen op 180 graden!
Daarop de vulling verdelen en afdekken met geraspte kaas.
Het deeg dichtvouwen waarbij je de deeg/lap natmaakt waar het deeg over elkaar heen
komt.
Het brood op een bakplaat bedekt met bakpapier leggen.
In de oven tot het deeg net gaar dus lichtbruin is, dat
is het lekkerste…
Tijdens de presentatie die Samira gaf afgelopen
week, hebben zich veel deelnemers gemeld voor de cursus oftewel de
consuminderkringen.
Bij velen valt nog steeds pas de bom als de
jaarafrekening in de bus valt.
Afgelopen week was het weer zover bij een alleenstaande mevrouw die ruim 2000 euro moet nabetalen.
Daarbij komt de verhoging maandvoorschot energielasten van 4 a 500euro die door de provider al direct wordt ingehouden.
Dan hebben ze al geen geld meer voor de huur.
We vangen de wanhopige mensen op, Samira belt naar de provider voor afbetalingsregelingen en geven we een snelcursus energiezuinig zijn.
Eventueel verwijzen we de mensen door naar maatschappelijk werk ende schuld/hulp/verlening.
De rest zullen ze zelf moeten
doen maar niet alleen. Nog nooit was het gedachtegoed consuminderen uitdragen
zo nodig…
Annemiek