donderdag 3 maart 2022

Mijmering 17 Doppinda's rijgen, Flacons verbouwen, pastasaus bolognese met een switch, marktonderzoek en huishoudgeld...

Beste mensen,

 
Geluk is een jaar lang groente uit eigen moestuin
zonder landbouwgif...
 
Annemiek
Mijmering 17 2022.
 
Tip.
Pinda’s in de dop rijg je zelf aan met een grote stopnaald op katoenen breigaren of zo.

Greetje  het pottenpopje kreeg een halsketting
waar weleens een eekhoorn op af komt en rond het vogelvoer paradijs kwam een snoer doppinda’s voor de gevleugelde vriendjes...

Tot mijn verbazing hakten met veel plezier  koolmeesjes op de doppinda’s in. 

De twee dikke duiven die mijn hofje aandoen durven niet op het vogelvoerparadijsje en dat is maar goed ook... Het is voor de kleintjes bedoeld.
 

Tip 2
De gele knol kostte op de markt 75 cent en daar heb je een bult groenten voor.

Echt nostalgisch die  gele koolraap en al tijden heb ik die niet meer op het menu gezet. 

De knol werd in schijven gesneden en de schil eraf gehaald. 

Daarna werden de schijven in vierkantjes  gesneden en met 1
beker water plus iets zout opgezet op hoog gas.

Vanaf de kook op laag gas garen in ongeveer 20 minuut. 

Binnen die tijd de bechamelsaus maken als volgt; een halve eetlepel boter smelten en daarbij ruim een halve eetlepel bloem toevoegen. 


Even omroeren en heb ik wat kookvocht van de knol erbij gedaan. Ongeveer een pollepel. Wel goed met de garde roeren, eventueel van het gas af... 

Steeds kleine scheutjes melk toevoegen en roeren met de garde op laag gas,  totdat de  dikte van de bechamelsaus je bevalt...

De pastinaken kwamen weer van pas en werden geschild,
gewassen en in schijven in een
pannetje water aan de kook gebracht. 

 Een minuut op kookpunt en afgieten door het vergiet. In de wok of koekenpan in iets zonnebloemolie bakken zoals je aardappelschijven zou bakken... 

De schijven op je bord en de koolraapblokjes plus een scheut bechamelsaus daarover. 

Wat versgemalen nootmuskaat op de saus. Ik heb er een potje appel/peer moes bij opgemaakt.

Een wijnglas is een prima nagerechtglas vooral als je laagjes vla/yoghurt wil serveren. 

Een potje pompoenmarmelade leeg gemaakt (op de linzenstukjes) had ik met een flinke scheut yoghurt wederom een “cocktail” gemaakt. 


Om en om in het wijnglas met wat ontdooide frambozen uit de vriezer en een ingevroren dot echte slagroom die in tien minuut is ontdooit. 



Het menu van vandaag kostte peanuts en helemaal vers en goed....



Tip 3
Bij de LIDL is weer groentezaad te koop en ben er maar vroeg bij om in te slaan... 

De zakjes met het cijfer 1 kosten 25 cent en zakjes met cijfer 3  kosten 50 cent... 


Het is genoeg voor de twee moestuinen van het consuminderhuis en mijn moestuinborders. 


Natuurlijk hebben Song en ik zelf zaad geteeld van pastinaken klimbonen/snijbonen, erwtjes en pompoenen. 

Zelf geteeld zaad geoogst op de grondsoort en klimaat waar het weer gezaaid wordt... doet het extra goed... 



 
Tip 4
Vandaag kwam pasta op het menu en hoe de saus heet weet ik niet. Het leek het meeste op pasta bolognese... maar dan met champignons en bonen.
 
Ingrediënten saus:
 
2 wortels
3 stengels bleekselderij
1 dikke ui
pakje gezeefde tomaten
1 paprika
2 tenen knoflook
aantal champignons
liefst verse kruiden
oregano basilicum/tijm als je hebt.
 
Verder pasta naar wens
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten en halverwege de gesnipperde knoflook toevoegen. 

De wortels schillen in de lengte doorsnijden en in schijfjes snijden. 


De bleekselderij van draden ontdoen in de lengte doorsnijden en in schijfjes. 

Beiden mee roerbakken en het doosje tomatensaus toevoegen plus een kopje water waarmee je het doosje uitspoelt. 

We gaan ook voor het onderste restje tomaat... De tomaten op de markt en in de super zijn nu te duur en smaken nergens naar dus gebruiken we een tijdje niet.

 De oregano groeit al goed in de tuin en gebruik ik zuinig. 

Het eerste daslookblad was ook al opgekomen en werd dankbaar gebruik van gemaakt... 

De paprika in stukjes gesneden mee omroeren en de afgeborstelde champignons elk in vijf stukken gesneden. 


Alles op hoog gas wederom aan de kook brengen en op laag gas met de deksel op de pan 30 minuut sudderen. 

Ondertussen per persoon een bekertje pasta koken afgieten en met een scheut olijfolie in het pannetje omscheppen. 

De kokend hete saus die teveel is direct in potjes scheppen, wat aandrukken en weer bij scheppen tot de rand. 

Deksel erop en op de kop zetten tot de saus is afgekoeld. 

De potjes kunnen in de voorraadkast...

Ik heb de laatste 15 minuut witte voorgekookte bonen uit de vriezer bij de saus gedaan als vleesvervanger... 


De pasta plus saus op mijn bord kwam  nog wat geraspte kaas erop.

Tip 5
Ik koop melk in verpakking die ik kan hergebruiken. Dat zijn nu tijdelijk plastic flessen tot ik er genoeg heb. 

In eentje heb ik met een stopnaald verhit boven een gasvlam een gaatje gesmolten. 

Daar geef ik de opkomende tomatenplantjes op de vensterbank heel zuinig een sprietsje water mee. 

Opkomende plantjes moet je direct afharden anders krijgen ze ellenlange slappe stengels en worden het slappelingen.

 Voorheen gebruikte ik daar een sprayflacon voor maar ik kan de hendel niet meer inknijpen.


Van een tweede flacon/fles werd de bodem uitgezaagd met het kartelmes... een knip in gemaakt (zie foto) en een koord aan  de dop geknoopt.  

Om de flacon wordt een legging been gestroopt en kan ik gemakkelijk met mijn voet in de legging . 

Verder optrekken lukt prima. De flacon komt vanzelf met koord en al onderaan de opening eruit.

Verder spaar ik flacons om te “verbouwen” tot  minikasjes. 

De bodem eruit zagen met een kartelmes... De flacons over de plantjes heen zetten...

Wel iets in de aarde drukken, anders waaien ze weg. De dop kan al of niet op de flacon, en helpen ze ook tegen slakken als de plantjes nog klein zijn of tegen duiven die gek zijn op jonge slablaadjes.... 

Die slaplantjes koop ik op de markt bij de plantenkraam en die komt meestal half maart. Ik koop niet meer dan tien gemengde kleuren snij sla plantjes. Gewoon om eerder oogst te hebben dan ik zelf zaai...

En een fles/flacon werd trechter voor op jampotjes waarvan ik drie vulde met pastasaus voor een luie dag als ik niet kan of wil koken... 

De onderkant van de flacon komt van pas om bestek in de week
te zetten, want ik was maar eenmaal per dag af, meestal in de late avond...

Mijn leventje...
Ik ben bij Song op bezoek geweest en hebben we het moestuinplan van komend seizoen besproken... Hij gaat aan het spitten en ja hij weet nu alles wel van wisselteelt. Ik zag heel dikke preitjes staan die eruit kunnen en naar de voedsellijn verhuizen. Twee ervan zal ik zelf proberen en Song ook. 


Als je bedenkt dat het hele veld prei van twee zakjes zaad komt van 25 cent weet je wat een rijkdom Song heeft geteeld. In maart gezaaid op een rij worden ze in augustus uitgedaan en op afstand van elkaar opnieuw gepoot in een diepe sleuf die langzaam dicht regent of geschoffeld naarmate de prei groeit. 

Daardoor hebben de preien van Song hele lange witte stukken en zijn van een kwaliteit die je niet eens in winkels of markt ziet...Onder mijn afdak in de koude kas (bananendoos) groeien de tuinbonenplantjes als een gek in de winterzon die door het glas de “kas” verwarmt. Tegen de tijd dat de planten groot genoeg zijn heb ik de voortuin wel op orde waar ze een plek krijgen naast de pastinaken...
 
Ik ben weer bezig met marktonderzoek en ben verbijsterd hoe duur de groenten op de markt in Op de Kamp zijn. De super twee meter verder heeft lagere prijzen van het een of ander. Ik wordt altijd heel rillerig van die lijkenwagen dode kippen en fiets daar snel langs. Verder heb ik besloten mijn benodigde huishoudgeld per week weer eens te bekijken en de bijzondere uitgaven....
Deze week gaf ik uit aan bijzondere uitgaven: groentezaad: 10,14 euro
Aan boodschappen: 20, 58 PLUS en LIDL 2,97 en op de markt 12,50 euro.
Ik zal de uitgaven bijhouden tot zaterdag dan gaat de nieuwe week in...

Verder ben ook ik onder de indruk van alle oorlogsslachtoffers en vluchtelingen in de Oekraïne en heb natuurlijk ook een steen bijgedragen. Zoals de trouwe lezers weten schrijf ik in de mijmeringen niet over wereldnieuws en dat is bewust en zeker niet omdat het me niet raakt... Mijn hart gaat uit naar al die mensen die deze verschrikkingen mee moeten maken...

Annemiek