maandag 13 juni 2022

Mijmering 47 De breeveertien, tomaten/groente eh minestronesoep, pasta verde, tuinboontjes en een verhaaltje...

Beste mensen,

In het dagelijks leven wordt de wijsheid en de ervaring die je denkt te hebben verworven
danig op de proef gesteld...
 
Annemiek.
 
Mijmering 47 2022.
 
Tip.
Laat de boel de boel bij fiets (of wandel) weer en ga erop uit... want je kan geen dag overdoen. 


De takken liggen nog op de hof... daar liggen ze goed tot een passender moment om te ruimen en gaat dit mens de breeveertien op...
 
De boeken liggen gesorteerd op stapels tot ze meegenomen worden door mensen die komende week mijn huis en hof aandoen. Kelly zal er omheen moeten poetsen. Alles hoeft niet meteen en direct...
 
Tip 2
Ma natuur geeft aan dat de snijbiet geoogst moet worden anders gaat hij doorschieten. Komt in orde en werd een pasta gerechtje gemaakt met weinig pasta en veel groene groente...
 
Ingrediënten: Pasta Verde...
 
Vergiet snijbiet of spinazie
paar dikke champignons
die erbij mochten
bekertje pasta
halve eetlepel boter of margarine
halve eetlepel bloem
zout en iets kerrie
 
De pasta volgens gebruiksaanwijzing koken en in een stoofpan de champignons roerbakken met iets zout en kerrie. 

De gewassen snijbiet of spinazie in grove stukken geknipt
toevoegen. 

Omdat mijn snijbiet lange te dikke stengels had heb ik ze in bundels gelaten tijdens het wassen (afspoelen.) 

Daardoor kon het blad gemakkelijk geknipt (boven de pan) en de stengels in de compostbak. 

Na het slinken van de groente werd het ontstane vocht in de saus verwerkt. Het maken van de roomsaus is inmiddels bekend ... boter smelten bloem erdoor
roeren en de scheut melk en kookvocht snijbiet. Tot de juiste dikte  de melk in etappes toevoegen...
 
Tip 3
De tuinbonen zijn geoogst en de planten uitgetrokken die in de compostbak compost worden en naar de aarde terugkeren.

Een kort rijtje tuinboonplant brengt niet zoveel oogst en het is
genoeg (voor drie keer) als ik ze verwerk in boerenomelet. 

Twee derde ging in de vriezer en de rest in een gevulde omelet.

De boontjes werden samen met de stukjes wortel in weinig water in een pannetje opgezet. 

Vanaf kookpunt 8 minuut. 

In de stoofpan werd een klein
gesnipperd rood uitje gefruit. 

Stukjes van een halve paprika die op moest en enkele champignons. 

De kooktijd van de wortel/tuinboontjes was inmiddels om en werden de groenten verenigd in de stoofpan. 

Even mee sudderen en werd op het kookvocht in het kookpannetje een geëmailleerd kommetje gezet. 

Die nemen meteen warmte over. 

Daarin kwam de groente met een deksel erop, een mooie warmhouder. 

 In de stoofpan werd de omelet gebakken... Ik heb
van elke tuinboon intens genoten enne de rest...
 
Tip 4
De sperziebonen zijn tegen de bloei in de border en kan een nieuw rijtje gezaaid in de voortuin... 


Doorlopend oogst...
 
Op de plaats van de tuinbonen werd de aarde los gemaakt en een geultje getrokken...  

Hoopjes van 5 zaaiboontjes om de tien cm zaaien en mijn truuk voor wapperende handjes is: 

Een trechter op de aarde zetten en daar 5 zaaibonen in mikken.

Door een stokje te steken in het gaatje van het handvat van de trechter had ik zelfs een verlengstuk... 

Zaaigeultje dicht, water gieten en de bekende schuine stokjes om te voorkomen dat Floor haar drollen legt op die plek...
 
Tip 5
Ik weet niet of ik het al eerder doorgaf... 

Aan de kastdeur heb ik een lijstje gehangen wat mee moet als ik ga fietsen... 

Zo kan ik niets vergeten...
 
Tip 6
De vazen zijn weer gevuld met blommen uit de tuin. 

Eenmaal per week de vazen van schoon water voorzien en de stengels ietsje inkorten.. 

Water bijvullen is geen goed idee... de bacteriën en schimmels blijven in het water zitten.
 
Je gaat ook niet in badwater van gisteren badderen met wat vers warm water erbij...
 
Tip 7
Op de markt waren overrijpe snacktomaatjes te koop per kistje drie euro... 

Overrijp is vol van smaak en van een overvolle vergiet heb ik tomaten/groentesoep gemaakt. 


Een deel van de tomaatjes werd in hergebruik zakjes ingevroren voor pastasaus en een deel gebruik ik deze week nog in gerechtjes...
 
Ingrediënten tomaten/groentesoep.
1 vergiet vol overrijpe tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
2 wortels
3 groente bouillonblokken
stuk koolrabi
1 puntpaprika
of gewone paprika
plantaardig eiwit dus
zakje voorgekookte oogjesbonen
uit de vriezer
blaadjes lavas als je hebt
handvol restje pasta die op moet
eventueel pakje gezeefde tomaten
 
Werkwijze:
De ui snipperen en fruiten in een soeppan in iets olijfolie. 

Even later de gesnipperde knoflook toevoegen en afblussen met 1 liter water. 


De geschilde wortel en koolrabi toevoegen of knolselderij als je die hebt. 

De tomaten in stukken snijden en toevoegen. 

Bij mij was dat middendoor snijden. 

De soep op kookpunt laten komen en ondertussen de paprika
wassen en in stukken snijden. 

De boontjes en paprika toevoegen aan de soep, plus enkele blaadjes gesnipperde lavas. 

Even doorkoken en de pasta toevoegen. 

De staafjes had ik middendoor gebroken en je kan van alles nemen dus ook spaghetti in stukjes. 

Weer even aan de kook laten komen en op laag pitje laten garen... 

Ik heb de pan in de hooimand gezet en weet ik zeker dat hij niet overkookt of aanbrand. De kip erop gezet... dat leek me leuk...de gedachte van warm houden erachter.

Ik moet even plat en dat kan prima met maaltijdsoep die gratis
vanzelf gaart... 

Oh ja... tomaten/groentesoep wordt minestronesoep als je pasta toevoegt...
 
 Mijn leventje...
Ik ben weer even bij Nonke Buuske geweest en in de moestuin aldaar gekeken. 


De boomgaard waar de peertjes al aan de bomen hangen en de blommen/kruidentuin vol bloei. 

De kipjes zien er gezond uit en heb ik een brood gekocht in het winkeltje... 


Ze bakken elke zaterdag vlaai en brood en gisteren heb ik de appel toetitch geprobeerd.

Jammer dat ze appelstukjes uit blik gebruiken. 

De zakjes poedermelk en suiker bij de koffie past ook niet wat ze willen uitstralen... 


Het zal wel voor het gemak gaan want het hele pracht gebeuren draait op vrijwilligers heb ik begrepen en daar neem ik mijn petje voor af...
 
Vanmorgen hebben we bij de kring in Molenberg het thema “in de fuik van de commercie,“ besproken. 

We hebben 20 punten opgemerkt alleen al in de supermarkt
waardoor we worden overgehaald tot meer kopen. 

+De komende week behandelen we hoe we gewapend tegen die fuik te werk kunnen gaan... 

Dat zijn wel 50 punten en we hebben ons geweldig geamuseerd geleerd en/of weer bewust geworden dat je elke euro maar een keer kan uitgeven...
 
Hoe groter de aankoop hoe moeilijker en denk ik aan de tijd
toen ik in mijn eentje mijn eigen auto’s kocht. 

Jawel meerdere want ik reed nog al eens eentje tot gort. Ik heb nooit een mens verwond maar wel paaltjes omgereden en met de open deur van de auto achter een lantaarnpaal blijven hangen bij mijn zus voor de deur. 

Een spanbandje werd om de deur en auto gewikkeld. 

Het leek net een pakje blue band...
 
Ik heb al eens in de vangrail gezeten omdat ik in slaap was gevallen achter het stuur. 

Toen ik nog getrouwd was had ik altijd een blikje schoensmeer in de auto waar ik de bumper mee kon aantippen voordat ik naar huis ging... 


Had ik weer eens echte schade belde ik mijn echtgenoot op met een zielig stemmetje en een snik dat ik een auto ongeluk had. 

“Ben je gewond?” Was steevast zijn verschrikte vraag... “Ik voel overal pijn,” was het antwoord. Wist hij veel dat het van de body
building van gisteren was... 

Na wat heen en weer gepraat of ik naar de eerste hulp of zo moest...opgehaald moest worden of nog durfde en kon rijden kwam ik dan naar huis en werd door manlief met open armen ontvangen... Je moet zoiets op een bepaalde manier brengen... om te voorkomen dat manlief een rolberoerte krijgt. 


Prettige bijkomstigheid was dat een spatbord in de kreukels of de bumper in de kofferbak lag niets meer uitmaakte... 
 
Bij strenge vorst en een VW diesel heb je kans op bevriezing van leidingen werd me vertelt dus legde ik een wollen deken op de motor onder de motorkap. Vergat ik die met mijn slaapkop om half vijf in de ochtend eraf te halen als ik naar mijn werk moest... Tja...
 
Annemiek