Wees als een licht dat wandelt door de nacht
en op zijn weg
de gedoofde sterren weer aansteekt.
Annemiek
Mijmering 22 2022
Tip.
De rode kolen die in koelhuizen werden bewaard worden steeds goedkoper op de markt,
Natuurlijk speel je daarop in en vandaag wordt weer
rode kool stamppot gemaakt (zie mijmering 18.)
Omdat Song en ik alle aardappels
in de grond hebben gestopt als pootaardappels ( eigen oogst Rode Desiree) had ik
opeens geen aardappels meer en heb een 5 kilo zak gekocht op de markt.
Nee geen nieuwe aardappels want daar kan je geen stamppot
van maken. Vier bakjes rode kool stamppot in de vriezer is een rijk bezit... Verder op de markt ijsbergsla van 1 euro en twee glaskoolraapjes voor 1 euro.
Dat
was genoeg voor deze week want de rest heb ik nog op voorraad.
Wel 8
peterselieplantjes gekocht en ja die kan je ook zaaien maar duurt lang voordat
je daar oogst van hebt.
De plantjes werden in verbouwde laarsjes gezet en in
potjes op het rek buiten en komen daar later nog bonte blommen bij...
Misschien een voorbeeld voor jou? Herinnering aan kinderen
door de laarsjes te hergebruiken?
Als je maar onderin gaten maakt
zodat het water eruit kan lopen...
Tip 2
Zaad dat in de grond zit kan kiemen dus werden tussendoor zaaibedjes gemaakt van spruitkool zaad, boerenkool en glaskoolrabi.
Het zaaibedje kreeg een glazen koepeltje door een omgekeerde kom erop te zetten...
Tip 3
Vele daslookblaadjes kwamen op en werden in kruidenkaas verwerkt.
Een halve liter volle yoghurt in een filterzakje in houder op een beker laten uitlekken.
Het kan niet fout gaan want als de substantie te dik is giet je
wat vocht terug en maak je de kaas precies op de juiste dikte...
wat vocht terug en maak je de kaas precies op de juiste dikte...
Met peper/zout en heel fijn geknipte daslook mengen...
Op een crackertje een feest... Ondertussen lopen de stengeltjes ook al uit in de teentjes knoflook die ik in de aarde drukte... Een zomer lang brengen die milde knoflook stengels voor in gerechten.
Tip 5
Veelzijdige glaskoolrabi geraspt met geraspte wortel in ongeveer gelijke delen kan je voorzien van peper/zout scheutje olijfolie azijn.
Wat sla erbij
gemaakt paste bij de gepaneerde knolselderij schijven die ik meestal wel
voorgekookt in de vriezer heb...
Glaskoolrabi kan als vulling samen met blokjes
wortel in boerenomelet of wok gerechten en... in de soep.
Een stuk over... dan
gewoon in blokjes snijden en blancheren als je eieren wil koken of zo.
Twee
vliegen in een klap. Afkoelen en invriezen...
Tip 6
Je kan proberen daar vorm aan te geven, de takken (en stiekem ma natuur) bepalen het uiteindelijke resultaat.
Op een gegeven moment moest ik halverwege
stoppen omdat mijn handen niet meer wilden en heb ik de mand de dag erop
afgemaakt.
De sleutelblommen werden weer uit de tuin geschept en in de mand
gezet.
Later komen die weer in de tuin als zomerbloeiers in de mand komen in de
maand mei...Ze willen toch zo graag verhuizen?
Waar de stokken in de mand van waren? Gesnoeid van de bramen/frambozen tijdens de winter...
Een lange spandraad gestoken door de achterkant van de mand langs stokken naar beneden en weer terug is de beste manier.
Daar kwam een koordje aan om op te hangen...
Tip 7
Gieters met
water kan ik niet meer dragen en plantjes gericht zuinig water geven in potten en bakken die hoger hangen is niet te doen en loopt het water langs mijn armen.
water kan ik niet meer dragen en plantjes gericht zuinig water geven in potten en bakken die hoger hangen is niet te doen en loopt het water langs mijn armen.
De lege melkflacon met EEN GAATJE in de plastic dop brengt uitkomst.
Ik kan op het tegelpad blijven staan en hoef geen
looprek om over de rand in de tuin te komen.
Ik kan op afstand gieten op de
viooltjes in de hoorn van overvloed en de mand hoog tegen de muur.
Fijne
straaltjes rond jonge groente plantjes die na het poten nog een dag of twee
water nodig hebben... en opkomende kiemers in voor/zaai bakjes... krijgen een
straaltje net langs de stengels.
Een geweldige tip... dus koop zo’n fles eh
flacon melk (van een liter, niet de grotere) enne... de melk krijg je er gratis
bij...
Tip 8
Kerrie/bloemkool/champignon/ovenschoteltje.
Ingrediënten:
1 dikke aardappel
kwart bloemkool
1 ui
paar champignons
Ik had nog een halve paprika
kerrie
voor de bechamelsaus
klontje boter
halve eetlepel bloem
beetje melk
geraspte kaas
Werkwijze:
Schil de aardappel, was en verdeel in stukjes. Leg ze in
een pannetje met 1 beker water en iets zout.
Snij de kwart bloemkool in grove
roosjes en zet die met de stengel naar beneden tussen de stukken aardappel in de
pan. Aan de kook brengen en de bloemkool beetgaar uit de pan vissen.
De aardappels moeten nog even en maak je een grove puree
van met klontje boter nootmuskaat en scheut melk.
Ondertussen kooktijd kan je al
een ui gesnipperd met snuf zout en halve eetlepel kerrie roerbakken in iets
olie.
Enkele champignons afborstelen en in stukjes toevoegen.
Ik heb de halve
paprika erbij opgemaakt maar hoeft niet. Lekker laten sudderen waardoor de
kerrie zijn smaak vrijgeeft.... I
In een vuurvast bakje onderin puree daarop de
ui/champignons en bovenop steek je de bloemkoolroosjes in met de stengel naar
beneden.
Smelt voor de bechamelsaus een klontje boter en roer met
een halve eetlepel bloem door elkaar op laag gas.
Giet een scheut melk erbij en roer flink zodat geen klontjes ontstaan... Giet zoveel melk erbij tot je een dikke saus hebt.
Ik doe hier bewust geen zout bij... Giet de saus over de
bloemkool en strooi geraspte kaas erover (daar zit genoeg zout in) Even in de
oven om de kaas te laten smelten...
Zoals je ziet gebruik ik hiervoor mijn kleine oventje dat
energiezuiniger is dan de grote.
Dit gerecht is voor twee personen of voor twee dagen en met een
stukje hergebruik aluminiumfolie erover morgen in het kleine oventje zo
opgewarmd...
Mijn leventje...
Een veldje vol zevenblad groeit rond frambozenstruiken die daar geen last van hebben want ik oogst het zevenblad om te verwerken in puree als rauwe “andijvie” stamppotjes maar dan anders.
Bertina maakt thee van het blad en ze plukt mee... Zijn de
bladeren ouder dan ruk ik ze weg, wat de groei van wortels
ontmoedigd...
ontmoedigd...
Zevenblad en topinamboer raak je nooit meer kwijt uit je tuin en ik heb ze dan
ook teruggedrongen naar de
randen.
randen.
Dat is al heel veel... rondom
kruisbesstruikjes heb ik de woekeraars omgespit en liggen de wortels uit te
drogen in de zon.
Met de kromme riek erdoor trekt al veel mee en verder doe ik
geen moeite om de wortels te verwijderen.
Vandaag had ik een afspraak in Molenberg bij de
broederschool om spijkers met koppen te slaan want Annemiek gaat nog niet op haar lauweren rusten.
Om de twee weken op
maandagochtenden zal ik in de broederzaal een themaochtend
consuminderen verzorgen. Maandag 4 april starten we met het
thema energiezuinig...
consuminderen verzorgen. Maandag 4 april starten we met het
thema energiezuinig...
Inloop vanaf
kwart voor negen met koffie en thee en gezelligheid waarna van half tien tot 12
uur het thema wordt besproken... Gratis natuurlijk en wie in Molenberg woont mag
meedoen.
Over ruim een week zal ik jullie nog herinneren en als je
wil aanmelden kan dat op mijn telefoonnummer 0648584145. Verder geef ik
aanstaande donderdag de 24e thema energiezuinig bij de Brandpoort in
Nieuwenhagen waaraan mensen uit Nieuwenhagen aan mogen schuiven... Het begint om
13.00 uur...
Je leest het goed... ik heb een weg gevonden om het gedachtengoed
consuminderen uit te blijven dragen waar in deze tijd en de toekomst grote vraag
naar zal zijn en blijven door stijgende prijzen en het is zeker niet alleen de
gasprijs die steeg...
Annemiek