Als je lacht
dan genees je...
Annemiek
Mijmering 50 2022.
Tip
Als je lavendel wil oogsten om te drogen wacht dan tot de
bloemen helemaal open zijn...
De plant zal weer gaan uitlopen en voor de winter alweer een mooi
groen jong ogend bolletje zijn. Daardoor voorkom je lange lelijke stengels en
verjong je de plant...
Zoals je ziet op de foto’s werd het blad van de stengels
gerist door van boven net onder de bloem naar beneden langs de stengel te gaan.
Met een handschoen lukt dat het beste... sorteer meteen op lengte.
De lavendel
in bosjes bij elkaar binden en ophangen om te drogen. Mijn staande lamp in de
woonkamer is daar geschikt voor...
Ingrediënten kruidenazijn:
Citroenmelisse of munt
lavendel
bruine azijn
witte azijn
lege fles of karaf.
Werkwijze:
Giet twee vinger hoog bruine azijn in een karaf, lege
wijnfles of pot. Vijf peperkorrels erin en 2 stengels citroenmelisse en lavendel
met de kop naar beneden in de fles schuiven.
De stengels die boven uit de fles
komen afknippen. Wederom 2 stengels citroenmelisse en lavendel in de fles
schuiven maar nu
met de koppen naar boven.
met de koppen naar boven.
Zorg dat de stengels iets korter
zijn dan de fles. Op deze manier zijn blad en bloem mooi verdeeld en dat blijft
zo. Verder de fles tot de rand afvullen met witte azijn.
Eventueel een lila of
paars strikje om de hals van de fles.... Heb je een lelijke dop dan een stoffen
dekje erom met een (paars of
lila) lintje of raffia...
lila) lintje of raffia...
Tip 2
Gedroogde lavendel kan in vazen en kannen of blijft in
bosjes hangen tot we een herfststuk gaan maken... Oudere vale lavendel van
vorige jaren hoeft niet weg en kan hergebruikt door de bloemen van de stengels
te knippen.
Al is de kleur minder mooi de geur blijft. Zet maar schaaltjes met
lavendel in het toilet op een plankje, als je de bloemetjes beweegt geven ze
steeds opnieuw de geur vrij... Lavendel op je nachtkastje kalmeert...
Zelfs
jaren oude lavendel kan hergebruikt, een handvol op de grond gooien voor je
stofzuigt en je hebt een stofzuiger die lavendelgeur uitblaast. Insecten gaan
op de loop van de geur
van lavendel... inclusief je hoofdpijn.
van lavendel... inclusief je hoofdpijn.
Tip 3
Wat eten we vandaag hangt af van wat we nog in voorraad
hebben en werden groente uit de groentelade van de koelkast opgemaakt aangevuld
met de eerste (kleine) chioggia uit de tuin. Ik kon het niet laten...
Ratatouille op het menu deze week gemaakt van ui, teentjes knoflook, wortels,
puntpaprika, aardappel, de laatste koolrabi, die ene chioggia en de laatste
tomaatjes... Plus de nodige verse kruiden uit de tuin. Mooi alles weggewerkt in
een gerecht voor twee dagen.
Trek lijnen door en maak meteen de groentelades schoon als
ze leeg zijn. Zo doe ik het ook met de bestekbak als veel bestek in de afwas
ligt...
Tip 4
Nog meer lijnen doortrekken:
Ik zag dat een bol knoflook groene uitlopende puntjes
had... Tijdens het koken werden de teentjes meteen in de aarde gestopt in
gaatjes gemaakt met de steel van een houten lepel.
Zet ze net niet helemaal
onder de grond, de puntjes moeten zichtbaar blijven... Ze drukken zich nog iets
omhoog als de worteltjes eraan komen, de uitlopende stengeltjes zijn heerlijk om
o.a. knoflookkaas van te maken.
Tip 5
Het gasfornuis wordt niet meer gebruikt en de gietijzer
pannendragers worden voor de laatste keer echt bliezenblank gemaakt. Eerst maar
eens de tijd aan het werk door de pannendragers in de week te zetten...
In de
hoge bak worden alle vuile sopjes gegooid van schoonmaakwerk en afwas sop. Dat
gaat bij mij niet zo snel, maar we hebben de tijd.
De frambozenstruiken leveren oogst voor op cake als
frambozengebakjes of weer een deel frambozenazijn.
De overrijpe vruchtjes worden
door een fijnmazig zeefje gedrukt met een pollepeltje. Het gemakkelijkste is op
een maatbeker dan zie je meteen hoeveel sap je oogstte.
Evenveel rode wijn
toevoegen en in een mooi flesje overgieten. Dit kan in etappes en kan je
overgebleven wijn of port voor
gebruiken.
gebruiken.
Tip 7
Salade niçoise zo gemaakt en heerlijk tijdens warme
dagen...
Ingrediënten:
Blikje
tonijn naar keuze
slablaadjes
2
gekookte eieren
paar
ons sperziebonen
1
tomaat
halve
rode ui
olijven
Voor
de dressing:
1
theelepel mosterd
1
eetlepel vlierbloesemsiroop
of
gembersiroop of honing
peper/zout
Werkwijze:
Kook
de schoongemaakte boontjes samen met de eieren vanaf kookpunt 8 minuut. Was de
slablaadjes en dat mag verschillende soorten sla zijn wat je maar hebt.
Een
mooie schaal met de sla beleggen waarop partjes ei en tomaat plus de boontjes
een plaatsje krijgen. De tonijn krijgt de ereplaats met tot slot heel fijn
gesneden rode uienringen en de olijven.
De helft van de dressing werd
gelijkmatig verdeeld en de salade kwam in de koelkast. Net voor het serveren de
rest van de dressing verdelen...
Mijn leventje...
Met smart hebben we gewacht op de regen... die kwam zoals
je regen graag ziet vallen met begrip voor hoge plantjes en loodrecht.
Meneer de
wind bleef in zijn huisje en het blijft nog steeds nadruppelen zodat het
hemelwater in de harde aarde kan dringen en niet meteen wegspoelt naar de
putten.
Soms ga ik tijdens onweersbuien onder het afdak zitten om de zegening
gade te slaan of sta voor een raam met kloppend hart te genieten.
Floor legt een
drol in natte aarde zie ik en ze graaft hem onder nou ja ze doet alsof... en
nooit tussen de groente maar tussen de blommen omdat het zo hoort...
We hebben de deuren alweer open voor en achter en de ramen
op kiep, razendsnel zakt de temperatuur in huis. Nog steeds zit het kind in mij
dat graag door de stromende regen fietst en de ouder wordende vrouw doet dan net
of ze door een bui werd overvallen... ocharme. Het kind fietst lachend door
plassen die hoog opspatten en thuis aangekomen ben ik weer de vrouw die op de
deurmat alle natte zooi van het lijf stroopt. Dan droog ik me af en trek een
ouwe soepjurk aan. Dan is het kind in de vrouw intens gelukkig...en
dichtbij haar moeder... de natuur.
Annemiek