zondag 6 maart 2022

Mijmering 18 Rodekool peanuts stamppot en venkelsoep plus de Paaskleren en het Denis Diderot effect...

Beste mensen,

Een mens is als een diamant,
Hoe meer facetten door het leven geslepen zijn
Hoe meer schittering...
 
Annemiek.
 
Mijmering 18 2022,
 
Tip.
De eerste fietstocht zit erop... 19 km en de volgende zal tegen de 30 km zijn. 

Langzaam weer opbouwen en niet overdrijven. Ik heb op de fiets een km teller dus kan het goed
bijhouden.

 Verder met warenonderzoek en heb ik op mijn gemakje bij Berden de goeie kwaliteit laatste opruiming restantjes bekeken en een warm vestje gescoord met 70% korting van 39,99 voor
12,00 euro. 

Er was een steekje los en laat dat bij mij nu ook het geval zijn... Ik had nog een trui met dezelfde kleur erin en een ketting met hanger (ook in die kleur) die al 51 jaar in de lade ligt. 

De ketting zal ik moeten poetsen want die is zwart geworden.
(zilver) Als je weet wat je hebt kan je nog eens scoren door aan te vullen en heb je wellicht voor 12 euro een mooi setje. Als iemand anders het net niet heeft gescoord...
 
De commercie heeft graag dat je hele setjes compleet koopt en heeft aan rekken bijpassende truitjes vestjes en broeken/rokken hangen. 

Als je een onderdeel nodig hebt ben je geneigd de rest ook te kopen nietwaar.

 Dat noemen ze het Denis Diderot effect.

https://en.wikipedia.org/wiki/Diderot_effect. De meneer die in de schulden kwam door een nieuwe kamerjas te kopen... 

Leuk om te lezen en zo manipuleert de commercie met ons. 

Zelf combineren brengt meer op....en kost minder...
 
Tip 2
Rodekool stamppot met appeltjes.
Weinig mensen eten verse rode kool omdat de kool bewerkelijk is en lang op moet staan. 

Dat is met deze stamppot absoluut niet aan de orde,  en zo
gemaakt...de smaak is werkelijk een aanrader...
 
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappels
eventueel gedeeltelijk vervangen door topinamboer/pastinaak
1 rode kool
1 dikke ui
2 appels
flinke scheut wijnazijn (of gewone azijn)
flinke scheut melk
klontje boter
theelepel kaneel
2 kruidnagels
 

Werkwijze: 
De aardappels (en eventueel een enkele pastinaak of topinamboer) schillen wassen en klein gesneden opzetten met 1 beker water en iets zout. 


Daarna de rode kool van buitenste blad ontdoen in z’n geheel wassen en middendoor snijden. 

De koolhelften in dunne reepjes snijden en opzetten met een
beker water en iets zout in een andere pan. 

Een theelepel kaneel erbij plus twee kruidnagels
vanaf kookpunt op laag gas sudderen terwijl je de appels schilt in partjes snijdt en het klokhuis verwijdert. 

De appels in blokjes bij de kool omscheppen. Daarna de ui van schil ontdoen en in stukjes gesneden in een wok of koekenpan fruiten in iets olie...
 
Rond die tijd zijn de aardappels gaar en let op dat ze niet  droog koken. 

Een klontje boter erbij plus nootmuskaat en de stamper erdoor tot een grove puree. 


Eventueel een scheut melk. De rode kool met bite kan door het vergiet (hopelijk hoeft dat niet) en kan met de gefruite uien omgeschept worden door de puree. 

De smaak is werkelijk het einde en heb ik twee dagen ervan gegeten plus de rest in de vriezer...
 
Tip 3
Verse venkelsoep kan je tijdens het koken in variaties maken. Laten we beginnen met de basis en die is zeer de moeite waard.
 
Ingrediënten:
2 venkelknollen
1 dikke ui
2 tenen knoflook
2 groentebouillonblokken
1 eetlepel witte rijst
1 stengel bleekselderij als je hebt
of bosje selderij of... niets
scheutje room of koffiemelk
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui in een scheut olijfolie fruiten en even later de gesnipperde knoflook mee fruiten. 


De venkelknollen wassen van vieze plekjes ontdoen met een schilmesje en met een kartelmes in ringen snijden. 

Een bosje groen bewaren en de venkel op hoog gas mee fruiten met eventueel de stengel bleekselderij in stukjes. 

Afblussen met een liter water en aan de kook brengen met de rijst de bouillonblokken en eventueel selderijgroen. 

Op laag gas ongeveer 25 minuut laten sudderen tot de venkel gaar is en zacht. 

De blender erdoor en eventueel nog peper/zout toevoegen. 

Mijn venkelsoep was door de rijst een maaltijdsoep geworden en precies wat ik wilde. 

Je kan een halve liter meer water gebruiken voor een dunnere soep en eventueel meer room toevoegen.

Ik heb in de soepkop een scheut koffiemelk toegevoegd plus klein geknipt venkelgroen...
 
Mijn leventje...
Was tijdens de mooie zaterdag een stuk border omspitten aan de zijkant van mijn huis en de eerste rijen wortels zaaien met daarnaast lente ui want die beschermen elkaar tegen uien mot en wortelvlieg. 

Het wilgenscherm tegen de gaas afrastering heb ik grotendeels verwijderd om meer zon en licht in het moestuintje te krijgen...

Een rijtje meiknolletjes en chioggia zaad ging de grond in en ben ik gestaakt met spitten toen het te zwaar werd. 


Naar de markt op de fiets kost weinig energie en werd 4 kilo navels gekocht voor 3 euro en twee venkelknollen voor 1,50 euro... Te geef en wortels mee voor 2 euro plus een gerookte makreel voor 3 euro en 3 flinke paprika voor 1 euro. 

Dat zijn de aankopen voor de nieuwe week want mijn weken starten op zaterdag...
 
Hoe ik het eraf heb gebracht de afgelopen week eh... week 8? Kosten diversen: cappuccino en een wafel in het ziekenhuis 5,10 euro plus groentezaad 10,14 euro.

Verder bij de Plus en de LIDL 20,58 en 2,97 euro... en op de markt aan groenten 13,50 euro. Dat is aan huishoudgeld week 8 samen: 37,05 en kosten diversen: 15,25 euro.
 
In week 9 gaf ik al uit aan de markt: 9,50 euro en bij PLUS 19,29 (o.a. de klaverkaas voor de helft dus sla je slag)
Diversen groente zaad bij de Boerenbond: 6,05 euro.
 
Nu ik tijd en energie heb dingen te doen die ik tientallen jaren niet meer deed gaat een wereld voor me open met veel flashback aan mijn jeugd...en wat ik leerde mettertijd.

Bijvoorbeeld een onderdeel aanschaffen (consuminderen) 
bij wat ik al heb...en daardoor een setje nette kleding bijeen te sprokkelen...

 Ik kan me niet herinneren wanneer ik het laatst een kledingzaak bezocht en als ik dat deed was het bij Berden voor de laatste opruiming koopjes. 

Kwaliteit voor bijna niets en je moet dan wel weten wat je thuis in de kast hebt hangen waar je enkele rest knalkoop bij past.
 
In mijn kindertijd ging moeder van Deursen met de meiden
tegen Pasen naar Maastricht. Ton, Peet, Hen, Gerry en Miet... die laatste was ikke. 

Nieuwe kleren kopen meestal bij de C&A en de prijs was doorslaggevend. Moeder zuchtte en kreunde steevast omdat alles zo duur was en commandeerde steeds weer: “Doe is an,” en plukte weer wat uit het uitverkooprek. Daar ging je dan weer in het pashok, soms met twee tegelijk.
 

Mij stond niks met die afgetrapte Robinson jongensschoenen eronder. Het interesseerde me ook niet wat ik aan had. Mij interesseerde alleen dat ijs bij de uitgang van de HEMA waar je op je ijsje ook nog een chocolade dip kon kopen. Dat ijsje kregen we als iedereen een Paasjurk had. 

Soms moest daar een “kort jaske” bij en voelde ik me door al dat gekreun van moeder heel schuldig. Gewoon omdat ik een lijf had dat bekleed moest worden en alles was goed....

Het hoefde maar voorbij te zijn... Het zag er na de eerste wasbeurt toch allemaal gehavend uit, want moeder schrobte alle fijne was met een kokos harde borstel op het granieten aanrecht...

Daarbij is menig kledingstuk overleden. Je moest er elke zondag mee blijven lopen tot de winter kwam. Terug naar de Paaskleding...
 
De weergoden zaten steevast tegen tijdens eerste Paasdag, en sneeuwde het als we stervend van de kou in onze zomerjurken met “kort jaske” naar de kerk liepen... De jongens liepen opeens in korte broeken...
Floortje bij kookles.


Toen ik in de puberteit kwam werd het kleding vinden moeilijker omdat ik een peermodel kreeg. De kont maat 42 en van boven niks. Toen het begon te kriebelen als ik jongetjes zag deed ik onder mijn jurk mijn badpak aan met die plastic harde cups. 

Dan moest ik wel nergens tegenaan lopen anders deukte de voorgevel in... Door dat badpak heb ik jarenlang “de mannen” van mijn lijf kunnen houden want dat ik onder mijn jurk een badpak zat, kon beter niet gezien worden nietwaar... en van mannen moest ik heel lang niets hebben. 

Ik wilde alleen weten hoe ik “in de markt lag,” en verder geen polonaise aan mijn lijf. Je merkt de schrijfster is weer in actie.
 
Die doppen zijn met verlating wel aan mijn lijf gegroeid en ik kan me herinneren dat ze om de beurt groeiden en de ene iets achterbleef. 

 Met kuiten  voeten en armen is dat ook zo en als ik naar de medemens kijk is dat bij de meesten  mensen zo... Dat heb ik veel later ontdekt tijdens mijn naturisme tijd... 

Het had tientallen jaren niet mijn aandacht want dit mens was wat zweverig, schreef korte verhalen en gedichten en las stapels boeken vaak in de natuur.... Een vreemde eend in de bijt van het van Deursen gezin maar niets mis mee heb ik later begrepen...

En hoe die vreemde eend daarin verzeilt raakte weet ik ook niet... Je mag zijn die je bent om ter worden wie je bent en nog niet kan zijn enz....
 
Annemiek