maandag 21 maart 2022

Mijmering 22 Bloemkool/champignon/kerrie/ovenschoteltje, een nieuwe uitvinding, gevlochten mand en gedachtengoed consuminderen...

 Beste mensen,

Wees als een licht dat wandelt door de nacht

en op zijn weg

de gedoofde sterren weer aansteekt.

 

Annemiek


 
Mijmering 22 2022
 
Tip.
De rode kolen die in koelhuizen werden bewaard worden steeds goedkoper op de markt,
twee voor een euro want ze moeten op. 

Natuurlijk speel je daarop in en vandaag wordt weer rode kool stamppot gemaakt (zie mijmering 18.) 

Omdat Song en ik alle aardappels in de grond hebben gestopt als pootaardappels ( eigen oogst Rode Desiree) had ik opeens geen aardappels meer en heb een 5 kilo zak gekocht op de markt.
 
Nee geen nieuwe aardappels want daar kan je geen stamppot van maken. Vier bakjes rode kool stamppot in de vriezer is een rijk bezit... Verder op de markt  ijsbergsla van 1 euro en twee glaskoolraapjes voor 1 euro. 

Dat was genoeg voor deze week want de rest heb ik nog op voorraad. 

Wel 8 peterselieplantjes gekocht en ja die kan je ook zaaien maar duurt lang voordat je daar oogst van hebt. 

De plantjes werden in verbouwde laarsjes gezet en in potjes op het rek buiten en komen daar later nog bonte blommen bij...
 
Misschien een voorbeeld voor jou? Herinnering aan kinderen door de laarsjes te hergebruiken? 

In een bergschoen kan ook en Jamie Oliver zette sla plantjes in
lege conservenblikken. 

Als je maar onderin gaten maakt zodat het water eruit kan lopen...

Tip 2
Zaad dat in de grond zit kan kiemen dus werden tussendoor zaaibedjes gemaakt van spruitkool zaad, boerenkool en glaskoolrabi.

Het zaaibedje kreeg een glazen koepeltje door een omgekeerde kom erop te zetten... 

Tip 3
Vele daslookblaadjes kwamen op en werden in kruidenkaas verwerkt. 

 
Je kent het recept nog? 

Een halve liter volle yoghurt in een filterzakje in houder op een beker laten uitlekken.

 Het kan niet fout gaan want als de substantie te dik is giet je
wat vocht terug en maak je de kaas precies op de juiste dikte... 

Met peper/zout en heel fijn geknipte daslook mengen... 


Op een crackertje een feest... Ondertussen lopen de stengeltjes ook al uit in de teentjes knoflook die ik in de aarde drukte... Een zomer lang brengen die milde knoflook stengels voor in gerechten.

Tip 5
Veelzijdige glaskoolrabi geraspt met geraspte wortel in ongeveer gelijke delen kan je voorzien van peper/zout scheutje olijfolie azijn. 
 

Daarbij kan nog wat zoets... beetje suiker of honing of vlierbloesemsiroop. 


Wat sla erbij gemaakt paste bij de gepaneerde knolselderij schijven die ik meestal wel voorgekookt in de vriezer heb...

Glaskoolrabi kan als vulling samen met blokjes wortel in boerenomelet of wok gerechten en... in de soep. 


Een stuk over...  dan gewoon in blokjes snijden en blancheren als je eieren wil koken of zo. 

Twee vliegen in een klap. Afkoelen en invriezen...
 
Tip 6
De laatste hoop wilde wingerd snoeiafval werd een snoezig scheef mandje.

Je kan proberen daar vorm aan te geven, de takken (en stiekem ma natuur) bepalen het uiteindelijke resultaat. 

Op een gegeven moment moest ik halverwege stoppen omdat mijn handen niet meer wilden en heb ik de mand de dag erop afgemaakt. 


De sleutelblommen werden weer uit de tuin geschept en in de mand gezet. 

Later komen die weer in de tuin als zomerbloeiers in de mand komen in de maand mei...Ze willen toch zo graag verhuizen? 

Waar de stokken in de mand van waren? Gesnoeid van de bramen/frambozen tijdens de winter...

Verder kan je zo'n mand niet aan de rand ophangen... dan til je hem van zijn stokken.

Een lange spandraad gestoken door de achterkant van de mand langs stokken naar beneden en weer terug is de beste manier. 

Daar kwam een koordje aan om op te hangen...


 
Tip 7
Nood breekt wet en heb ik weer wat nieuws uitgevonden. 

Gieters met
water kan ik niet meer dragen en plantjes gericht zuinig water geven in potten en bakken die hoger hangen is niet te doen en loopt het water langs mijn armen. 

De lege melkflacon met EEN GAATJE in de plastic dop brengt uitkomst.


Je kan gericht ermee gieten... zelfs heel ver zoals de plantjes op de bank in de voortuin. 

Ik kan op het tegelpad blijven staan en hoef geen looprek om over de rand in de tuin te komen. 

Ik kan op afstand gieten op de viooltjes in de  hoorn van overvloed en de mand hoog tegen de muur. 

Fijne straaltjes rond jonge groente plantjes die na het poten nog een dag of twee water nodig hebben... en opkomende kiemers in voor/zaai bakjes... krijgen een straaltje net langs de stengels. 

Een geweldige tip... dus koop zo’n fles eh flacon melk (van een liter, niet de grotere) enne... de melk krijg je er gratis bij...

Tip 8
Kerrie/bloemkool/champignon/ovenschoteltje.


Ingrediënten:
1 dikke aardappel
kwart bloemkool
1 ui
paar champignons
Ik had nog een halve paprika
kerrie
zout
 
voor de bechamelsaus
klontje boter
halve eetlepel bloem
beetje melk
geraspte kaas


 
Werkwijze:
Schil de aardappel, was en verdeel in stukjes. Leg ze in een pannetje met 1 beker water en iets zout. 

Snij de kwart bloemkool in grove roosjes en zet die met de stengel naar beneden tussen de stukken aardappel in de pan. Aan de kook brengen en de bloemkool beetgaar uit de pan vissen.
 
De aardappels moeten nog even en maak je een grove puree van met klontje boter nootmuskaat en scheut melk. 

Ondertussen kooktijd kan je al een ui gesnipperd met snuf zout en halve eetlepel kerrie roerbakken in iets olie. 

Enkele champignons afborstelen en in stukjes toevoegen. 

Ik heb de halve paprika erbij opgemaakt maar hoeft niet. Lekker laten sudderen waardoor de kerrie zijn smaak vrijgeeft.... I


In een vuurvast bakje onderin puree daarop de ui/champignons en bovenop steek je de bloemkoolroosjes in met de stengel naar beneden.
 
Smelt voor de bechamelsaus een klontje boter en roer met een halve eetlepel bloem door elkaar op laag gas. 


Giet een scheut melk erbij en roer flink zodat geen klontjes ontstaan... Giet zoveel melk erbij tot je een dikke saus hebt. 

Ik doe hier bewust geen zout bij... Giet de saus over de bloemkool en strooi geraspte kaas erover (daar zit genoeg zout in) Even in de oven om de kaas te laten smelten...


 
Zoals je ziet gebruik ik hiervoor mijn kleine oventje dat energiezuiniger is dan de grote. 

Verder kan je aardappel/bloemkool samen garen in een pan. 

Dit gerecht is voor twee personen of voor twee dagen en met een stukje hergebruik aluminiumfolie erover morgen in het kleine oventje zo opgewarmd...
 
Mijn leventje...
Een veldje vol zevenblad groeit rond frambozenstruiken die daar geen last van hebben want ik oogst het zevenblad om te verwerken in puree als rauwe “andijvie”  stamppotjes maar dan anders.

Bertina maakt thee van het blad en ze plukt mee... Zijn de bladeren ouder dan ruk ik ze weg,  wat de groei van wortels
ontmoedigd... 

Zevenblad en topinamboer raak je nooit meer kwijt uit je tuin en ik heb ze dan ook teruggedrongen naar de
randen. 

Dat is al heel veel... rondom kruisbesstruikjes heb ik de woekeraars omgespit en liggen de wortels uit te drogen in de zon. 


Met de kromme riek erdoor trekt al veel mee en verder doe ik geen moeite om de wortels te verwijderen. 

Het is onbegonnen werk en ze uit het moestuinstukje houden is al heel veel...
 
Vandaag had ik een afspraak in Molenberg bij de broederschool om spijkers met koppen te slaan want Annemiek gaat nog niet op haar lauweren rusten.

Om de twee weken op maandagochtenden zal ik in de broederzaal een themaochtend
consuminderen verzorgen. Maandag 4 april starten we met het
thema energiezuinig... 

Inloop vanaf kwart voor negen met koffie en thee en gezelligheid waarna van half tien tot 12 uur het thema wordt besproken... Gratis natuurlijk en wie in Molenberg woont mag meedoen.
 
Over ruim een week zal ik jullie nog herinneren en als je wil aanmelden kan dat op mijn telefoonnummer 0648584145. Verder geef ik aanstaande donderdag de 24e thema energiezuinig bij de Brandpoort in Nieuwenhagen waaraan mensen uit Nieuwenhagen aan mogen schuiven... Het begint om 13.00 uur... 

Je leest het goed... ik heb een weg gevonden om het gedachtengoed consuminderen uit te blijven dragen waar in deze tijd en de toekomst grote vraag naar zal zijn en blijven door stijgende prijzen en het is zeker niet alleen de gasprijs die steeg...
 
Annemiek