donderdag 30 juni 2022

Mijmering 52 Groentepannetje, pastasalade, de tijd, een soepgordijn en aardappels schillen met de hakbijl...

Beste mensen,

Van wat we krijgen kunnen we bestaan,

van wat we geven kunnen we leven,

en dan bedoel ik armen vol liefde...

Annemiek

 
Mijmering 52 2022.
 
Tip.
De pannendragers van het gasfornuis liggen nu
acht dagen te weken en ik neem elke keer eentje onder handen als het me uitkomt. 

De elektrische oven wordt wel nog gebruikt en ik wil dat de gaspitten en pannendragers bliezenblank zijn. 

Nu de tijd zijn (en mijn werk) heeft gedaan laat het ingebrande vet en vuil gemakkelijk los, zeker met een staalborstel. 


Het is leuk om te doen als je ziet dat ze met weinig moeite als nieuw worden. Met de pannenspons het fijnere werk in de hoekjes, al komt de staalborstel overal, als je hem maar goed richt...
 
Tot slot werd de pannendrager met oude  frituurolie ingesmeerd, die pik ik op bij de super waar de mensen het inleveren.


 Pannendragers zijn van gietijzer en je weet dat gietijzeren pannen met olie worden ingewreven. 

Voor die pannen gebruik ik natuurlijk zonnebloemolie uit de fles....en niet de derdehands zooi waarin eens een kreket of zo heeft gedreven..brr. 

Dat is wel weer goed voor de houten poort en de schutting en
de eiken tafels buiten...om het hout te verduurzamen...Enne... om je vuile handen mee schoon te maken...
 
Tip 2
bij het uitzoeken van de laatste boeken en bijpassend cursusmateriaal heb ik tijdmanagement moeten inzetten omdat ik zo tegen de klus opzag... 

De zooi lag al twee weken middenin d ’n hert eh... de
rommelkamer. 

Ik had alles door elkaar gehaald en me voorgenomen dat maandagavond de klus geklaard moest zijn. Het is gelukt maar wel met hulp van drie dierbare mensen. Alles werd direct doorgebracht naar de mensen die ermee aan de slag gaan...

Nu even niets want het ontspullen was heftig de laatste maand.
Ontspullen brengt licht en ruimte in je huis en in je hoofd en voert je naar rust en overzicht... 

Voor degenen die nog niet weten wat tijdmanagement is: Twee uur per dag keihard doorwerken aan de klus die je tegenstaat of eigenlijk te zwaar oftewel te emotioneel. Jezelf onder de kont schoppen, niet meer en niet minder...
 
Tip 3
De snelle gezonde maaltijd is nog altijd een portie asperges, uit
de diepvries in wat water iets zout schepje suiker en twee eieren aan de kook brengen. 

Vanaf kookpunt 8 minuut aan of tegen het kookpunt houden en kookplaat uit. Met de schuimspaan de eieren eruit vissen en pellen. Boter smelten in een steelpannetje en peterselie fijn knippen. 

Asperges op een schaal (met de schuimspaan) de kwarten
eieren op de schaal decoreren, de peterselie en de gesmolten boter erover gieten. 

Prachtig nietwaar en net zo lekker en stevig als vers. Daar hoeft voor mij geen aardappel bij...
 
Na het foto maken knip ik met de keukenschaar de asperges in stukken. Dat is gemakkelijker eten, omdat ik met mijn schele ogen wel eens een schilletje mis bij het schillen voor ze de vriezer ingaan.
 
De schilletjes  verteren niet en komen er gemakkelijker weer uit als ze in stukjes werden geknipt... weet ik. Maar jij zal wel betere ogen hebben...en beter schillen.
 
Tip 4
De wind brengt nogal eens woestijnzand mee en bij de ramen boven die helemaal open kunnen, stoffen we dat zand met een droge ruwe handdoek eraf. Ramen wassen hoeft daarvoor niet. Beneden was het ramen lappen wel nodig en zoals mijn vader altijd zei: “In tijd van nood is het aardappels schillen met de hakbijl.”
 
Ik heb met het uitschuifbaar bezempje de ramen ingesopt en gebruik daarvoor de dichte wasmand waar de bezem goed
inpast. (nieuwe tip).

 De kozijnen werden ermee geborsteld en even de tuinslang aangesloten die in een half minuutje het sop wegspoelde van drie ramen en de keukendeur. Even de zwaartekracht het werk laten doen terwijl de vloertrekker werd opgeduikeld... 

Een theedoek erom die toch in de was moet en voilà...de ramen
zijn droog zonder strepen. Een fluitje van een cent... Meer doen met minder lichamelijke energie...
 
Tip 5
Groente pannetje recept
 
Ingrediënten
1 rode ui
3 tenen knoflook
enkele tomaten
enkele champignons
vergietje snijbiet of spinazie
peper/zout/kerrie
1 ei
snee donker grof brood
of wat je hebt.
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in iets olie en even later de gesnipperde knoflook mee fruiten. 

De champignons afborstelen kort afspoelen en in stukken mee roerbakken. De in stukken gesneden tomaten toevoegen zoveel je wil. 

Even op lage pit ben ik de snijbiet gaan toppen. Ben de tel kwijt hoe vaak ik van die twee korte rijtjes heb geoogst. 

De te grove stengels eruit gevist werd de groente kort gewassen en in stukken geknipt in het pannetje gedaan. even laten slinken en een open plakje maken waar je een ei in breekt. Eventueel de dooier stuk maken en zachtjes laten stollen... 

De pan werd inclusief stukjes donker brood op een broodplank ehhhh de houten tuintafel gekeild die toch terug gaat naar de
natuur, dus alles kan.... Zaaaaaalig hoe rijk eenvoudig leven kan zijn...
 
Tip 6
Een kamerhoog glasgordijn zou perfect als vliegengordijn kunnen fungeren als het iets korter zou zijn en niet zo naar binnen waaide. 


De vliegen konden er zo in duikvlucht onderdoor... Als noodoplossing had ik als zwaarte wasknijpers eraan gehangen die natuurlijk steeds eraf vielen of tussen de deur raakten. 

Knikkers had ik niet meer en kwam ik op het idee om zware droogbonen in de zoom te schuiven. 

Het werden gedroogde kikkererwten en de tip is geweldig... 
 
Eerst een zoom in het gordijn naaien en het loodkoord bleef eraan. Het zal best niet helemaal recht zijn geweest en wat wel recht werd... was het tweede stiksel in de zoom waardoor een erwtentunneltje ontstond. 

 Ik zie heel weinig en liet de zoom langs het voor mij zichtbaar gaatje van de transporteur lopen. 


Met wapperende vingers kikkererwten in een zoom stoppen? Ha... door een leeg afwasmiddelflacon te verknippen tot erwtengeultje dat in het begin van de tunnel werd gestoken. 

Het stevig geultje verwerkte de erwten en liet ze moeiteloos doorstromen... Natuurlijk had ik een kant met de naaimachine dichtgenaaid.
 
Het einde werd met de hand dichtgenaaid... Hoe het gordijn wordt gewassen? Op de hand en wordt de zoom droog gelaten.

Op de kop aan de waslijn en kan niets gebeuren. Als een hongerwinter komt kan ik altijd nog soep koken van het gordijn eh de zoom leeghalen....
 
Het oude gordijn dat niet meer functioneerde werd in lapjes geknipt en het hielp dat een patroon erin zat. 

Het rafelt ook niet dus werden de lapjes met een halve zigzagsteek dichtgenaaid. 

Wel werd bovenin een zoom gelegd en zocht ik een veiligheidsspeld die niet te hanteren was... 

Dan maar niet en werd stevig koord grof heen en weer door het tunneltje gestoken. Een knoop erin en werkt perfect. 

Vijf zakjes in een zakje voor in de fietstas als groente en fruit wordt gekocht en zelfs broodjes... Op de markt of in de super en kan eventueel de sticker buiten op het zakje...

 
Tip 7
De hitte was weer eens gigantisch en werd pastasalade gemaakt...
 
Ingrediënten: 
Enkele bekertjes pasta
4 eieren
3 a 4 stengels bleekselderij
eventueel tijm
peper/zout
yoghurtdressing
blaadjes sla
tomaat
perzik uit blik als je hebt.
 
Werkwijze:
Zet water op met de eieren erin en voeg aan kooktijd de pasta toe. Kook de pasta volgens geadviseerde kooktijd en vis na acht
minuut de eieren uit de pan en laat ze schrikken in koud water.

 Was en snij de bleekselderij en kijk wat je hebt aan yoghurtdressing. 

Ik had te weinig en heb mayonaise met yoghurt in de flacon van een rest dressing gemixt. 

 Een bartender was er niets bij... De dressing bij de bleekselderij in een kom en peper/zout en eventueel kruiden. 

Beetje rozijnen mag ook en heb ik nog een scheutje zoet
(vlierbloesemsiroop) erbij gedaan. 

De inmiddels afgekoelde pasta toevoegen en de in blokjes gesneden eieren. 

Eentje werd apart gehouden voor de decoratie...
 
Floor en ik zijn door de tuin geslopen en hebben hier en daar blaadjes geplukt. 

Van de boomspinazie en de bloedzuring en werd een snel koud schoteltje een plaatje... Lekker voor twee dagen...
 
Mijn leventje...
De bui voorbij haalt de tuin opgelucht adem...de planten met de voetjes in koele aarde en de bladeren trekken weer recht. 

Ze waren om gekruld van de hitte...en ik had met ze te doen... In huis bleef het heerlijk koel en heb ik heel wat werk verricht zoals je leest... 


Vroeg in de morgen naar de kapper waar ik nog de enigste klant ben en al een eeuwigheid met de kapster bevriend. 

Wat een heerlijkheid die hartelijke ontvangst altijd en mijn haar was zoveel te lang en te dik geworden omdat in zomertijden alles sneller groeit. 

Het had afgeschoren mogen worden van mij als dat niet zo bezopen zou staan.
 
Het is weer kort gedekt zoals ze dat noemen en was ik toch in de buurt van supers en ben marktonderzoek gaan doen. 

De prijzen bij PLUS ken ik wel en van de LIDL. De ALDI was ik lang niet geweest en de zaak wordt gerund door maar twee medewerkers die de dozen spul in de rij schuiven en de kassa moeten bedienen. 

Ik weet nu meer en had weinig in het winkelwagentje. 

Afwasmiddel en kattenbakkorrels en een pot Calvé. Nog even langs  de kleine groentemarkt in Op de Kamp waar ik met mijn fiets langs de kraam parkeerde. 

Mooie harde courgetjes en Maastrichter aardappels die morgen met mijn bonus familie tot reifkoekjes worden verwerkt... 

Ze werden zo in de fietstas gekieperd. Suaad mag met een pannenspons de schilletjes van de aardappels wrijven... en Haneen en ikke raspen de courgetjes en de aardappels en Qammar spartelt van blijheid in haar kinderstoel... 

Ik zie het feest zo voor me...enne Fatima? Geniet net als ik met volle teugen en maakt koffie en dekt de tafel... even rust voor haar...
 
Annemiek