zaterdag 16 oktober 2021

Mijmering 80 Appeltaart en rode kool op het menu plus foto's van Qammar en Qammar...

Beste mensen,

Bekleed je met tederheid en zachtheid
voor de mensen om je heen
en laat niemand in de kou staan
die je zou kunnen helpen...
 
Annemiek.

Mijmering 80 2021.

Tip
Appeltjes en peren oogst. En ook dit jaar weer gaan we voor de B kwaliteit dus ongesorteerd op de markt. 

Ze smaken even goed al liggen de kleintjes naast de grote en een scheve ertussen. 
Vier kilo appeltjes voor drie euro. 

Dat is 75 cent de kilo en van drie kilo maakte ik twee mega appeltaarten. Voor het gezin van Fatima en Ahmed.

Op de foto’s zie je dus de ingrediënten dubbel en in het recept de ingrediënten voor een appeltaart...

Appeltaart.
Ingrediënten vulling:
ruim anderhalve of twee kilo appels.
handvol witte rozijnen
(of bruine die goedkoper zijn)
eventueel een eetlepel suiker
(als de appels aan de zure kant zijn)
1 eetlepel kaneel
Ingrediënten voor het deeg:
250 gram roomboter of margarine
(of halfom) op kamertemperatuur.
150 gram suiker
(of tien gram minder)
1 ei
1 pakje bakpoeder
snuf zout
flinke scheut melk
beetje paneermeel
bloem.
 
Start met de vulling en schil de appels, deel ze in vier, verwijder klokhuizen en snij elk vierde deel in twee of drieën. Naar gelang de grootte...


In een pan samen met de kaneel eventueel suiker en de
rozijnen met een kopje water opzetten en omscheppen. 

Op kookpunt op laag gas zetten en enkele minuten laten blancheren. 

Dat is niet meer dan het water dat zich vermengd met de kaneel. De suiker smelt en de rozijnen gaan wellen. 

De appelstukjes moeten een beetje hard blijven dus zet op
tijd uit, en zet buiten om af te koelen...
 
Werkwijze deeg:
De oven voorverwarmen op 180 graden en een grote vlaaiplaat invetten met een paar druppels olie in het midden, waar je een vel bakpapier op legt.


Ongeveer 400 gram bloem in de deeg/kom met de suiker zout bakpoeder boter en het ei. 

Met twee messen de boter in stukjes snijden en met je hand verder kneden. 

Bij de start van het kneden de scheut melk erbij. 

Voeg al knedende bloem toe tot een samenhangend deeg
ontstaat dat loslaat van je handen. 

Snij de deegbal in een grote en kleinere bal.
 
De grote bal uitrollen met de deegrol tot een dunne lap, in vieren vouwen en in de bakplaat leggen zoals op de foto. 

De randen mooi uitleggen en eventueel oplappen. 


Waar het te dun is nog een plakje deeg en wat teveel is eraf rollen. 

Maak van de rest deeg de kruimels. 

Lijkt het je te weinig deeg voeg dan ietsje melk toe... half handje suiker en wat bloem en hussel samen met het
resterend deeg door elkaar. 

Kruimels kan je maken met je vingers of met de twee messen snijden of...met de keukenschaar knippen. 

Strooi de kruimels op de appelvulling en zet in de voorverwarmde oven op 180/200 graden. 


Als de taart lichtbruin is kan hij uit de oven en laat in de vorm afkoelen. 

Afgekoeld een grote platte schaal erop leggen, alles keren, en de vorm en bakpapier van de bodem taart halen. 

Weer een platte schaal erop en weer keren...
 
Tip 2
Heerlijke ouderwetse rode kool zelfgemaakt smaakt veel beter dan uit een pot uit de super. 


De rode kolen waren twee voor een euro, op de markt en ze kunnen in de schuur of kelder wekenlang bewaard. 

Eentje heb ik verwerkt en dat doe je als volgt:
 
Ingrediënten voor rode kool:
1 rode kool
zout
scheut azijn
2 kruidnagels
handje rijst
schepje suiker
2 appeltjes of 1 grote
klontje boter
nootmuskaat.
 
Werkwijze:
Rode kool halveren en buitenste blad eventueel verwijderen.


Kool afspoelen en daarna niet meer wassen. Zo fijn mogelijk snijden met een kartelmes rondom het harde deel. 


De kool in een pan met een beker water de rijst kruidnagels plus zout opzetten op hoog gas. 

Ondertussen de appels schillen klokhuis verwijderen en in stukjes bij de kool. 

Omscheppen en als alles goed kookt op klein gas laten sudderen. 

Ongeveer 20 minuut. 

Af en toe omscheppen en controleren of er ietsje water bij moet. Hoe beter de deksel sluit hoe minder water/stoom ontsnapt.
 
Op het laatst klontje boter erbij, scheut azijn en schepje suiker... 


Eventueel op hoog gas het laatste water laten verdampen... De appel en azijn plus suiker is voor het zoet/zuur en de kleur. 

De rijst bind de kool...Mijn smaak is met nog een beetje bite...en ieder zijn eigen smaak. 


De kool tot pap koken deden ze vroeger en is niet meer van deze tijd. De kool was voor vier porties en heb ik wat ingevroren en twee dagen rode kool gegeten wat echt niet verveelde.
 
Tip 3
Bij de rode kool heb ik een schijf knolselderij gebakken... 

Ik kocht twee knollen op de markt voor een euro. Die werden in plakken gesneden van schil ontdaan en allemaal samen in een pan water aan de kook gebracht. 


Vanaf kookpunt 5 minuut blancheren en afgieten. Afkoelen en de schijven per twee helften (of wat je voor je gezin per maaltijd nodig hebt) invriezen in hergebruik plastic zakjes.

Voor gebruik iets ontdooien en door paneermeel  halen. Door losgeklopt ei, weer door paneermeel en bakken in zonnebloemolie...
 
Mijn leventje...
We hebben ons zorgen gemaakt over Fatima en vanaf gisteren begint ze heel langzaam op te krabbelen. 

Bij deze mijmering zal ik enkele foto’s plaatsen van het pracht kindje Qammar met haar oma Qammar die haar de fles geeft... 

Verder hebben we veel wollen dekens binnen gekregen waarvan komende week in een workshop woonmantels worden gemaakt. Het was druk in het consuminderhuis omdat steeds meer minima de weg naar ons vinden en door het artikel in de krant weer extra mensen...waar we heel blij mee zijn... (Zie versje bovenaan.)
 
Annemiek