vrijdag 19 augustus 2022

Mijmering 66 Drie gerechtjes van een courget, nostalgische decoratie en een zot verhaaltje…

 Beste mensen,

Warm gretig het leven levend...

om te leren, zoekend naar kennis, doordenken en handelen.
Intens en diep doorvoelend
dat ben ik...

Annemiek

Mijmering 66 2022.

Tip… De grootste hitte voorbij komen we weer in beweging Floor en ikke. 


Komkommertjes aan de plant zie ik, en eigenlijk zijn het een soort augurkjes met stekeltjes. 

De kleine afmeting maakt ze zo geschikt voor eenpersoons schoteltjes. Ik zaai nooit meer grote komkommers…

De rododendron komt weer in bloei middenin de zomer. Heel ongewoon en ik heb de oude verdroogde bloemen eruit gehaald die
normaal tijdens de winter afvallen. 

Dat oud past niet naast de jonge blommen, al denken mensen (in midlifecrisis ) daar wel eens anders over…

Tip 2… Het zuurkoolvat onder het afdak werd in ere herstelt. 

Onderin wat lege bloempotten met daarop een rest opgevouwen gaas.


Daarin heb ik de gedroogde pastinaak takken gezet. Door het gaas gestoken blijven ze rechtop staan. 

De geoogste kaardenbol heeft inmiddels zijn zaden laten vallen en werden de lege zaadbollen op stengel in het vat gestoken tot een bijzonder decoratief stuk ontstond. 

Het zuurkoolvat heb ik nog met een doekje met iets olie ingewreven waardoor hij weer een doffe glans kreeg. 

Het mandje lampionnetjes past erbij… 

Het stuk staat niet in de weg in de hoek naast de kast…Gewoon met de stofzuigerslang erom heen.

Tip 3… Een dikke courget werd geoogst en werd verwerkt tot drie gerechten.

 Eerst gevulde courgette want er is nog groente voor vulling genoeg al heb ik geen champignons… 


Het kan ook zonder champignons met de fleurigheid van felgroen in het rood van erwtjes die ik altijd in de vriezer heb…

Ingrediënten gevulde courget:

1 courget

Halve ui

2 teentjes knoflook

1 tomaat of halve dikke

Halve paprika

Diepvrieserwtjes of een paar champignons

Geraspte kaas

Wat tijm en blaadjes basilicum.

Werkwijze: De courget werd op lengte van het vuurvast bakje gesneden en in de lengte middendoor. 

De zaden werden met een lepel eruit getrokken en het vuurvast bakje ingesmeerd met olie. 

De courgethelften in het bakje en ietsje zout erover strooien.

De vulling maak je als volgt: De ui snipperen en roerbakken in olijfolie. Even later de gesnipperde knoflook erbij…

De paprika en tomaat in stukjes mee bakken. Peper/zout toevoegen, en een handvol diepvrieserwtjes. 

Even op hoge pit roerbakken en met de deksel op de pan op laag pitje sudderen tot beetgaar.


Ik had wat tijm en basilicum uit de tuin geknipt…Mee roerbakken en de vulling in de courgethelften scheppen. 

Tot slot wat geraspte kaas erover… Het kleine oventje in, waar het vuurvast bakje precies inpast dat kost minder stroom en hoeft de oven pas aan als de ovenschotel erin gaat.

Aluminiumfolie hergebruik ik vaak en werd bovenop gelegd. De oven
op 180 graden 30 minuut bakken dan is de courget beetgaar. De laatste tien minuut de folie verwijderen zodat de kaas kan bruinen. 

Als het oventje afslaat gaat de stekker eruit en suddert alles nog na in gratis warmte…

Tip 4… Marijke van Huizen een lezer van de mijmeringen maakte me attent op een schrijf/energie fout… Daar ben ik het helemaal mee eens…Ik begin een ovenrecept meestal met “de oven voorverwarmen op..."

Al de tijd dat je werkt aan het recept verbruikt de oven stroom. Het gekke is dat ik zelf de oven aanzet wanneer het te bakken spul er bijna in kan, terwijl ik het tegendeel schrijf. 

Het is een gewoonte geworden bij een recept beschrijven te beginnen met:  “zet de oven aan.”  

Ik zal voortaan het moment van oven voorverwarmen duidelijk met vette tekst aangeven… Dankjewel Marijke voor de tip…

Tip 5... Oven groentegerechtje in bladerdeeg.

Ingrediënten:

3 blaadjes bladerdeeg

Stuk courget

1 tomaat

1 teen knoflook

1 eetlepel olijfolie

verse tijm

tipjes knoflook/kruidenkaas.

Werkwijze:

Leg drie velletjes diepvries bladerdeeg op je werkblad om te ontdooien. Schaaf een halve courget met de kaasschaaf in de lengte in dunne schijven. 

Snij de tomaat in stukjes en meng in een kommetje de olijfolie met de zeer klein gesnipperde knoflook. 

Het ei loskloppen in een kommetje.

Leg 2 van de inmiddels ontdooide plakjes bladerdeeg tegen elkaar op bakpapier op een rooster van de oven. 

Leg de derde op de naad van de twee als versteviging. (zie foto) Leg de plakjes courget midden op het deeg. 


Laat voldoende deeg rondom vrij en giet de olijfolie erover, wat zout en de tijm. 

Daarna de stukjes tomaat en vouw het bladerdeeg tot een soort bakje. 

Zet de oven aan op 200 graden en schuif het rooster in de oven. Bakken tot het deeg lichtbruin is… 

Uit de oven kan je tipjes knoflook kruidenkaas erop leggen (rond de euro het bakje). 

Ik maakte van dit gerecht een complete maaltijd met komkommer/appelsalade zie mijmering 64.

Tip 6…De courgetplakken van bovenstaand recept heb ik van twee kanten van de best dikke courget geschaafd. 

Over bleef een ongeveer vierkant stuk en wat losgeklopt ei. Daarvan maken we courget met een jasje van beslag. 

Daarbij kan de rest salade… Met een glas Hugo een heerlijk hapje voor de avond… Je weet het nog?

Een beetje beslag maken van het ei, snuf zout beetje zelfrijzend bakmeel en wat melk tot een stevig beslag roeren. 

De in plakjes gesneden courget erdoor wentelen en in zonnebloemolie
bakken. 

ls je een plastic hergebruik puntzakje hebt met een spuitmondje erin kan je van de kruidenkaas toefjes op de courget in jasje spuiten…Het ging anders!!

Tip 7…Ondertussen gaat het dagelijkse keukenwerk gewoon door en de olie/azijn hoek werd uitgeruimd en schoongemaakt inclusief de tegelwand rondom. 

Met een tandenborstel de randjes heb ik gelijk het fonteintje van de plee meegenomen. De randjes rond de kraan en het overloopje dat eruit kan…Wist je dat niet? 

Zo kan het gemakkelijker geborsteld en schoon weer in het gaatje…


Vandaag komt de helft van de grote keukenbeurt af…spelenderwijs haast onmerkbaar elke dag een stukje en dat is heerlijk voor zo’n rotklus!

Tip 8… Dat laatste restje courget is toch anders verwerkt dan de bedoeling was. In een groentepannetje gerecht met de volgende ingrediënten:

Stuk courget in stukjes

Halve paprika in stukjes

1 ui gesnipperd

Teen knoflook gesnipperd

1 dikke tomaat

enkele champignons

restje los geklopt ei

stapeltje boomspinazie blad in reepjes

peper/zout.

Werkwijze: De ui aanfruiten en even later de knoflook toevoegen, daarna alle groenten mee roerbakken tot beetgaar. 

Ik had als vleesvervanger een handvol witte bonen uit de vriezer gehaald... die gingen erbij.

Op het laatst het ei door de groenten roeren en tot slot de boomspinazie…als je het hebt…of ander groen blad bijv. snijbiet of gewone spinazie.


Mijn leventje… Een dag vol vrolijkheid en humor moet ik zeggen. 

Ik werd wakker en dacht aan de vergeten GFT container die nog aan de straat moest. 

Hop mijn bed uit en een broek aan plus de orthese. 

Als nachthemd draag ik versleten of misdruk T-shirts, maakt niet uit wat erop staat.


Als je denkt dat geen mens op straat is om 7 uur in de morgen? 

Mijn buurman van de overkant bracht net nog wat kranten rond en zijn hondje liep mee en werd ik me opeens bewust van hoe ik eruit zag.

Haren in een punt rechtop de kop en striemen op mijn gezicht van de
banden van het storm masker dat ik in de nacht draag. 

(Waardoor meer zuurstof in mijn hoofd komt) en los in de bloes als je begrijpt wat ik bedoel...

Als nog een opdruk op het shirt zou staan van Joe Cocker of zo... offe blommen in mega druk... Dan valt e.e.a niet op... Nee hoor het was een vaal effen shirt.

Ik weet nog als puber had je een goed model als een potlood niet onder je borstjes bleef hangen. 

Twintig jaar later bleven al twee markers muurvast eronder liggen en volgens mij nu wel een heel schooletui met inhoud.

Niet dat me dat iets kan bommen maar ik wilde de buurman niet choqueren. 

Ik heb wat gebazeld om hem af te leiden en wilde mijn tuinpoort in snellen. 

Stond opeens Willeke op het tuinpad met een leenhond. 

Die moest natuurlijk uit...

 Ik heb ik de nodige afstand proberen te bewaren en vertelde dat ik zo uit bed kwam…zei ook…al zag ze er echt charmant uit en volgens mij had ze de nodige ondersteuning in de bloes.

Later toen ik verzorgt was heb ik de laatste aardappels nog gerooid uit de voortuin en door mijn schele ogen stak ik met de riek net in de mooiste aardappels… Tja... die heb ik nog uitgedeeld in de straat. 

Je kan in je eentje geen vier dikke mishandelde aardappels opeten, die direct op moeten  nietwaar...

Toch bleef een mooi mandje over waar ik apetrots op ben… en denk ik aan de hard groeiende andijvie in de border die een huwelijk gaan sluiten binnenkort met enkele van die rode Desireetjes. 

Ik moest zuchten van zoveel geluk…

Annemiek