Alles heeft schoonheid
maar niet iedereen heeft daar oog voor....
Annemiek
Mijmering 62 2022.
Tip… Te warm voor zwaar werk doen we rustig aan… Hier en daar wat planten opbinden en plaatselijk water geven.
Het zaad van de pastinaak dat ik onlangs snel moest redden, voor de wind het meenam, is droog.Het werd van de gedroogde stengels
gerist. Wat overblijft is ongesorteerd zaad…
Het zaad ging in het vergiet met de grootste gaatjes, waardoor stof en fijn zaad door de mand ehh gaatjes viel.
Je ziet duidelijk het verschil tussen A1 zaad en te fijn.Het forse zaad mag nog even in de zon om extra na te drogen, daarna in glazen potten met een briefje erin met wat het is en welk jaar.
De rest in de GFT container en zeker niet in de compostbak. Zie
je het al voor je? Compost in de tuin…inclusief ongewenst zaad.
bloemen.
Daardoor beginnen ze weer opnieuw te groeien en te bloeien voor hun tweede ronde in de herfst…
De regen helpt ze weer op gang…
De grote pepers werden van de plant geknipt en aan een draad geregen te drogen gehangen onder het afdak aan een rekje.Ze worden vanzelf rood en droog en kunnen bewaard de winter door. De aangeregen laurierblaadjes kunnen in het doosje in de keukenlade...
Tip 3… Altijd klusjes te vinden en inmiddels 35 graden in Landgraaf zijn Floor en ik in huis gebleven en heb ik de koppen van de witte gordijnen gezoomd.
Jawel met een muziekje en met de hand... ze hangen nu beter.
Nu nog een stuk stof zoeken voor een valse zoom, al zijn de gordijnen net lang genoeg, zonder zoom.
Een brede zoom hangt beter en sluit beter af, al kan dat wachten… Alles komt immers op onze weg wat we nodig hebben.
Nu en snel…kost alleen maar onnodig geld…Tip 4… Pastasalade op het menu en werden drie eieren in koud water aan de kook gebracht in een pan.
Op kookpunt de pasta erbij en even doorkoken.
Kookmuts op de pan en
kookplaat uit. We gaan een dutje doen Floor en ikke… want in de muts gaat niets
mis… Wat erbij kwam?
de eieren gevierendeeld
1 stengel bleekselderij in heel fijne stukjes
de gare pasta
rest yoghurtdressing
Werkwijze: Alles door elkaar gehusseld moest dressing erbij
die er niet meer was… en werd gemaakt
van:
een eetlepel mayonaise
een eetlepel yoghurt
een eetlepel vlierbloesemsiroop (of honing)
een theelepel mosterd of honingmosterd.
Mengen met de garde en bij de salade scheppen. Laat maar koelen en smaakjes overnemen van elkaar.
Ik had nog een blikje perziken waarvan twee halve erbij kunnen en wat boerenbrood…
We doen het met wat er is en hoeft geen mens in de hitte boodschappen gaan doen…Tip 5… De tweede dag van de hittegolf (tropenschema) staan we om 5 uur op Floor en ikke… alle deuren en ramen wijd open en trekt de warme lucht uit mijn huis.
Van 25 naar 23 graden in een uur waarin werd opgeruimd en water gegeven aan de groente in de border.
Ontbijtje in een T-shirt en onderbroek, op het hofje terwijl de zon opkwam.
Geen mens die het ziet…Floor hield haar zomerjasje aan die is
kouwelijk…
Tip 6…Van het laatste restje vloerkleed werd een klein tasje gemaakt. Wat ik aan “stof” te weinig had maakt de franje weer goed.
De knoop op de klep ontlokt een glimlach en er moet nog een plantje in…
Zeker weten dat je met nieuwe ogen kijkt naar
versleten of vuile tapijtjes... een schat aan hergebruik spul…
Tip 7… Het kransje rond het taartstolpje is al een tijdje niet meer zo mooi.
De gedroogde hedera besjes werden van de ring gehaald en het wikkeldraad weer op een klosje…Hergebruik!De besjes worden bewaard
voor op de vogeltaart in de winter…Decoratie en eetbaar voor de vogels…
Door de hitte zijn verschillende hortensia bloemen al gedroogd aan de struik en je ziet aan de kleur welke.
Ze zijn een beetje perkamentachtig als ze goed zijn (zie foto’s) Laat zeniet verbranden door de zon…
Een laken over de struik helpt bij extreme hitte…
Een bloem kan in stukken
verdeeld voor kleine fijne kransjes en ik heb net genoeg denk ik wel… Ook iets om
te doen voor dat de regen valt…
Steeds kijken of het kransje gelijkmatig blijft… Groot of klein, tegen
de muur of op tafel…een hortensia krans blijft mooi, wordt zelfs mooier door de
jaren heen…
De kleuren worden zachter…
Nog wat pruimen in de koeling en terwijl de temperatuur zakt buiten maken we een pruimenpannenkoek.
Floor volgt mijn werkzaamheden op de voet eh…poot op haar stoel in de keuken...
Wat je nodig hebt?Ingrediënten
pruimenpannenkoek:
Paar pruimen
Zelfrijzend bakmeel of
Bloem met beetje bakpoeder
1 ei als je hebt
Snuf zout en zonnebloemolie.
Werkwijze: De pruimen wassen, halveren en ontpitten.
Meel in een kommetje met zout, ei en met beetjes de melk erbij tot een stevig niet te dun klontjesvrij beslag ontstaat.Beslag in een koekenpan en even half laten garen. (zie foto)
De pruimen op de pannenkoek verdelen en nog even laten sudderen tot de ene helft bruin is.
Schuif de pannenkoek op een platte schaal of plaat, dek af met een tweede plaat.Keer de platen waarna je de pannenkoek zo in de pan kan schuiven.
Op lage pit verder laten garen…
Enne...zie je die donkere theedoek naast de kookplaat?
Die ligt daar nu altijd als ik koken ga om de spetters op te vangen...Wat je voorkomt hoef je niet schoon te maken...
De theedoek hoeft niet steeds in de was en heeft zijn vaste plekje op het rek...hergebruik!
Keer de pannenkoek nog eens naar de pruimenkant waar poedersuiker op komt…
Een pracht maaltijd voor buiten toen de hitte in het hofje langzaam wegtrok…en kon ik nog net de lampionnetjes oogsten voor de regen kwam.komkommertje in de groei bewonder zit in de bloem daarboven al een mini slakje.
De planten zitten dan ook vol minigaatjes en dat is niet erg als de groente al wat groter zijn.
Het is de kunst (en geluk) om de kleine plantjes door de kwetsbare fase heen te helpen… De kop uit een plantje en je kan het afschrijven… al ben ik nog steeds verwonderd als een afgeschreven scharmikkeltje toch nieuwe blaadjes krijgt. Het zijn net mensen… die niet voor niets met planten en bloemen vergeleken worden…Ik zag in mijn werk menige mens die als een gebroken bloem toch weer overeind kwam om haar/zijn mooie te kleuren te laten zien…
En nee dat kwam niet door een bankstel of spullen te geven... (al hielp het mee).Dat kwam door de persoonlijke begeleiding waarbij mogelijkheden werden gewezen.
En je bleef meekijken en aanmoedigen in de berm van de moeilijke weg die menigeen moest gaan...
Het schept een band voor het leven en als ik die mensen tegenkom is de wederzijdse blijheid enorm!!
Annemiek.