Waar we in het leven het meest naar verlangen
is iemand die ons helpt te doen wat we kunnen....
Oftewel echte liefde....
van partner vrienden medemens.
Annemiek
Mijmering 81 2021.
Met schil en
al... vanaf kookpunt 10 minuut en werden ze kokend heet met pan en al in de
gewatteerde deken ingepakt op de bank.
Geen omkijken meer naar, en garen ze
gratis in eigen warmte verder.
Voor mij geen optie zo’n sta in de weg...
Je kan zelf
oordelen door hooimadam te goochelen en kijken of het iets voor je is...
De laatste viooltjes kwamen erin en de hoorn werd vastgelegd
met een dun wikkeldraadje aan de rozenboog waar geen rozen aan groeien maar
kamperfoelie.
Die draad moet wel omdat de hoorn steeds opzij trekt en Jan de
Wind driftig huis kan houden tegenwoordig. Ontwerp foutje had beter gekund enne
heb ik weer geleerd.
Waar ik het materiaal vandaan haal? Van de stengels van de wilde wingerd waarvan de bladeren nu prachtig rood kleuren en de stengels verhouten... Die stengels moeten gesnoeid over enkele weken en dat is nu mijn materiaal voor de nieuwe mand...
Verzorgen is een belangrijk onderdeel van consuminderen...
en gaat je goeie spul langer mee... In mijn hoofd ben ik
alweer het nieuwe windvaste model mand aan het ontwerpen...
alweer het nieuwe windvaste model mand aan het ontwerpen...
Tip 2
De lage omgewaaide rode snijbiet ribben (en eventueel
blad) werden geoogst en kan de rest voor een tweede maaltijd blijven staan.
Er
was weinig mooi blad omdat de meeste op de aarde hebben gelegen, maar de
stengels waren perfect en daar gaat het om.
Het blad werd rond de stengels
afgeknipt, de stengels gewassen en in stukjes geknipt.
Het beetje mooi blad werd
ook gewassen en aan de kant
gelegd. De snijbietstukjes in iets zonnebloemolie roerbakken met iets zout.
gelegd. De snijbietstukjes in iets zonnebloemolie roerbakken met iets zout.
Een halve beker pasta werd gekookt volgens
gebruiksaanwijzing/kooktijd.
Een beker per persoon is gebruikelijk maar eten is
voor mij zo moeilijk geworden dat een halve beker volstaat.
Als de snijbiet
beetgaar is kan het gesneden blad erbij en 2 minuut mee roerbakken.
De pasta
afgieten... weer in de pan en een scheut olijfolie erbij.
Een saus
hollandaise zo gemaakt van een klontje boter smelten, ongeveer evenveel bloem
toevoegen en roeren. Scheutje melk erbij (zo nodig meer) snuf zout en roeren
blijven tot een klontjesvrije saus. Pasta op je bord... de snijbiet en de saus erover...
blijven tot een klontjesvrije saus. Pasta op je bord... de snijbiet en de saus erover...
De pan met bietjes heb ik na het tuinwerk uit de
gewatteerde deken geplukt en ze waren gaar. In de spoelbak met je handen de
schillen eraf schuiven en heb ik ze afgespoeld en in stukjes gesneden.
Biet in
schijfjes is geen optie meer voor mij. Jij kan ze wel in schijfjes snijden klein
gesnipperd sjalotje erbij en een dressing van olie/azijn en snuf zout/peper en
iets honing of ander zoet...
Tip 3
Van Gerda kreeg ik vele flacons afgewerkte friet olie. Ik
kon de hele schutting ermee insoppen en heb nog 1 flacon over.
Het hout is nu
waterafstotend, gaat dus langer mee en de bank ervoor komt beter tot zijn recht.
Tussen de huislook
op de zitting van de bank waren nog openplekjes en ze werden gedicht met
plakjes huislook uit de huislook teel bak.
Het was precies genoeg en heb ik de
teel bak weer gevuld met aarde en direct voorzien van stekjes van de huislook
tafels.
Ze gaan vanzelf wortelen en kan ik volgend najaar weer een ander stuk
ermee oplappen...
Tip 4
Vandaag staat hete bliksem op het menu een van mijn
lievelingsgerechten. In de fruitmand liggen immers nog appeltjes van de markt.
Ingrediënten:
Evenveel aardappel als topinamboer
2 dikke uien
ongeveer evenveel appels dan knollen
zout.
Werkwijze:
De aardappels en topinamboer schillen en wassen.
De appels
en uien apart leggen.
De aardappels en topinamboer in kleine stukken snijden en
opzetten met zout en een beker water. (niet meer!)
opzetten met zout en een beker water. (niet meer!)
Op hoog gas
aan de kook brengen en op laag gas 10 minuut garen.
Ondertussen de appels
vierendelen en het klokhuis eruit snijden.
Op laag gas tien minuut garen en kijk tijdens die tien
minuten steeds hoeveel water nog in de pan zit.
Het gerecht moet droog koken
want hete bliksem kan je niet afgieten omdat de appels... moes worden en giet je
met het water de moes weg.
Zet dus op tijd het deksel schuin als nog water moet
verdampen.
Of even de deksel eraf en het gas hoger...
Al doende leert men... De
uien in ringen snijden en bruin fruiten in zonnebloemolie in de wok...
Tip 5
Nog nooit had ik zo laat in het jaar sering/hortensia in
bloei en heb ik de mooiste samen met de laatste sedum in de oude kan van het
lampetstel gezet.
De oude sedum die al twee weken in de kan stond heb ik in een
glazen vaas buiten gezet in de border.
Op de stengels waar ik het blad had
afgerist en onder water stonden komen al heel kleine worteltjes.
De oude
blommen zorgen op deze manier voor nieuwe planten en bij voldoende wortels zet
ik de blommen op afstand van elkaar in de border...
In de tuin
van Molenberg kunnen we nog wel wat sedum gebruiken...
Ik ben gek op al die
jonge kindjes in de tuin vanuit “niets” geboren...
Mijn leventje...
De wilde wingerd kleurt rood en kleurt mijn hofje...
Floor
zit achter de poezen aan van de overkant en ligt even later voor pampus onder
het afdak.
Dit mens zit in de olie en kwast lustig erop los.
Je ruikt precies in
welke olie de friet of de oliebollen werden gefrituurd.
Morgen maar even met de
bezem de kruimels van de friet en de oliebollen van de schutting borstelen en de
regen doet de rest.
Een meneer kwam voorbij met zijn hond en vertelde dat
vroeger afgewerkte motorolie voor dat verduurzamen van hout werd gebruikt.
En om
tuingereedschap mee in te vetten weet ik voor de winter.
Wat voor mij heel
gewoon is is een rariteit in de buurt. Ik maal
er niet om... en heb ik voor nop een terug in de tijd donkerbruine schutting toen iedereen van donkerbruin hield.
er niet om... en heb ik voor nop een terug in de tijd donkerbruine schutting toen iedereen van donkerbruin hield.
Of ik voor de binnenkant schutting ook genoeg oude friet
olie heb is de vraag en zal ik wellicht bij de PLUS moeten gaan olie diven...in
de container. Als de regen voorbij is... en alles op z’n tijd.
Met looprek werkt
vertragend... Als ik eenmaal op de plek sta waar ik moet zijn kan ik me wel
overeind houden met een hand aan de schutting... Daardoor kan ik
nog heel veel en ben daar dankbaar voor...
nog heel veel en ben daar dankbaar voor...
Tijdens de regenachtige dinsdag ben ik bij Fatima op
bezoek geweest. Het zal wel de laatste keer in mijn leven zijn geweest dat ik
een moeder borstvoeding zag geven aan een baby.
Qammar krijgt de fles en
borstvoeding en had haar mooiste pakje aan voordat ze eruit groeit. Wat hebben ze veel gekregen en dat brengt zoveel blijheid... Mijn bonus familie zorgt steeds weer voor mooie momenten...
Het tweede oudste kind heeft sinds kort een baantje bij de HEMA en werkt daar rondom
schooltijd. De oudste al jaren rondom schooltijd bij Appie (A.H.) En betaald
daar zelf de studieboeken van weet ik. Het is prachtig om mee te maken hoe dit
gezin hun eigenheid behoud en integreert in de Nederlandse samenleving. Zoals
Ahmed zegt: “We bouwen mee aan het land dat ons zo gastvrij ontving.”
Terug naar mijn bezoekje... Ik heb wat pakjes meegenomen.
Eentje was opgestuurd en eentje gebracht. Geld gegeven dat op mijn bankrekening
was gestort van H van de B. 35,00 euro en van J. Kr... 25,00 euro. Weet dat het
doorgegeven is en in grote dankbaarheid ontvangen...
Annemiek