zondag 31 oktober 2021

Mijmering 84 Kruimeltaarten, restjes nagerecht, linzensoep en een lichtje aan de horizon...

Beste mensen
 
Geef mensen een compliment

Dan krijgen ze vleugels...

 

Annemiek

 
Mijmering 84 2021.
 
Tip.
Langzaamaan wordt het kouder...
Gordijnen werden meegegeven aan mensen die in onze themaochtenden energiezuinig zijn leren. 

Doordat ze willen leren worden ze als het ware beloond. Vele woonmantels werden gemaakt van gekregen wollen dekens en glijden we haast ongemerkt richting Sinterklaas. 


Tijd om gevulde speculaas te maken (komende week) maar eerst het recept kruimeltaart... Het deeg recept is te gebruiken voor van alles. Van appeltaart tot koekjes en harde wenerbodem, pudding kruimeltaart en nu dus met pompoen/sinaasappel marmelade als vulling. 

Van overgebleven deeg werden koekjes gemaakt waartussen marmelade kan gesmeerd (zie voorbeeld) en als je cacao
door restjes deeg kneed krijg je chocolade koekjes.
 
Ingrediënten zandtaartdeeg voor kruimeltaart:
250 gram boter of margarine of halfom
op kamertemperatuur
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
1 ei
scheut melk
snuf zout
een deel van kilo bloem
waarvan je over hebt.
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden en een vlaaiplaat beleggen met bakpapier. Laat het papier maar overhangen dan kan je aan de flappen later de taart uit de plaat tillen. 

In een deeg/kom ongeveer 400 gram bloem mengen met de suiker de bakpoeder en zout. 

De boter en ei in de kom en met twee messen de boter in stukjes snijden. 

Met de hand beginnen te kneden en de scheut melk toevoegen. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.
 
Twee derde van het deeg uitrollen tot een dunne lap, dubbelvouwen en in de beklede vlaaiplaat uitleggen. 

De randjes bijwerken en twee potjes pompoenmarmelade
ging erin. 

Heb je die niet dan zou ik geen twee potjes veel te zoete jam uit de super nemen...
 
Vullingen:
De vulling mag ook abrikozen pulp zijn van de Boerenbont of Aveve.  

Ze verkopen daar grote blikken die je in porties in de vriezer kan invriezen. 


Het kan zo zonder verdere bewerking op de vlaai. Je kan ook een blik abrikozen in de super kopen. 

De vruchten klein knippen en het sap binden en mengen met een potje goedkope abrikozenjam. 


Proberen maar en al doende leer je. Puddingvulling kan ook.
 
Een liter melk aan de kook brengen waarvan je een deel in een beker mengt met custardpoeder en suiker. 

Neem dan wel 10 gram custard meer dan voor pudding maken op het pak staat. 

Laat iets afkoelen zonder vel te laten vormen dus af en toe roeren.
 
Terug naar de taart in de kookworkshop. 

We leren van elkaar en een pracht tip leerden we afgelopen vrijdag van Waafa.

Terwijl je twee derde van het deeg uitrolt zet je de rest van het deeg even in de koelkast. 

Als de vulling op het deeg in de plaat zit pak je de rest deeg (die harder werd door de kou) en schaaf je daarmee kruimels met de keukenrasp. 

Je kan ook wat bloem door de rest deeg kneden om de deeg stijver te maken. 

Een pracht tip en bleek de hoeveelheid deeg toch voldoende wat eerst te weinig leek want met raspen gebruik je minder deeg. We hebben de nog warme taarten aangesneden en allemaal heerlijk gesmuld. 

Daarom zagen de gesneden punten zo schebbig (nieuw woord) eruit... Afgekoeld snijd beter...
 
Tip 2
Een rest griesmeel uit een pak kwam op goed gevoel in wat melk en voor de zekerheid had ik de custard al klaar gezet.

Om de pudding indien nodig dikker te maken. Dat hoefde niet. Beetje suiker erbij en aan de kook gebracht bleek de griesmeelpudding dik genoeg. 

In bakjes gedaan kwam direct een laagje yoghurt erop.
De frambozen die ik vandaag in de tuin plukte...werden erover verdeeld. Restjes nagerecht en niets mis mee...
 
Tip 3
De wasketel met geraniums heb ik onder het afdak in de luwte gezet. 

Als de nachten te koud worden zet ik de geraniums wel in een pot om binnen te overwinteren in een koele vorstvrije ruimte. 

De stekken van deze geraniums zijn allemaal aangegaan en staan in mijn slaapkamer op de vensterbank aan de zonzijde van mijn huis. 

Ik knijp alle opkomende bloemknoppen eruit omdat de kracht in nieuw blad moet gaan zitten. 

Tegen april zijn het mooie sterke planten en mogen de knoppen komen...
 
Tip 4
De beschadigde winterwortels (tijdens oogsten beschadigd) maak ik op in linzensoep.
 
Recept linzensoep:
Ingrediënten:
1 beker blonde of groene linzen
Paar wortels
1 ui
paar pastinaken als je hebt
2 knoflook tenen
3 bouillonblokken
schijf knolselderij
paprika
2 bevroren tomaten als je hebt
anderhalve liter water.
 
De groente schoonmaken schillen en wassen. In stukjes
snijden en de gesnipperde ui in olijfolie fruiten. 

De knoflook erbij en een volle beker blonde of groene linzen of gemengd. 

Water erbij en de gesneden harde groente. 

De tomaten een minuut in de hete soep leggen zodat de schil loslaat. 

Met de schuimspaan eruit vissen en de schillen verwijderen. 
De tomaat in stukken weer in de soep. 

Ik heb bevroren schijven knolselderij in de vriezer en werden twee stukjes eruit gehaald. 

Ze ontdooien snel, zijn voorgegaard en kunnen in blokjes gesneden samen met de paprika in de soep. 

Dat is tien minuut later dan de harde groente...Proeven of nog peper erbij moet... en als de groente beetgaar is kan de soep geserveerd...
 
Mijn leventje...
Jason van Bikenation belde dat het onderdeel van mijn fiets gevonden is en onderweg. 

Hij wilde me al een beetje blij maken... Als het onderdeel is gearriveerd wordt mijn fiets direct in orde gemaakt. 

Zoiets kan ik heel erg waarderen... Jason weet dat ik niet
zonder mijn fiets kan.
 
Velen willen me helpen met boodschappen doen al is dat niet het grootste probleem heb ik gemerkt. 

Ik mis de vrijheid van gewoon erop uit, mijn neus achterna... 
langs bosranden en de hei door. 

Even lekker dauwtrappen naar mijn werk in de frisse ochtend en stilletjes een oud liedje zingen. 

De vuilniswagen tegen komen op vrijdag en de steeds groetende dames die hun kindjes naar school brengen. 

Alle bekenden onderweg op de fiets tegenkomen en stilstaan bij een stukje natuur... 
Op jacht naar kerstgroen voor de kerststukken en al
reserveren waar we mogen knippen. 

Het afhankelijk zijn van hoe lief de mensen ook zijn is voor mij ongelooflijk zwaar heb ik gemerkt... Ik voel me opgesloten... Nog even... dan ben ik weer vrij...Wat een vreugde zal dat geven.
 
Annemiek