donderdag 10 februari 2022

Mijmering 11 rauwe andijvie stamppot en knollen, plus het pruikje van Greetje en witte zwanen...

Beste mensen,

In het leven is niets waar je zorgen over hoeft te maken.
Alleen veel wat we moeten leren begrijpen,
en accepteren...

Annemiek.
 
Mijmering 11 2022.
 
Tip.
Elke dag komt het voorjaar dichterbij en daarbij past rauwe andijvie stamppot al moet je me niet vragen waarom. 


De andijvie heb ik op de markt gekocht afgelopen zaterdag. Met een scherp mes enkele sneetjes in het eindje gezet oftewel het stronkje. 

Met de kont in een kom met water gezet op de oppottafel buiten in de regen, wat hem goed deed...
 
Ingrediƫnten rauwe andijvie stamppot:
1 krop andijvie
1 ui
scheut kruidenazijn of gewone azijn
peper/zout
aardappels en eventueel
pastinaken als je hebt
of topinamboer
of knolselderij
of alleen aardappels
klontje boter
versgemalen nootmuskaat
eventueel melk
(witte voorgekookte bonen).
 
Werkwijze:
De krop andijvie in het geheel wassen en van eventueel minder buitenste blad ontdoen. 


De krop middendoor en de helften in fijne sliertjes snijden.  

In een ruime kom mengen met een flinke scheut azijn, de gesnipperde ui, iets zout en peper enne even laten intrekken. 

De aardappels schillen en de eventuele pastinaak of topinamboer of selderijknol. 


Alle knol in het geheel wassen en in kleine stukjes snijden dan garen ze sneller.
 
In een ruime pan aan de kook brengen met een beker water en iets zout. 

Deksel op de pan en op kookpunt op laag gas laten garen (ongeveer 20 minuut vanaf kookpunt.) 


Ik heb na 10 minuut de bevroren voorgekookte witte bonen toegevoegd als vleesvervanger. 

Je vind ze niet terug in de puree en heb je toch eiwit binnen...

 Als de knollen gaar zijn, is het water meestal net verdampt of opgenomen door de bonen. 


Met de stamper de massa tot een grove puree stampen en eventueel een scheut melk toevoegen en de klont boter en nootmuskaat. 

De rauwe andijvie in gedeeltes toevoegen aan de puree en op hoog gas 1 minuut omscheppen waardoor de andijvie iets slinkt.

De rest andijvie erbij, omscheppen en kan de stamppot geserveerd... met
eventueel vegaburger. 

Persoonlijk heb ik liever gepaneerde schijven knolselderij erbij. Die liggen altijd voorgekookt in mijn vriezer.
 
*** Van tijd tot tijd worden een of twee knolselderij knollen in schijven gesneden en van schil ontdaan. 

Even afspoelen en in kokend water blancheren...  nadat het
water weer op kookpunt komt is 5 minuut genoeg. 

De schijven (halve schijven) uit het water scheppen, af laten koelen en in porties invriezen. 

Ik gebruik ze als bijgerecht bij stamppotten maar ook in soepen of gevulde omelet. 

Een half ontdooide schijf is zo in blokjes gesneden... 


Terug naar de knolselderij als bijgerecht.
 
Ingrediƫnten:
Ingevroren geblancheerde knolselderijschijven
of verse knolselderij (de schijven eerst blancheren)
paneermeel
ei
peper/zout.
 
Werkwijze. 
Als je verse knolselderij gebruikt de knol verwerken zoals bij...*** 

Niet invriezen maar door paneermeel halen en door losgeklopt ei en weer door paneermeel. 

Het ei mengen met peper/zout. Bakken in zonnebloemolie of
olijfolie in wok of koekenpan op hoog gas even aanbruinen en omkeren. 

Op laag gas verder laten sudderen. Verwerk je verse knolselderij dan is de baktijd kort.
 
Bij bevroren schijven knolselderij is de baktijd langer. Na de schijf omkeren op laag gas 10 minuut met de deksel op de pan. 


De schijf is dan ontdooit warm van binnen en bruin...
 
Misschien heb je bij verwerken verse knolselderij wat stukjes knol over die je bij de aardappels kiepert. 

Alles is mogelijk.
Stamppotten maak ik voor twee dagen en opgewarmd is de smaak vaak nog beter dan op de eerste dag. 

Een kommetje yoghurt maakt het af...
 
Mijn leventje...
Ik leer Suaad (dochtertje Ahmed en Fatima) oude kinderliedjes van Witte zwanen, zwarte zwanen, wie wil er mee naar Engeland varen... 


Engeland is gesloten de sleutel is gebroken... Is er dan geen smid in het land, die de sleutel maken kan... Het eind van het liedje werd gewijzigd want Suaad wil springen en wordt het EEN...TWEE...DRIE! Soms zijn de zwanen roze of blauw en terwijl ze me helpt met afdrogen zingen en dansen we door de keuken... 

Zij met haar springveren beentjes en ik met die klos om mijn
poot... In het te koude consuminderhuis...omdat het kind warm moet blijven...want ze wil nooit jasjes aan... 

Wat een geluk brengt dit kind...en het brengt een mooi beeld voor je ogen van een logge olifant en een vlindertje... 
 
De regen blijft voorlopig en werk ik binnenshuis aan het pruikje van Greetje het pottenpopje. 

Een pruikje maken is gemakkelijker dan je denkt als je maar
touw hebt. 

Ik heb nog touw dat om hooibalen heeft gezeten en een boer heeft in het verleden de touwtjes voor me bewaard waar ik zuinig mee om ben gegaan. 

Van drie touwtjes werd een vlechtje gemaakt waaraan de touwtje (haren) worden geknoopt. 

Op de foto’s  zie je precies hoe dat in zijn werk gaat. De touwtjes worden om de vlecht geknoopt met een dubbele knoop. 


Die kunnen nergens meer heen en het lijkt op een scheiding zoals je ziet. Hoe lang de scheiding moet zijn daarvoor heb ik de bovenste terracottapot van het pottenkind opgemeten van voorhoofd over de pot heen tot  onderin het nekje... 


Die lengte wordt aangehouden en worden touwtjes vastgeknoopt aan de vlecht. Het vastlijmen van de haardos op de pot  gebeurd met een lijmpistool en komt later als het droog is buiten.
 
De touwtjes worden eerst tegen de draad in gedraaid zodat het touw vlossiger wordt. Zie je hoe mooi rossig/blond de kleur van het “haar” wordt? Afkanten kan op verschillende manieren zoals je ziet. Door een flinke knoop in het vlechtjes touw waarna het eindje iets verder wordt afgeknipt en los gemaakt zodat een pony ontstaat. 

Wil je dat niet dan kan het andere eindje als voorkant gebruikt waarvan het begin naar binnen werd gekeerd en onder de vlecht weg geknoopt. Greetje krijgt nog een hoedje en wordt na het bevestigen daarvan de haardos pas in model geknipt... Ik verheug me erop... Zo gauw een droge dag komt werken we buiten verder aan het wicht... Floor en ikke...
 
Annemiek