Elke dag voordat
je opstaat je werkzaamheden plannen....
is niet verkeerd
en voelt na enkele weken
alsof er leiding
komt in je leven.
Annemiek
Mijmering 82 2021.
Tip,
Daar is een reden voor, omdat
vorst de toppen van gesnoeide takken kan bevriezen.
Ik ben eigenwijs en snoei
voor de winter omdat ik niet meer om de struik heen kan.
Ik doe
dit elk jaar op deze tijd en ik snoei ongeveer de helft van de hoogte takken,
zodat altijd nog einde winter een
bevroren topje eraf kan.
bevroren topje eraf kan.
De takken waar afgelopen jaar geen bloei aan kwam kan je
tot aan de grond afsnoeien.
Dat mag rustig een vijfde van de struik zijn. Lage
buitenste takken kan je het beste wegsnoeien, die liggen toch maar op de grond.
Omdat de struik dus te breed werd heb ik zoals je ziet een zijtak tot de grond
weggesnoeid.
Alle oud blad en onkruid werd in het hart en rondom de struik
weggehaald en kan lucht en licht erbij...
Tip 2
Gezien de weinige planten die we konden plaatsen en de slakken
invasie.
De pompoenen worden geoogst als de steel kurkachtig is en ze werden in
de woonkeuken in het consuminderhuis te drogen gelegd.
In de kookworkshop afgelopen week werd niet alleen
pompoensoep gemaakt maar ook 75 potten pompoenmarmelade waarvan het recept in een
van de volgende mijmeringen komt.
Pompoenen kan je goed bewaren op een
vorstvrije koele plek, de meeste soorten zelfs de winter door en elke week
controleren en keren is aan te raden.
Thuis heb ik die soep nog een keer gemaakt en hierbij het
recept.
Tip 3
Pompoensoep...
Ingrediënten:
ongeveer een derde wortels
een liter water
2 groente bouillonblokken
scheutje room of koffiemelk
Werkwijze:
De pompoen in grote stukken snijden...van
pitten ontdoen, wassen en in kleine stukken snijden daarbij van schil ontdoen en
de pitten aan de kant leggen.
De pompoen en wortels in een grote soeppan met twee
groentebouillonblokken en een liter water aan de kook brengen.
Op laag gas garen
en zo nodig water toevoegen, maar niet te snel met meer water want de soep moet dik zijn.
Soms
moet een bouillonblok extra erbij, dat hangt af van je smaak.
Een scheutje
sherry of witte wijn is ook lekker al hebben we dat deze keer niet gedaan.
(moslima’s) en thuis heb ik er niet
aan gedacht....Met de staafmixer erdoor...
aan gedacht....Met de staafmixer erdoor...
In de soepkop een scheutje
room of koffiemelk is heerlijk...en maakt het af.
Tip 4
De regenwormen werken het blad wel onder en kan over
een aantal weken kalk erop.
Daardoor wordt de grond minder zuur en komt de
planten ten goede. In het voorjaar mest inbrengen en komt de grond weer in
balans... Tussen kalk en mest inbrengen moet zeker drie maanden verlopen om elk
zijn werk goed te kunnen doen...
Tip 5
Elk jaar maak ik een kuil in de border het dichts bij de
achterdeur. Met wat fijn gaas erin kan geen muis erin.
Onderin kwam een laag van
de meest gave winterwortels die werden geoogst.
Daarop een laag aarde en weer
een laag wortels en aarde. De bovenste laag waren beschadigde wortels en zal ik
binnen
drie dagen verwerken.
drie dagen verwerken.
Ik zal een tweede kuil graven waarin tijdelijk pastinaken
en topinamboer kan gelegd als ik voor een week vooruit moet oogsten omdat de
vorst de aarde op slot draait...
Die geoogste pastinaak en topinamboer kieper ik tijdelijk
in het gat en komt wat stro of hooi bovenop of een jute zak of
zo...
Even de stand opnemen hoeveel chioggia nog in de moestuin
staat en kan het zijn dat een derde kuil wordt gegraven.
Vorst aan de grond deert niet maar voorspelt het weerbericht vijf graden onder nul in
aantocht... dan moeten de wortels en de
chioggia direct geoogst en ingekuild...
Natuurlijk kan je ze een week in de schuur bewaren of in
de kelder. Wortels kan je invriezen maar kost stroom en plaats in je vriezer.
Die geweldige voorraadkuil naast mijn keukendeur kost niets en moeder aarde
bewaard beter dan koelhuizen...maandenlang tot maart 2022.
Tip 6
Altijd feest op het hofje...
Als lunch een schoteltje frambozen met yoghurt. Crackers met frambozenjam uit eigen tuin plus verse frambozen.
Pompoenpannenkoekjes op het menu. Die zijn zoet en komt poedersuiker bovenop die je natuurlijk van gewone suiker maalt. Het receptje?
Pompoen pannenkoekjes.
Ingrediënten:
1 ei
snuf zout
beetje bloem
zonnebloemolie
Werkwijze:
Het stuk pompoen van schil ontdoen en raspen. Snuf zout en
ei erbij plus een beetje bloem en met je handen mengen.
Zo voel je of nog bloem
erbij moet. Als je met twee lepels samenhangende hoopjes kan vormen, bakken in wok of koekenpan in
zonnebloemolie op hoog gas.
De hoopjes een beetje platdrukken en als ze dicht
geschroeid zijn het gas laag.
Op tijd keren en verder bruinen en garen... Op een
schaal net voor het opdienen bestrooien met poedersuiker...
En al die bewaarde pompoenpitten? Werden gewassen, van vruchtvlees ontdaan en op een dikke krant te drogen gelegd. Het zijn de zaden voor volgend jaar. Ik leg ze op de hoge kast en vind ze daar wel weer in maart 2022.
Mijn leventje...
Mijn geweldige fiets heeft een nieuw tandwiel nodig dat is
besteld.
Door de schaarste onderdelen markt kan dat wel eens lang duren en ik
heb de fiets bij de fietsenmaker gelaten.
Het gevaarte met de grote zijwielen is
zo groot dat de mannen er niet omheen kunnen om af en toe te bellen naar de fabriek, waar toch dat onderdeel blijft.
De fiets is nu een week weg en vind ik van alles uit om
niet naar de markt of winkel te hoeven.
Vooral tel ik mijn zegeningen met de
tuin waar best nog wat instaat en wordt de vriezer leeggegeten.
Ahmed neemt me
donderdags en vrijdags mee naar het consuminderhuis als hij Suaad naar school
brengt in Molenberg.
Ik heb voor 90 euro houdbare producten gekocht zoals dozen
melk, rijst bloem suiker koffiebonen, closetpapier en waar ik verder aan dacht
plus verse producten voor een week van wat ik niet in de tuin heb.
Ik heb 30 jaar geleden eens een goed merk olijfgroene
oogpotloden gekocht voor een habbekrats van een zaak die ophield.
oogpotloden gekocht voor een habbekrats van een zaak die ophield.
Daar ben ik de
laatste twee van aan het gebruiken.
Ze zijn geweldig en nog steeds beter dan
welk merk ook.
Ik heb nog drie tubes tandpasta van een mega knalaankoop drie jaar
geleden en ik dacht toen daar de winter wel mee door te kunnen.
Wegwerp scheermesjes kan ik me niet meer herinneren
hoelang geleden ik die kocht voor bijna nop in knakenland of hoe die heten
indertijd.
Komen we op Floor haar dure smaak en heb ik bij de LIDL
maar een doos nat voer gekocht. Mevrouw is immers gourmet
gewent en zou LIDL voer wel niet haar smaak zijn...
Ze vreet drie zakjes LIDLVOER per
dag, de trut en doet alsof ze uit het allerbeste restaurant komen... Uit elke
situatie valt iets te leren...
Enne “Hij die de sla laat groeien” was wellicht
van mening dat mijn eigen tuin bijgewerkt moest worden. Daarom ging de fiets
misschien kaduuk? Zou zomaar kunnen... Inshallah zou Ahmed zeggen en gewoon
verder leven... het is wat het is.
Annemiek