donderdag 28 oktober 2021

Mijmering 83 Tango met de wind, stoofpeertjes en energiezuinig, natuurlijk kantwerk en rode kool stamppot...

Beste mensen,

Bij kennissen ben je je voortdurend bewust

van het enigszins onwerkelijk beeld dat ze van je hebben.
Hij/zij zal je leven lang een kennis blijven....

Vele huwelijken zijn tussen kennissen. Soms is je broer of zus een kennis.

Je kunt drie uur in het gezelschap van iemand zijn en een vriend voor het leven hebben.

Deze persoon voelt als een werkelijke partner, broer of zus, vader of moeder zoals
die zou moeten zijn...

in jouw beleving...

 

Annemiek

 
Mijmering 83 2021.
 
Tip.
Ik dans de tango met de wind, de nevel en herfstbuien en doe mijn voordeel met dat dansen ... Hoe dan? Ik droog de was!


De was buiten drogen is het beste... gratis en lekker fris. Wanneer het buiten droogt? 

Als de tegels/klinkertjes van de stoepjes droog zijn. Tussen de buien door als de wind met kracht de regenwolken verjaagd kan je goed drogen. 

Hang dan wel lange lappen dubbel gepind aan de lijn zodat ze niet wegwaaien of vuil worden van waar ze tegenaan kunnen waaien.

 
Half droge buiten gedroogde was kan verder drogen aan een lijntje in een lege kamer. Kijk waar je lijnen kan spannen of een rekje kan ophangen...
 
In een logeerkamer op de overloop of de badkamer... waar je maar een raampje hebt...
 
Bij regenweer droogt de was binnenshuis zo uit de wasmachine op lijntjes binnen een dag. Als je in de ruimte waar de was droogt een raam open zet en in een andere ruimte vlakbij, tegen elkaar open. 

De vochtige lucht vliegt zo naar buiten... twee ramen of deuren tegenover elkaar open noemen ze niet voor niets stootluchten.
 
Maar... hang je natte was in een ruimte met maar een raam open dan verdwijnt het vocht niet... en gaat in de muren zitten in meubels in behang en gordijnen. De hele kamer wordt vochtig... Als je daar een pak suiker neer zou zetten werd het een harde blok.
 
Na het douchen is het ook raadzaam te stootluchten en 20 minuut is voldoende. Je wil immers geen schimmel in de voegen van badkamertegels.
 
Tip 2
Moeder natuur geeft me steeds weer cadeautjes. Deze keer maakte ze kantwerk van

hortensia bloempjes in een krans. De krans heeft lang op tafel gelegen in de woonkamer en kwam verkleurd buiten terecht.

Daar heeft hij nog lang gelegen rond een bak voorjaarsbloeiers. Het ijzerdraad kan ik altijd nog hergebruiken en werd de inmiddels bruine krans na drie jaar onder de seringenboom gegooid waar hij de zomer doorbracht in de schaduw. 


Daar trad het rottingsproces in. De nerfjes van de bloemblaadjes bleven intact terwijl de zachtere delen van het blad is vergaan. 

Als je goed kijkt zie je dat het lijkt alsof de blaadjes van kant zijn gemaakt en werd de inmiddels prachtkrans in ere hersteld... Misschien hang ik hem wel binnen en nu even onder het afdak... Kunst van moeder natuur...
 
Tip 3
Een nacht nachtvorst en de bladeren van de topinamboer hangen op half zeven. Alle staken werden 20 cm boven de grond afgesnoeid en het blad van de stengels gerist. De dikkere stengels zijn houterig en kunnen dienst doen als rijshout. Ze worden bewaard in het hoekje onder het natuurlijk afdakje. Door de tijd worden ze alleen maar harder. De bladeren worden in de tuin verspreid en vergaan tot compost...
 
Tip 4
Het zal wel de laatste oogst snijbiet zijn van dit seizoen en welkom op het menu. 

Gewassen en klein geknipt kan het op de volkoren pasta waar een schimmelkaas sausje opkwam. 

Een klein beetje schimmelkaas is al genoeg in de bechamelsaus en doe ik drie keer met een pakje

schimmelkaas dat na een stukje eraf te hebben gebroken, weer de diepvries inging. 

Als de saus klaar is de brokjes schimmelkaas erdoor roeren en opdienen.
 
Tip 5
Ik kocht bij de LIDL de handpeer Doyenne du Comise een
grove peer in Nederland en België geteeld. 

Je kan ze ook stoven en wat is hij dan lekker... Ik heb van deze luxe enkele dagen een heerlijk nagerechtje. En het stoofvocht... drink ik als wijn bij het eten.... Receptje?
 
Stoofperen.
 
Ingrediënten: 
Zoveel peertjes als op de bodem van je pan passen.
restje rode wijn of port
1 kaneelstokje
eetlepel suiker.
 
Werkwijze?
De peren schillen met de dunschiller en het steeltje eraan laten. Zet ze in een pannetje en giet rode wijn erbij. Drie delen wijn op een deel water. 

Dat mag best goedkope wijn zijn of een oude fles uit een kerstpakket van jaren terug.
Suiker erbij en het kaneelstokje...
 
Op hoog gas aan de kook brengen met de deksel op de pan.

Dan op laag gas 10 minuut sudderen en de hete pan in een
deken zetten of een grote handdoek erom op de bank met kussens bovenop, of in een gewatteerde deken. In eigen warmte garen de peertjes gratis verder...
 
Tip 6
In de schuur lag nog die rode kool van de markt. Dat werd rode kool stamppot en omdat ik nu tijdelijk niet fiets kan de stofwisseling wel een zetje gebruiken. 

Daar is topinamboer goed voor en werd meer dan de helft van de puree van

topinamboer en minder aardappels gemaakt.
 
Rode kool stamppot.
Ingrediënten:
 
Ongeveer 500 gram verse gesneden rode kool
2 appels
aardappels en topinamboer als je hebt

beetje melk indien nodig
kruidnageltje
1 kaneelstokje
scheut azijn
zout
 
Werkwijze:
De gesneden rode kool opzetten met een beker water iets zout het kaneelstokje de kruidnagel en de scheut azijn. 


Aan de kook brengen en op laag gas garen. Af en toe omscheppen en na 10 minuut de geschilde stukken appel erbij en nog 5 minuut zachtjes aan de kook houden.
 
Schil de aardappels en de topinamboer, was ze en snij ze in kleine stukjes. 

In een ruime pan opzetten met een beker water en iets zout.
Aan de kook brengen en op laag gas garen. Het streven is als de knollen gaar zijn het vocht verdwenen is. Af en toe controleren en eventueel de deksel schuin op de pan.
 
Een klontje boter en nootmuskaat toevoegen en de stamper erdoor zodat je een grove puree hebt. 

Meestal hoeft geen (warme) melk erbij. Schep rode kool door de puree tot het genoeg is. 

De rest van de rode kool kan ineen bakje in de vriezer voor een volgende keer of om alleen als groente te serveren. 

Mijn rode kool stamppot is voor twee dagen en hoef ik morgen alleen op te warmen. Twee vega balletjes had ik nog in de vriezer en werden in zonnebloemolie gebakken.
 

Mijn leventje...
Als ik de contouren van de bijen/vlindertuin netjes bijsteek lijkt het niet zo’n wildernis. Ik heb daar geen last van maar de buren laten wel eens merken dat het “onkruidveld” niet meer te beheersen is. 

Ze weten duidelijk niet waarover ze het hebben. Vandaag kwam mijn buurvrouw van de overkant en wilde weten wat die paarse knollen waren. 


Ze ging even later weer naar de overkant met twee zakjes topinamboer en maakt morgen een stamppotje. 

Voor haar buurman zou ze meekoken en wordt van beiden plus de zoon de darmeninhoud netjes opgeruimd. Dat daar wat windjes aan vooraf gaan heb ik er niet bij vertelt. 

Ik hoor wel hoe het is gegaan en mogen ze het veld mee leeg
eten. Mijn hulp neemt ook regelmatig een zak mee om haar darmen op te ruimen en inmiddels zijn ze aan de smaak gewend. Gezonde gratis knollen...
 
Ik oogst elke keer een vierkantje en spit dat gelijk om. Op die manier werk ik als aan een lappendeken de tuin door. Tuinwerk is ook bewegen. De paadjes werden geveegd en zout lang de moeilijke plekken gestrooid langs de randjes en de contouren. 


Het onkruid voor zijn want bukken wordt steeds moeilijker en Floor haalt geen onkruid tussen de klinkertjes uit... Ze houd me gezelschap bij de pauzes en kijkt mee of ik mijn werk wel goed doe... De verwarming is de hele dag niet aan geweest en staat nog op zeven. De zon verwarmde de woonkamer van 16 graden naar 18.5. Op tijd de overgordijnen dicht en de woonmantel aan zet ik in de avond de thermostaat op 17 graden en zit zalig warm in mijn coconnetje na te genieten van een pracht herfstdag...
 
Annemiek