donderdag 16 september 2021

Mijmering 72 Volmaakte bonenballetjes nieuwe samenstelling frambozen/wijnazijn en stress eten met appelringen...

 Beste mensen,

Geluk is een bij product dat we verwerven

als we iemand gelukkig proberen te maken....

 

Annemiek

 
Mijmering 72 2021.
 
Tip.
De falafel poging van mijmering 71.
Jawel... ik ben wederom aan de slag gegaan met die gedroogde rauwe kikkererwten die een nacht in ruim water te week hadden gestaan. 

 In een vergiet uit laten lekken en samen met twee tenen knoflook en een halve ui malen. Dat kan in een keukenmachine maar ook in mijn kleine oude moulinex. Mooie rondjes maken met een apparaat hoeft niet.
 
Snuf zout en een halve eetlepel falafel kruiden en mengen
met ietsje water. Kijk eerst maar eens of de smurrie samenhangende balletjes worden voordat je nog ietsje water erbij doet.
 
De balletjes draaien lukte niet maar wel met je vingers balletjes vormen... er is eigenlijk niets aan. In het kleine braadketeltje heb ik de balletjes op hoog gas in olie dichtgeschroeid en gas laag om te garen. Keren en waren ze helemaal goed.
 
Dan komt het experimenteren bij me boven en heb ik stukjes paprika door de prut gemengd. 

Te dikke stukjes en vielen de balletjes daardoor uit elkaar. Ik
hoor Eiman nog zeggen: “Alles samen malen,” en nu begrijp ik waarom. 

Alle ingrediënten moeten even klein gemalen zijn om de balletjesvorm te behouden.
 
Die erwten of bonen balletjes zijn prima eiwit toevoegingen op maaltijdsalade. 


Wel niet vergeten de gedroogde witte bonen en kikkererwten een avond van te voren in de week zetten. 

Er gaat een wereld voor me open... Om als vegetariër aan voldoende eiwitten te komen gooi ik meestal wat voor gekookte bonen (uit de vriezer) door een maaltijdsalade.

Hetzelfde door de winterse stamppotjes en puree. Door
sausjes op pasta en door roerbakgerechten op rijst. Dat zal zeker zo blijven maar een leuke aanvulling zijn de gebakken erwten en bonen rondjes...
 
Nog een staartje bij het bonenverhaal:
Ik heb heb een half kopje witte en bruine gedroogde bonen (samen een kopje) in de week gezet. 

De dag erna heb ik de bonen met een halve gesnipperde ui
gemalen in de Moulinex. 

Smeuïg genoeg van zichzelf en heb ik alleen wat zout en falafel kruiden toegevoegd en ietsje paneermeel. 

Het resultaat was pracht bonen balletjes die warm of koud kunnen worden gegeten. 

Ik heb een paar op de sla gelegd en een sausje erbij gemaakt van iets meer yoghurt dan frietsaus en een likje piccalilly en scheutje olijfolie met een snuf zout. 

 De saus kan je enkele dagen bewaren. Twee balletjes per persoon is genoeg voor de nodige eiwit (vleesvervanger) en als je al obstipatie had... of niet, je darmen worden heerlijk opgeruimd.
 

Als je mee experimenteert en de bonenballetjes aan je gezin voorzet met maaltijdsalade en misschien een paar frietjes ben je beter bezig dan frikadellen van renpaarden die met een gebroken been af werden geschreven. 

Ze staan stijf van de medicijnen (om betere resultaten te kunnen geven.) 

Gewond op elkaar gepakt in gesloten containers reizen ze grenzen over... de bevrijding tegemoet... 

Door een schot uit hun lijden verlost om toch min
of meer levend in het slachthuis aan te komen om als vers vlees tot frikadellen te worden verwerkt...
 
Tip 2
Mijn kapster heeft nog een klant en dat ben ikke. We konden geen afscheid van elkaar nemen. 

Mijn haar vertegenwoordigd mijn eigenwijsheid denk ik wel en mijn kapster heeft daar ondertussen een studie van gemaakt.


Ik kan haar een geweldig plezier doen met frambozen wijn azijn waar ik nou weer voor de juiste samenstelling een studie van maakte.
 
Ik laat de frambozen in mijn tuin overrijp worden en dat vergt dagelijkse zorg. Na het plukken met schone handen worden ze door het zeefje gedrukt en hoe rijper hoe zoeter het sap.

 Daar gaat bijna evenveel rode wijn bij als sap (nieuwe samenstelling) en dat laatste beetje wordt azijn. We hebben nu elk een karafje mijn kapster en ik...en ben ik aan de slag met voorraad maken dat in een donkere kast wordt gezet op kamertemperatuur.

 
De frambozen wijn azijn blijft jaren goed en wordt alleen maar lekkerder...
De rode wijn die je gebruikt mag oud worden en goedkoop zijn. Geopende wijn wordt door de tijd zoiets als azijn en prima voor toevoeging aan gerechten.
 
Tip 4
Ik ken mezelf zo goed... na een energie vretend onderzoek bij het audiologisch centrum heb ik de neiging mezelf te troosten met koffie en gebak. Gelukkig hebben ze daar geen restaurantje en doodmoe thuis gekomen blijft die hang naar troost voedsel.
 
Nee... ik ben niet van de friet halen en pizza  bestellen en in de fruitschaal liggen kleine appeltjes nieuwe oogst. Het klokhuis eruit gestoken werden ze met schil in schijven gesneden. Een beetje beslag is zo gemaakt van bloem, snufje zout en bakpoeder, een ei en wat melk.
 
Alleen zelfrijzend bakmeel met melk en snuf zout kan ook. De appelschijven erdoor slepen en in zonnebloemolie bakken. Met een boek en de troostschijfjes in mijn stoel blijf ik niet zitten met de kater van veel geld uitgegeven en/of een meneer in een autootje die de bestelling brengen moest... Daar hou ik niet van... Het beslag dat overbleef werd iets aangelengd met melk en werd een pannenkoekje...
 
Mijn leventje...
Het audiologisch centrum controleerde of mijn hoortoestellen wel goed waren afgesteld. Ze hebben daar pracht apparatuur voor en eigenlijk controleren ze het werk van de hoor/winkel. De uitslag was als volgt: Zonder hoorapparaten bij de eerste test, hoorde ik maar 40%. Met de hoorapparaten 80% en werden de hoorapparaten woensdag bij het audiologisch centrum opnieuw afgesteld wat 100% horen opleverde. Dat was duidelijk merkbaar verschil behaald door de specialist boven de commercie... 
 
We hebben samen over de koop valkuilen van de hoor/winkels gesproken en ook meneer de specialist bevestigde “je hoeft geen droogkap bij normaal gebruik hoorapparaten.”  

Meneer bevestigde ook dat je geen “service pakket” hoeft te kopen. Volgens hem heeft dat pakket een verkeerde naam. Het is een te dure verzekering voor diefstal of verlies. Verzekeringen moet je niet afsluiten bij hoor/winkels volgens meneer. 

Bij elk gekocht hoorapparaat krijg je altijd service want die wordt door de zorgverzekering vergoed en zit in de prijs. 
 
Er wordt door de commercie veel verdiend aan de vergrijzing van de maatschappij die hoorapparaten nodig heeft of nieuwe heupen, valse tanden, gemak schoenen fysio therapie en helpt het boek van Marie Henselmans (Laat je niet kisten door de commercie) je probleemloos al consuminderend naar het laatste eindje...
 
Annemiek