Geef mensen een compliment
Dan krijgen ze vleugels...
Annemiek
Mijmering 84 2021.
Tip.
Langzaamaan wordt het kouder...
Gordijnen werden meegegeven aan mensen die in onze
themaochtenden energiezuinig zijn leren.
Doordat ze willen leren worden ze als
het ware beloond. Vele woonmantels werden gemaakt van gekregen wollen dekens en
glijden we haast ongemerkt richting Sinterklaas.
Tijd om gevulde speculaas te
maken (komende week) maar eerst het recept kruimeltaart... Het deeg recept is te
gebruiken voor van alles. Van appeltaart tot koekjes en harde wenerbodem,
pudding kruimeltaart en nu dus met pompoen/sinaasappel marmelade als vulling.
Van overgebleven deeg werden koekjes gemaakt waartussen marmelade kan gesmeerd
(zie voorbeeld) en als je cacaodoor restjes deeg kneed krijg je chocolade
koekjes.
Ingrediënten zandtaartdeeg voor kruimeltaart:
250 gram boter of margarine of halfom
op kamertemperatuur
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
1 ei
scheut melk
een deel van kilo bloem
waarvan je over hebt.
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden en een vlaaiplaat
beleggen met bakpapier. Laat het papier maar overhangen dan kan je aan de
flappen later de taart uit de plaat tillen.
In een deeg/kom ongeveer 400 gram
bloem mengen met de suiker de bakpoeder en zout.
De boter en ei in de kom en met twee messen de boter in stukjes snijden.
Met de hand beginnen te kneden en de
scheut melk toevoegen. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je
handen.
Twee derde van het deeg uitrollen tot een dunne lap,
dubbelvouwen en in de beklede vlaaiplaat uitleggen.
De randjes bijwerken en twee
potjes pompoenmarmelade
ging erin.
ging erin.
Heb je die niet dan zou ik geen twee potjes
veel te zoete jam uit de super nemen...
Vullingen:
De vulling mag ook abrikozen pulp zijn van de Boerenbont
of Aveve.
Het kan zo zonder verdere bewerking op de vlaai. Je kan ook een blik
abrikozen in de super kopen.
De vruchten klein knippen en het sap binden en
mengen met een potje goedkope abrikozenjam.
Proberen maar en al doende leer je.
Puddingvulling kan ook.
Een liter melk aan de kook brengen waarvan je een deel in
een beker mengt met custardpoeder en suiker.
Neem dan wel 10 gram custard meer
dan voor pudding maken op het pak staat.
Laat iets afkoelen zonder vel te laten vormen dus af en toe roeren.
Terug naar de taart in de kookworkshop.
We leren van
elkaar en een pracht tip leerden we afgelopen vrijdag van Waafa.
Als
de vulling op het deeg in de plaat zit pak je de rest deeg (die harder werd door
de kou) en schaaf je daarmee kruimels met de keukenrasp.
Je kan ook wat bloem door de
rest deeg kneden om de deeg stijver te maken.
Een pracht tip en bleek de
hoeveelheid deeg toch voldoende wat eerst te weinig leek want met raspen gebruik
je minder deeg. We hebben de nog warme taarten aangesneden en allemaal heerlijk
gesmuld.
Daarom zagen de gesneden punten zo schebbig (nieuw woord) eruit...
Afgekoeld snijd beter...
Tip 2
Een rest griesmeel uit een pak kwam op goed gevoel in wat
melk en voor de zekerheid had ik de custard al klaar gezet.
Om de pudding indien nodig dikker
te maken. Dat hoefde niet. Beetje suiker erbij en aan de kook
gebracht bleek de griesmeelpudding dik genoeg.
In bakjes gedaan kwam direct een laagje
yoghurt erop.
De frambozen die ik vandaag in de tuin plukte...werden erover verdeeld. Restjes nagerecht en niets mis mee...
De frambozen die ik vandaag in de tuin plukte...werden erover verdeeld. Restjes nagerecht en niets mis mee...
Tip 3
De wasketel met geraniums heb ik onder het afdak in de
luwte gezet.
Als de nachten te koud worden zet ik de geraniums wel in een pot om
binnen te overwinteren in een koele vorstvrije ruimte.
De stekken van deze
geraniums zijn allemaal aangegaan en staan in mijn slaapkamer op de vensterbank
aan de zonzijde van mijn huis.
Ik knijp alle opkomende bloemknoppen eruit omdat de kracht in nieuw blad moet gaan zitten.
Tegen april zijn het mooie sterke planten en mogen de knoppen komen...
Tip 4
De beschadigde winterwortels (tijdens oogsten beschadigd)
maak ik op in linzensoep.
Recept linzensoep:
Ingrediënten:
1 beker blonde of groene linzen
Paar wortels
1 ui
2 knoflook tenen
3 bouillonblokken
schijf knolselderij
paprika
2 bevroren tomaten als je hebt
anderhalve liter water.
De groente schoonmaken schillen en wassen. In stukjes
snijden en de gesnipperde ui in olijfolie fruiten.
snijden en de gesnipperde ui in olijfolie fruiten.
De knoflook erbij en een
volle beker blonde of groene linzen of gemengd.
Water erbij en de gesneden harde
groente.
Met de schuimspaan eruit vissen en de schillen verwijderen.
De tomaat in stukken
weer in de soep.
Ik heb bevroren schijven knolselderij in de vriezer en werden
twee stukjes eruit gehaald.
Ze ontdooien snel, zijn voorgegaard en kunnen in
blokjes gesneden samen met de paprika in de soep.
Dat is tien minuut later dan de harde groente...Proeven of nog peper erbij moet... en als de groente beetgaar is kan de soep geserveerd...
Mijn leventje...
Hij wilde me al een beetje blij maken... Als het
onderdeel is gearriveerd wordt mijn fiets direct in orde gemaakt.
Zoiets kan ik
heel erg waarderen... Jason weet dat ik niet
zonder mijn fiets kan.
zonder mijn fiets kan.
Ik mis de vrijheid van gewoon erop
uit, mijn neus achterna...
langs bosranden en de hei door.
Even lekker
dauwtrappen naar mijn werk in de frisse ochtend en stilletjes een oud liedje
zingen.
De vuilniswagen tegen komen op vrijdag en de steeds groetende dames die hun kindjes naar
school brengen.
Alle bekenden onderweg op de fiets tegenkomen en stilstaan bij
een stukje natuur...
Op jacht naar kerstgroen voor de kerststukken en al
reserveren waar we mogen knippen.
Het afhankelijk zijn van hoe lief de mensen
ook zijn is voor mij ongelooflijk zwaar heb ik gemerkt... Ik voel me opgesloten... Nog even... dan ben ik
weer vrij...Wat een vreugde zal dat geven.
Annemiek