maandag 1 augustus 2022

Mijmering 61 Courgetsoep met mosterd, BH anno 1930, slakken weren en energiezuinig vervolg…

 Beste mensen,

 De uitvindingen van de laatste eeuw zijn vooral

uitvindingen van snelheid

en niet zo zeer van wijsheid...

 Annemiek

 Mijmering 61 2022

Tip…De paar komkommerplanten die ik heb staan zijn flink aan de groei. 

Je kan de planten laten klimmen tegen stokken en ik kies ervoor ze langs de rand van de border te laten
afhangen. 

Zoals je ziet in bogen langs touw. Leg een knoop in het touw en steek een dubbel gebogen stuk spandraad of oude fietsenspaak door de knoop. 

Die spaak steek je diep in de grond dichtbij de plant, tot de knoop de aarde raakt. 

Het touw rond de stengel van de komkommer slingeren en waar nodig iets verder weer een spaak in de grond. Het touw kan je steeds verlengen en restjes touw ervoor gebruiken…

Op deze manier dansen ze in bogen de border langs zonder een plek aarde in beslag te nemen.


Tip 2… Onder een courget die nog aan de plant groeit,  heb ik twee klinkertjes gelegd om te voorkomen dat ze de aarde raakt. Hij wordt mijn zaadcourget dus mag dikker en dikker worden. 

De zaden groter en groter… en rijp. De courget ligt zo in de border dat ik hem zittend in een stoel gemakkelijk kan graveren. 

Later in het seizoen daarover meer en misschien wil jij dat ook laat
een courget aan de plant…waar je goed bij kan om te graveren. De winter door zal hij je woonkamer sieren…

Tip 3… Alle verpakkingsmateriaal dat je huis binnen komt via pakketjes en enveloppen bewaren… Je hebt het nodig als je zelf iets wil versturen…

Tip 4…Tijd om de oude aardbeiplanten te ruimen. Dit jaar is dat een bak, de andere bakken herbergen planten die nog een jaar mee kunnen.


Na drie a vier jaar zijn de planten op. Je kan ze laten staan maar de oogst is laag in aantal aardbeien die ook nog klein van stuk zijn.

De oude planten werden uit de bak getrokken en de aarde van de wortels geschud. 


De planten gaan in de compostbak. Een deel van de aarde werd met de schop verwijdert uit de bak en in de border verdeelt.


Alle eventuele wortels van onkruid zorgvuldig verwijderd waarna 20 liter nieuwe potgrond in de bak kwam. 

Daardoor kan ik weer opnieuw aardbei planten in dezelfde  bak zetten. 

Het tegenovergestelde van wisselteelt is wisseling van aarde.

De stek plantjes in de glazen schaal met water hebben inmiddels worteltjes. 

Ze werden in de bak gezet en daarbij mogen alleen de wortels in de grond en het hart van de plantjes boven de aarde. 

De plantjes goed aandrukken en water geven. De zon is best fel en om te voorkomen dat de plantjes verbranden heb ik een paraplu aan een stok gebonden die diep in de bak werd gedrukt… 

In de schaduw kunnen ze gemakkelijker aangaan…eh hebben meer overlevingskans. wie gaat er ook plantjes ompoten met 25 graden...

De overige bakken aardbeiplanten werden van onkruid ontdaan en kan de hele kluit weer een seizoen mee…

Tip 5… Heb jij ook al groentezakjes gemaakt, zodat je plastic op de markt kan weigeren?  

Een courget van de markt en een uit mijn tuin. Ik zag dat de mijne vreemd groeide en jawel hij heeft bekneld gezeten. 

Dat wordt courgetsoep en kan meteen de aardappel erin verwerkt die een haal van de riek kreeg bij het oogsten. 

We gooien geen “goei  ete” weg.

Ingrediënten courget/mosterd soep.

Een dikke of twee courgetten

1 witte ui

2 tenen knoflook

2 groentebouillonblokken

1 aardappel

2 theelepels mosterd

Werkwijze:

De ui snipperen en fruiten in iets olijfolie in een soeppan. 

Even later de gesnipperde knoflook toevoegen en mee roerbakken. 

De courget wassen en in stukken snijden. 

Hoe kleiner hoe eerder gaar.  In de pan ermee… 

De aardappel schillen, wassen en in stukken toevoegen met 1 liter water en twee groentebouillontabletten. 

Aan de kook laten komen en twee minuut goed doorkoken en heb ik een handvol witte voorgekookte bonen uit de vriezer erbij gekieperd.

Ik heb de kookplaat uit gezet en de kookmuts over de pan getrokken. Over een uurtje is de soep gratis verder gegaard weet ik…


Zonder kookmuts kan je op lage pit de soep verder laten pruttelen…20 minuut denk ik… 

De mosterd toevoegen en de staafmixer erdoor. 

Serveren met een scheutje koffiemelk in de soepkom en met boerenbrood een complete maaltijd. 

De vleesvervanger waren de handvol voorgekookte witte bonen uit de vriezer.

Courgetsoep kent vele variaties. Op het laatst een pakje slagroom erbij (van kookpunt af) erdoor roeren en je hebt romige soep. 

Met uitgebakken spekjes (voor de niet vegetariër) of diepvrieserwtjes meekoken. 

Met stukjes paprika kan ook…of met pesto…


Tip 6…Een dikke naaktslak heeft zich tegoed gedaan aan de plantjes die net een nacht in de grond stonden. 

Om verdere aanslagen te voorkomen heb ik al mijn kennis over slakweren toegepast.

1.     Koffieprut rondom de plantjes en gebruikte filterzakjes met daarop nog de resten van de prut.

2.     Slakkenkorrels

3.     Bakjes bier ingegraven

Dat bier kopen ging me aan het hart. Het goedkoopste flesje dat ik vond met statiegeld, 35 cent of zo. 

De filterzakjes heb ik vastgepind in de aarde met gedroogde stengels van gedroogde planten die weg konden. Die stokjes hangen nu bijeen gebonden aan de muur voor als ik nog eens tortilla’s maak of wraps. Hoef ik de seringenboom niet geweld aan te doen.

Deze keer heeft al mijn zorg van slakken weren effect.

tot mijn verbazing is zelfs de al afgeschreven andijvieplant aan het uitlopen. Hoop doet leven en brengt plezier op deze zondag in het zuiden…

Tip 6… Het meest milieu onvriendelijk aan kleding is niet hoe ze worden gemaakt maar het wassen eventueel stomen en oppersen.

 Als je dat ook nog te vaak doet slijt de kleding snel en wordt
eerder afgeschreven dan nodig…De volgende tips helpen je duurzaam hiermee om te gaan.

1.     Ben zuinig met kleding en wissel je nette kleding voor je tuinkloffie of huis jurk, direct als je thuis bent. 

Je nette shirtje kan daardoor meerdere dagen gedragen omdat je het toch maar enkele uren droeg. 

Hang kleding te luchten…


2.     Was mooie kleding op de hand dan gaan kleur vorm en weefsel langer mee

3.     Hang kleding buiten (eventueel van links) en mijd de droger.

4.     Week vlekken voor …door SUNSODA op kragen en bij transpiratievlekken van oksels plaatselijk in te smeren en zet de kleding in
een emmer water. 

Laat dit rustig weken (enkele uren) en kieper de emmer zo in de wasmachine aangevuld met de rest van de was. 

Het wasprogramma kan daardoor korter en op lagere temperatuur. Doseer minder wasmiddel want een deel zit al op de kleding… 

Doseer sowieso minder wasmiddel en gebruik een scheut azijn in plaats van
wasverzachter. Wasverzachter gebruik ik alleen bij gordijnen…

5.     Niets mis met een opfrissertje van kleding door ze op een kleerhanger te “stomen” hangend in de doucheruimte.

6.     Draag zoveel mogelijk effen T-shirtjes (met kort mouwtje) onder kleding.

 Die vangen transpiratie op en kunnen mooie dure truien en bloesjes na luchten weer in de kast en alleen het T-shirt in de was.

 

Tip 7… Weer tomaten in huis maak ik na mijn fietstocht een snel groente pannetje. 

Ik ben er zowat aan verslaafd. Deze keer startend met een gesnipperde ui fruiten in iets olijfolie. 

Knoflook en drie tomaten in stukken erbij plus een halve gele paprika die nog in de koelkast lag. 

Daar een halve groene bij en een halve courget van de markt. 


Ze waren wat gehavend en kosten dan ook 50 cent de kilo. 

Dat was drie voor 40 cent al halen ze het niet bij mijn eigen courgetjes maar die zijn nog in de groei…

Mijn leventje… Op de fiets naar Nonke Buuske is 30 km heen en terug. 

Voor mij is dat sporten en heerlijk mijn spieren te voelen. 

In de ochtend had ik een handwasje gedaan dat druipend aan de droogmolen hing. Het sop en spoelwater bewaard op de tuintafel… 

Daar kan de bezwete kleding nog in gewassen als ik terug ben. 


Terwijl mijn BHtjes droogden aan de lijn bewonderde ik het zelfgemaakte katoenen BHje aan de lijn in Nonke Buuske. 

Voor alle maten…want de voorsluiting was met knoopjes en middenachter een vetersluiting. 

De verstevigingen van zijnaden en onderlangs was gemaakt door stroken dubbel katoen met vele stiknaden erop genaaid. 


De schouderbandjes waren ook verstelbaar door knoop en knoopsgaten. 

Onder de arm was het pronkstuk met zorg heel fijn verstelt…. Ik zag het zo voor me…

Met die vele kinderen was de knoopsgaten voorsluiting heel handig in de tijd dat kinderen borstvoeding kregen tot wel drie jaar of tot de


volgende baby in de maak was…

Ik kwam Carla tegen en ben uiteindelijk toch alleen gaan zitten aan een van de grote tafels op het erf… 

Om weg te dromen terug in de tijd en lijken de bezoekers een grote familie die op zondagmiddag de dorpskern opzoeken en koffie drinken met zelfgebakken vlaaj die er was. 

De sjoelbak werd op tafel gezet en ik zag een baby’tje op blote voetjes scharrelen in het zand. 

Nog even met een mevrouw gesproken die zoveel herkende van het was en strijkgebeuren…


Een meneer zat aan een spinnewiel wol te spinnen en hij gaf me veel informatie die ik nog niet wist.


 Spinnen kan je ook met de “tol” die hij demonstreerde en hij liet het verschil zien van wel of niet gekamd garen. 

De rijken hadden kostuums van kamgaren. Dat was duurder dan het grovere dat ikzelf mooier vond.

Meneer vertelde over wol verven wat hij tegenwoordig doet met printer inkt. Oude kleuren cardridges zijn dan ook welkom bij meneer.


Hij maakt die open en er zitten sponsjes in waar best nog kleur inzit. Een mooi hergebruik… 

Wol werd vroeger door de mensen thuis en de boerderijen geverfd met wat om hen heen groeide. 


Walnoten meekrap en en…Daarom konden ze alleen van geel tot groen en bruin in vele schakeringen verven. 

Rood en blauw hadden alleen de rijken want dat was duurder en voor de gewone mens niet aan te komen… 

Meneer vertelde dat wol van het schaap zijn kont voor sokken wol werd gebruikt, evenals wol van de buik. 

Het is stugger dan het wol op
de rug van het schaap. Verschil van ras schaap betekend verschil van wol. En wat de eigenschappen van Texelse wol en Limburgse schapen is ben ik even kwijt… het een is stugger dan het andere… Wat een heerlijkheid op een zondag in het zuiden…

Thuis gekomen was de was droog en kon gevouwen in de kast. Het was flink trappen geweest in de opkomende wind over heuvels en dalen en ik was klieder… 

Direct maar mijn kleren uit al in de gang…ba…en shirt hemdje en BH  in het sop. In de badkamer de douchekraan open en waste ik alvast gezicht nek en hals met koud water dat het eerst komt. Toen het water lauw was een tel eronder en de kraan direct  uit. Op mijn gemakje helemaal inzepen en afspoelen waarvoor weer een tel de douche aan werd gezet. 

Ongeveer  acht liter water verbruikt denk ik enne gas daarvoor… De huisjurk aan heb ik het handwasje nog gedaan en druipend nat opgehangen. 

Om 20.00 uur in de avond was het droog en kon weer in de kast… Wat ik ondertussen met het sop heb gedaan? Mijn voeten lang erin geweekt buiten op de hof om de teennagels gemakkelijk te kunnen knippen. (terwijl ik een boek las uit vroeger tijden)…

Daarna werd een plastic bak met het sop schoongemaakt… Daar gaan krantenknipsels in en bladen met
interviews uit de consuminderhuis tijd… Waarom alles zo uitgebreid beschreven? Vele energiezuinige tips zijn in mijn doen en laten verwerkt…Doe er je voordeel mee… Het sop was viermaal gebruikt…en met het spoelwater heb ik de planten water gegeven…Dat beetje sop erin kunnen ze wel hebben…

Annemiek