donderdag 24 februari 2022

Mijmering 15 een vogeltjes paradijs, Friet en reifkoekjes van pastinaak en de afwas valkuil aangepakt...

 Beste mensen,

Geluk is DOORGAAN...    
En als je niet eens meer weet waarvoor en voor wie,
een ander weggetje inslaan met wellicht nieuwe doelen
Je hoeft ze alleen maar te zien en aan te raken...

Annemiek.
 
Mijmering 15 2022.
 
Tip
In de border ligt een hoopje pastinaak, het laatste van de winteroogst en ik maak dankbaar gebruik van de gouden gift van moeder aarde... 

We experimenteren verder en kwam pastinaak frietjes op het menu, met als snack schijven gepaneerde knolselderij. 

En ja ik maakte  bij het voorgaren  van de frietjes weer een leerpunt door. 

De pastinaken werden in schijven en in frietjes gesneden en in water aan de kook gebracht. 

Vanaf het kookpunt 5 minuut blancheren. Dat kan beter een minuut zijn. 

Met de schuimspaan uit het kokend water halen en in de vergiet...
 
Pastinaak frietjes hoeven niet in een friteuse gebakken, (die heb ik niet eens) en werden in gedeeltes in de wok in iets
zonnebloemolie gebakken. 

 Toen ze met de knolselderijschijven op mijn bord lagen vroeg ik me af waarom het frietjes moesten zijn... 


De geschilde pastinaken in schijfjes gesneden een minuut geblancheerd en gebakken in de wok zou gemakkelijker zijn geweest... 

Deze oen houdt van moeilijk...Een salade erbij zou nog beter zijn geweest maar was even niet voorhanden.
 
Tip 2
Nog een experiment...Als je reifkoekjes kan maken van aardappel kan dat ook van pastinaak...
 
Ingrediënten:
1 dikke pastinaak
1 ui
1 a 2 eieren
snuf zout
beetje havermout
beetje bloem
of alleen bloem
Zonnebloemolie
 
Werkwijze:
De pastinaak schillen en raspen met de keukenrasp. 

De ui snipperen en omdat iemand mijn  gele uien in de schuur heeft begraven nam ik een rode ui die in de bergruimte
hangen... 

Mengen met 1 ei, zout, beetje havermout,  met je handen  mengen en voel je wel of de smurrie samenhangend is. 

Is dat niet zo dan wat bloem toevoegen en eventueel nog een ei... 


Bolletjes vormen met je handen en in hete olie  iets platter gedrukt dichtschroeien. 

Als ze lichtbruin zijn, keren en op laag gas garen... Ze waren verrukkelijk.....
 
Tip 3
Nu kijk ik wat meer TV al ben ik zeer selectief. Omdat de afwas
een valkuil voor me blijft begin ik daar tijdens de reclameblokken aan en werk de rest bij de volgende reclame af.... 

Zelfdiscipline ... en is die rotklus toch geklaard voor de nacht... Hoe fijn is dat schone aanrecht in de ochtend tegen te komen...
 
Tip 4.
De wilde wingerd twijgen zijn rond deze tijd perfect om te snoeien en heb ik alweer een ideetje wat ermee te doen. 

Een voerplek voor de vogels waar Floor niet bij kan en ikzelf vanuit de huiskamer zicht op heb. 

Zoals je ziet twee ringen binden met de twijgen met behulp van wikkeldraad. 

In elkaar geschoven (zie foto) en met wikkeldraad vast gemaakt.

Een stuk volière gaas dubbelgevouwen met als “beleg” een dikke laag mos dat niet zo mooi meer was maar best nog gebruikt kan worden.

De gaas “boterham” rondom dicht genaaid met de grote maasnaald met wikkeldraad. 

Natuurlijk was dat gaas ongeveer op maat geknipt en heb ik hem rondom vastgenaaid aan de twijgen van een ring.
 
Het gevaarte werd met een vlecht (van zes touwen gevlochten...)  opgehangen aan de seringen boom. 

Ik had nog een vetbolletje dat aan het hengsel werd opgehangen en natuurlijk komt meer lekkers aan het “huisvlijtwerkje.” 

Op de mos bodem kwam een dicht geweven stro placemat waar zaadjes niet doorheen vallen maar de regen wel. 

De bodem zorgt tevens voor een afdakje waaronder nog vetbollen komen om droog te kunnen zitten smullen...

Het roodborstje en de koolmezen die steeds mijn hofje aandoen...
 
De wilde wingerd twijgen aan de gaaswand tussen de buurtuin
en de mijne, snoei ik tot ongeveer 30 cm boven de grond af. 

De twijgen van onderuit tussen het gaas uittrekken levert lange stukken twijgen op waar ik van alles van maak. 

Elk jaar weer een ander ideetje en voor het vogeltjes paradijs werd ongeveer de helft van de “oogst” gebruikt. 

Waar de ringen van waren? Een ouderwetse lampenkap die
weg moest en werd hergebruikt zoals je ziet. 

Je kan van elke ring kransen maken, niet alleen van lampenkappen frames maar ook van ronde rotantafeltjes onderdelen of driewieler of fietsvelgen. 

Van het kleinste rondje van de lampenkap maak ik nog een mandje voor aan de muur bij de voordeur... 

Zo’n lieveke met vrolijke blommen gevuld en wat lood versiering... We zullen zien... En die wilde wingerd? Die wilde klimt tijdens  komende lente/zomer driftig weer tegen het gaas omhoog met prachtig groen blad dat tegen oktober knalrood mijn hofje kleurt net voordat het valt en verder als humus de aarde verrijkt... 


Geen klimmer die zoveel oogst brengt als de wilde wingerd...Allemaal  gratis cadeautjes van moeder natuur...
 
Mijn leventje...
Zo weldadig is de stilte van mijn hofje en werk ik in etappes in de tuin of knutsel zittend aan de tafels als ik mijn lijf niet meer overeind kan houden. Elk uur is puur genieten als het droog is en de zon schijnt zoals gisteren. Ik zie wel waar mijn scheepje naar toe vaart en vier vooral vakantie...voorlopig zonder eind... Ik breng wat meer tijd door met mijn bonus familie kom langzaamaan tot rust...
 
Soms vind ik bij thuiskomst een lieve groet voor de deur aan een potje met hyacint. Natuurlijk blijf ik het gedachtegoed consuminderen uitdragen en geef op afspraak workshops....waar ik me weer op verheugen kan.... 
Annemiek