donderdag 10 maart 2022

Mijmering 19 Tijdmanagement, energiezuinig verwarmen, Mexicaanse Tortilla's en betaalbare voorraden aanleggen in de tuin...

Beste mensen,

Het enige wat nodig is dat je je gedachten met rust laat.
Geen strijd, geen verdriet, geen relatie met ze aangaan,
Gedachten kunnen je alleen maar kwetsen als je geïnteresseerd in ze bent.
Als jij je gedachten met rust laat...
laten ze jou met rust...
 
Annemiek
 
Mijmering 19 2022.
 
Tip.
Ik heb de pootaardappels eens bekeken en ze liggen inmiddels met de “oogjes” naar boven in eierdozen of mandjes. 

De uitlopers zijn al goed zichtbaar en het komt zeker goed voor Sint Joep 19 maart. Dan gaan ze de grond in...
 
Tip 2
Energiekosten zijn onbetaalbaar geworden...daarom per direct
een voorbeeld hoe energiezuinig werkt...door uw verslaggever ter plaatse...


Maandagochtend (door tijdmanagement in te zetten) moest ik de deur uit en ving ik twee vliegen in een klap. Energiezuinig bezig en enkele klussen werden geklaard...
 
De thermostaat bleef s ’morgens op nachtstand en dat is onder de 14 graden (ik zet hem in de nacht op 7 graden.)  

Natuurlijk wordt het niet zo koud in mijn huis... door de goede isolatie blijft het zelfs bij nachtvorst 14.5 graden in mijn woonkamer. 

Zou ik de thermostaat tijdens de nacht op 15 graden zetten dan slaat de verwarmingsketel s’nachts aan, (kost geld) terwijl ik die niet nodig heb in mijn warme bedje. 

Floor ook niet want ze ligt in haar warmste mandje met een dekentje en heeft haar winterjekkertje nog aan.
 
Na ontbijt op bed en mezelf verzorgen klom ik op de fiets om 9 uur in de ochtend terwijl de zon door de ramen mijn woonkamer opwarmde. 

De thermostaat staat nog steeds op nachtstand... Warm gefietst kwam ik in Heerlen aan op mijn afspraak en hebben we bijgepraat bij een kop koffie... 

Daarna heb ik mijn rondje door de stad gemaakt en ben weer huiswaarts gefietst ondertussen een brood gescoord bij de PLUS. Thuis aangekomen gaf de thermostaat aan dat de zon mijn woonkamer gratis verwarmde tot 15.5 graden. Even een mueslibol in de zon en ben ik begonnen aan het laatste stukje omspitten in de border. 

Mijn ouwe kloffie aan met de tuin bodywarmer en bleef de verwarming uit... In beweging zijn maakt warm, de vogels doen niets anders. 

Het tegelpad werd opgepakt en opnieuw gelegd met hergebruik plastic zakken eronder van potgrond. Daardoor komt geen onkruid meer tussen de tegels op. 
 
Zwaar werk dat spitten, maar het lukt en de stoep werd ook weer netjes bijgewerkt...16.00 uur... De thermostaat staat nog steeds op nachtstand en de zon warmde mijn woonkamer gratis verder naar 16.5 graden. 

Ik ben even plat gegaan in mijn woonmantel, onder een dekentje met Floor op schoot in de sta-op-stoel in de zon die naar binnen scheen...
 
Om 17.45 uur werden we wakker en ging toen pas de verwarming aan op 17.00 graden en bleef de woonmantel aan... De soep van gisteren werd opgewarmd met een sinaasappel na en een mueslibol. 

Dit is een voorbeeld van zuinig zijn met energie want de gas en stroom prijzen rijzen hemelhoog... Een uur voor ik naar bed ga, zet ik de thermostaat weer op nachtstand (7 graden) en zit ik
nog een tijdje heerlijk warm in mijn minihuisje (woonmantel) op de bank of aan de PC... 

Zo zou iedereen met energie om kunnen gaan en zal wel moeten omdat de oorlog de gasprijzen omhoog drukt... en de kop in het zand steken helpt je niet als de jaarafrekening komt... Beter van te voren zuinig dan achteraf schulden aflossen.
 
Tip 3
Je snapt het al... ik maak afspraken vroeg in de ochtend en was ook op donderdag om half negen alweer onderweg op de fiets naar Heerlen ziekenhuis. 

Ik fietste me warm en in Zuyderland is het niet te harden van de hitte. Alle verplegend personeel en assistenten loopt met korte mouwen en de neuroloog liep me verhit alweer te zoeken. Ze sturen je steeds naar een plaats waar je niet moet zijn. 


Dat was me vorige keer ook al opgevallen en ik vroeg aan meneer neuroloog of het personeel extra chaotisch was om inlevingsvermogen te krijgen bij mensen met geheugenverlies.
 
Daar hebben we samen stiekem om gelachen en hij vertelde dat het kwam door steeds wisselend personeel die de weg kwijt raakten omdat ze niet in geleerd werden.


Ik heb maar niet meer gezegd dat ze daardoor goed pasten op die afdeling en hij niet meer hoefde te sporten na het zoeken van zijn patiënten... 

Aansluitend van het ziekenhuis ben ik katvoer gaan halen en vogelvoer plus de medicijnen bij de apotheek. 

Thuis gekomen had de zon mijn woonkamer opgewarmd tot 16
graden en ben ik gaan koken... Daar wordt je warm van... 

Alles klaar om straks mijn etentje zo in de (kleine) oven te zetten ben ik naar de kroeg gegaan... 

Inloop café bij de Brandpoort waar ieder die in Nieuwenhagen (Landgraaf) woont zomaar kan binnenlopen op donderdagen tussen 13.00 uur en 15.00 uur om wat de drinken en mensen te ontmoeten... 

Ik zal daar de 24e maart een workshop geven over energiezuinig dus zet in je agenda als je in Nieuwenhagen woont... Inmiddels staan al vijf afspraken en Heerlen volgt. Thema ochtenden in consuminderen o.a. energiezuinig, budgetteren, koopgedrag, en SUNSODA en schoonmaken. Annemiek heeft het helemaal gevonden... en draagt het gedachtegoed consuminderen uit...
 
Recept Mexicaanse tortilla’s.
 
Ingrediënten:
 
1 blikje mais
1 blikje kidneybonen in saus
1 rode ui
1 paprika
2 teentjes knoflook
geraspte kaas.
Bloem voor de tortilla's.
 
Wat bloem in een kom met een snuf zout, giet een scheut warm water uit de kraan erbij en roer klontjesvrij met de garde. Als het beslag dik is kan je goed klontjes eruit roeren. 

Steeds scheutjes warm water erbij gieten tot het beslag iets dikker is dan melk. In een wok of koekenpan iets zonnebloemolie en op hoog gas warm laten worden. 

Scheut beslag erin en direct de pan schuin houden zodat het
beslag zich verspreid. De tortilla moet heel dun zijn en drogen maar niet bruinen. Zet op tijd het gas laag en keer de tortilla. (zie foto’s)
 
Leg ze op je werkblad en bak de volgende. Ik vond drie wel genoeg voor mezelf. 

Ondertussen was de ui gesnipperd en de paprika. De blikjes geopend en mais en bonen door het vergiet gedaan. 

De saus
van de kidneybonen had ik opgevangen... die is nog nodig.
 
De ui werd gefruit in de wok en even later de gesnipperde knoflook toegevoegd. Daarna de stukjes paprika en wat geraspte kaas dat alles bind, plus de nodige Tex Mex kruiden.


 Een beetje saus van de bonen werd toegevoegd en de tortilla’s werden ermee ingesmeerd. Natuurlijk is de vulling teveel maar morgen maak ik ze weer, dus werd de nodige vulling in de koelkast gezet in een kom met een bord erop plus de saus die overbleef. 

De rest voor ongeveer eenmaal drie tortilla's werd in de vriezer gezet. Driemaal een menu voor peanuts als je de ingrediënten
bekijkt.... 
 
Mexicaanse tortilla’s kan je ruim van te voren maken en later pas in de oven zetten. Ik heb dat dus ook gedaan. 

De nodige vulling werd op een tortilla gelegd en wat kaas erop geraspt. 


Dan dichtvouwen door eerst de onderkant naar boven en daarna de linkse en rechtse flap dichtvouwen. Je kan een stokje erin steken om hem dicht te houden maar was ik te lui voor...

Ik heb de drie tegen elkaar in een vuurvast bakje gelegd , nog wat geraspte kaas erop en in het kleine oventje gezet met wat aluminiumfolie bovenop. 


Toen ik uit de kroeg kwam ging het oventje aan op 30 minuut. De laatste tien minuut ging de folie eraf om de kaas te laten bruinen die toen al gesmolten was. 

Morgen hoef ik alleen maar tortilla’s te bakken en zal wat stokjes van de boom knippen...
 
Mijn leventje...
Ik zet vandaag geen verwarming meer aan want 17 graden gratis verwarmd door de zon is een prima temperatuur in mijn
huis. Ik heb immers de woonmantel aan en die pittige tortilla’s verwarmen mijn hele lijf. 

Daar staan de kruiden EN bonen om bekend. Na de kroeg heb ik nog een stuk voortuin omgespit waar het krioelt van de zevenbladwortels. Vier emmers vol liggen op een hoop en elke dag wil ik een stukje spitten. Dan breekt het lijntje niet... Natuurlijk blijft altijd wel een wortel zitten en ik zal heel intensief dit stukje aarde bijhouden. De topinamboer heeft jaren gewoekerd toen ik geen tijd had om hem in toom te houden en wordt drastisch terug gefloten. 

Ik zal wat aardappels in de voortuin poten en pastinaken voor wintervoorraad 2022/2023.  Je weet nooit hoever die oorlog nog deze kant uit komt en hoe duur alles wordt.. 


Hoe meer voedsel in mijn tuin hoe lager de huur wordt van mijn huis... zo bekijk ik het tenminste...
 
Annemiek