vrijdag 12 augustus 2022

Mijmering 64 Komkommer/appelsalade, pastasaus, indikken, en hoe gaat het nu met de kids van Ahmed?

Beste mensen,

Werken aan jezelf is altijd blijven zoeken.

Weten is denken het gevonden te hebben.

Het eerste is een groeiproces

het laatste werkt verstarrend...

Annemiek.

Mijmering 64 2022.

Tip… De zonnebloemen zitten in het zaad. 


Als je ze als decoratie wil gebruiken in een herfststuk zal je ze moeten drogen op een plek waar de vogels niet bij de zaden kunnen. 

Je kan de zonnebloemen  het best inpakken in een (rest) stukje gaas opgehangen aan een touwtje zodat boven en onder lucht erbij kan. 

Natuurlijk in de buitenlucht onder een afdakje… met aan de
zadenkant een extra bol gevouwen stukje gaas… (zie foto) 

Zodat vogel snaveltjes de zaden niet kunnen bereiken.

Tip 2… Maaltijdsalade… Bertina bracht geroosterde bollen knoflook mee. 

Een heel dun gesneden teentje kan in een salade. 

De tweede lichting boontjes kon geplukt en werden tot beetgaar gekookt,


natuurlijk in de kookmuts en werd ondertussen een schoteltje met sla opgemaakt. 

Daarop de afgekoelde boontjes, stukjes paprika, 1 tomaat in
partjes en heb ik fijn gesneden plakjes bleekselderij in dressing laten weken… 

Je kent het dressing recept inmiddels wel…

1 eetlepel olijfolie…een eetlepel vlierbloesemsiroop of honing…beetje mosterd en peper/zout… mengen en klaar. 

Tot slot tonijnstukjes en de stukjes bleekselderij uit de dressing
op de salade. 

De rest dressing over de sla schotel verdelen… Eet boerenbrood erbij…enne een glaasje wijn offe Hugo…

Tip 3… De overrijpe tomaten in de koelkast moeten op, evenals de paar stengels bleekselderij. 

We doen niet aan voedselverspilling dus pastasaus op het
menu…

Ingrediënten pastasaus…

Als je hebt veel overrijpe tomaten

Paar stengels bleekselderij

2 wortels…had ik niet…(kan zonder)

2 kleine paprika of 1 grote liefst groen (ik had alleen rood en ook goed)

1 dikke ui en twee tenen knoflook

Oregano/basilicum/tijm eventueel salie of gedroogde kruiden

Olijfolie/peper/zout.

Werkwijze… Maak de groente schoon… was en snij ze in de gewenste stukken. 

Ik had even geen wortels en de rode paprika maakte de saus wel erg rood… 

Dat kan best voor een keer. Doen met wat er is…

De gesnipperde ui fruiten en even later de gesnipperde knoflook mee fruiten. 

De bleekselderij en de paprika mee roerbakken en de stukken tomaat toevoegen.

De gesnipperde kruiden en peper/zout erbij, roeren en aan kookpunt brengen. 

Door het vele vocht van de overrijpe tomaten was de saus iets aan de dunne kant, al zal menigeen dat prima vinden.

Je kan de saus inkoken en pastasaus moet altijd een tijdje sudderen…

 Ik deed het “indikken” heel anders en kookte de saus een minuutje door met een bakje bevroren voorgekookte bonen uit de vriezer…

 Kookplaat uit en de kookmuts erover… 

Gratis sudderen spreekt me tegenwoordig meer aan. 

De bonen (vleesvervanger) namen het vocht op en werd de saus vanzelf dikker en bevat door de bonen tevens plantaardig eiwit omdat geen vlees erin zit. 

Spaghetti werd gekookt  en de saus is voor twee
dagen… 

Deze pastasaus kan de tweede dag prima koud gegeten worden met bruin of stokbrood… Ik ga voor koud in deze hittegolf…



Tip 4… Komkommer/appelsalade.

Ingrediënten:

1 appel

1 komkommer

Half rood uitje

Klein teentje knoflook en wat dille

Halve citroen of limoen

2 eetlepels volle of Griekse yoghurt

Peper/zout

Werkwijze voor de dressing:

2 eetlepels volle yoghurt of Griekse yoghurt omroeren met een eetlepel water en het sap van een halve citroen of limoen. 


Klein rood uitje snipperen met 1 teen knoflook en wat dille als je hebt.



Ik nam komkommerkruid en de rode ui werd een stukje witte ui. 

Doen met wat er is… Alles omscheppen…

Werkwijze…De appel en komkommer wassen en de appel met schil in vieren delen, ontdoen van klokhuis en in stukjes snijden. 

De komkommer in de lengte doorsnijden en met een lepel het zaad eruit trekken. 

De komkommer helften in dunne plakjes snijden en samen met de appelstukjes en de dressing omscheppen… 

De eetbare bloemetjes van het komkommerkruid (bernagie) maakte het af…

Mijn leventje…Vroeg in de morgen is het goed te doen buiten aan de
tuintafel. 

Tijd genoeg om groente schoon te maken en een frisse salade. 

De zon die nu de koperen ploert heet, krijgt tegen elf uur pas de verzengende kracht. 

Goed om mijn was watertje op temperatuur te krijgen… 


Wat fijne was o.a. twee bloesjes en een broek werden op de hand gewassen en daarmee spaar ik niet alleen stroom uit maar vooral veel water. 

Ik hoop dat de waterbesparing van de was op de hand, dekt wat ik in de avond aan de groenteplanten geef.

Het leven valt stil in hittegolf bij velen die niet echt weg hoeven. 

Om 19.00 uur is het nog steeds 32 graden in Landgraaf en binnenshuis 23.5 graden… 

Het is te doen al voel ik me gevangen omdat hoge temperaturen dit buitenmens binnen houden.

Zondag bij aangename temperaturen heb ik 50 km gefietst naar Sittard op en neer en de oude binnenstad nog eens bekeken… 

Dat is puur gelukkig zijn… 

Dinsdag naar Heerlen centrum waar rond deze tijd Berden Shunck het laatste opruiming spul met 80% korting ruimt. 

Weten wat je hebt is weten wat je nog mist en dat is een winterbroek. Die moet smalle pijpen hebben voor de orthese en lang genoeg zijn.

Dat is zelden te vinden en is het geluk met mij… Tussen de restjes de ideale broek voor mij gevonden van 100 euro naar 19,95 euro en hij is  perfect… wat een geluk.  

Weer voorzien voor een jaar want je hebt maar een lijf nietwaar en een mens die goed voor de aarde wil zijn heeft niet veel nodig…


Komen we op Ahmed en de kids… In de media kan je volgen  hoe het gesteld is met de IND en asielzoekers.  

Daar zijn de kinderen van Ahmed ook de dupe van. Aanvragen voor asiel en gezinshereniging blijven jaren liggen, wat vijf jaar terug een half jaar duurde… 

En nee ze doen niet aan voorkeurbehandeling… De vluchtelingen van
de Oekraïne kwamen daarbij vooraan de rij en doordat werkelijk de woningnood ten top steeg komt geen schot in de lange rij afhandelingen die de IND kan maken.


Hoe gaat het nu met de kids en hun oma? Oma, de moeder van Ahmed wordt verzorgt bij familie in Somalië en het gaat nu weer redelijk met haar. 

De jongste zus van Ahmed woont in Turkije en wil haar moeder graag in huis nemen en verder verzorgen. 

Met een visum kan moeder daar naar toe, natuurlijk onder begeleiding en met het vliegtuig. Dat visum is aangevraagd en Ahmed heeft zijn vakantiedagen vastgezet in december. 

We zullen zien of het lukt dat ze elkaar in de armen kunnen sluiten.

Met de kids ligt het natuurlijk heel anders, die kunnen niet het land uit ook niet “eventjes.” Ze zitten op een veilige plek en Ahmed stuurt elke maand 150 euro voor eten en dat betekend dat hij twee gezinnen onderhoud van een minimumloon. 


Hergebruik kleding wordt opgestuurd en kost een grote doos 75 euro aan porto kosten. 

Als je de maandafrekening ziet van dit gezin weet je dat geen enkele verspilling aan de orde is en heel doordacht met elke euro wordt omgegaan… 

Afgelopen winter is de verwarming in huis heel zelden aan geweest en zal komende winter ook niet anders zijn… In de scholen van de kinderen gelukkig wel bedenk ik me dan…en ja…we kunnen nog wollen dekens gebruiken als je over hebt waar woonmantels van gemaakt worden om huiswerk in te maken en zo… De portokosten voor opsturen zijn voor mijn rekening...

Annemiek.